Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Přidám něco z víkendového lovu.
Na preferovaném keři došlo ke spojení několika rojů. Po sklepnutí do nástavku za chvíli odlet. Usazení a nocování na stromu z obrázku.
[Obrázky: IMG-20190519-102911.jpg]
Ráno jsem přinesl žebřík a pokoušel se o postupné zužitkování. Na připravený rámek pomalu nalézali. Za chvíli mohutný odlet na jiný strom. Vše jsem přemístil pod nový strom, zavěsil další rámky (tentokrát i s plodem). Měla to být tutovka. Dlouho netrvalo a byl tu další odlet na původní keř! Už toho bylo dost, dal jsem nástavek na keř a už nesklepával. Vypadalo to nadějně. Bylo poledne a mě bylo už vše jedno.
[Obrázky: IMG-20190519-114606.jpg]
Večer přece jen nějaký výsledek byl. Nástavek na keři prázdný, plemenáč dole narvaný k prasknutí. Spojený velký roj se nakonec rozdělil na několik menších a posílil zbytky rojů, kde byla matka. (Ta byla i v plemenáči s hrstkou včel.)
Jo, krásné dva dny strávené v přírodě!
Před setměním ještě zbylo rejčem oddělit drn trávy s malým rojem a to celé vložit do plemenáče. Jak to dopadlo zjistím až dnes. Možná bude použitelná matka.
Pokud jsi na preletak nedal mednik,vynosove to fungovat nebude.Pak dej vedet.
Ještě drobnost, k alkoholu u včel.
Mého tchána jste u včel našli s cigaretou /později s doutníkem / a na stoličce vedle něho skleničku brendy /Fernet ...../.
A ne tchýni bylo dolévat,když bylo sucho ve sklenici.......
Tak ,že nevim ........F.V.
(20.05.2019 11:31)JosPr napsal(a): [ -> ]Pokud jsi na preletak nedal mednik,vynosove to fungovat nebude.Pak dej vedet.

aha, takze pouceni pro priste - vystrojit preletak a zaroven z puvodniho vzit mednik nad preletak. to jsem nikde ale nevidel u postupu, pouceni pro priste Smile
Chose
Z 29 zatím bez roje, kontroly ani oddělky jsem zatím nedělal, na rojení to nevypadá, zato některé už dostavují čtvrtý nástavek, tady je to teď hlavně přínos z hlohu - je jich tady spousta - sám jsem jich 200 vysadil, mají teď co dělat, lítají i v dešti.
Návod co s rojem od nebožtíka pana Bencůra.
http://nasapravda.blogspot.com/2012/01/t...enych.html
Vlasta
(20.05.2019 9:08)zajíc napsal(a): [ -> ]Ještě že jsem se kvůli počasí nedostal přelarvování, nevím, co bych s matečníkama dělal. Na jednom stanovišti celá jižní strana kočovného vozu s celkem 22 vč. s RN, na severní tak 50%.
Suma víkendu 14 oddělků, 4 přeletáky, 3 roje. Naštěstí je dost nádob, souší i mezistěn, takže všechno jde hladce. Určitě další roje budou, kdybych měl u všech prohlížet rámek za rámkem, ještě bych tam byl teď...

Som študent a tento rok naozaj nestíham pozerať včely keď že maturujem. Preto som skúsil OP. Pozrieť 5-6 rámikov vs nejakých 10-20 je naozaj veľký rozdiel. Zatiaľ som bez rojov. Smile Úle sú otočené na juh a naozaj iba tak 30% začínalo s RN...
Pán Bencúr už nežije ? HuhSurprised
Jeho videá a blog som mal rád. Undecided
(20.05.2019 12:50)papipapi napsal(a): [ -> ].. kontroly ani oddělky jsem zatím nedělal, na rojení to nevypadá...
...ako bez prvej časti citovanej vety môžeš vyhlásiť tú druhú časť...?
asi sa ešte musím veľa učiť...Blush
(20.05.2019 12:50)papipapi napsal(a): [ -> ]hlavně přínos z hlohu - je jich tady spousta - sám jsem jich 200 vysadil, mají teď co dělat, lítají i v dešti.
Ako si sadil hloh, zo semena?
Je nějaké pravidlo, jak asi daleko roj letí ? Včera mi nad dvorem proletěl roj a přeletěl náves pryč k lesu. Zkoušel jsem se jít projít tím směrem cca 2 km, nic jsem nepozoroval, zřejmě tedy letěly až do lesa..
Nieje je to rôzne.
Povídá se, že roj může letět i 10km.
Goro, nějak jsme se povadili, dobrá, ale dneska prvně jste mě přiměl k úsměvu tím, jak se ještě budete muset hodně učit.

Tím se autorovi neposmívám, prosím ho, aby to tak nebral.

(20.05.2019 19:56)Tomáš R napsal(a): [ -> ]Je nějaké pravidlo, jak asi daleko roj letí ? Včera mi nad dvorem proletěl roj a přeletěl náves pryč k lesu. Zkoušel jsem se jít projít tím směrem cca 2 km, nic jsem nepozoroval, zřejmě tedy letěly až do lesa..

Teorie (i logika) říká, že roj se snaží odletět co nejdál, aby nekonkuroval omlazenému včelstvu, co zůstává. Takže když někdo líčí na roje na 99% není jeho pokud se mu nastěhuje do připraveného úlu.

Obyčejně je to tak, že roj vyletí a sedne si někde poblíž a vyšle pátračky. Ty někdy "otravují" i v bytech ve městech, je skvělé je pozorovat, ony nejvíc slídí tam, kde včely jsou a ony je cítí, cítí vosk, propolis (asi, nejsem včela pátrač). Dokonce ve velmi starých knihách byly návody na přípravu spešl propolisového vosku, který údajně lákal roje, když se rojení podporovalo a byl to jeden z "produktů" včelaření.

Pátračk je vždy tak 20 -50 i víc a je to sehraná průzkumná jednotka, vlezou do každé skuliny a systematicky prozkoumají všechno. Zkrátka jakoby slídilky když je snůška a slídivost není, tak je dobré se na ně soustředit a pozorovat je. Dokonce jsem kdysi dávno vyčetl jak někdo pozoroval pátračky když "posuzovaly" případné doupě. Lezly systematicky dokola přes stěny a strop a dno a pak po obvodu a jěště jakoby úhlopříčně - tím patrně "měřily" velikost prostoru.

Pátračky se vrátí s raportem do roje a pokud našly, předají informaci, ta je "někým" vyhodnocena a posouzena (pátracích týmů je několik) a když je rozhodnuto roj odletí a nezastaví ho nic.

Ale třeba je to i jinak, dávám co vím, třeba jsou už modernější poznatky.
Tome deň , v ktorom sa človek nezasmeje je stratený...

No keď sa naučím ako bez robenia odložencov a bez prehliadky uľa si budem istý že sa neroja, dostanem sa na vyšši včelársky level...
(manželka ma síce občas upozorní že sa "mafia vyvaľuje na letači" ale to je len signál aby som do toho úľa pozrel...)
A je to tady Big Grin.
Vedle na stanovisti (bez preletaku, nejakej debil rikal, ze to neni potreba (=JA!!!) ) holky na tresince...
Vcelareni me bavi, zvlast ty jejich zivotni podnety Smile.
Zatim
Chose.
mam otazku.Dnes jsem mel roj a matka oznacena lezla pred ulem.Chytil jsem ji a dal do klicky.Vcely se vracej do ulu a je tam nevybehnutej matecnik.Mam moznost koupit letosni rozkladenou matku.Prijmou ji?Tu starou jsem chtel pridat do jineho vcelstva kde matka neni.
Pokud je matečník jen jeden, bylo by to divné. Pak bych ho tam nechal, protože matka by byla vypiplaná. Ale většinou jich tam bývá víc a přidáním matky riskuješ. B
Loni nic Smile a letos úrodný rok Sad
Už 2 roj a ty potvory se ani neprověsí do podmetu, 2 týdny seděli na zadku a nudili se.
Ten druhý roj se vrátil do úlu, tak předpokládám, že zítra bude pokračování.
Jinak za víkend namrskali celé plodiště sladinou Smile
Proč jste jim nedal další bednu? Nemáte jich připravených dost jako já?

A jen takovou maličkost, ženy seděly a tudíž včely seděly. Rozumíme vám, jen to trochu tahá za očiBig Grin

(21.05.2019 17:01)SUBMARINE napsal(a): [ -> ]mam otazku.Dnes jsem mel roj a matka oznacena lezla pred ulem.Chytil jsem ji a dal do klicky.Vcely se vracej do ulu a je tam nevybehnutej matecnik.Mam moznost koupit letosni rozkladenou matku.Prijmou ji?Tu starou jsem chtel pridat do jineho vcelstva kde matka neni.

Nedáváte snadné otázky.

Dokud bude mít vč matečník, nepřijme kladoucí matku. Dokonce se dožijete toho, že přidáte matku někam, kde žádný matečník není, přijmou jí, počkají až zaklade prvních pár vajíček, rochou jí a na jejích vajíčkách si kliďánko nadělají nouzáky. Nemusí se to stát, ale děje se to, ne snad běžně, ale děje. Mě takhle rochly fakt drahou matku - cizí krev a holt jí nechtěly.

Matku, co lezla v trávě máte v klícce, počítám že bez doprovodu. Pak je to blbé. Ale zkuste to pomocí vyjídací klícky. Matka z trávy je ztracená tak jajko tak.

Já bych matku koupenou dal do osiřelce, v odrojenci (kam se vám roj vrátil) bych zkontroloval zda tam není víc matečníků a když ano, nechá se jen jeden. Jestli je tam víc matečníků, vč "myslí", že odletěla stará s prvorojem a kliďánko půjdou poroje. Do úplného zpitomnění až nakonec v úle může zůstat jen poslední panuška s hrszí včel. Proto musíte nechat jen jeden matečník i s tím rizikem, že vyberete blbě. Určitým vodítkem je, že matečník s dobrou matkou obsedá hodně včel a jakoby se s ním mazlí nebo jak to říct.

Jestli je v odrojenci málo matečníků, byla to původně tichá výměna a tudíž ta matka, co máte v klícce, jim už nevyhovovala a tak je špatná a pokud to není inseminka, či nějaká genetická vzácnost, zmačkněte jí. I to se musíte naučit a není to lehké, fakt o tom něco vím.

Tak držím palce a dejte vědět jak jste dopadl.
Referenční URL's