Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Formidol
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Chci se zeptat, jestli při užití formidolu u nástavkových ulů (optimal) uzavíráte očka a necháte otevřené pouze česno, nebo necháváte i otevřené očka? Co podložka? --> je přítomna či nikoliv? Umístujete formidol nad rámky nebo do podmetu?
Díky Honza
O víkendu se na to chystám. Očka budou zavřená, podložka zasunuta.
Zúžená česna mám už teď kvůli slídění.
(19.08.2010 13:44)hanss napsal(a): [ -> ]Chci se zeptat, jestli při užití formidolu u nástavkových ulů (optimal) uzavíráte očka a necháte otevřené pouze česno, nebo necháváte i otevřené očka? Co podložka? --> je přítomna či nikoliv? Umístujete formidol nad rámky nebo do podmetu?
Díky Honza

Ačkoli řada kolegů dává Formidol do podmetu (ona je to ostatně i jedna z variant v návodu), myslím si, že včely jej vyvětrají a že nahoru moc stoupat nebude, ledaže by se navodil "komínový efekt", protože jinak jsou jeho páry těžší než vzduch ... Pokud Formidol nasazuji (přiznám se, že dávám přednost dlouhodobým odpařovačům a Formidol dávám jen oddělkům nebo kvůli diagnostice), pak jej dávám nad plod a podkládám větvičkami, aby neležel na horních loučkách. Díry volné a do uliček. Očka podle situace ..., tedy podle počasí a podle toho, jak na to včelstvo reaguje - stalo se mi totiž, že některé včelstvo to špatně šnášelo - když je hodně teplo, otevřu aspoň jedno očko nad česnem, třeba jen po dobu největšího horka. Jiné větrací otvory uzavírám. Podložka je samozřejmostí, mám ji ostatně celý rok. A je třeba ji dobře zabezpečit proti vynášení roztočů jak včelami, tak mravenci. Jinak je to jen šidítko pro vlastní uklidnění, ale hodnověrnou informaci to nedá ... Dobré jsou články na webu PSNV či v Moderním včelaři z tohoto jara. Česno také zužuji, zase podle situace (síla včelstva, počasí, snůška), aby to včely nestresovalo. Ake berte mě s reservou, také jsem spíš začátečník ...
O tomhle tématu se právě diskutoovalo na konferenci Optimalklubu... Stačí tam v historii pohledat potřebné informace.
Může Formidol významně škodit neoplodněné matce?
Chtěl bych jej použít jako diagnostiku, ale nerad bych o matku případně celý smetenec přišel.
Smetenec je nyní na dvou nástavkách L2/3.
Není nejmenší důvod KM do smetence dávat. Počkejte, až se matka rozklade a pak uvidíte podle spadu. I tak si myslím, že to bude zbytečná a já bych tam nedal nic nebo max. MG v říjnu.
Muzu dat opakovane formidol do vcelstva v kratsi dobe ,nez jaka je uvedena v navodu?
Můžete, ale nemá to význam. Ty časové odstupy odpovídají vývoji a množení roztoče se zavíčkováním a líhnutím plodu včel. Takže hrnout včelám jakékoliv léčivo pod "tlakem" nic lepšího nepřinese.
(05.09.2011 7:00)StandaS napsal(a): [ -> ]Muzu dat opakovane formidol do vcelstva v kratsi dobe ,nez jaka je uvedena v navodu?

Při opakovaném použití doporučují v návodu dát to 5. až 8. den po vyjmutí první dávky. To znamamená, že chtějí ošetřit co nejlépe tu fázi zavíčkovaného plodu. Pro mě je otázkou, proč tam nedali 4 dny po vyjmutí, nebo lépe 8 dnů po vložení.

Kdyby člověk chtěl u hodně napadeného včelstva zkusit víc desek v kratší době, aby to ještě rovnoměrněji pokrylo těch 12 dnů, tak proč ne?
Kdybys nechtěl jít do dlouhodobých odpařovačů, potom je to možnost jak poměrně účinně zasáhnout většinu roztočů.

Prostě do včelstva aplikuješ 120ml KM 85% místo 80ml jak je v návodu.
V návodě to sice nedoporučují, ale ty máš za své včely zodpovědnost.

Když ale už ve včelstvu není plod, tak stačí jen jedna deska.....
A když je napadení masivní, tak tři desky nemusí stačit, aby včelsvo neuhynulo...
Přesně tak. A až se odpaří druhá dávka a zůstane jen celulóza možno ji polévat v dalších krocích po 60ml (víc jak 100ml nevsákne) a plynule přejdete z krátkodobého na dlouhodobý.
Dikas za odpovedi chlapaci.
Mam ete jeden dotaz.
Formidol jsem nasadil kdyz jsem byl v pulce krmeni.
Krmit jsem prestal. Muzu holciny ted v tydenim mezidobi nakrmit a nebo je lepsi do vcel nezasahovat a nechat vse pusobit?
Mne tedy jídlo uklidňuje, ale včely? Myslím, že jsme si hodně podobní....Wink
Tak ja jim dopreju hamu papu Smile
Ve vcelstvech jsem pouzil dvakrat formidol podle navodu VUV Dol. Moomentalne je to zhruba deset dni od vytahnuti druhe desky a u par vcelstev
mam denni spad zhruba 8 roztocu. Je to mnoho nebo malo? Nebude lepsejsi pro sychrovku vlozit do vcel jeste jednou formidol?
Dik za jakoukoliv radu
Ahoj.
po dvou léčeních toho padá pořám moc. Já bych tam spíše dal Gabon.
Honza
Honzo, kde má ten Gabon vzít? spíš bych tam škoupnul dlouhodobý odpařovač, ale o něco dříve...
Gabon nemam,v nasi ZO ho jaksi pro mne pozapomnely objednat ( asi je to tim ze jeste nejsem oficialni clen)
(27.09.2011 19:19)StandaS napsal(a): [ -> ]pouzil dvakrat formidol

Pokud znamená 2x formidol 4+4 = 8 dnů tak Ti uvnitř zůstala ještě nejméně třetina roztočů víme-li, že roztoč zalézá do buňky před zavíčkování. A včela (i s roztoči) se vyklube za 12 dnů.
V příštích dnech má být pořád hezky teplo, je to šance buď na dlouhodobý odpařovač, nebo na houbičku doplněnou po odpaření ... Včely asi i na Broumovsku stále plodují, takže KM je lepší volba ...
Formidol jsem pouzil tak ze jsem ho mel ve vcelach 4dny,pak jsem sest dni dal pauzu a dalsi formidol na 4 dny.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Referenční URL's