Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Formidol
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
(22.09.2014 14:14)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Leoši, díky, s tím se dá bez výhrad souhlasit. Akorát tu nikdo nic myslím nepsal o testování KM nyní. To by fakt byl špatný vtip.
Můžeš, prosím, nějak rozvést ty "ručitele, kteří zklamali"? To jsem holt nepochopil ... Wink
A s tím i ty testy na virová onemocnění či na NC? Sám se přiznám, zatím ji ani v mikroskopu od NA rozlišit nedokážu. A PCR analýzu si doma neudělám, ač na DWV si troufnu.
Jiří

Jiří o testech na to ostatní, krom kleštíka, sem samozřejmě napsat nemůžu a ni nechci. a) je to rozsáhlé téma, za b) bys mi stejně nevěřil. Mikroskop není o testech ale rozpoznání patogena? To musíš mít ale hodně dobrej mikroskop. Což ale takhle použít trochu i nepřímé metody?
Vše důležité se dá a musí dát odhalit doma, jak ty říkáš. Něco je zpočátku složité, jasně. Jak je to dlouho? 3 roky co jsem byl u vás na přednášce a tehdy jsem tam ukázal variantu varooázy, kterou jsem doposud nikde neviděl popsánu, asi jsi zapomněl. Já jsem tam tehdy ukázal fotky a popsal. Zveřejníl jsem to až po té, co mi totéž nezávisle potvrdily 2 zdroje a to po několika létech. No a dnes, i díky zahraničním kolegům, začínáme vnímat zřejmě dalšího patogena. Není to jisté, ale těch cca 14% hynutí včel touto variantou nám nedává spát a hlavně musíme to nějak promítnout do testů a chovatelské metody. To už je ale prkotina, nejdůležitější je poznat a to dokáží tak 1- 2 z 1000. Proto je to tak složité, ač je to ve skutečnosti jednoduché.
Jenže tu dobu "PO TÉ" si musí každý odpracovat, zkratku neznám. LD
Díky, Leoši, ano, nezapomněl jsem na ten velmi inspirativní večer, dobře si vzpomínám, bylo to 24. 11. 2011 na spolkové schůzi, dělal jsem z ní zápis a ten visí ZDE. Pamatuju si to.
Nevím, proč bych Ti neměl věřit (to je k Tvému argumentu ad b) ...
Všechno se odhalit doma nedá, to bych si nedovolil tvrdit, protože co já vím, tak některé virózy opravdu potřebují na detekci velmi složité vybavení i metody (PCR např.).
Že to sem nechceš napsat, respektuji, že nemůžeš, tomu nerozumím, ale repektuji to též a věřím, že to někdy rozepíšeš jinde nebo zdůvodníš, proč nemůžeš, když už jsi to tak napsal.
O mikroskopu žádná debata, to je jasné.
Což třeba blíž o těch "nepřímých metodách"? Myslím by to spoustu kolegyň či kolegů velice zajímalo. Ne jen "naznačovat", ale prásknout do toho ... Je to velmi aktuální a žádané ...
Ano, naprosto nezpochybňuji: každý si to musí odžít a zkusit odpracovat. Ale pokud někdo ví něco, co by kolegům mohlo pomoci, moc bych se přimlouval za to, aby se podělil, jakkoli respektuji různá úskalí tohoto modu ...
Jiří
(22.09.2014 17:28)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Díky, Leoši, ano, nezapomněl jsem na ten velmi inspirativní večer, dobře si vzpomínám, bylo to 24. 11. 2011 na spolkové schůzi, dělal jsem z ní zápis a ten visí ZDE. Pamatuju si to.
Nevím, proč bych Ti neměl věřit (to je k Tvému argumentu ad b) ...
Všechno se odhalit doma nedá, to bych si nedovolil tvrdit, protože co já vím, tak některé virózy opravdu potřebují na detekci velmi složité vybavení i metody (PCR např.).
Že to sem nechceš napsat, respektuji, že nemůžeš, tomu nerozumím, ale repektuji to též a věřím, že to někdy rozepíšeš jinde nebo zdůvodníš, proč nemůžeš, když už jsi to tak napsal.
O mikroskopu žádná debata, to je jasné.
Což třeba blíž o těch "nepřímých metodách"? Myslím by to spoustu kolegyň či kolegů velice zajímalo. Ne jen "naznačovat", ale prásknout do toho ... Je to velmi aktuální a žádané ...
Ano, naprosto nezpochybňuji: každý si to musí odžít a zkusit odpracovat. Ale pokud někdo ví něco, co by kolegům mohlo pomoci, moc bych se přimlouval za to, aby se podělil, jakkoli respektuji různá úskalí tohoto modu ...
Jiří

Netřeba za tím hledat záhady. Je to totéž jako rozdíl mezi přímými a nepřímými daněmi. LD
Má tu někdo zkušenosti s recyklací Formidolu? Tím myslím vzít suchou desku z loňska, nalít na ni 40 ml 85% kyseliny a zabalit do obalu s 5 otvory?
Předpokládám, že by se dal použít buď obal z loňska nebo vlastní nový sáček se zipem.
(19.08.2015 8:01)Boris napsal(a): [ -> ]Má tu někdo zkušenosti s recyklací Formidolu? Tím myslím vzít suchou desku z loňska, nalít na ni 40 ml 85% kyseliny a zabalit do obalu s 5 otvory?
Předpokládám, že by se dal použít buď obal z loňska nebo vlastní nový sáček se zipem.

Ano používám. naleješ aj 80ml, ale musíš chvilku počkat až se vsákne. jen rohy jsou lehce vlhké. Recikluju. Smile
Nedělej žádné otvory,reguluj povytažením.Dobré též rozstříhnout na menší čtverce a složit na sebe.
Ber to, že Formidol není nic jiného jak celulóza + sáček + KM.Hobrafiltr ..........je to samé.
Tak se neboj - Formidol je jen na to jak z lidí vytáhnout peníze a samozřejmě z dotací. F.V.
Formidol je na to dobrí aby ste si pokazili matky a poškodili mladladušky a aby sa vám napchalali výpary kyseliny do medu. Hurááááááá do takej alikácie! BlééééééééééééééééééAngry
Merkuri, ako napchat vypary kyseliny do medu? Ci u teba je este znaska, ze Big Grin ? Lebo po vacsine uzemia bolo moc sucho a teraz su dazdive dni... Podla pana Danihilika je najucinejsie dat odparovac (v tomto pripade formidol) na 1/2 nadstavok nad plodisko. Tak to mam ja - 2 VN, plodisko uz hore, na tom 1/2 a formidol. Nepozorujem ziadne vytrhavanie plodu, matka sa nachadza v hornom nadstavku.

M.
Formidol se aplikuje špatně, pokud tráva metr od česna neshoří Smile)
A není jednodušší, než recyklovat tu vyschlou buničinu z Formidolu, koupit rovnou nějaký odpařovač, který recyklaci umožňue? Z finančního hlediska mě to nepřijde výhodné, protože Formidolol stojí 84Kč/dvě desky, když si vezmu, že např. Yannick stojí 80Kč/kus, tak při druhém naplnění se mi již investice vrátila.
Hobrafilt
Jinak samozřejmě desky od Formidolu lze dále používat bez problémů s různým množstvím a různou koncentrací KM. Je ten Hobrafit je lepší ...
Jiří



(19.08.2015 13:01)ZdenekM napsal(a): [ -> ]Formidol se aplikuje špatně, pokud tráva metr od česna neshoří Smile)

To je ale, Zdeňku, jen signál silného odparu kyseliny, nikoli účinnosti.
Silný odpar nemusí být navíc vždy to pravé ořechové. Vše jest otázka rovnováhy.
Tohle je velmi subtilní problém a není nastaven na jednoduchá a t. zv. blbuvzdorná řešení.
Právě z tohoto důvodu považuju Formidol za dosti problematický (zkušenosti z letošního horkého roku mě v tom utvrdily) a hlasuji pro model, aby si ti zkušenější mohli volit, jaký odpařovač či jaký model odpařování zvolí a použijí, jakou koncentraci či jaké množství.
Konsekventně to pak ale dává nutnost uznat organické kyseliny (nejen KM) jakožto biocidy obecně. Je čas tohle téma oživit.
Samozřejmě mě hned napadnou ti, kteří tvrdí, že to naši včelaři nebudou umět. Ano, někteří ne. Ale někteří ano. Tak dejme šanci oběma skupinám. I těm, kteří to chtějí postaru, i těm, kteří to chtějí jinak a podle zkušeností, které jsou součástí každodenní praxe v některých okolních státech. Ano, Jindřichu, koukám se přes zeď, a rád. Je to fakt poučné, zkus to taky ... Big Grin
Jiří
(19.08.2015 13:00)Maroš1 napsal(a): [ -> ]Merkuri, ako napchat vypary kyseliny do medu? Ci u teba je este znaska, ze Big Grin ? Lebo po vacsine uzemia bolo moc sucho a teraz su dazdive dni... Podla pana Danihilika je najucinejsie dat odparovac (v tomto pripade formidol) na 1/2 nadstavok nad plodisko. Tak to mam ja - 2 VN, plodisko uz hore, na tom 1/2 a formidol. Nepozorujem ziadne vytrhavanie plodu, matka sa nachadza v hornom nadstavku.

M.

No keď si tak múdri a všetko vieš mal by si vedieť aj to že med odoberá pachy a výpary z kyseliny takže v plástoch bude med z kyslostov od výparov.
O vytrhavaniu plodu nebola ani zmienka a vyliezajúce mladušky sú citlivé na kyselinu lebo im to poškodzuje chynín a matky to tiež neznášajú dobre.
Ja som to odskúšal raz a viac nikdy lpšie je gabon, varidol a avartin.
(19.08.2015 13:12)Mlha napsal(a): [ -> ]A není jednodušší, než recyklovat tu vyschlou buničinu z Formidolu, koupit rovnou nějaký odpařovač, který recyklaci umožňue? Z finančního hlediska mě to nepřijde výhodné, protože Formidolol stojí 84Kč/dvě desky, když si vezmu, že např. Yannick stojí 80Kč/kus, tak při druhém naplnění se mi již investice vrátila.

Když tu vyschlou buničinu zase namočím, tak už vyschlá nebude, ne?
Jinak upřednostňuju toto řešení před jinými odpařovači proto, že nemusím zasahovat do nástavků a ani nepotřebuju prázdný nástavek na přikrytí odpařovače. Jen položím na horní loučky, vypodložím, přikryju fólií a víkem.
Z finančního hlediska mi to přijde taky výhodnější, protože tu vyschlou buničinu už prostě mám.

Jo, toho Hobrafiltu je spousta druhů, který máte osvědčený?
Dá se pořídit i v nějakém menším (malovčelařském) množství? Kde?
A proč je lepší než buničina z Formidolu?
(19.08.2015 19:14)Boris napsal(a): [ -> ]... Jo, toho Hobrafiltu je spousta druhů, který máte osvědčený?
A dá se pořídit i v nějakém menším (malovčelařském) množství?

Hned ten první.
Ale kupoval jsem toho víc už před pár lety, kdy to mělo jiné označení, a stále toho mám dost ... Recykluju ... Tu první várku používám už nějakou třetí sezonu. Stále v pohodě.
Kupuju rovnou od firmy, měli nějaké balení v krabici, už nevím, kolik, ale vyhovovalo to i mému maloprovozu. něco jsem rozdal, něco recykluju, něco je stále v té krabici. Podívám se doma, jestli je tam nějaké množství. Určitě se půjde domluvit. Je to jednodušší než přes vinařské prodejny ...
Ano, stačí to podložit polynetem a klacíky, přikrýt ... A je to. Nebo strčit mezi nástavky ... Je to tak snadné ... Big Grin
Mám vyzkoušeno, že to vezme i 100 ml, ale dávkuju podle stavu včelastva a dalším okolností. Totéž platí o koncentraci. S tím se dá docela hrát a pozorovat, jak včelstva reagují.
Jiří
A to ho dáváš bez obalu?
Merkuri, viem ze to med nasaje, ale co s tym? Ja med z plodiska neberiem, vcely na jeho konzumaciu neumru, tak kde je problem?

M.
U teba potom nie je problém keď neberieš med ale u mňa áno.
Formidolové dosky keď dáš do hnoja a behajú po ňom kravy, býky a jalovice tak sa v tom hnoji neokotia žiadne muchy aspoň dačo pozitívne z formidolovích dosiek.
Když jsme u ceny Formidolu, tak s dotacemi vychází jedno balení - dva kusy na 8 Kč Wink Mám schovanou vyschlou buničinu s tím, že ji použiji opět, ale při této ceně spíše skončí v kompostéru podle rady Merkuriho SmileRolleyes
Nevěř všemu co se zde občas píše.Prvně si to sám prověř.F.V.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Referenční URL's