Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Čechoslovák - fotky plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Po babičce mám čechoslováky, tak je postupně alespoň trošku dávám dohromady. Nafotil sem pár fotek s rozměrama. Od většiny je potřeba odečíst 100cm-ustřihlý metr.
Je to spíše pro informaci, on to není asi přesný čechoslovák, respektive to bude nějak místně upravené.

http://mikro-rc.rajce.idnes.cz/Cechoslovak_-/

ZdeněkM.
Ahoj Zdenku,
myslim si, že půjde o nějaký upravený rozměr domácí provenience, ale podle fotografii vypada velmi zachovale. Rolleyes
Honza
Jako krajan a téměř soused Ti po mém cca 27 letém včelaření radím, abys ani nezačínal v tom včelařit. Budeš mít totiž jednou v budoucnu jen samé problémy s rozměrem díla, kompatibilitou atd. Je lepší nové včelaření začínat na jednotné míře, která je více universální. Sice to stojí nějaké peníze na začátku, ale je lepší začínat pomalu a držet se baťovským heslem, že "nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat laciné věci". Jde i o to, že nevíš nic o tom, co v tom kdo držel za včelstva, jaká byla např. nákazová situace, kvůli které někdo přestal včelařit (mor plodu atd.).
Čechoslovák byla taková jako kopie Dadanta, ale s kratší rámkem. Ještě jednou Tě v dobrém od renovace starých úlů zrazuji. Každý ale svého štěstí strůjce.Rolleyes
Byl bych stejného úhlu pohledu. Až se vyčasí, kup malý soudek a opečte u toho s dětmi buřty. Stmelí to rodinu a potenciálně ušetří docela dost peněz. A starostí, nejen Tobě. Věř těm, kteří už něco takového, byť nepřímo prožili.....
Pokud by takového herberku bylo víc, mohli by si i děti společně s místními hasiči udělat "dětský den".
iRP
Babička ještě včelaří, takže to nejsou uloženky bez nejasného původu. Je to st. rozměr rámku 37x30. Mám 4 včelstva v těchto úlech, kterým se daří. Prakticky všechno vybavení mám na těnto rozměr a tyhle plodiště, nástavky/medník.
takže ještě jednou, není to nalezenec ale pokračovatel.

Jinak druhé včelstva, neboli řekněme rozšíření počtu už budou na standardu 39x24 teplá stavba 3cm.
Včelárenie retro má tiež svoje čaro. Jednotný úľ - čechoslovák, jediný úľ, vyrábaný u nás podľa ČSN. Je z roku 1962. Zobral som od suseda štyri kusy, ktoré mal vo včelíne po otcovi a chcel ich spáliť, pretože on nevčelári. Majú päťdesiat rokov. Najskôr som myslel, že jeden rozoberiem a dám podľa neho postaviť nový. Boli v hroznom stave. Keď som ich vyčistil, vydezinfikoval plameňom, natrel mojim bionáterom rastlinný olej + vosk, poopravoval som poškodené časti, sú na nepoznanie, ako nové a môžu slúžiť ďalej.
Příspěvky o nátěrech jsem přesunul do tématu Povrchová úprava. V diskusi pokračujte tam, prosím.
Referenční URL's