Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Jak připravit včelstva na zimování
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Hlavně nebudeš mít objektivní výsledky při vyšetření zimní měli.Smile
ale pre odber meli v zime by musel zasunúť podložku
... to naozaj mustíte odoberať ?Confused
ako dlho máte potom sitové dno v zime prekryté???
Goro myslel jsem to tak že měl s roztoči nepropadne a zůstane na horní loučce rámku ve spodním nástavku.
Jo musíme, měl sbíráme za jeden měsíc u nás jsou takové nesmyslné nařízení.
(27.10.2016 23:28)pavell napsal(a): [ -> ]Goro myslel jsem to tak že měl s roztoči nepropadne a zůstane na horní loučce rámku ve spodním nástavku.
Jo musíme, měl sbíráme za jeden měsíc u nás jsou takové nesmyslné nařízení.

Ano, ani nebudu znát spad VD po fumigaci. To vím. Spíš mě šlo teď o to, do jaké míry to bude vadit samotným včelám.
Napadá mě taky, že jsem si asi pěkně zavařil. Buňky jsou teď prodloužené, takže ani na jaře nebudu moci rámky srazit k soběSad
Včely prezimujú bez problémov.Na jar ale po prvom prelete by som rámiky zrazil k sebe.Predsa len bude o niečo lepší rozvoj včelstva ak je ulička užšia,lepšie sa im hospodári z teplom.Predlžené bunky nie sú až taký problém,väčšinou ich zrejme máš vo vrchnej časti rámiku pod latkou.Stačí na jar rámiky zraziť k sebe a ked sa sa plásty dotýkajú, tak prestavané časti nožíkom pozrážať a tak vytvoriť požadovanú medzeru.
Připravuji včely na zimování, vyndávám (prázdné) souše a třídím je. Např. světlé půjdou příští rok do medníků. Světlé souše ale jsou různé:
1) zcela světlé - spíš do běla
2) žemlové - spíš do žluta
3) s propolisem potaženými okraji
Vyfotil jsem je úmyslně trochu zešikma, aby to bylo dobře vidět.
Všechny jsou panenské, tedy nikdy nezakladené.
Jsou všechny 3 typy vhodné pro vložení do medníků? Případně u 3. typu v zimě seškrábnout popropolisované okraje?

A druhá otázka - je možné/vhodné tyto souše dát do úlů PŘED zimním krmením jako krajní?

[Obrázky: Sou-e.jpg]
Boris ja používam v medníku len panenské plásty a sú rôznej farby podľa veku..všetky vyhovujú, to propolisové zosilnenie okrajov ich akoby "spevňuje"...
...takéto plásty môžu byť v okrajovej časti nadstavku kde si včely ukladajú zásoby, bez problémov by ich mali zaplniť a na jar aktívne využívať...
Mistři od včel, potřebuju poradit. Vyzimoval jsem dva ODD na dvou a třech uličkách. Krmil jsem je loňskými zásobami po odešlých včelstvech prohnaných přes mrazák. Teď mám z nich 5 včeltev na cca 8-mi plástech 42/35 + nahoře plný nn 42/11. Chci je doupravit na zimu. Mám už ten NN podhodit, ať si to definitivně uspořádají, nebo až v září či březnu. Mám nutkání to udělat už nyní, aby nad nimi byl jen strop kvůli teplu a aby na to měli čas. Ještě jsem stojatou dvoumíru neměl, tak nevim.
ali podľa môjho názoru je na zimovanie dôležité aby mali včely "nad hlavou" dostatok zásob, preto je dôležitý stav v tom plodisku, musíš ich zakŕmiť postupne tak, aby na tých vysokých plástoch mali pod hornou latkou dostatočne široký pás zásob... ten NN ak podhodíš a nie sú plásty v ňom zaviečkované tak si to usporiadajú a niečo doplnia do plodiska ale ak sú zaviečkované, nie som si istý či to začnú teraz prenášať...skontroluj tie vysoké plásty, tie sú dôležité z pohľadu zimovania....
Ešte by som doplnil, že ak nechá ten NN nad vysokým, tak na jar mu budú plodovať v tom NN. Preto ja ten nízky podhadzujem pred zakŕmením, respektíve kvôli komorovaniu premýšľam ho jednoducho zrušiť. Nechám ho len v tých najsilnejších rodinách.
Jj, přesně taky i kvůli komorování. Zkontroluju, když budou mít cca 10 kg přehodím dolů a co když zavíčkované ještě rozškrabu anebo zavíčkované hodím pod očka a odvíčkované za ně, sporné doodvíčkuju, případně ještě dávkou dokrmím.
Řekl bych, že mají ještě chvílu čas na celkovou úpravu, že by to mohly v klidu stihnout. A nepoškodí to zimní?
Dotaz na zkušenější: V srpnu jsem zakrmil včelstva tak, aby měla cca 20 kg zásob. Teď při kontrole jsem zjistil, že jedny si natahaly prakticky všechny zásoby do prostředního nástavku, kde i plodují. Horní VN je skoro prázdný. Je potřeba s tím něco dělat? Nebo si vč. poradí, když už si to tak uspořádaly?
Ja by som horný VNS dal na č.1 a po vyčistení odobral. Zimovať na 3 VN asi to včelstvo nepotrebuje, keď sa takto usadili
(14.09.2020 21:48)Boris napsal(a): [ -> ]Dotaz na zkušenější: V srpnu jsem zakrmil včelstva tak, aby měla cca 20 kg zásob. Teď při kontrole jsem zjistil, že jedny si natahaly prakticky všechny zásoby do prostředního nástavku, kde i plodují. Horní VN je skoro prázdný. Je potřeba s tím něco dělat? Nebo si vč. poradí, když už si to tak uspořádaly?

Většina včelstev se na zimu do dvou VN vždycky vejde (možná Milana Havelky ne) a tak je to dobře. Ve třech je to moc a jeden nástavek na jaře vždycky vyhodíš, protože je plesnivý. Někdo s tím bojuje zvýšeným větráním, a pak tomu nasadí korunu, když používá uteplené úly, které už nemají co izolovat. To je jako zateplit dům a vysadit okna.
(04.08.2020 18:51)patko79 napsal(a): [ -> ]Ešte by som doplnil, že ak nechá ten NN nad vysokým, tak na jar mu budú plodovať v tom NN. Preto ja ten nízky podhadzujem pred zakŕmením, respektíve kvôli komorovaniu premýšľam ho jednoducho zrušiť. Nechám ho len v tých najsilnejších rodinách.
Zimujem NN,VN,NN. Vrchný NN dobijem do stavu krmnej komory a predpokladám, že majú veniec aj okolo plodiska vo VN. Predpokladám preto, lebo 20 kg zásob nevojde do NN a veniec v plodisku majú stále - už pred zakrmením. Je možné, že sedia po zakrmení na latkách medzi dolným NN a VN. Do zimy by mali byť vo VN. Nikdy som to nekontroloval, ale taký stav bol u včelstiev, ktoré uhynuli v 9/10 mesiaci. U nás veniec na jarný rozvoj nestačí, pretože sneh môže byť do konca apríľa a mráz ešte v máji - oravské zimovanie Wink.
Ak prežijú, tak v apríli krmnu komoru podložím a časť zaviečkovaných zásob tam je ešte na konci sezony. Prípadný plod v NN ide dole, ale je to jedno z 20. Z podloženej krmnej omory si berú len havarijné množstvo na prežitie a ak nie je znáška, tak obmedzia plodovanie. NN ako medník striedam s krmitkom počas sezony tak, aby bol vo VN vždy dostatok zásob. Tak sa nemôže stať, že pri neprimeranom "podnecovaní" vyrobím med, alebo budú mať málo.
"...v apríli krmnu komoru podložím a časť zaviečkovaných zásob tam je ešte na konci sezony ... z podloženej krmnej komory si berú len havarijné množstvo na prežitie..." Když jsem tohle udělal já, tak mi Zdeněk napsal, ať to nedělám, že to budou přenášet do medníku, tobě dal zelený palec. Jsem zmaten Smile Jinak Alberte souhlas s tvým postupem.
Zeptám se, jak často v tuhle roční dobu chodíte do včel? Lze teď něco zachránit, či zanedbat? Mám tam ještě KŠG, sleduju česna, vše se jeví OK.
Ide zachránit aj zanedbat. Sleduj česna a okolí...Wink
Palce by mohli byť ako dúha. Vždy nevyjadrujú postoj na 100%.
Zásoby prenášajú, ale načo by ich nosili cez plodisko do medníka a potom do plodiska. Do medníka nanosia nový nektár, pretože do plodiska už nevojde.
Teraz už môžem len liečiť a čakať na úhyn. Rabovku na svojom stanovišti dokážem ukončiť, ale vonkajšiu nie. Ja od začiatku krmenia /10-20. august/, kedy som skontroloval plodovanie, usporiadal zostavu a odstránil nevhodné plásty už včelstvo neotváram a prípadné chyby zistím a odstránim až na jar. Uhyny kontrolujem a likvidujem operatívne. Raz za týždeň .
Albert, neviem prečo si zaujal takýto negatívny postoj, Myslím si ,že náznaky problémov by si už v tomto čase zistil a ak sú v dostatočnom množstve v uloch zimné dlhoveké včely-podľa mňa nemal by byť problém.
(15.09.2020 15:20)Albert Gross napsal(a): [ -> ]....a čakať na úhyn. ...... Uhyny kontrolujem a likvidujem operatívne. Raz za týždeň .

kua, ked to čítam mrazí ma....Blush
Toto je včelárenie 21. storočia?...na to si máme zvykať?ConfusedHuh
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Referenční URL's