Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Jak připravit včelstva na zimování
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Dej ty nedostavěné nahoru. Dole se jim moc stavět nechce.

Díky
Jestli, tak budou stavět jen u plodu.
Nic už neorganizuj a krm. Včely si ví rady a dostaví si to, co potřebují.
Zakrmit do tmavého a navíc zaneseného pylem je to nejlepší pro jarní rozvoj. Panenská souš může způsobit odklon včelstva k jedné straně a nebezpečí vyjedení a vyhladovění.
(27.07.2021 21:23)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Panenská souš může způsobit odklon včelstva k jedné straně a nebezpečí vyjedení a vyhladovění.

Tohle mě poněkud vyděsiloSurprised Popravdě jsem se na to nikdy nesoustředil.
Letos jsem ale včelám na zimu nechal jeden celý plný medník 39x24 s medem ve světlých/žemlových souších. Pod ním je nástavek s plodem, v tmavých plástech pochopitelně. (A pod ním ještě jeden plodový). Krmit je neplánuji - myslím, že mají dost.
Je ten "světlý" medník zde takový problém? Je potřeba s tím teď ještě něco udělat? Ale co?
Pokud mají med nad hlavou, nic se nestane, směrem nahoru se chomáč k medu protáhne. Do strany to ale nejde.
Pavle, a jak tedy postupuji v lezanech? Dekuju..
chtěl jsem se zeptat o radu zkušenejších.....jak poznám, že "produkční" včelstvo mohu zimovat místo ve dvou plodištních nástavcích 39x24 (ze kterých je plodiště po celou sezonu) pouze na jednom nástavku 39x24 (11 rámků)?

Letošní oddělky založené v květnu/červnu zimuji na jednom nástavku 39x24 (11rámků), první oddělky co jsem měl od podletí 2019 jsem také zimoval na 1 nástavku. Ty letošní oddělky bych býval byl možná dostal na dva nástavky, kdybych správně podněcoval a byl asi trochu odvážnější, ale ze začátku jsem je nechal pouze se zásboními plásty a teprve se zpožděním jsem zjistil, že je potřeba krmit, ale to je jedno. Chci tím říct, že na jednom nástvku mi včelstvo přezimuje v pohodě.

Ale proč se ptám na tu "redukci" u kmenových včelstev. Když jsem teď o víkendu dával formidol a vyndaval gabony tak u některých včelstev jsem musel do prvního polodištního nástavku protože matka plodovala v obou a zjistil jsem, že ty první plodištní nástavky moc zásobami zaplněné nejsou. A to vím, že když jsem včelám dával poslední dávky roztoku, tak jim to celkem trvalo, než ho odebrali. Tak mi přijde, že o ten první plodištní nástavek (spodní) ani nestojí, aby ho zanášely zásobama.

Proto se ptám, jak poznat, zda jim ho v klidu můžu odebrat a nechat je zimovat jen na tom jednom, ve kterém si ukládají zásoby. Přijde mi, že zimování na jednom nástavku je z důvodu třeba dostupnosti (neodtržení od zásob) zásob bezpečnější než na dvou nástavcích, nebo i třeba z důvodu ovládání prostoru úlu jako prevence proti loupežím v podletí a možná i další.

A jeden důvod proč se na to ptám je i ten, že jsem jim dal již cca 20-21 Kg cukru, klidně jim dám víc, v tom problém není, ale na to aby zaplnily ještě jeden nástavek tak bych jim musel dát řekněme dalších 22-25 Kg, tak by byly celkově zakrmené skoro 50 kg cukru......to mi přijde šílený. PRotože 50 kilo určtiě nespotřebují přes zimu a co pak s těmi plásty plnými cukru, ani tolik oddělků na jaře neudělám, abych je v oddělcích zužitkoval.

Při dřívějším pročítání jsem zde na foru narazil na používání "polštáře", ale většinou to byl nízkýá nástavek s prázdnými soušemi a ne vysoký, ale moc jsem tomu nerozuměl.

Jde mi o to a mám obavy, aby kvůli té trošce zásob, které budou v tom prvním plodištním nástavku se zimní chomáč nevytvořil ve spodním nástavku a pak nenastal nějaký karambol a včelám se nepodařilo přesunout nahoru za zásobami.

Přiznám se, že si vůbec nevybavuji jak to bylo loni, to jsem zimoval také na dvou nástavcích, ale krmil jsem podle poznámek tak do 25kg cukru plus vlastní zásoby a žádné včelstvo nepadlo hlady. Ale nevím/nepamatuji si, kolik zásob měly ve spodních nástavcích.

Nebo to nemám řešit a spoléhat na to, že se včely usadí v horním nástavku plném zásob a budou tam od začátku do konce zimy?

Dík za zkušenosti/radu.
Tonko Turčani včeláril v Slov B 42 x 27 ,5 cm povačšinou dvojpriestorovo, Pred zakrmením nad zimu august /srpen/ pomenil poradie nastavkov plodište na vrch medník dolu a tak zakrmoval obligatných zvyčajne 12 kg cukru. čo s tým dosiahol ?- že mu nepadlo včelstvo na odtrhutie či neprejdenie na zasoby- prečo - lebo tmavé zaplod .dielo v hornom nastavku. Ak máš obavy tak prehod plodové , rámiky s plodom do horného nastavku aspoň tri - malo by to zabezpečiť, aby sa včely chystali vyzimovať v hornom nastavku.
(15.09.2021 20:06)TomasK1 napsal(a): [ -> ](...) Jde mi o to a mám obavy, aby kvůli té trošce zásob, které budou v tom prvním plodištním nástavku se zimní chomáč nevytvořil ve spodním nástavku a pak nenastal nějaký karambol a včelám se nepodařilo přesunout nahoru za zásobami.
(...)
Nebo to nemám řešit a spoléhat na to, že se včely usadí v horním nástavku plném zásob a budou tam od začátku do konce zimy? (...)
Jestli je geometrie úlu v souladu se včelí mezerou, tak bych to neřešil a nechal na včelách.

Rozhodnutí/zacílení, zda mít jako plodiště jeden VN či dva, je lepší dělat na jaře. A je to hezká štěpná otázka :-).
Tomáši já keby som mal zimovať v dvoch vysokých nadstavkoch ,tak si plodisko pred krmením upravím tak,že v každom nadstavku by bolo len 8 vysokých rámikov. 20kg na 8 plástov nedostaneš a tak donútiš včely uložiť zásoby aj v nadstavku nižšom,čím minimalizuješ odtrhnutie od zásob. Já tiež zimujem na 8 vysokých plástoch ale v dadantoch,zásoby sú tak viac pohromade,ucelené a nehrozí mi odtrhnutie od zásob.
Zdravím všechny. Můj příspěvek č. 1, zatím jsem byl jen čtenář Smile
Chci si připravit strategii jak zimovat. U NN se uvádí zimování na 3 N, ale i tady na fóru se občas píše o tom, že takové zmenšení prostoru včelám nesvědčí. Je nutné včelstva zužovat? Mám včely na 5 nástavcích LG 2/3. Budu ještě jednou vytáčet z 5. nástavku, při minulém vytáčení zde byl v prostředních rámcích i plod, takže v nástavku nějaké rámky asi zbydou. Můžu buď vrátit vytočené rámky zpět a zakrmit, takže zimovat na 5 NN, nebo je nechat venku, zakrmit a zimovat na 4 NN. To bych udělal tak, že bych v pátém nástavku nechal nevytočené rámky vylíhnout a pak je odstranil. Krmit budu rámkovým krmítkem, takže ten 5 NN tam při krmení stejně nechám. Co bude lepší, případně je i jiná možnost? Dík předem za názory.
Včelám nesvedčí veľký priestor ktorý neovládajú. Vo veľkom priestore skôr hrozí odtrhnutie od zásob,v úľoch sa často tvorí viac vlhkosti ako treba a vznikajú plesne. Teraz včelstvá ovládajú 5NN v pohode,ale koncom septembra už to nebude pravda. Tie 3NN čo sa odporúčajú sú dostatočné aj pre silné včelstvo. Já by som do vyššej zostavy na zimu nešieľ. Ak si včeláril bez mriežky a plodujú ti v 5NN,tak tie rámiky zaplodované prelož nižšie a máš po probléme. A ukrmiť zostavu 5NN nadstavkov nízkym rámikovým krmítkom,to je trochu úsmevné.
Co se pred zimovanim nemusi oddelat,to se na jare nemusi pridavat.Stejne si vcely obsadi kolik uznaji za vhodne a spodni nastavek zustane na zimu prazdny,v dobe krmeni v nem bude jeste spousta pylu,ktery do podzimu zmizi.
Divna moda to ramkove krmitko,kdyz staci kyblik nebo kdejaka plastova vanicka se slamou nebo keramzitem.Za noc a den je vybranych klidne i 5 kg cukru.
Větší prostor dle mého názoru znamená větší problém při léčení - je potřeba větší koncentrace léčiv, současně u některých léčiv je jejich působení na vosk nepříznivý pro ukládaná rezidua, a proto je zbytečné vystavovat působení těchto léčiv na přebytečné dílo tam, kde by bylo možno tomuto předejít.
Ono si robiť z úľa na zimu skladisko rámikov,nie je to pravé orechové. Liečiť sa dá inak ako len tvrdou chémiou a zaťažovať tak plásty rezudiami,ale o tom reč nebola a toho sa netýkal ani dotaz. Tu ide o to,že kolega potreboval informáciu ako pripraviť včelstvá na zimovanie a chcel vedieť objem úľa z ktorým následne do zimy ísť. Já osobne by som nikdy neradil začiatočnikovi zimovať v 5NN. On totižto nemusí poznať ako v takejto zostave bezpečne zimovať,aby sa mu včelstvo následne neodtrhlo od zásob a musí tiež vedieť ako v takejto zostave prispôsobiť vetranie,pretože čím vyšší úľ,tým viac zvduchu to potom potrebuje aby neboli problémy z nadmernou vlhkosťou. Otázka podľa mňa mala znieť,ako zimovať na istotu. Lenže k tejto otázke mali byť dodané informácie,kde sa nachádza teraz plodové teleso,aké je obsadenie od spodku úľa až po ten 5NN,rozloženie zásob po vytočení medu a podobne,no až potom by sa dalo zodpovedne napísať,v akej zostave pripraviť včelstvo na zimovanie. Tých 5NN to je jednoznačne moc,v 4NN to by sa už dalo uvažovať a 3NN sú z mojich skúseností ideál.
Většinou zimuji včelstva na dvou nástavkách 39 x 24. Když zde nyní čtu o tom, že je lepší zimovat v menším prostoru... je možno zůžit včelstvo, které obsedá nyní 3 nástavky 39 x 24 na zimu do jednoho, nebo jsou u této míry spíše dva příznivější?
Podľa môjho názoru dve bedne 39X24 je ideál zazimovať včelstvo. Ale aby som išieľ na istotu,nadstavky by som upravil na 8 a 8 plástov nad sebou. Tým pádom budú zasoby aj v tom spodnom a minimalizuje sa odtrhnutie od zásob.
(08.07.2022 6:39)zbynek_ napsal(a): [ -> ]Většinou zimuji včelstva na dvou nástavkách 39 x 24. Když zde nyní čtu o tom, že je lepší zimovat v menším prostoru... je možno zůžit včelstvo, které obsedá nyní 3 nástavky 39 x 24 na zimu do jednoho, nebo jsou u této míry spíše dva příznivější?

Dva jsou určitě příznivější, protože při dostatečném zakrmení mají včely na jaře dost prostoru na rozvoj a včelař do nich nemusí nervozně lézt už v únoru nebo březnu a může jim ponechat více volnou ruku. Klidně je ale možné zimovat i v jednom nástavku, oddělky běžně, včely to dají v pohodě, ale v zúžování silného včelstva na jeden výhodu nevidím.

(08.07.2022 6:01)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Liečiť sa dá inak ako len tvrdou chémiou a zaťažovať tak plásty rezudiami,ale o tom reč nebola a toho sa netýkal ani dotaz.

O reziduích jsem psal u té tvrdé chemie, ale vždycky bylo při aplikaci doporučováno množství jakékoliv účinné látky vzhledem k úlovému prostoru, a to přímo úměrně. Ať už šlo o koncentraci kyselin nebo u té tvrdé chemie. Takže jednou z nevýhod zimování v předimenzovaném prostoru pak je, že takové léčení je přinejmenším zbytečně nákladné.
(07.07.2022 21:51)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Ak si včeláril bez mriežky a plodujú ti v 5NN,tak tie rámiky zaplodované prelož nižšie a máš po probléme. A ukrmiť zostavu 5NN nadstavkov nízkym rámikovým krmítkom,to je trochu úsmevné.
Ano, včelařím bez mřížky. Podle vašeho doporučení nebude problém včelstvo zužit na 4 NN. A jak se pak dostanu na 3? Z dalších nástavků bych už vytáčet nechtěl.
Ještě ke krmítku. Ono je ve skutečnosti dvourámkové, vejde se tam něco přes 4 litry. Původně jsem si ho pořídil pro krmení oddělků a zatím jsem u něj zůstal ...
Som ti písal že mi chýbajú informácie ako to v tých nadstavkoch máš,takže takto bez tých informácii si ti nedovolím radiť,to by som mohol ísť proti včelstvu čo máš a to nechcem.
Poslal jsem vám SZ.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Referenční URL's