Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Jak připravit včelstva na zimování
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
(07.07.2022 20:58)oldboy napsal(a): [ -> ]Zdravím všechny. Můj příspěvek č. 1, zatím jsem byl jen čtenář Smile
Chci si připravit strategii jak zimovat. U NN se uvádí zimování na 3 N, ale i tady na fóru se občas píše o tom, že takové zmenšení prostoru včelám nesvědčí. Je nutné včelstva zužovat? Mám včely na 5 nástavcích LG 2/3. Budu ještě jednou vytáčet z 5. nástavku, při minulém vytáčení zde byl v prostředních rámcích i plod, takže v nástavku nějaké rámky asi zbydou. Můžu buď vrátit vytočené rámky zpět a zakrmit, takže zimovat na 5 NN, nebo je nechat venku, zakrmit a zimovat na 4 NN. To bych udělal tak, že bych v pátém nástavku nechal nevytočené rámky vylíhnout a pak je odstranil. Krmit budu rámkovým krmítkem, takže ten 5 NN tam při krmení stejně nechám. Co bude lepší, případně je i jiná možnost? Dík předem za názory.

Ahoj, taky včelařím na 2/3 Langu a včelstva zimuji na 4 NN. Ten vrchní, čtvrtý nástavek beru jako mednou komoru (po zakrmení kontroluji, aby v něm byly plásty se zásobami) pro včely. Na jaře pak odebírám ten spodní NN (obměna části díla) a včelstvo začíná se 3 NN, které postupně rozšiřuji na těch 6, max 7 NN. Rámkové krmítko používám jen u oddělků, ostatní včelstva krmím stropním.
(11.07.2022 16:39)Ricchie napsal(a): [ -> ]Ahoj, taky včelařím na 2/3 Langu a včelstva zimuji na 4 NN. Ten vrchní, čtvrtý nástavek beru jako mednou komoru (po zakrmení kontroluji, aby v něm byly plásty se zásobami) pro včely. Na jaře pak odebírám ten spodní NN (obměna části díla) a včelstvo začíná se 3 NN, které postupně rozšiřuji na těch 6, max 7 NN. Rámkové krmítko používám jen u oddělků, ostatní včelstva krmím stropním.

Ahoj, dík za odpověď. Vidím že jsi kousek od nás a L 2/3 Smile Musím přiznat, že v okolí neznám nikoho, kdo by měl tyto úly. U nás je to většinou stará škola, zateplené úly, včelíny, maringotky a tak ..
(08.07.2022 6:45)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Podľa môjho názoru dve bedne 39X24 je ideál zazimovať včelstvo. Ale aby som išieľ na istotu,nadstavky by som upravil na 8 a 8 plástov nad sebou. Tým pádom budú zasoby aj v tom spodnom a minimalizuje sa odtrhnutie od zásob.

Takže dva jsou tedy dobře. Ještě mne napadlo, pokud bych chtěl zůžit nějaké slabší včelstvo na zimu ze dvou na jeden nástavek, jak se postupuje? V horním nástavku jsou většinou zásoby a plod a v tom spodním zase převládá hodně pylu a nějaký ten plod taky. Nějak si nedovedu představit, které ty plásty jim odebrat, vždyť žádný plást není úplně prázdný. Nikdy jsem u včelstva nezužoval plodiště, proto ta zvědavost.. Angel To samé vlastně pokud bych chtěl udělat těch 8+8 plástů, to odeberu ty pylové zespodu?
Chceš poradiť a ty si myslíš že ti vidím do úľov? Ved si včelár a to si musíš vyhodnotiť ty.
Ak by som odoberal,tak krajné plásty určite a ešte vždy sa tam niečo nájde.
Osvědčilo se mi včelstva zimovat na 4NN, v průběhu zimy se přesunou vzhůru a spodní nástavek je potom opuštěný, v době kvetení vrby jívy ( u nás obvykle kolem 20-25. 3. ) spodní nástavek odeberu ( je opravdu prázdný ) plásty přeberu , včely pár dní nechám na 3NN a potom už rozšiřuji směrem nahoru. Mám takto vyřešenou i obměnu díla, spodní rámky bývají na jaře často i poškozené asi od hlodavců.
Právě že s vyhodnocováním a rozhodováním co je pro včelstvo nejlepší mívám dost problém, čím déle nad tím u včelstva přemýšlím, tím větší blbost často nakonec provedu. Abych se dostal třeba na těch 8+8 před zakrmením, tak musím 6r. odebrat. 2ks jsou dole s trubčinou a snad se ještě nějaká souš najde, případě odeberu nějaký s trochou pylu. Ta myšlenka 8+8 rámků mne zaujala a chtěl bych to letos vyzkoušet. Aspoň mi nebudou ty zadní rámky(teplé uspořádání) plesnivět, což se mi u některých včelstev občas stane.
(12.07.2022 14:55)papipapi napsal(a): [ -> ]Osvědčilo se mi včelstva zimovat na 4NN, v průběhu zimy se přesunou vzhůru a spodní nástavek je potom opuštěný, v době kvetení vrby jívy ( u nás obvykle kolem 20-25. 3. ) spodní nástavek odeberu ( je opravdu prázdný ) plásty přeberu , včely pár dní nechám na 3NN a potom už rozšiřuji směrem nahoru. Mám takto vyřešenou i obměnu díla, spodní rámky bývají na jaře často i poškozené asi od hlodavců.
Já som dosť rokov zimovával na 3NN v optimále. Ak sa nepoužívajú očká ktoré sú žrútom energie včelstva,tak plodové teleso sa vždy držalo po 3NN a v tom hornom 4NN mi matky nikdy nekládli. Takže som len odobral medníky a začal krmiť.
Skúšal som aj zimovať v 4NN ale nič pozitívne to neprinieslo.,neboli z toho silnejšie včelstvá a pri nieslo to problémy z vlhkosťou. Pri 4NN už bolo potrebné mať na zimu otvorené sitá a vrchné očko v hornom nadstavku.Já za otvorené sitá ale nie som,vetre ktoré bývajú často včelstvo podfukujú a to ruší chumáč. Pri troch NN stačí mať otvorený len letáč a nie sú potrebné ani očká. Včelstvá nie sú daleko od zdroja vduchu teda od letáču a tak zimujú lepšie a je menej zimných mrtvoliek. Pri troch NN sa taktiež minimalizuje odtrhnutie včelstva od zásob. Chumáč sa tvorí v N 2 a zasahuje do N3 a včely nie sú nútené sa presúvať za zásobami cez viac nadstavkov.
No je na každom ako si to spraví,mali by sme sa zamyslieť že čo sa osvedčilo nám,nemusí ešte vyhovovať včelstvu aj ked to si väčšinou poradí.
Jozef 333: Varianta, kterou používáš mi přijde taky sympatická, ale mám trochu problém s tak výrazným zmenšením prostoru včelstvu (ze 6-7 NN na 3 NN). Ale máš pravdu, včely si s tím většinou nějak poradí...
Bol by si prekvapený aké množstvo včieľ môže byť v 3NN,ako sú na husto a vojdú tam bez problémov. Na také včelstvo opticky vzhľadom na počet ponechaných nadstavkov menšie, ak nasadíš 6 medníkov po vytočení na vylízanie,tak sa z tých troch vyhrnú a obsadia to všetko. Ono počet nadstavkov ešte nič nemusí hovoriť o sile včelstva. Takto vedené včelstvá z hustejším obsadením majú ten úľ dokonalo pod kontrolou,žiadne rabovky nič sa na seba nedovolia.
Vcelarim par let, ale zkusenosti me odnaucily nechavat vice prostory nez je treba. Pominu-li riziko neobsazenyho prostoru z hlediska slidivosti/nebezpeci loupeze, spise to ma efekt "mame tu neco prazdnyho, musime neco nekde najit na doplneni". At je to nebezpecnej prinos z kolabujiciho vcelstva nebo jen pozdni snuska nevhodna na zimovani...
Chose
Kamarád má úly 39x24 a já mu s něma pomáhám, bydlí daleko. Stáhl jsem je na 2 bedny. Jak moc zakrmit?
180 mnm, jižní morava
15 kg na jeden nástavok zásob pri 10 rámikovom úle. Kontrola 2,9 ako je v nich zásob. pomaly podkrmovať nie hustým sirupom..Cool
Mám nyní zůžené plodiště na cca 16 rámků 39x24 a tak bych to chtěl ponechat přes zimní období. Chtěl bych ještě se zeptat,..mám tam udělat za krajní plásty sousedící s volným prostorem nějakou přepážku(třeba prázdný rámek se sololitem), nebo nedat za poslední plást už nic a doufat, že tam teď při krmení nezačnou stavbu nadivoko nebo vytahovat buňky přes rámek... nebo to už v toto období nehrozí?
Moje zkušenost je taková, že prázdný prostor v úlu na zimu je špatně. Osobně bych to vycpal izolací. Pro včely je tento prostor co nevyužívají problém co musí vytápět a zbytečně je to přes zimu vyčerpává. Nevím jak to je v kraji, tam to může fungovat jinak, já jsem v podkrkonoší ve výšce 500m n.m a dost u nás fouká.
Cest,
muj pohled na toto je takovej, ze kdyz ti zacnou stavet ve volnym prostoru tedka pri krmeni, tak je prekrmujes Smile. Jedu taky v 39x24, osobne to delam tak, ze jim ted nic neodebiram a necham je na plnym poctu ramku. Az v zime pred slunovratem , kdy pripadne delam pokap stavelkou je-li treba, je zakomoruju blinovkou na sezeni chomace (spojeni zasahu do vcelstva). Pokud je to vcelstvo na 7 a vice ulickach, nedelam zadny komorovani. Co se tyce vlhkosti, pod strupkovou folii mam neco jako "uteplivku", 5mm koberecek, ten mi vtahne vlhkost, ktera pak netece po stenach ulu a v predjari to vcely najdou a muzou vyuzit.
Pokud je jinak zakomorujes ted, tak tim zlepsis tepelnej komfort a vcely dlouho plodujou. Nekdo to chce, ja ne. Ja se jim to snazim "zneprijemnit".
Chose
Či budú stavať vo voľnom priestore pri krmení záleží od sily včelstva a od toho akým spôsobom podávame roztok. Ak môžu včely odoberať z veľkých krmítiek roztok vo veľkom,tak rozhodne tam stavať budú. Ak sa roztok podáva tak,že ku krmítku sa nedostane veľa včieľ, krmíme napríklad z presakovacím viečkom určeným na podnecovanie,tak v tom prípade chuť stavať nebudú mať. Já by som tam vložil prepážku a viac to neriešil.
V tomto čase nemá prepážka,alebo zateplenie plodiska vplyv na plodovanie,včelstvá si idú v svojom režime v súlade z prírodou a matky nezávisle od prepážok ukončia plodovanie kedy potrebujú. Na jar to je iné,tam včelstvá reagujú z plodovaním najmä na prínos prvého peľu a zateplená prepážka vtedy môže pomôcť včelstvu stabilizovať teplotné podmienky v hniezde a tým plodovanie ešte umocniť. Na jeseň to ale neplatí,to si len včelári nahovárajú,ochladzujú priestor,otvárajú sitá ale nič to nie je platné.Včelstvo ako organizmus,to o tom rozhodne.
Dobrá, zatím je tedy nebudu moc překrmovat a při poslední prohlídce jim tam udělám krycí rámky (asi ze sololitu) jako takovou přepážku. Krmím lahvema 3l s prosakovacím víčkem, některá víčka co mám jsou z části zalepená propolisem, tak ty budou asi vhodnější. Tu láhev mají do druhého dne vysátou a stejně nasazuji další za několik dní, takže aspoň nemusejí tak chvátat. Ono teď se mi do nich teď ani moc šťourat nechce, poněvadž sezení na zimu už mám upraveno a co jsem tam vložil gabony minulý čtvrtek, tak od té doby začaly být takový nervóznější. Nejdřív jsem si to s tím ani nespojoval, ale je to tejden zpátky, tak byly všechny úly jak beránci a asi o tři dny později od vložení gabonu a podání prvního cukru, jak otevřu víko abych tam dal láhev s cukrem, tak hned koupím bezdůvodně několik žihadel najednou. Undecided
Pomalé krmení = delší plodování.
Máš tam gabony, tohle vidím jako pěknou cestu k budování rezistence roztoče.
m.
Gabony tam jsou, zatím ale pouze týden.
Holky muzou bejt "nervozni" i diky slidivosti. A Marek ma pravdu, cim dyl budes krmit, tim vic se ti rozplodujou. Lepsi je to vetsi davkou zkratit. Vloni me jedno vcelstvo vyzahlo za 24h i velky jakubovsky krmitko. Ty jsou zrovna na 2x39x24 ...
Chose
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Referenční URL's