Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Jak připravit včelstva na zimování
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
V současné době mám letošní produkční včelstva na 3VN. Medníky po vytočení kolem 7.7. už moc nenabyly a převěšuji do nich zavíčkovaný plod na starých souších, na kterých jsem loni dovezl oddělky, aby mohly po zúžení na 2VN do tavidla. Takže plod je v 2 a 3 VN. Nad 2VN MM. 1VN je s trochou zásob po stranách, pylovými deskami a střed je prázdný nebo s něco málo plodu.
V některých je ale kolem plodu v 2VN po stranách po cca 3 rámcích s medovicovým medem ( naštěstí ne cement ).
Co s ním? Zimování na medovici asi nebude ono, ale jiný med ve včelstvu není. Takže během zúžení vytočit a dát ihned vetší dávku cukru. Nebo medovici dát někam dole kolem plodu, místo ní souše a včely ji spotřebují ještě na podzim?
Budu to moje první zima s produkčními včelstvy, takže děkuji za rady případně nasměrování, pokud se to tu řešilo.
Ahoj, jsem poměrně na rozpacích, jak mám nyní postupovat. Byl jsem rozhodnut, že ve čtvrtek sundám medníky. Mám nyní tři nástavky...od spoda plodiště, plodiště MM a medník. Medník jsem myslel, že vytočím a zůstanou mi dva nástavky. Ty po vytočení ve ctvrtek odpoledne bych projel co kde je a sepsal si to. Vyházel bych trubčinu. Panenské plásty bych nechal na kraji a už bych pak jen krmil a léčil. Ale po včerejší poznámce v tématu Medobraní mi Josef333 odpověděl, že je příliš brzy na to sundavat medníky a že tím včely stláčím zbytečně do malého prostoru a tím je vlastně oslabuji.
Prosím jak mám v mém případě postupovat s přípravou na zimu, na krmení, na léčení apod. Jsem z toho opravdu zmaten a jediný volný den za dalších 14 dnů mám tento čtvrtek, kdy jsem si myslel, že vše udělám.
Vím, že pro většinu včelařů je to triviální otázka, ale letos je to moje první příprava na zimu z plnohodnotného včelstva. Nerad bych něco pokazil jen tím, že někde něco sundám brzo nebo nevhodně vložím. Moc děkuji za radu
Karel,nechcel som Ti zamotať hlavu,no nevedel som na koľkých nadstavkoch máš vlastne včelstvo.Z Tvojho príspevku som očakával,že chceš včelstvo stiahnuť na jeden nadstavok 37x30,čo sa mi zdalo nepredstaviteľne.Myslím si,že v tomto čase dva nadstavky tvojej miery budú včelám priestorovo stačiť.Takže môžeš postupovať tak ako si mal v pláne a nič tým nepokazíš.Počítam,že vo vrchnom nadstavku plodiska máš ešte veľa plodu a okolo nich už vytvorené vence zásob.V spodnom nadstavku bude veľa peľu,trochu zásob po krajoch a zbytok bude tvoriť plod.Ak nemáš čas,počítam že proti klieštikovi budeš aplikovať Gabon,ktorý treba do rozšírených uličiek k plodovým plástom zavesiť.Na silné včelstvo počítam 3 pásiky.Včelstvo mi malo mať v takto veľkom plodisku najmä vo vrchnom nadstavku dostatok zásob,ale kľudne by som prvú dávku cukru dal.V mojich podmienkach do konca 8 mesiaca majú včelstvá zásoby dodané a plodovanie matiek u silných včelstiev je takmer u konca.V 9 mesiaci len vyberám Gabon a robím kontrolu rozloženia zásob,ktoré musia mať včelstvá nad hlavou.V tvojom prípade by to mohlo vyzerať asi tak,že krajné rámiky budú plné medu či invertu a v strede nadstavku budú na vysokých plástoch vysoké vence zásob a v spodnej časti plástov posledný vybiehajúci plod,somozrejme píšem o vrchnom plodiskovom nadstavku,v spodnom zostanú len zbytky zásob v hornej časti rámika a peľ.
josef děkuji...
včera jsem večer dával výkluzy a zároveň se podíval do medníku kolik je tam medu...není tam nic...nic zavíčkovaného a medu jen po dně buněk...a to nevím jestli není moc vodnatý...Sad
tak ted zase Smile nevím jak dál...
  1. vytočit vše co tam je a vytočené plásty dát nad MM nad plodiště asi na týden ....toto z důvodu, že potřebuji prostor pro krmení a léčení až ty medníky sundám na uskladnění
  2. vytočit a vytočené dát pod plodiště a nechat je tam třeba do října, listopadu.....tohle se mi zdá nejlepší_ budu mít prostor kudy krmit, kudy léčit....ale bojím se loupeže...přeci jen je to voňavý med blízko česna....
  3. nevytáčet, pouze podložit celý medník pod plodiště ať si zbytky přenesou do plodiště a prázdné plásty s medníkem bych v říjnu, listopadu vyndal ....ale to si nejsem jist, jestli by to takto fungovalo...
co myslíte? děkuji

  1. môžeš postupovať aj takto,len budeš musieť ošetrovať plásty pred vijačkou.
  2. normálne zdravé a priemerné silné včelstvo z matkou vyrabované určite nebude.Nadstavok podkladaj na večer kedy ustala letová aktivita včiel,do rána je nadstavok suchý a vyčistený od zbytkov medu,teda žiadna vôňa medu nebude lákať sliedičky k lúpežiam.Ak je včelstvo slabšie,tak zúž čiastočne letáč.Bežne podkladám aj dva nadstavky,vyrabované som nemal nikdy nič,prázdne súše v spodnom nadstavku sliedičky nelákajú.Netreba plásty ošetrovať pred vijačkou,o všetko sa postarajú včely.
  3. ak je v nadstavku len trochu medu na dne buniek,tak to mi nestojí za to,aby som nadstavok odoberal k vytáčaniu.Bežne takéto nadstavky podstavujem pod plodisko,včely tú trochu medu veľmi rýchlo prenesú do plodiska.S rabovkou tiež problém nikdy nebol.
Aj nezaviečkovaný med môže byť zrelý,trhni plástom a ak z neho žiadne kvapky medu nevyprsknú,je možné ho točiť.
(01.08.2013 9:00)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]môžeš postupovať aj takto,len budeš musieť ošetrovať plásty pred vijačkou.

Vijačka = zavíječ?
Už asi dva dny si tu pročítám různé příspěvky abych věděla, jak holky připravit na zimu a dnes ráno jsem do nich vlezla a opět jsem tam, kde jsem byla - zase vím, že nic nevím.
Není mi stále jasných pár věcí. Mám dvě včelstva na rámkové míře 39*24 a jedno na Langstrothu.
39*24 mám jedno včelstvo - které bylo od jara slabší - nyní na dvou nástavcích. Co jsem do něj dnes koukala, tak plodu tam je poměrně hodně - spíš zavíčkovaného než otevřeného. Kde není plod jsou zásoby - opět něco zavíčkovaného a něco ne. To co není zavíčkované je zakalené a je vidět že cukernatí už ve chvíli, kdy je buňka plná cca z poloviny. Můj dojem je, že když je teď začnu krmit, tak to nebudou mít kam dávat a matka nebude mít kam klást.
To samé druhý úl 39*24 - tam mám nyní 4 nástavky, přičemž mezi druhým a třetím je mateří mřížka. Pod mateří mřížkou to vypadá stejně, jako u toho prvního úlu. Nad mřížkou nosí, něco jsem ještě dnes vyndala na vytočení, ale asi tak 70% toho, co je nad mřížkou v medníkách, je s největší pravděpodobností také melecitóza - je to kalné a začíná to cukernatět v buňkách. Pokud teď seberu oba medníky a nechám je na dvou nástavkách (na kterých bych je chtěla zimovat) tak tady mi už vůbec není jasné, kam dají cukerné zásoby a kam matka bude klást? Plus nevím, co mám dělat s těmi zpola zanesenými rámky z medníku - vytočit co půjde i když riskuji, že med nebude mít tu správnou vlhkost?
Všeobecně bych můj problém s 39*24 shrnula do těchto dotazů:
  1. Mám odebrat medníky a zmenšit na 2 nástavky a pokud ano ....
  2. Kam budou nosit cukerné zásoby, které bych jim teď měla začít dávat a bude mít vůbec matka kam klást, nezanosí si to tam krmením?
  3. Pokud to, co nyní mají nanošené jako zásoby v plodišti, je skutečně melecitóza, mám jim to tam nechat nebo mám zavíčkový plod převěsit nad mřížku do třetího nástavku (který bych tam tedy ještě asi měsíc nechala aby se vylíhl zavíčkovaný plod a pod mřížku do druhého nástavku bych místo toho dala vytočené souše aby matka měla kam klást a holky měly kam dávat cukerné zásoby)?
U toho Langstrothu budu mít, předpokládám, ten samý problém, jen v bledě modrém. Do něj půjdu navečer. Je to pěkné, silné včelstvo a počítám, že zimovat je budu na plodišti a jednom malém nástavku.
Díky předem za jakékoliv rady a doporučení.
(01.08.2013 8:23)karelretik napsal(a): [ -> ]B. vytočit a vytočené dát pod plodiště a nechat je tam třeba do října, listopadu.....tohle se mi zdá nejlepší_ budu mít prostor kudy krmit, kudy léčit....ale bojím se loupeže...přeci jen je to voňavý med blízko česna....

Taky to chci takto udělat. Píšeš "do října, listopadu". Ale co dál? Zase nějaká manipulace? Nebylo by dobré už to tak nechat do jara?
Boris: ju zaviječ voskový je slovensky vijačka voštinová Smile krásný toť název.Smile
(04.08.2013 9:34)Lenka Barborka napsal(a): [ -> ]Už asi dva dny si tu pročítám různé příspěvky abych věděla, jak holky připravit na zimu...

Lenka nemám skúsenosti z melicitózou,tak môj príspevok ber len ako názor,fundovaná rada určite ešte príde.
Ak znáška pokračuje,rozhodne by som medníky neodoberal,tým by sa plodisko ešte viac zanieslo, zabetonovalo,pretože včelstvo by nemalo inú možnosť.Ak znáška skončila,medniky by som čím skôr vytočil.Ak má včelstvo v plodisku 10-15 kg zásob,tak by som rozhodne nezačal hneď zakrmovať.Čakal by som, kým zo zásob niečo odbudne, čím sa aspoň čiastočne zníži podiel melicitózi v plodisku.
Zrejme by som začal kŕmiť až začiatkom 9 mesiaca,kedy včelstvo dodaný invert uloží do buniek po vybehnutom plode a na týchto cukrových zásobách začne zimovať. Spotreba počas zimy je približne 7kg ,takže včelstvo využije spravidla dodaný invert počas zimy a k melicitóze sa dostane až na jar,čo by nemusel byť už problém.Samozrejme záleží aj od počasia,čím skôr budú mať včelstvá prelety za sebou,tým lepšie.
Zrejme som veľmi nepomohol, ale sám som zvedavý ako to včeláry riešia a aká je ich úspešnosť zo zimovaním takto "postihnutých" včelstiev.Môj príspevok ber len ako názor, alebo pohľad na vec z podmienok,kde melicitóza nehrozí.
(04.08.2013 9:34)Lenka Barborka napsal(a): [ -> ]Díky předem za jakékoliv rady a doporučení.

Doporučil bych asi toto:
  1. Vytočit rámky z medníku, a krycí z plodiště jak se dá.
  2. Rámky s melicitózou postříkat rozprašovačem a dát jako krycí do plodiště, vrátit do medníku (ty plnější na kraje) a medník podstavit
  3. Nekrmit a nechat je přenosit a přepracovat to co je v podstaveném medníku. Bude to fungovat podobně jako jarní podněcování. Buňky s plodem ve vrchním nástavku ja budou hned po vylíhnutí zanešeny sladinou a matku to přinutí jít do nástavku níž.
  4. Pak je na tobě zda ještě to přepracované tak cca za 14 dní vytočíš nebo necháš místo krmení (údajně přepracované melicitóza již netuhne)
  5. Nechat bez krmení = donutit včely aby zpracovaly co nejvíc melicitózy před zimou a uvolnily místo.
  6. Zakrmit až cca za 14 dní nebo ještě později, tak aby zazimovaly na tom cukru to stačí těch cca 7kg. Takže mohou mít i 15-20kg melicitózy a bude to OK - důležitá je poloha. Na jaře už jim to nevadí - mohou se proletět udělat potřebu ven.
  7. Melicitóza v krycích plástech je na jaře silně ředěna díky hydrosopičnosti medu a větší relaitvní vlhkosti při stěnách úlu takže je to zpracování nebude vůbec zatěžovat.
Vidím tu ešte jednu možnosť. Plásty vytopiť v kotli, voskový koláč po vychladnutí odobrať, zvyšok precediť, upraviť na príslušný stupeň cukornatosti, pridať kvasienky a tešiť sa na dobrú medovinu.
(04.08.2013 10:26)Tomáš Blecha napsal(a): [ -> ]Boris: ju zaviječ voskový je slovensky vijačka voštinová Smile krásný toť název.Smile

Ešte doplním Tomáš.
Vijačka je nebezpečný škodca plástov. Rozlišujeme dva druhy väčšiu .vijačku voštinovú (Galleria mellonella) a menšiu vijačku úľovú (Achronea grisella) . Na obe platí anýzový olej, ako biologický preparát. Ešte som ho nepoužíval.
(01.08.2013 8:23)karelretik napsal(a): [ -> ]....
B. vytočit a vytočené dát pod plodiště a nechat je tam třeba do října, listopadu.....tohle se mi zdá nejlepší_ budu mít prostor kudy krmit, kudy léčit....ale bojím se loupeže...přeci jen je to voňavý med blízko česna....
.....

tak jsem vše udělal podle B...vytočil jsem medníky, probral jsem všechny plodiště, vyndal trubčí rámky TR a i staré tmavé. TR ale byly s plodem...dal jsem je i tak pod polodiště. Doufám že plod vyběhne a zásoby z těchto rámků si přenesou k plodu do plodišť. Všude jsem se koukal kolik je zásob. Procentuálně asi. Pak jsem vše přepočítával podle toho, že na plném rámku je asi 2 kg zásob. Čili 20 % zásob je asi 0,4 kg zásob. Nyní mám stav asi podle přílohy. Chci doplnit zásoby všude na 15 kg. To udělám směsí 3:2.
Zatím jsem nekrmil ani neléčil. Mám totiž na 14 dnů vloženy desky na poslední kontrolu na mor. Jsme totiž v ochranném pásmu. Nevím jestli při tomto mohu léčit a krmit. Zase se tedy optám...
  1. nechat být těch 14 dní a pak krmit jednu flašku a pak přeléčit 0,2 lt. 65% KM odpařovačem Yannick na 14 dnů a pak dokrmit do konečného stavu 15 kg zásob na včelstvo?
  2. nechat být těch 14 dnů a pak přeléčit 0,2 lt. 65% KM odpařovačem Yannick na 14 dnů a pak dokrmit do konečného stavu 15 kg zásob na včelstvo?
  3. krmit jednu flašku a pak přeléčit 0,2 lt. 65% KM odpařovačem Yannick na 14 dnů a pak dokrmit do konečného stavu 15 kg zásob na včelstvo?
  4. přeléčit 0,2 lt. 65% KM odpařovačem Yannick na 14 dnů a pak dokrmit do konečného stavu 15 kg zásob na včelstvo?
nebo úplně jinak?
co ty TR jak jsem vložil pod plodiště na vyčištění? Není to také chyba?

děkuji odborníkům za každou radu....
Chtěl bych se jako začínající včelař zeptat zkušených. Letos poprvé mám své včelstva, včelařím v nástavkách 39*24. Včely mám od dědy, který mi dal roje, které se mu na jaře vyrojily. Mám tedy 4 včelstva, obsedaly všech 11 rámků. Dvě jsem nechal jen v plodišti, byly slabší, dalším dvěma jsem dal na letní snůšku medník a včelky něco nanosily. A teď k zimování. Těm co byly jen v plodišti je jasné, ty jsem nechal. Ale ty co měly medník, tak těm jsem po vytočení medu jen odstranil mateří mřížku s tím, že jim nechám oba dva nástavky. Teď jsem byl zkontrolovat zásoby na zimu a zjistil jsem, že mají málo, budu dál krmit. Ale včel tam zase tolik není, tak mne i napadlo, jestli je ještě nesundat jen do jednoho nástavku a druhý dát pryč? Nebo je nechat být a jen dobře prokrmit a oni si s tím velkým prostorem poradí a aspoň na jaře se může matka rozklást po celém dvounástavkovém plodišti? Nemám s tím vůbec zkušenosti a děda mi neporadí, ten více nástavků nepoužívá, je to stará škola (jede jen 1 plodiště + 1 medník).
Pár dotazů Honzo. Kolik uliček teď včely obsazují v horním nástavku? Nakrmil jsi včely hned po vytočení? Nenakrmíš, mají málo - matka přestane plodovat, dokud zase něco nasbírají, pokud mají co. A nebylo lepší těm rojům letos med nechat a mít z nich silné včelstva příští rok na třech až čtyřech nástavcích? A podle čeho soudíš, že mají málo zásob?
V horním nástavku toho právě moc neokupují, přijde mi že jsou zalezlý spíše v tom dolním a přes horní lezou jen do krmítka....ale je možné, že to dobře nepoznám. Po vytočení jsem jim nic nedal, ještě nosili. Asi jsem je točit neměl, ale to už teď nezměním. Málo zásob soudím podle toho, že toho moc nevíčkují a i v množství cukru jsem jim dal zatím cca. 12 kg.
Do teď jsem se řídil podle toho co mi říkal děda, ale právě že začínám zjišťovat, že jeho zažité postupy a názory nejsou úplně v souladu s moderními trendy a s chovem ve více nástavkách, tudíž začínám získávat svoje info na netu (abych se zbytečně nedopouštěl chyb, co už vyzkoušeli včelaři přede mnou). Nějaké knížky a spoustu vydání včelařství mám, ale tam jsem nikde řešení na mé dilema nenašel.
Jde mi právě o to, jestli jim to teď v září ještě zmenšovat a nahnat je jen do jednoho nástavku nebo jsou včelky přizpůsobivý a s velkým prostorem si poradí - třeba tak, že si prostě budou okupovat ten prostor, kde to uznají za vhodné a tam si také připraví zásoby (aby třeba neroztrkali zásoby po celých dvou nástavkách a pak v zimě v okolí zimního chomáče neměli co žrát).
Stáhnou se do chumáče a postupují po zásobách a pokud mají v horním už jenom zásoby, což by mělo být, tak se do něj přesunou až během zimy. Po posledním vytočení bys měl nakrmit, to co donesou mají tak akorát pro vlastní průběžnou spotřebu. Hladoví a matka zaklade méně a je pak méně zimních včel. Jak jsi věděl, že nosí? Máš váhu? Po jakých dávkách a v jakém poměru jsi dával krmení? Jinak nemusí to nutně víčkovat, někdy to nedělají a nemusí pak rušit pracně víčka. 12 kg cukru v roztoku by mělo stačit.
Zdravím,
možno to tu už bolo a ja píšem zbytočne no mal by som otázku.
Vykonal som prehliadku včelstiev, ako je na tom so zásobami po zakrmení.
Včelstvá obsadajú rôzný počet rámikov. Na každom rámiku je asi okolo 3/4 možno aj viac zásob z celkovej plochy rámika. Zvyknú ešte matky plodovať takto v jeseni ? Lebo ak hej, neprehnal som to so zakrmovaním a neobmedzil tak matky v plodovaní ? Za každú odpoveď a radu ďakujem.
Dnes jsem při odstraňování přidávací klícky z horního VN u jednoho včelstva zjistil, že je na rozdíl od ostatních (s ohledem na roční dobu) velmi zaplodováno. Samozřejmě na úkor zásob - viz foto. Četl jsem tu, že to není úplně vhodné a že hrozí vyhladovění v zimě z důvodu, že se včely odtrhnou od zásob. Pan iRP zde popisoval způsob, jak tomuto předejít - použitím mateří mřížky s tím, že ji ponechá až do podzimu (?) - teď to nemohu najít.
Nicméně, co teď s tím? Myslím, že nemá cenu se v tom holkám nějak hrabat, ony si to takhle samy zařídily. Ale nedá mi to nezeptat se...

[Obrázky: P2680019.jpg]
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Referenční URL's