Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Studená nebo teplá stavba
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Kdyby jste se naučili používat včelařské kleště, tak je vám jedno, jakou orientaci rámků používáte. Musí být hlavně kvalitní s dobrou ergometrií rukojeti. Jinak je brzy zahodíte. Výhodou je, že máte neustále pravou ruku volnou, větší odstup ruky od včel, a čistější rukavice. Při studené stavbě je i větší vizuální přehled o obsednutí uliček. Používání kleští je jen na zvyku. Pro přezimování včel je studená stavba bezpečnější. Lépe se pohybují po zásobách.
Používam úle so štvorcovým pôdorysom. Bežne sú včelstvá usporiadané na studenú stavbu, ale keďže pri vytáčaní včely striasam, tak mi vtedy vyhovuje teplá stavba v medníkoch. Jednoducho medníky otočím, alebo do medníka po vyňatí rámikov na kontrolu zaplnenia vraciam nevytáčané k čelnej stene v polohe TS. Je to obrovská výhoda štvorcového pôdorysu. Nebadal som problém včiel s orientáciou plodiska na SS a medníka na TS. Tiež podporujem používanie klieští na rámiky, u jednoduchých s plechovými držiakmi si tieto treba nahrubo obaliť zabandážovanou hadicou, aby nerezali.
No já ti vám nevím, já si na ty kleště nikdy nezvyknul - strašně to namáhá zápěstí + musí držet sevření "v pěst".
Raději držím rámek oběma rukama, váha se rozloží na obě ruce, je to pro mě mnohonásobně přirozenější...
Uly mám po dvou na stojanu, tak že k úlu přistupuji z boku a studená stavba tím pádem je OK. Ono vše musí na sebe navazovat a jedna věc ovlivní druhou. Když něco změním, logicky to většinou vyvolá další změnu. Naše Budečáky a Univerzály byly zadováky, tudíž teplá stavba. Byly vhodné do včelína, nebo do řady úlů vedle sebe. Dnes propagovaný Lang. vznikl jak snad každý ví v Americe a tam se včelařilo včelnicově (samostatně stojící úly), popřípadě na paletě na 4 úly. Vždy přístup alespoň z jednoho boku - žádný problém. U nás došlo k bezmyšlenkovitému spojení. Studená stavba ve včelíně nebo v nekonečné frontě úlů. Potom se v diskuzi dočítám, že včelař potřebuje jednu ruku delší, že ho bolí záda a bůh ví co ještě. Je to o nepochopení filozofie úlu, to není chyba úlu.
Znám zadovák na studenou stavbu - slovinsté "Ažetko". Ve Slovinstu v podstatě jiný typ úlu nepoužívají (asi 95%), je to úl zajímavý, ale nechtěl bych ho vyrábět ani v něm včelařit. Obojí musí být dost pracné.
(11.06.2021 22:29)Rados napsal(a): [ -> ]No já ti vám nevím, já si na ty kleště nikdy nezvyknul - strašně to namáhá zápěstí + musí držet sevření "v pěst".
Raději držím rámek oběma rukama, váha se rozloží na obě ruce, je to pro mě mnohonásobně přirozenější...

Záleží jaké kleště používáte. Pokud mají páku 1/3, tak je to úplně něco jiné, než běžně prodávané laciné s pákou 1/1. Navíc tvar rukojeti má obrovský význam. Pokud máte v ruce ty šmejdy co se prodávají, tak se vám vůbec nedivím, že vás bolí ruce.
carlos, muzes sem dat prosim te nejakej link nebo obrazek jak vypadaj ty kleste co maj paku 1/3. diky.
[Obrázky: 20210612-200222.jpg]

[Obrázky: 20210612-200139.jpg]

Ve skutečnosti jsou rozměry 20 mm /70 mm, to je poměr páky 1/3,5. Sílu stisku kleští násobí fyzika. Navíc rukojeť je tvarována do šestiúhelníku s rozměrem 32 mm tak, jak je průměr násady lopaty. Lopatu dokáže držet chlap několik hodin. Musím se pochválit. Je to můj vývoj. Bohužel v současné době nejsem schopen výrobu kleští zajistit. Ve firmě, v které pracuji je neskutečně hodně práce. Kdyby je chtěl někdo vyrábět, tak se můžeme domluvit. Kleště jsou vyrobené z nerez oceli. Čistím je tak, že je dám do louhu.

[Obrázky: 20210612-200242.jpg]
Vypadá to celkem pěkně (sám jsem taky strojař, takže do toho trochu vidím).
To už vypadá trochu lépe, hlavně lepší ergonomie toho, co musí obejmout ruka.
Nicméně stále namáhám jednu ruku a v případě např. plně zavíčkované plástu 39x24 (včera jsem vytáčel) si to nedovedu moc představit - to zápěstí prostě trpí.
Samozřejmě záleží jaké je kdo ve fyzické kondici, a na jakou fyzickou zátěž je zvyklí. Já problém zatím nemám. Obyčejná cihla například váží 4,7 kg. Plný rámek tak cca 3 kg. Proto si myslím, že běžný muž by to měl běžně zvládnout. Co většinou včelaře od používání kleští odrazuje, je skutečnost, že musí svírat ruku křečovitě, a navíc se jim rukojeti laciných kleští zařezávají do dlaní. To dělá ten poměr na páce 1 / 1. U poměru 1 / 3 je zapotřebí síla třetinová, a když navíc je průměr rukojeti pro mužskou dlaň přirozený, tak tyto problémy nejsou. Pro ženy by byl výhodnější menší průměr rukojeti. Výhodou je pořád jedna volná ruka, například na smetáček. Používám je i jako rozpěrák, jsou dostatečně tuhé. Samozřejmě si například při vytahování rámku může každý pomoci i druhou rukou. Kleště jsou dostatečně široké. To každý pochopí, až takové kleště drží v ruce. Na trhu takové kleště bohužel nejsou. Já o prodej kleští nemám zájem. Proto pokud někdo chce, můžu předat zkušenosti. Určitě by se daly ještě konstrukčně vylepšit.
Tož dobrá, fyzická kondice je jedna věc, ale když je ta namáha obecně menší (použití obou rukou) vzhledem k množství x cyklů odebrání, zvednutí, vrácení zpět kleštěma atd... tak mi to pořád postrádá smysl... s těma kleštěma si pořád připadám jako bych zvedal činku jednou rukou.
Nehledě na to, že při "obouručním režimu" si daleko pohodlněji prohlédnu celý rámek.
Ometání mi problém nedělá, chytnu rámek za loučku (případně za kraj) jednou rukou a ometám (kleště nutně k tomu nepotřebuju).
Kde bych možná našel přínos kleští je do budoucna použití v kombinaci s poloautomatickým ometačem včel (rámek se lépe vloží mezi ometací kartáče), nicméně momentálně nepoužívám...
Jestli ty kleště někdo zkusí dělat tak jeden potencionální zákazník se hlásí.
(13.06.2021 20:53)Rados napsal(a): [ -> ]Tož dobrá, fyzická kondice je jedna věc, ale když je ta namáha obecně menší (použití obou rukou) vzhledem k množství x cyklů odebrání, zvednutí, vrácení zpět kleštěma atd... tak mi to pořád postrádá smysl... s těma kleštěma si pořád připadám jako bych zvedal činku jednou rukou.
Nehledě na to, že při "obouručním režimu" si daleko pohodlněji prohlédnu celý rámek.
Ometání mi problém nedělá, chytnu rámek za loučku (případně za kraj) jednou rukou a ometám (kleště nutně k tomu nepotřebuju).
Kde bych možná našel přínos kleští je do budoucna použití v kombinaci s poloautomatickým ometačem včel (rámek se lépe vloží mezi ometací kartáče), nicméně momentálně nepoužívám...

Ja mám prerobené kombinačky. Hroty sú prekuté a na koncoch majú háčky smerujúce k sebe. Na jednej rukoväti majú privarený plochý šroubovák. S tým šroubovákom uvoľňujem rámky ...
Po otvorení nástavku pohnem všetky rámky, krajný jeden, alebo dva vyberiem kliešťami a potom už robím iba rukami.
Ak potrebujem vybrať iba prostredný, tak kliešte sú na to výhodné, ale tiež sa musia málo poposúvať krajné, aby sa zväčšila medzera.
mel bych dotaz na zkusenejsi kolegy vcelare.
mam oddelky s novymi matkami, mel jsem je po dvou v jednom nastavku a proto byli na studenou stavbu. i kdyz jsem oddelky rozdelil nedavno kazdy do samostatneho nastavku, nechal jsem je a jsou stale na studene stavbe....protoze...a ted ta otazka...

kdyz se vcely dorozumivaji tanecky na plastech a sdeluji si informace o lokalizaci zdroju pastvy/snusky temito tanecky na plastech, a podle toho jak tancuji na tech plastech a jak jsou na tech plastech orientovane, tak tim sdeluji jakym smerem vzhledem k plastu se nachazi zdroj snusky. Takto jsem to pochopil z literatury.

takze kdyz zmenim orientaci tech plastu, tj. ze studene na teplou, tak zmenim informaci o smeru, kterym se nachazi zdroj pastvy, tak jak ho maji vcely ulozene v pameti jako smer vzhledem k orientaci plastu.....tj. vcely poleti o 90 stupnu jinam....
takze nevim, jestli je vhodne uprostred snusky menit stavbu ze studene na teplou.....a podo ne obecne stanoviste (pokud tedy nejde o kocovani).

Co si o tom vy zkusenejsi myslite? Nebo je to bezvyznamne?
Tanec je súradnica zdroja vonku a nie v úle ako je plást otočený.Cool
OK, tak jsem to asi blbě pochopil z ty knizky, měl jsem za to, že ta pátračka tim tancem sdeluje souradnice zdroje snůšky vzhledem k plástům na kterých sedí v danou chvíli většina létavek a ne vzhledem k úlu a česnu. Pokud je to vzhledem k česnu, tak to pak chápu, že je jedno, jestli je to studená nebo teplá stavba.

četl jsem o tom v knize Fenomenální včely, teď ji nemám bohužel u sebe, tak se nemohu podívat.

Merkuri, závěr je tedy ten, že bez obav můžu celý nástavek přetočit na teplou stavbu a když nechám dno/česno stejným směrem a úl na stejném místě, tak souřadnice sdělené tanečkem včera, budou použitelné i zítra?

Díky za trpělivost a vysvětlení.
Podle teorie, tance orientují za sluncem.
Takže nezáleží ani na stavbě ani na orientaci česna. Záleží jen na poloze slunce a hodinách (jen se nepíše, jestli včely používají Rolexky nebo Primky, ale uvnitř úlu určitě potřebují svítící ciferník).
Ten tanec prebieha na zvislom pláste smer nahor je poloha slnka a sklon osi tanca je uhol ku znáške je jedno či je plást na teplú stavbu , alebo studenú stavbu, alebo sa práve mení, nakoľko zvislý smer na pláste sa nemení a keď včela vyletí pozerá kde je slnko a od neho si odčíta príslušný uhol, ktorý jej povedala tancujúca včela.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Referenční URL's