Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Studená nebo teplá stavba
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Prosim vas myslete taky na ty vcely. Měnit jim umistěni cesna v období loupezí je opravdu zhovadilost.jak by ho asi branily? Vcely stavi totiz vzdy studenou stavbu. Maji plasty pripevnene nahore i na krajich a kdyby plasty nesmerovaly k cesnu nemohl by se v ulickach menit vzduch nebo jen velmi obtizne. Teplá stavba je mozná vyhodna pro vcelare. Ale kdyz si stoupne z boku ulu je to stejné . Nepřemýšlejme za včely většinou vymyslíme nějakou blbost. Big Grin
Prosím, kde že je ta řeč o změně umístění česna během loupeží?
Dobre je tam sitka. Ale zmenit vetrani a proudeni vzduchu kdyz se vcely prizpusobí umistenim zasob a sedliska tomu puvodnimu je blbost.
(24.10.2016 20:15)pavelno napsal(a): [ -> ]
(23.10.2016 11:04)pavelno napsal(a): [ -> ]Šlo by ve dně udělat doplňkové větrání z levé strany?
...
Tímto by třeba byla cirkulace vzduchu při teplé stavbě lepší, ne-li srovnatelná se stavbou studenou.
Vznikne tak nějaký problém nebo by se to takhle dalo udělat?

Děkuji, Pavel

Děláte základní chybu, dělali jí mnozí začátečníci, i já kdysi. Moc teoretizujete a laborujete. Nechte to na včelách, jsou sice blbovzdorné, ale jen do určité meze, pak jim uškodíte. Už se to tu psalo mockrát. Proč to furt vidíte lidskýma očima? Mockrát mi zplesnivěl rámek. Když jsem ho z nějakého důvodu nevyndal a zapomněl ve včelstvu, nikdy jsem pak nepoznal, který to byl. Je jen nutné nenechat jako poslední či první pylový, pak by to byla větší škoda.

Chápu že nemáte co dělat, tak si něco přečtěte, užívejte si volna a nabírejte síly na další sezonu. Poslyšte, máte už přečtenou všechnu odbornou literaturu, kterou umíte sehnat?
Dám vám příklad. Přečetl jsem toho spousty, konzultoval s kdekým, prodiskutoval vše od zhora dolů a naopak, i ze stran. A pak ve svých šedesáti letech zjistím, jaká ostuda, že vůbec nevím jaký rozměr má mít dělničí buňka, kterou by si včely postavily samy. Že vůbec nevím, že někdo vymýšlí kejkle s malinkatými buňkami v domnění, že se tam už nevejde roztoč. To je sice blbost, ale někteří včelaři to dělají. Jiní zase dělají buňky větší a já nejsem štotnt pochopit, co k tomu koho vede.
Já si do minulého měsíce myslel, že koupená M má prostě rozměr daný a najednou se dozvídám, že bych se při koupi měl ptát. Děje se mi, že včely ignorují předlohu a staví kraviny, vypadá to jakou pavouci (to předělávané dílo), prostě až nyní jsem se dověděl, proč se včely někdy vzbouří a "předělávají" M.

A tak dále. Vzdělávejte se ať vás něco nezaskočí jako mě letos velikost buněk.Wink

Kdybyste pozorně četl, psal jsem tu o stránku výš, že se kdysi dělalo mezidno, ve kterém byla u levé strany (když stojíte za úlem) vyfrézovaná díra velikosti asi 320x20 mm a to simulovalo studenou stavbu, podobně jako to měl MÚ, jenže ten to měl v boční stěně, efekt měl být stejný. Kvůli podložce po celé ploše dna se to muselo vyházet (ta mezidna) a za 30 let se na to dokonale zapomnělo. Měl jsem to a nemělo to vůbec žádný pozorovatelný efekt.

A navíc, letos jsme se já a dva mí známí (přesněji brácha a kámoš) přesvědčili o tom, že vč na TS byla lepší než tak která byla na SS.

Jo a k zamýšlenému dodatečnému "větrání", co třeba průvan, na to jste nemyslel?
Ja mam cast vcel na studeny a na teply stavbe a zasadni rozdil nevidim a zatim diky veku jedu radsi studenou stavbu mam misto stat u vcel z boku.jo a jen do forhontu zacal jsem vcelarit ze spusty duvodu ale hlavni byl financni zisk a nemam se za co stydet taky ze vcel chci maximum a to taky znamena dat jim maximum aby zisk byl adekvatni a komu se to nezda muze mi ...... .....
No vida, řečeno jasně, srozumitelně a jsem zvědav kdo si troufne stejnou rétoriku jako ke mě ke dvoumetrovému chlapovi těsně před čtyřicítkou!!!
TongueBig Grin
Hoši dřív věděl každý sedlák, že k maximální produkci musí být každý zvíře v pohodě a musí dostat nažrat. Zvíře žijící ve stesu v nepřirozeném prostředí maximální užitek nikdy nedá a pokud je z něj vyždímán, odrazí se to na vitalitě a následně zdraví. Včely na rom nejsou jinak, hmyz je taky zvíře. Takže i homocetr by měl mít své hranice...Punktum
Jasně. Tak kravám nedopřejeme pořádné ustájení, ale necháme je jen tak volně stát na fukéři, ony si poradí a budeme je pozorovat abysme se od nich hodně naučili. Mohly by si beze stresu nějak nasušit na zimu a léčit je taky nebude třeba, ony si samy poradí a jistě získají samy odolnost vůči různým nemocem, přece je nebudeme stresovat ustájením, dojením, krmením a veterinářem!
Pak bude užitek jistě maximální.
Nemá smyslu potýkati se s malostí blbů
Chlapi, je to uplně jedno jakou stavbu máte. V momentě, až vám padnou včely to bude jedno ještě 2x tolik. Na stavbě moc nezáleží....ať si to každej udělá jak chce. Ikdyž preferuju studenou stavbu a v podstatě teplou 20 let nepoužívám...zkusím na jaře pár včelstev přehodit na teplou. Bude to chtít sice trošku jiný přístup ke skladbě plástů v nástavcích, ale není to nic zásadního. Třeba má Tom pravdu a výnosy budou dvounásobnéTongue.... ale běda ti Tome, jestli nebudou aspoň stejnýBig Grin
Ono ten problém se zimováním na teplé stavbě, kdy u Budečáků bylo záhodno posunout česno excentricky, odstraňuje vysoký podmet. Taky mám zkušenost, že silná včelstva se moc po plástech dozadu neposunují a jdou spíš směrem nahoru....ale to jsou včelstva na 8-9 uliček ve třech nebo čtyrech nástavcích....to nejsou včelstvíčka, která jsem zimoval "jako středně silná" na 7-8 rámcích 39x24 v roce 1981. Vloni se mi včelstvo (oddělek) v jednom nástavku usadilo centrálně na 8 uliček a celou zimu se ani nehnulo....ikdyž bylo na studený stavbě, tak teplá by mu nejspíš neškodila ani tak.
Sice budu všude tvrdit, že studená stavba je lepší pro jarní rozvoj...ale to se nechá tvrdit i o vysokém rámku. Ano tam to platí u standartně velkých včelstev...tj. okolo 2 kg Včelstvu které ale zimuje ve dvojnásobné nebo dvaapůl násobné síle je to jedno....i kdyby mělo rámky vysoké jen 10cm. Takže 1. pokus pro příští rok - se silným včelstvem na jaře přehozeným na TS, je na světě.
Teplá stavba, studená stavba, smer letáča ... Myslím že včely si prispôsobia dostupnú dutinu podľa svojich potrieb. Veď v prírode nenájdu vždy dutinu 375 mm x 465 mm s otvorom na juh a ešte k tomu v dolnej častiBig Grin
(24.10.2016 20:15)pavelno napsal(a): [ -> ]... Přes letní období by mohlo být dodatečné větrání zavřeno. ...
Potom ide len o to, kedy im ten bočný vetrák otvoríš. Keď to otvoríš už pred krmením a včely sa podľa toho "zariadia", tak by som k tomu nemal námietky. Keby si to otvoril niekedy po príchode mrazov, tak si myslím že by si ich mohol za určitých okolnosti aj zabiť. Môj názor.
(24.10.2016 21:05)KTM napsal(a): [ -> ]Ja mam cast vcel na studeny a na teply stavbe a zasadni rozdil nevidim a zatim diky veku jedu radsi studenou stavbu mam misto stat u vcel z boku.jo a jen do forhontu zacal jsem vcelarit ze spusty duvodu ale hlavni byl financni zisk a nemam se za co stydet taky ze vcel chci maximum a to taky znamena dat jim maximum aby zisk byl adekvatni a komu se to nezda muze mi ...... .....
Mě se to nezdá, ale nebudu ti..... je mi to totiž úplně u .....Big GrinBig GrinBig Grin Tom spokojen?
(25.10.2016 0:59)misan napsal(a): [ -> ]Potom ide len o to, kedy im ten bočný vetrák otvoríš. Keď to otvoríš už pred krmením a včely sa podľa toho "zariadia", tak by som k tomu nemal námietky. Keby si to otvoril niekedy po príchode mrazov, tak si myslím že by si ich mohol za určitých okolnosti aj zabiť. Môj názor.
Takto dramaticky to nevidím.Ak zmením vetranie v sedisku včieľ,to môže byť pre včely prúser,vtedy by sa dalo s tebou súhlasiť.Písal som,že mám v zadnej časti podmetu vykružené prevertávacie otvory ktoré zabezpečujú krížové vetranie podmetu smerom od letáča.Toto vetranie využívam len počas zimy,teda ak sa ochladí otváram v zadnej časti podmetu pomocné vetranie-podmety mi tak zostávajú suché.Nepostrehol som žiadny problém,ani len zvýšený spád mrtvoliek,výmena vzduchu sa deje pod sediskom včieľ, čo nemôže ničomu vadiť.Pri teplej stavbe trpia najmä zadné rámiky na ktorých sa môže objaviť pleseň a som presvedčený o tom,že toto zadné pomocné vetranie môže problém minimalizovať.
Zaujala ma z tvojho predchádzajúceho príspevku ešte jedna vec a to že spomínaš ležany,v ktorých si nemával problém z obsahom vody v mede.Zrazu si prešieľ na LG a problém je na svete.Môže teplá stavba oproti studenej ovplyvniť hustotu medu smerom dole? Čo poznám včelárov v LG,tak rad radom vytáčajú medy okolo 19%.
Prostě včelaři, kteří nemají k řešení nic důležitého se vyžívají v kravinách a teplá versus studená stavba je nejvíc frekventovaný problém minimálně 100 let. Pak nastupuje rámková míra. Používám studenou a měnit nebudu neboť starého psa novým kouskům nenaučíš! Zdraví R. S.
Me to taky nehroti studena nebo tepla mam specificke misto umisteni vcel,hodne lidi mi teklo ze by je vubec nenapadlo je sem dat a dari se jim tam skvele.nesnasim vytaceni medu tudiz se topej v medu a pokud neni melicitoza bez problemu zimujou na medovici vytacim tak pulku,z plodiste nikdy a na jare jim letos necham vsechno protoze se zase nechci patlat s medem.proc taky nevcelarim pro med.spis si vsimam toho ze na studene stavbe mam vetsinu vcelstev zimujicich vlevo a minimum vpravo a na teply stavbe se mi nejcasteji usadi uprostred..
(24.10.2016 21:05)KTM napsal(a): [ -> ]zacal jsem vcelarit ze spusty duvodu ale hlavni byl financni zisk a nemam se za co stydet taky ze vcel chci maximum

A pár příspěvků níže píšeš

nesnasim vytaceni medu tudiz se topej v medu a pokud neni melicitoza bez problemu zimujou na medovici vytacim tak pulku,z plodiste nikdy a na jare jim letos necham vsechno protoze se zase nechci patlat s medem.

KTM Já Ti nějak nerozumím Undecided
no je to naprosto jednoduchý,mnohem větší zisk mám z cgovu matek a oddělků,med mě zdržuje....navic mam pocit ze pak mam zdravejsi a silnejsi vcely pro chov...pokud bych mel zaradit i Med musel bych se tomu venovat naplno a nic jineho nedelat...pri vetsim poctu vcelstev je pak problem se skladovani,nova vetsi medarna,stroje atd...mě zisk ze včel med nedělá to je celý...to az pozdeji....
Jestli tomu dobře rozumím,tak víc než med tě zajímají dotace na matky a úhynové roky,kterých se většina včelařů děsí jsou pro tebe požehnáním. Já to mám nastavené jinak,ale respektuji,že i tak to jde. Jen nevím,jestli jsi potěšil Tomíka,který v tobě tak nějak tušil spřízněnou duši.Smile
On pane Richtr věřte nevěřte, dotace nepotřebuje. To jen vy a zbytek pražské kavárny si neumíte představit, jak by někdo něco mohl dělat jinak, než jak to umíte chápat vy.
Nezklamal jste mě, jak to říká Matl, odkopal jste se že? Píšete jasně, že vy sice supem nejste, ale jiným supům rozumíte a nemáte nic proti tomu jako sup těžit z neštěstí druhých. Taky holt neumíte rozpoznávat dobré a zlé, chápu vás, nejste zdaleka sám.

To já nejenže bych nepatřičnosti nedělal, ale taky bych je netoleroval u jiných, přinejmenším bych s lumpárnama nesouhlasil a vymezil se proti tomu.
(25.10.2016 12:59)KTM napsal(a): [ -> ]no je to naprosto jednoduchý,mnohem větší zisk mám z cgovu matek a oddělků,med mě zdržuje....navic mam pocit ze pak mam zdravejsi a silnejsi vcely pro chov...pokud bych mel zaradit i Med musel bych se tomu venovat naplno a nic jineho nedelat...pri vetsim poctu vcelstev je pak problem se skladovani,nova vetsi medarna,stroje atd...mě zisk ze včel med nedělá to je celý...to az pozdeji....
Příkladné přizpůsobení se metodice a zákazu dovozu BF.
Když k tomu někdo vytvoří podmínky a poptávku na trhu, tak jen hloupý podnikatel nevyužije.
Svaz přece kope za nás včelaře a z tohto pohledu chválím, dělá pro nás dobrou práci.Wink
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Referenční URL's