Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařsky významné rostliny
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
https://www.rtvs.sk/radio/archiv/11380/1364197 ....len vycuc: ...v relácii predstaviteľ včelárov na Slovenku tvrdí o repke olejnej prekvapivé informácie. Až 90% pestovanej repky na Slovensku sú hybridy, ktoré vraj na 90 % neprodukujú žiadnu znášku pre včely. Môže toto byť pravda? ...ako je to v Cesku?Confused
Neco na tom bude,delsi dobu ze
řepky mam minimalni snusku a jsem za to rád
Repka je jedno velke nestesti, ne nadarmo se ji rika zluta smrt.
Řepka nebylo jádro sdělení. Věřím na hybridy bez nektaru, ale proč z ní nesbírají už ani pyl? Spíš repelent ne?
u mna v okoli repka celkom ok, ale slnecnicu dokazali z tohto pohladu dokurvit slachtitelia neuveritelne.. 60ha pod nosom, vcely na kazdom kvete zufalo hladaju a v uli ani kvapka
Gusto presne, iba čo sa dolepia na kvetochAngryAngryAngry
Češi tomuhle říkají: "To nevymyslíš".

Je to tak vyšlechtěné a nebo to tak zlejou repelenty?

Je lípa významná? Od dopoledne šou jako zjara, včely padají pod úly a docházejí to pěšky, masakr. V úlech ale není nic vidět...

O lípě tady u nás to moc dobře vím a stejně jsem jim na to zase skočilShy
Gusto, nehledal bych příčinu v hybridech, ale tady:

Temperatures above 27 °C reduce nectar production, while above 33 °C it is completely stopped. Highest increase of honey accumulation in hives was registered with daily temperatures of 24–27 °C, morning temperatures of 13–16 °C and evening temperatures of 16–20 °C. Low relative humidity (Rh) of 25% combined with high temperatures has a highly negative effect on nectar production.

https://www.ocl-journal.org/articles/ocl...70019.html
Mno vidíš, ja som zase čítal, dokonca nám to hovoril aj prednášajúci na škole v BB, že na hybridoch slnečnice naopak veeeeeľmi záleží (okrem iného samozrejme). Tým nechcem povedať, že prednášajúci má pravdu, alebo ja a že Ty sa mýliš, respektíve odkaz na štúdiu. Len tým poukazujem na to, koľko protichodných informácii sa k včelárovi môže dostať. Každopádne tvrdil, že z tých 19 či 20 odrôd, čo sa u nás pestuje, dávajú nektár len tri.
Ja som na slnečnicu kočoval roky. Nikdy som nemal viac ako 10 kg na včelstvo. Proste bieda. Za 15 rokov iba raz nasial jeden agronóm hneď vedľa môjho trvalého stanovišťa slnečnicu. Nikdy ju nesial za tie roky na svojich pozemkoch ani raz. Asi trafil odrodu, lebo vtedy som mal zo 6 rodín 5 hliníkových konví. Odvtedy stále čakám už 15 rokov na rovnaké sci-fi ohľadom slnečnice Big GrinBig Grin
Mezi včelaři koluje hodně mýtů. Podle všech dostupných studií nejvíce záleží na přírodních podmínkách (počasí, půda). Pokud přednášející tvrdí, že medují 3 odrůdy z 20, má k tomu i relevantní výstupy z experimentu? Podle všeho co jsem přečetl, tak i vysokoolejné hybridní odrůdy potřebují opylení hmyzem. Slunečnice mě zklamala na písku v suchém roce, ale i tam těch 10 kg bylo. Jaké jsou u vás půdy?
Prevažne hlinené, rýchlo vysychá vrchná vrstva.
my mame idealne pody pre slnecnicu,a za posledne roky bolo aj par idealnych podmienok.. sami agronomovia nam hovoria, ze vcely nemusime privazat, ze maju hybridy ktore nemeduju.. do roku 2010 mohlo byt na slnecnici akekolvek pocasie, ule praskali vo svikoch, aj ked bola zem popraskana od sucha..aj v tom case boli rozdiely v nektarodajnosti odrod, co merali na polno univerzite v nitre, ale medovali vsetky.. a tie najlepsie ak dam do gugla, sa bezne este pestuju na ukrajine a v rusku.. na youtube si mozte pozriet videa z 2019,18 atd. kolko medu tam tocia.. presne ako to byvalo u nas..doniesli tolko, kolko bolo mednikov.. a prvych takmer 20 rokov vcelarenia som ani krmitka nemal kupene..
Boli roky čo dala slnečnica aj 90 kg na včelstvo a nemuselo sa tolko chovať včelstiev, nebol klieštik ani dáka iná skáza a medu bolo že nebolo temer do čoho dávať. tá dnešná slnečnica akurát dodrbe včely že sa polepia a prázdne nástavky a medu tak že by som asi skapal hladom keby som bol včela. Slnečnice to aj keď teraz sejú už tam nieje vidno žiadne pritiahnuté včely a v poraste ani mucha... a to vidno na nej ako vyzerá. Stonka ako dietné párky a hlava ako vietnamec z tržnice ... Tam kde má poriadne stonky a hlavy tak tam sú dotiahnuté včely a aj nosia nektár ..
tak tak, ta jedna odroda od pioneeru mala hlavy jak kolesa z bicykla skladacka.. znamy ju raz zasial na 12hekt.,po tyzdni pridem ku vcelam, ziadna aktivita, brady na letacoch, ked som otvoril ule hned som vedel preco.. vsetko zaliate , zastavane, na jednom vcelstve som mal prazdny nadstavok na medniku, cely vystavany divocinou a zaliaty.
Česnek kulatohlavý je vždy velké lákadlo pro hmyz
[Obrázky: IMG-20200714-112125.jpg]
Svazenky - modrofialové krásky na poli - Agromanual

https://www.agromanual.cz/cz/clanky/tech...ky-na-poli
Svazenka se nikdy nebude pěstovat ve velkém, osivo je drahé takže na zelené hnojení je to nesmysl, jako píce na krmení je taky na nic mnohem lepší je vojtěška. Jedině ji zaseje zemědělec který je i včelař.
I houby, seje se vesele. Ono uz par lidi prislo na to,ze ma vliv na strukturu pudy, je vyborne zelene hnojeni a potlacuje rust plevelu (zavre ho v porostu).Nektarodarnost jezevce zajimat nebude,z te jim nic do prasatka necinkne.
Ted jsem klikl na Tomasuv odkaz, je tam o svazence naprosto vse.
(12.07.2020 13:18)Merkuri napsal(a): [ -> ]Boli roky čo dala slnečnica aj 90 kg na včelstvo a nemuselo sa tolko chovať včelstiev, nebol klieštik ani dáka iná skáza a medu bolo že nebolo temer do čoho dávať. tá dnešná slnečnica akurát dodrbe včely že sa polepia a prázdne nástavky a medu tak že by som asi skapal hladom keby som bol včela. Slnečnice to aj keď teraz sejú už tam nieje vidno žiadne pritiahnuté včely a v poraste ani mucha... a to vidno na nej ako vyzerá. Stonka ako dietné párky a hlava ako vietnamec z tržnice ... Tam kde má poriadne stonky a hlavy tak tam sú dotiahnuté včely a aj nosia nektár ..

Zebrat jim za takové podrbané hybridy dotace. Hned by se naučil osevář co má kupovat za osiva. Letos přísun ke slunečnici k hovnu, hektary oranžové a v úlech nic. Na květech také nic krom jakési lepkavé pryskyřice.
Doplnim jen mnozstvi osiva, u vraticoliste svazenky se udava 17-20 kg/ha,ale v pohode staci 15 kg/ha.
Referenční URL's