Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařsky významné rostliny
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tom.50 s tebou opravdu nemá cenu diskutovat, musíš být za každou cenu nejchytřejší i když jsi někdy úplně mimo.
(29.07.2020 6:52)KTM napsal(a): [ -> ]Poznam to lehce,Divizna ma pyl Červenej nikoliv žlutej.V tuhle dobu moc rostlin s červenym pylem neni navic pyl Divizny patri k jednim z nejhodnotnějsich i vzhledem k tomu v jakem obdobi je k mani.Divizen je u mne hromada a kazda 3-4 bunka je s jejim pylem.Dle knih ma velky vyznam pro zimní generaci.K cemu bude vcelam 2 kg pylu treba z Modrinu???neni potreba aby vseho bylo na hektary a pritom to melo vyznam,pro vcely bude lepsi kazda druha bunka pylu z jineho nevyznamneho zdroje o par kytickach nez dva plasty pylu ze svazenky.......

U včel jsem denně. Jako blázen jsem vysázel pámelník, přece jsem včelař a tak mě vychovali, že se jako má zlepšovat pastva, nevidím na něm včelu. OK, říká se, že včely nenavštěvují rostliny pár metrů od úlu. Pámelníku je ve vsi mnoho, málokdy na něm vidím včelu. A tak dále. Vysadil jsem břečťan, jeho pyl na podzim má ohromný význam a je ho hodně. Jenže začne kvést jak mi tu někdo nasal nejdřív 20 let po vysazení...
Vysadil jsem ořechokřídlec, viděls ho Martine, dám ti vědět. Dělám to, ale na rozdíl od vás nepřeceňuju význam, ten je zanedbatelný. Stěží se dožiju snůšky ze spousty klenů, které jsem vysadil a o které jsem se staral v suchách když schly jak na běžícím páse, ano, jako debil jsem zaléval stromky v lese. Jednou mě při tom viděla nějaká starší paní a zírala tak, že na ten pohled nikdy nezapomenu, velmi zrychlila krok aby byla od blázna co nejdál co nejrychleji. Dělám to pro pocit užitečnosti, ne že bych věřil, že to má význam pro včely a už vůbec pro včely moje, dneska tam jsou a zítra třeba nebudou.

Taky mám připravené náletové akáty (ekoteroristům naschvál) a odvezu je sem, kde akát vůbec neroste, ani jeden. Nemůžu se dožít, že by z nich něco měly moje včely, stejně u nás akát nikdy nemeduje, ale příroda by měla být pestrá a nejde jen o včely medonosné. Zasadil jsem náletové třešně ptačí, ty mají význam velký, kolik divizen nahradí jeden jediný desetiletý stromek ptáčnice?

Jeden zdejší přispěvatel po mě přebral jedno stan. Ví, že jsem tam mohl vykácet asi 20 akátů, tvrdé palivo má velkou cenu, hodilo by se mi. Akáty stojí a žijí. Vyhýbám se tam dvěma lípám, před desti lety byly malé, letos už kvetly. A tak dále. Ale divizna, když už se někde uchytí, ok, ať roste, ale význam má malý, nic jiného neříkám.

4 km vzdušnou čarou od jednoho stan je pár ha svazenky. Ve všech vč mám dvě pylové desky z 80% pylu z ní. To má význam, navíc nemusím krmit, ani oddělky, kvete měsíc, právě skončila, zaplať ne Pánu Bohu, ale tomu jezedákovi za ní. Ale je móda plivat na zemědělce, tak plivejte, já vím své.

Pavell, vy si diskutujte s kým a jak chcete, chcete sám sobě něco nalhávat? No proč ne, nikomu a ničemu to v tomto případě neškodí.
Tome měl jsem tě tu na foru celkem rád, ale ty tvoje poslední bláboly fakt nestojí za nic že na pámelníku nevidíš včelu? No to jsi asi slepý a že břečťan kvete za 20 let? Ale jdi ty, mě kvetou semenáčky už za 4 roky, ale musíš vědět jak na to ...
Tak potvrzuji diviznu, ráno mezi 8-10 ji navštěvovaly skutečně hodně. Po 10.hodině už nic
Divizna dává vcelam pastvu opravdu jen brzy ráno, ale zato velmi vydatně. Po odletu vcel přichází na řadu moje žena a kvety posbira do velké sklenice a každý den sběr posype trochou cukru a vytváří tak velmi léčivý sirup.
Skoda, ze mi sem nevim z jakeho duvodu nejdou pridavat fotky ☹️☹️☹️

Tome, nam letos u pamelniku kvetou cca 30 cm vysoke kericky ?
Dobrý den
Na divizně je zajímavé ,že včely sbírají její pyl ( o to s velkým nasazením ) už před východem slunce .Dnes například to bylo pozorováno 4:50 a to je ještě docela tma. Slunce začíná vycházet až 5:28.
A ještě k tomu vyrábění léčivého sirupu- v několika starých herbářích je uváděno ,že květ divizny se má sbírat brzo po ránu .Později se rychle vytrácí jeho léčivé účinky .Domnívám se , že brzo po ránu v dřívějších dobách neznamenalo 8:00 (to možná je brzo pro nějakého úředníka), ale podstatně dříve.
MK
Mik 1278-dekuju,vyridim ženě...
Je pul osme vecer, poprchava a prisavnik,ktery mam kolem celeho domu jenom huci, je plny vcel, nadherna podivana.Zatim kvete jenom jizni a vychodni strana domu. Neuveritelna rostlina, dokazala se doplazit takrka 50 metru (jeden z prava, druhy zleva, a pokryt obrovskou plochu. sten, jen na strechu ho odmitam pustit.
mám přísavník a břečťan na jedné zdi, asi je začnu tajně vysazovat u sousedů Smile
Par prisavniku jsem uz lupl do lesa at se plazi po skalach, kterych tam mame vic nez dost. Vzaly skaly utokem.
Mám přísavníkem tříprstým porostlou celou západní a severní stranu stodoly,ale u mě kvete až na přelomu srpna a září. Ale pak je to fakt hukot.
Celkem divoké nájezdy dělají včely na pyl Magnolie, velký květ výhodou, vejde se jich tam hodně Smile
[Obrázky: IMG-6636.jpg]
Má smysl teď vyset svazenku? kvetla by až koncem září bylo by to pro včely prospěšné?
Zdar,
jestli by vubec stihla vykvest. U svazenky je to tusim 60 dni do kvetu, coz mam ted svazenku setou po cesneku, zacina kvest, ale sporadicky, do poradnyho kveteni ve velkym jako ta jeste drive vyseta (mozna vlastne zlonska vysemenena) jeste tak tejden ci dva je (dle pocasi), coz ti posune jeste termin a bude to spise pro potechu hliny nez vcel.
Letos cekam spis klasicky podzim/zimu , takze zadny 15 stupnu jeste v pulce listopadu.
Chose
Bude na pyl v zari,rijnu. Pravidelne u nas dotacne greeninguji zemedelci smeskou horcice a svazenky, zacina kvest od zari do rijna, nekdy jeste i v listopadu.
A včely plodování neukončí, loni jsem to zažil. Nic moc příjemného. B
Neukonci, prinos pylu je velky, pri teplejsim pocasi i nejaky nektar.
Uvidime jak bude letos, ale vloni mi plodovaly az do letoska, az v pulce ledna 2020 jsem mel minumum meliva. Jinak vsechny jely, zlodejky mely v pulce listopadu 4 ramky plodu, o ostatnich taky nemam pochyby - v rijnu litaly na zeleny hnojivo (repka/horcice?). Letos muze byt uz konecne klasickej podzim/zima, ale pylu neni nikdy dost. A pokud svazenka nestihne vykvest, aspon ty hline pomuze - Abbadon. Ja ji taky pred 2 tydnama zasel po rajcatech, proste to vyjde nebo nevyjde, v tomto obdobi mi spis uz jde jen o zlepseni hliny, svazenka na kvet a pyl uz je davno v hline a bude brzo kvest, prave na obdobi vychovy zimni generace. A taky se mi nechtelo porad odplevelovat ten zahon po cesneku Big Grin.
Chose
U mě to spíš nešlo protože tam byla pšenice ale asi se na to vykašlu už je pozdě a ty moje oddělky by z toho měly prd nechám to na příští rok.
Nikdy není na nic pozdě Smile
Referenční URL's