Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařsky významné rostliny
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tato kniha by vám mohla pomoct.
https://www.google.com/url?sa=t&source=w...r2zlZJrE7r

Od strany 88 jsou názvy a popisky rostlin

28 oprava
Díky. Můj PC píše, že to nelze bezpečně stáhnout.
Já to stáhl, ale je to jen do strany 44, pak lze knihu zakoupit...
(09.12.2020 19:06)tom.50 napsal(a): [ -> ]
(09.12.2020 18:17)Heteropteryx napsal(a): [ -> ]DuB 6: Pro inspiraci: https://www.academia.cz/kere--bazant-vac...emia--2018

I když to adresujete jinému, děkuj.

Ale. Mě zajímají hlavně keře (stromy vzhledem k věku už asi tak moc ne), které mají význam pro včely. Neznám nihu, která by sledovala hlavně tento zájem. Například rakytník je taky keř, ale pro včely nemá žádný význam a tudíž mě nezajímá. Rozumíte mi? Víte o nějaké takové? Nebo o stránkách na netu?

A nebo někdo z ostatních? Děkuju předem.

Třeba když vidím včely nosit pyl, zajímalo by mě z čeho který asi tak může být. A taky další věc. Všimnul jsem si tady u nás (jinde to může být jinak), že konkrétně z mléče nosí jen pyl do teploty 18. Jak se udělá bezvětrno a teplota přeleze 18, skoro ignorují pyl a na stromech se objeví 10x víc včel sbírajících nektar. Konkrétně toto bych se býval rád někde dočetl a ne čekat do asi 50, kdy jsem si toho náhodně všimnul. A takových drobností je jistě spousta.

Tome, mám za to, že nejlepší pro info by mohla být ta Včelí pastva od Švamberka (2. vydání). Je v ní mimo jiné i řada keřů. Ale nenašel jsem to nikde na internetu on-line nebo ke stažení. V papírové formě by měla být dostupná. Z toho množství byste si už určitě něco vybral.
Tom.50: Ta kniha Keře, co jsem na ni dával odkaz, tak u mnoha z těch keřů je poznámka o využitelnosti pro včelí pastvu. Sice bez velkých detailů, ale aspoň něco. Dále doporučím tu Švamberkovu knihu, co zmiňuje Ricchie. Knihy od Haragsima dají nějakou informaci, ale je v nich plno nepřesností a i nějaké nepravdy. A pak ještě tohle https://www.vydavatelstvivikend.cz/edice...-pro-vcely . Ano, má pár stránek a stojí dost, ale rostliny tam jsou rozděleny podle vydatnosti produkce pylu a nektaru do kategorií 0-4 a jsou seřazeny podle doby květu, takže člověk koukne na období, které chce pokrýt podle toho si vybere - byliny, keře i stromy. Potom určitě druhou Švamberkovu knihu Prostředí a včely. Spousta informací o ekologii ve vztahu ke včelám, o rostlinách v jednotlivých obdobích a o fenologii vůbec. A v neposlední řadě monotematická kniha Vrby pro včelí pastvu autorů Mottl, Štěrba, Kodoň.
Ale informace z knih je třeba brát s rezervou - záleží na lokalitě, jejích podmínkách, nadmořské výšce a podobě. Většina těch knih je psaná pro nížiny. Nedočtete se tam, že určité rostliny dávají nektar jen za určitých podmínek nebo do určité nadmořské výšky. A chování včel se rok od roku liší, podle toho, jaká je nabídka dalších rostlin - jestli sezóna probíhá normálně, je urychlená nebo zpomalená. Mám na zahradě vrbu náhrobní a jsou roky, kdy kvete s ovocnými stromy a včely si jí nevšimnou a jsou roku, kdy se s nimi o den dva mine a je včelami obsypaná. Nebo hortenzie - několik let byly včelami opomíjené a letos na nich docela hledaly.
Taky třeba vesměs v těchto knihách není nijak zvlášť dobře hodnocen dřišťál a u mě jsou na něm v květu každý rok kvanta včel, že jen hučí.
Určitě by další lidi doplnili svá pozorování ohledně pylo- a nektarodárných rostlin.
nemáte někdo před jarem tipy / kontakty na prodejce kvalitního osiva včelařsky významných rostlin za dobré ceny? někdo sem na forum dával odkaz na včelařskou inzerci na semena Ostropestřce mariánského, doma mám už od loňska svazenku, tak hledám ještě něco dalšího? Rád bych vysel tak řádově kilogramy. Díky za tipy.

...a ještě jeden dotaz...nezkoušeli jste si někdo sestavit a vysít (pokud by to šlo také z rostlin/bylin) nebo vysázet (pokud by to šlo pouze ze stromů) nebo zkombinavat (když by to muselo být z obojího) fenologický kalendář?

na internetu jsem našel několik fenologických kalendářů, většinou je to kombinace bylin a stromů, ale ideální by to bylo, kdyby to šlo sestavit pouze z bylin a ještě takových, kterým by se dařilo v zahradním substrátu, na zahradě, aby člověk prošel zahradu a viděl "kolikátého je":-)...nebo aby ten záhon postupně od jednoho konce k druhému kvetl podle toho fenologického kalendáře.

Nemáte s tím někdo praktickou zkušenost? Nezkoušel jste to někdo realizovat?

díky za info!
Tak moc osiva zas nebude.
Od Havlíka jde koupit svazenka, inkarnat, pohanka, ostropestřec. Ceny má dobré. Víc se dá po netu sehnat možná hořčice, lupina. Co jiného dat, mě nenapadá.
http://www.agrostis.cz/hlavni-stranka/na...-opylovace
Včelí louka Vilík vypadá zajímavě
Mrkni na http://www.semo.cz na program nektar party. Mimo jine ma Semo tusim 100 vlastnich vcelstev.
(05.01.2021 12:36)JosPr napsal(a): [ -> ]Mrkni na http://www.semo.cz na program nektar party. Mimo jine ma Semo tusim 100 vlastnich vcelstev.
ahoj,kde tam vidis program Nektar Party? Huh
https://www.semo.cz/osivo-semena/hobby/k...tar-party/
Chtěla jsem si od nich objednat, ale výše poštovného nemile překvapila.
Mám nevyčištěnou svazenku, cca 100 kg. Kdyby měl někdo zájem, prodám levně.
Ta malá balení se příliš neoplatí.
Ad poštovné, poptejte se v zahradnictví, atd. Často vám objednají i produkty, které standardně nemají v nabídce, ale přihodí vám je k jejich objednávce.
Sám jsem tak objednával některá semena a rostliny.
(08.01.2021 17:52)stefanos689 napsal(a): [ -> ]Mám nevyčištěnou svazenku, cca 100 kg. Kdyby měl někdo zájem, prodám levně.

Pro neco se stavím....
Kolik za kg ?
Za mě nejlepší včelařská rostlina komonice bílá, jednoletá. O hodně lepší než svazenka a všechny ty včelařské nektarodárné směsi osiv.
(08.01.2021 19:07)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]Kolik za kg ?

30?
Dobra cena ja som daval 4 e za kg.
Referenční URL's