Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařsky významné rostliny
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Se divím, že tam vůbec někdo včelaří...
Tady se včelaření přirovnává k jedné velké loterii. Kdo chce selektovat,nebo chovat silná včelstva, může si to tu otestovat. Bájné iluze o včelaření na JM jsou jaksi zakořeněný. Jak patno, vzhledem k vitalitě jsou lepší vyšší a chladnější polohy.
Facelia, tedy česky svazenka je super. Hlavně udělá perfektní koberec a nepustí přes sebe plevel. Na konci sezóny po přemrznutí je zbylá hmota velmi jemná a po shrábnutí hráběmi zůstane čistá půda pro zasetí něčeho jiného. Ovšem po prvních mrazech je po ní.
Letos určitě alespoň ar zaseji. Je pravda, že dobrý růst je vhodné opakovaně podpořit zalitím, alespoň na začátku po vyklíčení.
U nás po lípách kvetou bodláky, hodně bělotrnů a tím snůška končí. Jenže abych včelstva "uživil" v této době svazenkou, musel bych sít tak hektar. Určitě by pomohlo, kdyby zemědělci seli svazenku nebo nějakou směsku do pásů kolem polí.

Zato hořčice v pohodě přežije i menší mrazíky. Předloni jsem měl včely s rouskami na kvetoucí hořčici na štědrý den. Ale uklízet uschlé tvrdé stonky, to je očistec. Kořen má hluboko a špatně se likviduje.
JM má své výhody i nevýhody. Akát je surovina pro těžbu od počátku. Vysazoval se za účelem výroby vinohradnických sloupků, proto tolik menších akátových lesíků v okolí vinohradů. A dnes, když akátové kole vyšly z módy, tak se rube na palivo. Na horách mají lepší vitalitu a méně škůdců, ale zase jim tam nedozraje hrozno a meruňky. Nemají aleje kaštanů, ovocné sady, řepku, slunečnici, akát atd...
To bylo, kaštany vyhnívají díky pravidelné invazi klíněnky, akáty nestačí dorůstat, ovocné sady ... kde jsou ty stovky Ha pro nakočování?? Chlapi už 15 let nikam pořádně nevyjeli, spíš umřou a vozy se prodají jinam než aby se na JM znovu kočovalo. ... atd. atd čeho? Ničeho, jen zelené ječmeno pšeničné agro, řepka z které má strach i samotný osevář, letos méně slunečnic a hotovo. Nic co tu od mala bylo, už není. Ticíce Ha sadů jsou pryč.

Joo jedině ty vinohrady, protože vinař potřebuje pro výrobu vína vinohrad jako důkaz vlastní pokrytí produkce. Ještě sem tam ty hrozny sežrané oidiem a peronosporou visí kde se nestihlo ostříhat jarní rýví.
(30.03.2021 0:50)gupa napsal(a): [ -> ]To bylo, kaštany vyhnívají díky pravidelné invazi klíněnky, akáty nestačí dorůstat, ovocné sady ... kde jsou ty stovky Ha pro nakočování?? Chlapi už 15 let nikam pořádně nevyjeli, spíš umřou a vozy se prodají jinam než aby se na JM znovu kočovalo. ... atd. atd čeho? Ničeho, jen zelené ječmeno pšeničné agro, řepka z které má strach i samotný osevář, letos méně slunečnic a hotovo. Nic co tu od mala bylo, už není. Ticíce Ha sadů jsou pryč.

Joo jedině ty vinohrady, protože vinař potřebuje pro výrobu vína vinohrad jako důkaz vlastní pokrytí produkce. Ještě sem tam ty hrozny sežrané oidiem a peronosporou visí kde se nestihlo ostříhat jarní rýví.

Nemá smysl hořekovat nad tím co neovlivním. Je asi mnohem složitější hledat vhodné stanoviště. Kdo se snaží, tak zpravidla najde. A pak je to i o nás včelařích. Na JM je několik tisíc včelařů a velká část vlastní nějaké pozemky. Chce to i lobovat na obci za výsadbu medonosných dřevin, působit na veřejnost. Další cesta pro velké včelaře je pronájem zemědělské půdy a vysévání entomofilních plodin. Ze dne na den se nic nezmění, ale je možné udělat malé krůčky pro budoucnost. Určitě lepší než hořekovat.
(30.03.2021 14:08)stefanos689 napsal(a): [ -> ]a vysévání entomofilních plodin. Ze dne na den se nic nezmění, ale je možné udělat malé krůčky pro budoucnost. Určitě lepší než hořekovat.

Entomofílie potřebují co? Vodu. Boleradice, (zemědělec p. Veselý - cca 1500Ha) kupříkladu, přestaly ve velkém před 4mi lety entomofílie osévat až na inkarnát co nic kvůli suchu také moc medu nedá ale je dotovaný. ... proč přestaly osévat? Protože se změnily podmínky na JM pro osev entomofilních rostlin. Je tu větší sucho než před 15 lety.

Jeden co má včelstva na kolách tak valí tam a zpátky na Ždánicko. Kvůli suchu co to změní? Nic, kočuje kvůli místnímu suchu jinam. Je to řešení po krůčku? Ne.
nekdo tu na foru pred par dny psal, ze mu vcely nosi hnede rousky pylu z tuji....to bude asi omyl, kdyz tuje nedava nektar. pyl se z ni prasi tak, ze to vypada jako dym z ohne, staci kdyz kolem proleti cmelak a rozoprasi se pylu oblacek....ale vcelu na nich nevidim jedinou....a to mam kolel ulu na jednom stanovisti pekne rozkosatele tuje ze dvou stran.
tak se jeste jednou podivejte co to bylo zq barvu a odkud a z ceho to mohly nosit.

nebo je nejaka nektarodarna tuje?
No thují je moc druhů.
Mám na zahradě thujový plot a včely vedle.
Kdysi jsem se tady na to ptal v obavě,že thuj je komplet jedovatá.
Za sebe po těch letech můžu říct,že na ně včely nelétají.
Teď nosí hodně žlutý a občas hodně světlý šedý.
Dnes jsem se do úlú díval a holky už konečně na plno plodují.
To co tam mají letos pylu,ještě nikdy neměly,ale zase je tam o dost méně sladiny v porovnání z minulýma rokama.
Na bocích,ale mají ještě cukerné zásoby z loňska,takže to nakonec vypadá hodně dobře a dokonce i vesele staví.
v okolí stanoviště v Praze již několik dní kvetou trnky, třešně a začínají meruňky, vrby již kvetou dávno, ale stále se na nich objevují nové kočičky, které ještě vykvetou a ty co již kvetou, tak kvetou postupně, nejdříve z té strany, co je natočená přes den ke slunci, po pár dnech i ten zbytek kočičky (odkloněný od slunečné strany) rozkvete.

na písecku samozřejmě vrby v plném květu, ovocné stromy ale zatím ne, jen u sousedů asi trnka, ale z dálky to nepoznám. jinak po zahradě a v lese spousta květin, violky, krokusy, modřence, hyacinty, prvosenky, ladoňky, křivatec.

tak jen pro srovnání jak to vypadá ve dvou nadmořských výškách.
U nás jen jiva,a na tu ještě kvůli počasí nemohou vyletět,mirabelky a meruňky nalite kvetni pupeny,ale teploty vystaví kveteni stopku.
U nás taky jen jíva, ale včera i přes nízké teploty na ní lítaly a nosily pyl, jednu velkou mám před včelínem.
Dnes som vysadil cca. 80ks odrezkov vŕby – druh neviem, je to najlepšia vŕba ktorá je v okolí,
kvitne už od 21.03.2021 najprv začala z južnej strany teraz východ a začína zo severu,
dnes bolo na nej cca. 1500 včiel, už nosia peľ len asi 10% včiel ostatné nektár.
Výška 3,5m šírka 4m vzrastá z 7 výhonkov hrubých 6–10cm
pocasie nachuja.. kvitnu mandle, vrby, marhule(vela stihlo uz zmrznut) mirabelky, zacinaju broskyne.. vetrisko, rano v sude s vodou 1cm hruby lad.. to nebolo takmer celu zimu,az na jej konci.. agaty vypučané, a urcite hodne z nich aj odfajčene..
U nás nemrzlo a ráno bolo +2 C.
-2 a ficak ledovec.No jo,začátek dubna.Nastesti nekvete z ovocných stromů ještě vůbec nic.Po pristim víkendu repete.(znova).Tresen ptačí nakveta 20.dubna,letos se to asi splní.
+ 2 C a vietor ako keby sa mal dakto obesiť.Cool
u nás ted -5 a sněhová pokrývka....ale o víkendu bude zase nádherně....u nás ještě nic nevykvetlo, tak nemá co zmrznout
(27.03.2021 18:58)amigo napsal(a): [ -> ]Faceliu aj horcicu som skusal a bol som sklamany alemozno to bolo suchom. Vdaka

ja by som nadviazal ešte na toto, raz som bol na prednáške pani Fakovej zo včelárskeho ústavu v L. Hrádku, kde vravela, že sa jej čoraz viac ozývajú včelári, že facélia nemeduje ani nedáva peľ, vraj sú to nejaké nové hybridy, teda ju možno netreba zatracovať len skúsiť zmeniť sortu. Ja som minulý rok zasial 2500 štvorcov koncom mája, síce to zakvitlo ale už to bolo celkom neskoro (prišlo teplo, po prudkých dažďoch ľahla a už sa len plazila), tento rok som zasial na jeseň tak dúfam že využije vlahu po zime a aj zakvitne skôr. Ak to nebude vončo tak tiež chcem ísť na vičenec a myslím si že zver nebude problém, pretože facélia je rovnako krmovina ako všetko ostatné, teda ak prežije ona na poli, prežije tam aj iná rastlina bez ujmy.
Referenční URL's