Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařsky významné rostliny
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
To je sice hezké,ale všechno motykou a rýčem neuděláš.Podobné herbicidy už vyrábí kde kdo akorát mají jiný název. Odplevelení pozemku je docela problém.My spíše jsme používali Casoron.Ten ale zakázali.Údajně proto,že neví čím může škodit. (?!)
Tady něco o ekologickém odstraňování plevelů v ekozemědělství. To jen na ukázku,že to není nic jednoduchého.
http://www.mzp.cz/osv/edice.nsf/881B04BF...gie_08.pdf
Ja som chcel iba upozornit, aby sme sa my vcelari necudovali, ze nam kapu vcely, ak nam drustevnik alebo iny obcan postrieka porast roznymi chemikaliami. Najskor NAM padnu vcely a az o 10 aj viac dni zistime, ze jemu usycha pozemok. Cize pricina je jasna. Sam som ryloval a vyberal spustu korenov po zaburinenom a stromkami a roznou havedou spatnom pozemku. Co jedno zakopnutie, to plny ryl korenov. Viem co to znamena, ale ide to aj bez prace, staci zopar koruniek a je to hned v prvom roku znicene, ale aj s nasimi vcielkami. Dnes podnikatelia ryzuju presne na tom, ze clovek uz ani zadok nedvihne, a prave take vyrobky su hity. Najlepsie sa predavaju a najviac zarabaju. A este by som chcel podakovat za ten odkaz, aj tak sa da riesit odburinenie, vysiatim inych rastlin, to zalezi od druhu pozemku.
"Podnikatělia,podnikatělia,..." Ty jsou strašní ti podnikatelé.Big Grin Nevím jak na Slovensku,ale u nás je téměř vše soukromé.Všechny ty obchody ve městech a služby jsou podnikatelé. I rohlíky a chleba vyrábí ti "strašní" podnikatelé.Někteří včelaři jsou také podnikatelé.I kadeřnice ke kterému jde Vaše manželka je ten "strašný" podnikatel. K čertu s nimi,že jo. Pak jsme my spotřebitelé moc pohodlní.Místo abychom si upekli rohlíky své,raději jdeme pohodlně do obchodu u pekárny.Wink Vysetím "iných rastlin" částečně potlačit plevele lze. Je to i známá praxe v osevních plánech.Ale žádné terno to teda vůbec není.Dříve když nebyly herbicidy,se vše stále proplečkovávalo.Máš zase větší spotřebu nafty,protože musíš vícekrát na pole atd.Wink . Nic není zadarmo.Ty jsi teoretik.Těch je všude plno.My jich máme plnou vládu.
Dakujem myslel som to v dobrom, samozrejme kazdy sa rozhodne sam za seba. Ci uz s pouzivanim chemie na dvore alebo u vciel. Je to iba moj pohlad, kazdy si moze urobit svoj, ak ma dostatok informacii.
chcel by som sa spytat co su to za rastliny a ci idu na ne vcielky?

[Obrázky: P4250108.jpg] [Obrázky: P4240103.jpg]
To první bych musel hledat.Mrknu se večer,pokud to někdo nezodpoví dříve.Řekl bych,že je to nějaká hluchavka? To druhé je Střemcha obecná (Prunus padus).Nevím jaký je slovenský název.Nádhera když kvete a nádherně voní.Jestli na ni chodí včely nevím,ale vsadil bych se,že si ji ujít nenechají.
To pvní je Zběhovec plazivý
To druhé je dle mě Střemcha
Jinak svazenku jsem nasel kde jen to šlo kolem švestek, plotu, na prázdná místa kde jsem neměl zasetou ještě trávu atd. jsem zvědav jak to bude krásně fialově u nás kvést a jak na to včelky budou létat.
V půlce června bych měl mít první oddělky. Takže jsem včera zasel prvních cca 200 m2 svazenky a v dalších časových rozestupech budu osévat dalších cca 450 m2, aby měly včelky i něco na červenec až září.
Jenom mě trochu dostalo, že na sáčku co jsem koupil bylo napsáno, že 10-15 dkg stačí na 100 m2. No tak na těch mých cca 200 m2 padlo celé půlkilo. Tak nevím jestli jsem sel moc hustě nebo byl obchodník trochu přehnaně optistický Smile
Poradím ti radu jsem získal od zkušenějších
Semínko smíchej s pískem a pak sej, budeš to mít tak akorát od sebe a ne tak na husto. Ona prý je svazenka košatá tak se nemá set tak blísko sebe.
Prosím, poraďte mi nějakou rychlerostoucí dřevinu pro "odstínění" včelstev od sousedů. Vhodná pro vysazení v řadě. Nechce sadit thůje Sad. Ideálně ale také, aby byla zužitkovatelná včelkami Smile Díky.
K tomu je ideální vrba. Je mnoho druhů a kříženců jak do suchých, tak vlhkých lokalit. Stromové, nebo keřové. Husté, či řídké. Velký výběr řízků je na http://www.vrbovna.cz. Koupil a zasadil jsem je vloni, nyní mají výšku asi 150 - 180 cm (ty většího vzrůstu = košařské) Zatím jsem je neřezal. Už letos na jaře pěkně kvetly Smile
Zkus se inspirovat tady: Plot z vrb
Vloni jsem několik druhů z vrbovny zasadil ... a teď hledám odbyt. Takže pokud Sibliku budeš mít cestu kolem, nějakou ti mohu dát Smile
Vážení, má někdo z Vás nějakou zkušenost s mákem setým? Na fóru jsou k máku asi 2 nebo 3 příspěvky, ale v podstatě nic zásadního, snad jen, že včely jsou po máku abnormálně "ostré". Zajímalo by mě, jestli z máku je nějaký přínos nektaru (pylu ano, to vím) a jiné podrobnosti (včetně té bodavosti včel). Předem děkuji za info!
Nektar mák neumí produkovat, neboť jeho květ postrádá nektaria. Tmavohnědého charakteristického pylu je některé roky hodně, jindy méně. V minulosti jsme pozorovali ostré, až velmi ostré včely, loni jsme měli mák za zády a včely jako beránci. Evidentně dáno odrůdami, počasím .....
Sázeli jsme na velké pylové plochy, ale zase nic až tak světoborného.
iRP
Přidám svoji zkušenost se Svazenkou.
Spousty zdrojů uvádí, že semeno svazenky nepřežije zimu Sad
Letos 14 dní holomrazy mínus 20 stupňů a semeno přežilo Smile
i já ji na podzim zaorával, a teď usilovně roste Smile
Referenční URL's