Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařsky významné rostliny
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(23.05.2012 17:39)pavelm napsal(a): [ -> ]... Podobnou otravu může místy vyvolati pyl z ... sasanky hajní... (str.9).
V textu k bylině Sasanka hajní (str.78) se lze dočíst: Pyl je velmi výživný a podněcuje včelstva k intenzivnímu plodování.
Mohl by se někdo ze současných našich odborníků k tomuto vyjádřit?

Taky mě to zaujalo, protože máme na zahradě sasanek dost a když je dobré povětří, včely na ně hodně létají ...
Jiří
Začala sezóna znášky z Glejovky americkej Asclepias syriaca, ktorá práve teraz rozkvitá a jej vôňa sa šíri po včelnici a včely ju hneď zbadali. Je to invázna rastlina, ale myslím si, že táto je aspoň užitočná. Rozmnožuje sa aj lietajúcimi semenami a hlavne sa na stanovišti šíri do okolia oddenkami, ktoré môžme v jeseň vykopať a presadiť na nové mesta. Med je voňavý, farbou ako agát.

[Obrázky: IMG_0247.jpg]

Súkvetie tvoria drobné kvietky až 120-140 ks, na jednom okolíku je naraz aj 14 včiel a neraz aj motýle.

[Obrázky: IMG_0253.jpg]
Jen doplňuji, že česky se jmenuje klejcha hedvábná. Také si dovolím opravit drobnou nepřesnost latinského jména - správně Asclepias syriaca. Antone, na Slovensku máte druhové medy z klejchy? Vím, že maďarští včelaři tento med sklízí.
Broněk
Aká je to náhoda, obaja sme spravili chybu (to je vtedy, keď za sebou napísaný text nekontrolujeme), ty si pomenoval glejovka "klejchou", chýba ti "i". Ale napriek tomu ti bod pripíšem. Na Slovensku sú niekde už pomerne slušné plochy, ale prínos nektáru je nízky, aby sa dalo povedať, že mám med z glejovky.Iné je v Maďarsku kde sa rýchlo rozšírila v opustených viniciach a na Hortobáďskej pustatine, med z glejovky som koštoval, keď ho na prednášku doniesol včelár z Maďarska, exotickú vôňu ale inak každý povie, že je to agátový med. Anton
Antone, děkuji za opravu. Název klejicha jsem si zafixoval chybně bez "i". Ba co huř, takto to učím i studenty včelařské školy v Blatné a Hranicích.
Med z klejichy jsem si koupil na trhu v Harkány a přiznám se, že jsem podezříval prodejce, že mě prodal nejaký druhořadý akát. Teď mohu dát s čistým svědomím vzorek klejichového medu do ochutnávkové kolekce pro studenty. Proto jsou pro mě Antone tvé informace cenné. Broněk
Chtěl bych upozornit na pro včeličky vhodnou rostlinu devaterník (Helianthemum). V této době už asi 14 dní na ni každé ráno po otevření kvetů létají včeličky a pilně sbírají pyl. Po opylení kvetu okvětní lístky opadávají. Přidám jednu fotografii ze zahrádky kde je vidět devaterník v kětu.
Pokusne jsem zasel svazenku na 30 arech a uz tyden kvete. Je to zazitek pro nos, oci i usiSmile Cele pole je obsypano vcelkami a hukot je to naramny
Mě první část svazenky vykvetla také minulý týden a stáhli se na ni snad všichni čmeláci z okresuBig Grin Tolik jsem jich snad v životě neviděl. Ale než jsem měl vlastní včely, byli to právě oni, kdo se mi starali o moje ovocné stromy, takže jsou určitě vítáni.
Ale včely jsou tam taky, takže úspěch a teď čekám, jak to bude až vykvete směska Mája.
také jsem zasel pokusně svazenku. Sel jsem ji na zmrzlý, ale příští rok to ještě o týden odložím, protože se kvetení prolínalo s lípou. Ale jak píšeš Teto, hukot to je neskutečný Surprised
Můžu mít dotaz? Před úlem mi na dvou velkých loukách začíná kvést krvavec toten. Má nějaký význam pro včely? Neví někdo? Díky za odpověď.
Nikdy som na Krvavci lekárskom Sanquisorba officinalis zbierať včelu nektár a ani peľ, nevidel. Takže zbytočne dúfaš.
Máte zkušenosti s pylem z kukuřice? Našel jsem odkaz na tomto fóru, že by ho včely měly umět využít, ale nejsem si jist, jestli jsem někdy na kukuřici nějakou včelu kdy viděl.
(14.07.2012 11:30)Sborez napsal(a): [ -> ]Před úlem mi na dvou velkých loukách začíná kvést krvavec toten. Má nějaký význam pro včely?

Pokud vím opylují jej motýli, modrásci. Včely ne.
Dnes jsem prošel jen okraj louky, kde mi zmíněný krvavec toten roste a nemůžu říct, že by na něm byl hukot, ale včely po něm lezou a pravděpodobně i sbírají pyl. Všechny co jsem na něm viděl měly stejné tmavě oranžové rousky pylu. Takže ano, opylují motýli, ale pokud jsou blízko včelky, tak je to pro ně taky zdrojem. Sice asi ne tak významným, ale je. Jak se k tomu dostanu, přidám fotku.
Já jen s odstupen času a po pozorování můžu potvrdit, že pohanka, co vykvetla jako první ve směsce Mája, nevzbuzuje absolutně žádný zájem ani u včel, čmeláků nebo jiného hmyzu. Snad zbytek bude lepší.
Mou trochu svazenky důkladně opylovaly srnky ještě před rozkvětem. Snad vykvete aspoň pár rostlin Sad
Opylovaly nebo opilovaly? Big Grin
Jiří
ted začal kvést jasan - je to k něčemu?
Jasan ztepilý? Nekvete náhodou před vyrašením listů? Jsou to ojedinělé květy? Možná by to zasloušilo fotografii.
Jasan ztepilý má v tuto dobu již plody, květ ani náhodou....
Referenční URL's