Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařsky významné rostliny
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Musím se zastam J.M., mohlo by se stát, že se pár květů objeví. Zrovna včera jsem na bezu černém vedle plodů viděla květ. Někdy se v tuto dobu rostliny poblázní (např. jabloně). Ale většinou jde o pár květů, v podstatě k ničememu.
J.M. dej nám sem fotku, prosím!
decka všecka, jasany plně kvetou v žatci, na moravě i v prahé už 14 dní a jsou plné včel Smile
jestli je to teda jasan :O
To není jasan, ale Jerlín japonský.
V Praze je jich skutečně hodně.
díky moc, jo to je on Wink
Včelařské dřeviny - Oldřich Haragsim

Citace:Jerlín poskytuje včelám jen malé množství pylu. Je výbornou nektarodárnou dřevinou, která pozdní nektarovou snůškou ovlivňuje vznik dlouhověkých generací včel. Včely sbírají nektar často i v opadalých květech na zemi.
nektarodárná - tak to je super - mám radost Big Grin
Na rodinném výletě v ZOO Lešná jsem si všiml zajímavé rostliny, hojně obsypané včelami. Je to bylina, vysoká cca 180 cm (skoro vzrostlý keř, ale předpokládám, že zimuje pouze podzemní část). Netuší někdo, co to je?

[attachment=1304] [attachment=1305]
dobrý den mam na zahradě pár rostlinek technického konopí a dnes jsem zahlédl že je na něm dost včel co sbírají pyl měl takovou zeleno žlutou barvu
Určitě technické?Big GrinBig Grin
Dobrý den,máme za domem / v centru ústí nad Labem/velkej betonovej plot celý obrostlý přísavníkem.Už asi tak 14.dní to tady hučí jako v úle.Včelky přilétnou vždy kolem 14. hodiny odpoledne a kolem 17.hodiny ten šrumec ustává.Shy
a je tříprstý nebo pětiprstý?
U rodičů mají kolem garáže přísavník tříprstý a můžu potvrdit, že takový hukot snad nemám ani na svazence.
U nás doslova hučí porosty netýkavek podél řeky. Ale nevím, jestli dává nektar, nebo i pyl
No tak netykavka žlaznatá dává nektar i pyl. Právě nyní začínají slušné přínosy nektaru i pylu z tehle zajímavé rostliny. Loni medovala opravdu pěkně a třetina včelstev se tak nacpala netykavkovým medem, že zimovala na úplných "deskách" zásob. V kombinovaném systému měly včelky plné NN(invert) nad VN. Do konce září stačily zanést celý VN medem z netykavky.
Ta netýkavka je opravdu pro včelaře požehnáním, ale bohužel jde o invazní rostlinu kterou je povinnost likvidovat - viz. Milovníkům exotických rostlin hrozí postih za šíření invazních druhů
Mě ji taky kolem potoka zlikvidovalyUndecided
No sice je invazní rostlina, ale už je tak zdomácnělá, že jí nevylikvidujou, ikdyby se na hlavu postavili...Třeba u nás se o to na Ohři snažili, ale nakonec to nejspíš vzdali...
To je tak odolná kytka, že roste i mezi dlažbou, nebo v prasklinách v betonu Big Grin
A jak nádherně kvete i v tom betonu...
Stím přísavníkem tříprstým mohu potvrdit. Mám jím porostlou stodolu a každoročně touto dobou neskutečný hukot.
(22.08.2012 21:50)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]a je tříprstý nebo pětiprstý?

Je pětiprstý Smile
(21.08.2012 7:57)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Na rodinném výletě v ZOO Lešná jsem si všiml zajímavé rostliny, hojně obsypané včelami. Je to bylina, vysoká cca 180 cm (skoro vzrostlý keř, ale předpokládám, že zimuje pouze podzemní část). Netuší někdo, co to je?

Tipnul bych to na některý z exotických druhů rodu sadec (Eupatorium). U nás roste sadec konopáč (E. cannabinum), tenhle velký krasavec by mohl být E. dubium, možná i E. purpureum. Jsou to trvalky, na jaře vyrůstají znovu od kořenů.
Trefa do černého, moc děkuji. Je to další adept na rozšíření o včelařské rostliny na zahradě.
Referenční URL's