Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařsky významné rostliny
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(10.10.2010 19:05)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]No a nevíte, pane kolego, kde sehnat Včelařské dřeviny? Už jsem zkoušel všechno možné, ale všude už jsou rozprodány. Takže budu vděčný za tip, jestli se to ještě někde nezachovalo ... Díky předem.

Ahoj koupil jsem si jak byliny ta i dřeviny na stránce http://www.levneucebnice.cz/inshop/scripts/shop.aspx
a mají i dobré ceny. Honza
Nedávno jsem narazil na webu Včelin na prodej včelích rostlin http://vcelin.webz.cz/pages/podrobnosti....prodkoup=p
Inzerujíci nabízí docela slušný sortiment, sám zvažuji něco si objednat
Indiánské léto kde jsi?

Momentálně na ŠumavěRolleyes
No jo, ono u nás na dolní Mži taky není špatně, když se zvednou ranní mlhy, tak je to paráda. Ještě dva dny ... Sad
Jen tak mimochodem k těm mlhám. Víte, jaký je rozdíl mezi ženskou (dámy prominou Angel) a mlhou?
Žádnej. Když se ráno zvedne a zmizí, tak je pak krásnej den.
Tak zase zpět k rostlinám. S.Peleška (velký zahrádkář a taky včelař) v časopise Zahrádkář X/06 v článku "Včely si květy vybírají" mimo jiné uvádí rostliny dle metodiky "výnosnost medu z hektaru".
lípa velko i malolistá, javor klen až 1000kg z ha
svazenka, komonice bílá 500
akáty až 300
vrby a jívy 150, vičence 120, jetel švédský 125, jetel bílý 100
hořčice i řepka překvapivě po 50
višeň a třešeň po 30, slunečnice 40, jabloň 20
slivoň dokonce 10 kg na ha.
Dále uvádí cca : "nemůžeme se tedy divit, že v době květu ovocných stromů dávají včely přednost pampeliškám a jiným plevelům."
Máte někdo zkušenosti se sady? S kočováním do sadů?
Úly mám umístěné uprostřed zahrad, kde rostou především ovocné stromy - sady. Výnosy nemám rekordní /možná je to tím, že jsem ještě pořádně nezvládl technologii chovatelství/, ale med je po chuťové stránce vynikající. Přikládám to různorodosti rostlin, které mají včeličky ve svém okolí. Zatím každý, kdo od nás dostal med, je udiven jeho krásnou chutí a vůní.
Kočovat do sadů kvůli medu nebo kvůli opylování? Většinou to jde dost proti sobě. O opylování je asi nejvíc informací na http://www.pollinator.com
Díky za cenný odkaz!
Na vcelarske konferenci jsem si precetl, ze akat meduje do 250 m n.m, viz nize. Da se nekde zjistit, zda je toto tvrzeni pravdive?
Dik.

Citace:Velmi záleží na tom kde to je. Akát meduje spolehlivě do nadmořské výšky 250m při teplotách nad 20 °C. Jinak jsou jeho výnosy velmi nahodilé Osobně jsem za posledních 20 let zaznamenal výraznou snůšku z něj jen jednou a to jsem z n.v.280m ze střední Moravy

Pepan
Porasty agáta sa nachádzajú aj v nadmorskej výške do 650 m. Za dobrého počasia meduje aj tam. Za 30 rokov z agáta som mal vždy prínos. Taký stav je na juhu Stredoslovenského kraja.
(18.10.2010 11:01)Ivan Černý napsal(a): [ -> ]Kočovat do sadů kvůli medu nebo kvůli opylování? Většinou to jde dost proti sobě. O opylování je asi nejvíc informací na http://www.pollinator.com

Ehm, anglicky cist neumim a prekladac to prelozil dost blbe, muzete rici o co jde?
Dále me zaujalo, ze z Lípy je tolik medu. Vzdyt hodne vcelaru o lipe mluvi jako o "zlodejce", ktera laka vcely, ale nic moc neda.
Budu rad za vyjasneni, toto tema je pro me dulezite. Protoze co tak slysim, tak co vcelar, to nazor Smile
(i tady: akaty spatny... ...akaty super atd.) Osobne by me zajimal javor, ktery jsem letos videl (resp. slysel) obsypany vcelami. Velmi by me zajimali i pampelisky, protoze kazda 2 fotka je vcely s pampeliskou, ale mnoho liteatury o prinosu nektaru, nebo kvalite pylu, jsem nenasel.
(05.11.2010 19:16)Letec napsal(a): [ -> ]Dále me zaujalo, ze z Lípy je tolik medu. Vzdyt hodne vcelaru o lipe mluvi jako o "zlodejce", ktera laka vcely, ale nic moc neda.

Pokud jde o lípu, je moje zkušenost (jakkoli zatím krátká) velice rozdílná. Když vezmu pro příklad jen dva předešlé roky, pak letos byly listy lip doslova olepené medovicí, přímo z nich kapala. A včely lítaly jako mimo sebe a vůbec nic jiného je nezajímalo. Za týden narvaný nástavek medem. Naopak vloni ani ťuk, medovice ždná a květy nedaly nic, tedy, abych pravdu řekl, daly, ale jen tolik, abych nemusel přikrmovat ... A to mám lip kolem sebe hodně, ale prostě žádná nedala. Vliv na to mělo jistě i počasí, velmi deštivé a proměnlivé. Ale tak už to v přírodě holt bývá... Je dobré, když se zdroje diversifikují a když výpadek jednoho zdroje může být nahrazen přínosem ze zdroje jiného. To je ale jen takové přání... Smile
Po letošní neúrodě obilí jsem se rozhodnul, že raději na orné půdě zaseji něco pro včelky. Část jsem na podzim osil řepkou, na jaře chci zasít ještě hořčici, svazenku a pohanku, vše cca po 5 arech. Poraďte prosím termíny výsevu, aby najednou všechno nevykvedlo, včetně akátu, líp apod. Prostě, aby byl z toho trošku užitek........děkuji za odpovědi Smile
štírovník růžkatý - nízké formy, je doporučována (web A. Přidala). Nevíte, kde se dá sehnat semeno?
Štírovník roste na slunných loukách.Louku je dobré ale posekat a sklidit(usušit).Pokud se neseká nebo jen mulčuje tak ho omezují agresivnější a vzrůstem vyšší rostliny.Také jsem sledoval jak se na něm pasou včely.I na podzim bohatě kvete i na sušších místech. Semeno půjde asi těžko sehnat .Asi spíš ve směsi nějakého lučního osiva.
Tady je jeden odkaz: http://www.plantanaturalis.com/kvetnate_louky/



Opravuji, přemohl jsem polední lenost a podíval se podrobně na ty stránky a myslím,že ho tam nabízí 2,-Kč za 1g.
Díky za odkaz. Nejen růžkovník. Ten web a hlavně ta společnost vypadají jako ráj pro toho, kdo chce mít rozkvetlou louku. Směsi dle podmínek. +léčivky, skalničky. Přdpokládám, že mi to pošlou, když jim zamejluju. Ale i kdyby ne, kolem Jičína určitě někdy pojeduSmile
Jo přijeďte! Kousek je naprosto zachovalý hrad Kost a lovecký zámeček Humprecht.Wink Díval jsem také na ty směsi. Je to zajímavé.Jen si myslím,že se taková loučka možná po čase změní trochu "k obrazu svému".Z vlastní zkušenosti mohu říci to,že pokud chcete kvetoucí louku,stačí ji vhodně sekat (cca 2x ročně)a trávu sklidit.I jednotvárně zelené louky léta "drbané" a hnojené jezeďákama se postupně rozkvetou,pokud je necháte oddechnout a udržujete je pouze klasicky senosečí.
Chtěl bych si zasadit několik strromů kaštanu jedlého. Zajímalo by mě jestli někdo z vás nemá zkušenosti kolik u nás poskytuje tento strom nektaru. V jižní evropě je jejich chloubou med z tohoto stromu. U nás je největší výsadba v Chomutovském zooparku. Kaštany se tam sice nesmí sbírat, ale med to je něco jiného. Včelaříte-li tam někdo dejte mi prosím nějakou informaci. Pokud by to někoho také zajímalo, tak připojuji odkaz na hezké stránky http://www.jedlykastan.cz
Určitě velmi zajímavá myšlenka, vzpomínám, že jako kluci jsme lezli do zahrady, kde jedlý kaštan rostl a sbírali jeho plody. Bohužel zahrada padla za oběť socialistické výstavbě . . . Ale nedělal bych si nějaké velké iluze, že budete mít krásnou snůšku z tohoto stromu, než doroste do velikosti, aby poskytl dostatek pastvy pro včely, tak budete mít fousatá vnoučata. Ale určitě je to záslužná myšlenka a mít dostatečný prostor s vhodnou zeminou, šel bych do toho. Když nic jiného, tak to je nádherný strom.
Referenční URL's