Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařsky významné rostliny
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Agriservis Zlin .... co vim,nejlevnejsi.
Tomaso: http://www.agromanual.cz/cz/pripravky/ostatni
Tady a hledej v kolonce desikant a omezení ztrát při sklizni. To je ten lepivý "sajrajt" Smile
Pokud chceš v tomhle období sít svazenku na 5ha po 10 dnech na 1ha,tak věř tomu,že ta poslední už ani nestihne do zimy rozkvést,natož aby ji využily včely.Ani u té,kterou bys případně sil zítra,už nemáš jistotu dozrání semena.
Ale moje zkušenosti-sil jsem v dubnu až květnu,samozřejmostí je co nejčistší pole hlavně bez obtížných plevelů,protože není moc herbicidů,které by dokázaly porost"vyčistit".Po vzejití(nevadí přísušek)kvetla za 6 až 8 týdnů a kvetení vydrželo v závislosti na počasí až 6 týdnů.Pokud se seje hustěji(výsevek až 30kg ha),tak jsou rostliny slabší a kvetou kratší dobu,což je výhoda pro sklizeň kombajnem,nejsou takové ztráty propadem,což se dá ještě víc eliminovat tím lepidlem,kterým to při dozrávání prvních semen postříkáš.Pokud vyseješ řidčeji,tak svazenka"udělá"mohutné rozvětvené rostliny,které kvetou opravdu dlouho,při polehnutí ještě omladí,což při sklizni kombajnem dost vadí.
Nepřehánět hnojení dusíkem(je to na úkor květu),pozemek je lepší lehčí nebo středně těžký(nemá takové sklony k polehnutí).Sklízel jsem cca 6 metráků z 1ha,pro moderní kombajny s programem není svazenka problém,jen to chce šikovného kombajnéra,který to vyladí a uloží do programu.Potom už si to příště jen najde.Dosoušení a dočištění je nutnost(hodně práší).
O mednatosti nemůžu potvrdit,kolik metráků medu ze svazenky včely donesou,fakt je,že čím větší plocha a příznivější podmínky pro medování,tím víc přibývá v medníku a pylu v plodišti.To že meduje dost,můžu potvrdit,už několikrát mi svazenka v doletu zkazila čistotu akátového medu.

S pozdravem Pavel
Tady u nás se svazenka docela pěstuje. Semeno prý jde na export, kde ji používají na zelené hnojení.
Určitě je lepší mít v doletu svazenku než pšenici. Smile
Já ty údaje o její mednatosti četl, ale asi záleží hodně na půdě, vláze atd. Já si nemyslím, že je to takový vývar. Mám ji rád hlavně proto, že určitě zajišťuje nabouchání úlu modrým pylem. To je prokazatelné. O medu už to s určitostí nemohu říci. Ale dobré je že u nás letos asi pro zpoždění setby (povodně) rozkvetla až minulý týden a do začátku srpna zajistí pastvu minimálně podněcující a hlavně pyl pro zimní generaci. Jindy spíše následuje za řepkou.
Vloni jsem měl ve svazence oddělky a je to na nich znát.
Pokiaľ podľa máp tam družstevníci nesmú nič pestovať a dotácie berú len za kosenie, zisti si, či Ty môžeš použiť chémiu, ktorú Ti tu na fore radia bez prípadného fin. postihu. Ved napokon tie dotácie môžeš poberať aj Ty a tiež iba za kosenie. A na lúkach môžeš urobiť prísev nektarodajných rastlín.
Co se týká toho shánění, svazenky, tak poprvé jsem si ji také objenával na netu, pak jsem ale zjistil, že je docela běžně v zahrádkářských prodejnách na zelené hnojení. A pokud ne tak se stačí zeptat zda by ji s nějakými dodávami semen nedovezli.
P. Krátký - nechci letos už nic sít, nejsem blázen. Svazence trvá 6 týdnů od vysetí než rozkvete. Mám čas napřesrok kdy končí družstvu na tom poli pronájem. Rád bych to vzal do svých rukou.
Pro JKL - vím, že se svazenka prodává, viděl jsem jí i za 150,-Kč za kilo. Prostě jsem chtěl mít svou nadprodukci s možností prodeje a zaplacení mých nákladů na pěstování a věci s tím související. 5 ha s mechanizací není žádná práce, spíš aktivní odpočinek.
No, máme 13. července, takže pro vzcházení nejsou dobré podmínky - potřebuje poměrně dost vody.
Ale pokud by teď zapršelo, tak pokvete na přelomu srpna a celé září - co je na tom safra blbého?????

Ta cena je na trhu strašně rozdílná. Viděl jsem svazenku za 80, ale taky za 400 za kilo. Za to, kolik s tím je (není) práce je to trošku prasárna. Ale ona ta cena holt jinak vypadá pro nás a jinak pro sedláka z Bavorska, že...

Tomaso: Pokud by se ti podařilo jí dotáhnout aspoň relativně do prodejné podoby, tak by se tu určitě tvůj inzerát neztratil. Většina velkých pěstitelů a prodejců je na vysočině a dál na východ.
Svazenku mají vcelku běžně v zahrádkářských prodejnách, ale v malých baleních (tuším tak 100g) a velmi drahou. Ale ve včelařských prodejnách ji mají na váhu a cca za 80/kg. Já ji kupuji v Praze v K 8.
Jiří
Nejde o to, že nevykvete, ale o to, že bych opotřebovával zimní generaci.
Pěkný dnešní příklad svazenky za neskutečnou cenu z nejmenovaného hobby marketu. 10 gramů za 49,90 Kč Big Grin Možná bych to spíš měl dát do včelařských vtipů ...
Tak to je síla! Na podzim pokosím, usuším a pak ve stodole tlučením vymlátím. Stačí na zasetí pro další rok.
Franta, aby si mal čo kosiť, ak si nazapravil do zemi chémiu, ktorá ničí burina, tak budeš mlátiť semena všetkých burín a facéliu zadusia. Dnes som na včelárskej nedeli našej ZO SZV, predseda Zo sa chválil, ako mu tento rok burina zaplavila pole, kde ju zasial. Okolo včelnice má asi 7 ha nevyužívanej pôdy, každý rok zaseje vlastnými stromi 1 ha a vždy to tak dopadne ako som to popísal, nedokáže pole ošetriť proti burine, výsledok v úľoch je nula a za ten peľ to nestojí, lebo v jeho okolí je toľko bylín, ktoré produkujú dostatok peľu.
No on plevel také není k zahození. Big Grin Takový Pcháč oset (slovensky Pichliač rol´ný) včely zbožňují....Big Grin....pěkně voní po medu.Zkuste přičichnout. Wink
zdravím,chci se zeptat jestli i kukuřice je nějak prospěšná pro včelkyShy
Med nečekej. Za vhodných podmínek dává kukuřičný pyl. Pyl obsahuje 3,0 - 3,1 % dusíkatých látek a až 20 % bílkovin. Je to dobrá podletní pylodárná rostlina, ovšem za určitých podmínek.
JK
Moje zahrada až asi na 15 hlav révy neví co je chémie, ty musím ošetřit proti padlí a perenospóře. O buřině ve svazence neni vidu ani slechu, ta vše zadusí a kosím jen svazenku.
letos máme kolem jenom tu kukuřici,snad příští rok tu bude něco lepšího,ještě že ty lány kukuřice přeletí a nosí z lesa,asi lípa,med je úplně světle žlutý,díky za odpověd na dotaz
Monarku,
děda mi už několikrát vyprávěl, jak praděda chodíval kukuřicí, když byla asi do půl lýtek a vyséval do ní svazenku.
Kukuřice monokulturou je k ničemu, je lepší do toho zkusit něco sedlákům přidat (oni to neudělají, protože to stojí peníze). Sice děláš dobře na cizím, ale včely to určitě ocení.
Včely asi ano, ale pokud se nepletu, tak dnes se většina kukuřice pěstuje na siláž. V popise svazenky psali, že jako krmivo se hodí jen do té doby, než začne kvést, pak že dřevnatí. Snad se pletu, ale mám pocit, že by z toho kolchozníci nebyli nadšení.
Referenční URL's