Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařsky významné rostliny
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Kukuričnú siláž už nerobia, kukuricu nechajú dozrieť do mliečnej zrelesti kombajny ju drvia a tú pomocou kyseliny mravčej ukladajú do tunelov z umelej hmoty, potom odtieľ moje včely nosia jemne podrvený podiel a veľarazy sa na podmete objavia i šupiny z kukurice, ktoré včely prinesú na obnôžkach.
Ja som ešte včelu na kvitnúcej kukurici nevidel, ale raz som bol na mieste, kde široko ďaleko bola len kukurica, včelár kŕmil (a riadne) a včely prinášali jemne žltý peľ vo veľkom, myslím, že len preto, že prírodný peľ v ich okolí nebol. Dusíkaté látky sú dosť nízke, včely obľubujú peľ ak má nad 25 %, najvýdatnejší je nad 30 %.
(15.07.2013 23:27)Doktor napsal(a): [ -> ]Monarku,
děda mi už několikrát vyprávěl, jak praděda chodíval kukuřicí, když byla asi do půl lýtek a vyséval do ní svazenku.
Kukuřice monokulturou je k ničemu, je lepší do toho zkusit něco sedlákům přidat (oni to neudělají, protože to stojí peníze). Sice děláš dobře na cizím, ale včely to určitě ocení.

To asi šlo v době předchemické,dneska zemědělci používají v takových monokulturách tak silné herbicidy,že fungují často celou sezónu,a takovému herbicidu by bylo jedno,že kdosi do kukuřice přisil svazenku a odrovnal by ji taky jako plevel.

S pozdravem Pavel
Tak jsem nedopatřením narazil na jmeno jednoho keře co milují moje včely. Jmenuje se Ruj (cotinus). Je jich vice druhů, ale u mne v okolí jsou na zahrádkách ty s červeno,hnědými listy. Když kvetou, tak se větve prohýbají co je na nich včelSmile
Nevím jak je na tom s nektarem levandule, ale záhonek doma je od rána do večera plný včelek.
Nevíte, jaký hybrid řepky je pro včely nejvýhodnější?
Příští rok budu mít vedle stanoviště řepku a je možné, že bych mohl lehce ovlivnit výběr osiva.
(21.07.2013 4:39)ob apiary napsal(a): [ -> ]... Ruj (cotinus). ... ty s červeno,hnědými listy. ...

Cotinus cogygria ´Royal Purple´ - Ruj vlasatá.
Vděčná to rostlina...mnohem lepší než cypřišovité Smile

kerimir: Výborně. Proč je jí jen jeden záhonek???

PetrM: Mohl bys to ovlivňování trošku rozvést? Obecně pro všechny je lepší jakákoliv bezeruková odrůda řepky...
Jaká to? Surprised

Pokud některá odrůda či hybrid bude pro včely přitažlivější, navrhl bych majiteli pole, zda tam nechce zasadit právě tu.
Četl jsem, že některé odrůdy jsou pro včely méně atraktivní a nelétají na ně.
repku síce neviem poradiť(ak bude treba slnečnicu,tak ano)..ale mám pocit,že repky medujú z roka na rok menej..keď som mal cca 5 a viac rokov dozadu 20-30 kg jarného medu na včelstvo,tak bolo v ňom min.90%repky,dnes pri rovnakom výnose na jar,podľa farby,chuti,vone,kryštalizácie,si dovolím tvrdiť že tej repky je tam max30%..a to jej mávam v dolete habadej..hybridov je veľa,na jednom polnohosp.družstve som videl navrecované osivo pripravené na sejbu, a na vreciach nápis o.i.:nemedonosná!,jediné čo som zistil,že uvedené osivo je lacnejšie než ostatné(iné detaily neviem,s dotyčným agronómom mám,slušne povedané,chladnejší vzťah)..ďalší prúser sú moridlá,v peli rozkvitnutej repky sa dajú bežne detekovať,a v slnečnici to isté..u nás uvedené plodiny začínajú byť včelárom skor na škodu ako na úžitok..tento rok,prvý týžden slnečnica neskutočne medovala,následne postreky do kvetu proti voškám(to sa robí posl.3-4 roky),lietavky dole a stagnácia včelstiev..Petře,skús s uvedeným majiteľom aj debatu o pesticídoch,čo plánuje,aby si bol v obraze,zo skúseností viem,že nie každý pestovateľ má svoj rozum,pár krát sme vedeli posunúť postrek o pár dní,či niektorý aj vynechať..
postřiky - to byl důvod, proč o tom začal sám hovořit.
Posledne 2 roky mam aj ja podozrenie, ze slnecnica je postrekovana. Bez ubytku ploch plodu nastava pocas jej kvitnutia vyrazny ubytok lietavok. Vcelstva zoslabli tak o 30-40% behom par dni. Pred ulami nie je nejak narast mrtvol, ale slnecnica bola tak 5 km daleko tak asi kapu po ceste.
Nevies nahodou nazov tej postrekovanej latky?
(08.08.2013 0:29)gusto napsal(a): [ -> ]repku síce neviem poradiť(ak bude treba slnečnicu,tak ano)..ale mám pocit,že repky medujú z roka na rok menej..keď som mal cca 5 a viac rokov dozadu 20-30 kg jarného medu na včelstvo,tak bolo v ňom min.90%repky,dnes pri rovnakom výnose na jar,podľa farby,chuti,vone,kryštalizácie,si dovolím tvrdiť že tej repky je tam max30%..a to jej mávam v dolete habadej...

Čoraz viac sa začínajú používať repky, ktoré nie sú závislé na opeľovaní včelami a dokonca sa už veľmi často začínajú používať vetrom opelivé repky. V západnej Európe bol problém s nízkou výnosnosťou repky opeľovanej včelami, pretože tam nebol dostatok včiel. Preto takéto riešenie firiem, ktoré osivo ponúkajú. Mám to priamo z prvej ruky. Do budúcna sa v Európe počíta len s vetrom opelivými repkami...
tendencia je presne taká akú opisuje Jaro,nielen kvoli slabému opeleniu medonosných odrod,ale najmä kvoli tomu že v porastoch nemedonosných odrod je minimum včiel a tak poľnohospodári možu striekať ako a čím sa im zachce,bez rizika konfliktov so včelármi..Scipio,presne ako píšeš,u nás ak boli včelstvá ďalej od porastu tak bolo vidieť len zoslabnutie a ukončenie znášky,tí včelári ktorí mali včelstvá bližšie,mali hrste mŕtvych lietaviek pred každým úľom..do kvetu slnečnice striekali neonikotinoid actara,aj v kombinácii s nejakým fungicídom,akoby to nebolo málo,tak doobeda za plného letu včiel..
(08.08.2013 9:10)Scipio napsal(a): [ -> ]Posledne 2 roky mam aj ja podozrenie, ze slnecnica je postrekovana. Bez ubytku ploch plodu nastava pocas jej kvitnutia vyrazny ubytok lietavok. Vcelstva zoslabli tak o 30-40% behom par dni. Pred ulami nie je nejak narast mrtvol, ale slnecnica bola tak 5 km daleko tak asi kapu po ceste.
Nevies nahodou nazov tej postrekovanej latky?

Co pamatuji, tak staří včelaři říkali, že včely na slunečnící vždy zeslábnou, upracují se. To se ještě nestříkala. Také to sleduji již mnoho let a letos opět. Nejspíše to není jen tím postřikem.
JK
pepo,to je pravda čo píšeš,na slovensku sa aj robili pokusy,ktorý kultivar vylučuje viac a ktorý menej glejovitej lepkavej hmoty,ktorá ničila lietavky..sám som to vídaval u svojich včiel-ale bolo to diametrálne odlišné zoslabnutie,než aké opisujeme dnes-vtedy včely mali v medníkoch min.30kg z uvedených slnečníc,bolo vidieť dosť čiernych lietaviek bez chĺpkov,a včelstvá rýchlo stratu početnosti vďaka bohatým zásobám medu a nekontaminovaného peľu dobehli..dnes sa zodrať nestihnú,v medníkoch je 10-15 kg ktoré stihnú doniesť do postreku,pel nenosili vobec(začali až ku koncu kvitnutia)a je hotovo..lietavky všetky preč,včely sa z medníkov stiahnu do plodísk,a ich aktivita je slabá..Čo je zaujímavé,matky akoby cítili málo početnú populáciu a kladú ostošesť,aj po repkách,aj po slnečnici..je to ako keď si pes naháňa svoj chvost,začarovaný kruh..
A to som donedavna ludi prave kvoli chemickej zatazi odradzal od repkoveho medu a odporucal radsej slnecnicovy. Pravdupovediac, mne aj viac chuti, lebo ma taku trocha akoby kyslejsiu chut a aj ta farba je lakavejsia. Navyse po skrystalizovani zvycajne nebyva taky tvrdy ako repkovy. Skoda, ze tu nie je poriadny les ani zlatobyl. Z tej monokulturnej prechemizovanej krajiny mi ten med nejako prestava chutit.
pozna niekto tuto skalnicku? Rastie mi na betone a vcely na nu idu kvoli pelu. Dakujem

[Obrázky: P8220179.jpg]
Šrucha velkokvětá, máme jí na záhonkách, ale koukám Jirka byl rychlejší Sad
Tak se alespoň zeptám zdali nepoznáte tuto kytku, táhne včely jak magnet. Manželka je má na záhoně a množí se jak plevel.
Loni jsme vysadili komuli davidovu a těch motýlů co na ní je jsem zatím pohromadě neviděl. Dále je na ní dost čmeláků (hojně čmelák zemní a polní, sem tam skalní), ale i včely na ní lítají, tedy to co zde zazněllo, že včely na komuli davidovu nejdou není pravda. Manželka má i záhon levandulí a ten je obležen výhradně čmeláky, včelek je na nich méně, než na té komuli a motýl žádný.
Dakujen vam, myslim ze taky lan o 20 m stvorcovych na konci zahrady asi da velmi vela pelu pre vcelstva, kvietok ma vela pelu sam o sebe, a kvitnutie je v obdobi kedy vedsinou koncia pelodajne rastlinky, a vciel je na nich vzdy vela.
To Mlha - tu máme taky na záhonku - už odkvétá, ale nevím jak se jmenuje (poptám se) a pravda včely se na ní jen hemží.
Další kandidát, který mám je Řetězovka viržinská - ta má taky mraky květů, dlouho kvete a včely a čmeláci na ni jdou navíc rozkvétá dost pozdě a pokvete až do konce září ne-li do října.

Tak už jsem to našel - jedná se o jednu z Dlužich nejspíš Dlužicha krvavá

http://www.google.cz/search?q=Heuchera+s...isch&tbo=u
Referenční URL's