Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařsky významné rostliny
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Mlha a JKL: Kluci, to je spíš Heuchera x pruhoniciana. U nás Heuchera sanguinea téměř vytlačila do zapomnění.
V doletu, mé (v budoucnosti vzdálené) včelnice se nachází větší množství vzrostlých topolů bílých, myslíte že je dobrý nápad dát k patce každého z nich psí víno a břečťan? Už jsem pár takto obrostlých stromů viděl a včely na nich doslova hučí, ale nemám představu za jak dlouho to vyroste. Řízků si udělám kolik chci, takže je to jen na mě a na mojí práci. Nemůže to ohrozit ty stromy?(pozn. mají k 30m,kmen u paty víc jak půl metru)
Psie víno alebo vinič divý, ti vyrastie asi za 2 roky do výšky cca.4-6 metrov , záleží s akým koreňom to budeš sadiť, ten vinič má môj sused , každý rok ho zrezáva až po zem ,a po roku ho strháva z okapov, no korene sú staré asi 12 rokov, pozor je to invázna rastlina.
Pavinič trojlaločný (Parthenocissus tricuspidata) alebo vinič divý, pavinič je krásne farebný v jeseň. V zozname invznych rastlín som ho nenašiel.
U mě to dnes neskutečně bzučelo na břečťanu. Otázka zní jestli je to dobře, aby to zbytečně nenutilo matky v kladení.
Nevím ,ale břečťan to asi nebude.I břečťan mám,ale ani jedna včelka,zato přísavník tříprstý je v obležení nejen včel,ale i vos.Myslým,že tato rostlina,kterou mám na fasádě domu je pro toto období zcela nepostradatelná,protože nic moc v okolí není.Včelky se vrací do úlu obtěžkány pilem jako v hlavní sezoně.
Tom
Je to břečťan...celý rok zelený. Sleepy
Bude to břečťan. Doba květu VII - XI. Pochybuju, že by matky z jedné fasády začaly nějak extra plodovat. Máme toho tady plný zámecký park.....Ale nosej z toho dost pylu, a ten se hodí.Smile
Sto metrov od včelnice je sto hektárov lucerny. Pekne kvitne a je to samá včela. Sused (družstevník) ma teraz večer o siedmej "potešil" a oznámil mi že zajtra bude pokosená. Tak som teraz potme zatváral včely.
Rád bych se zeptal kolegů,hlavně ze Slovácka,jak moc je pro včely zajímavá oskeruše a jak dlouho trvá než začne kvést. Mám ji tři roky,roste pěkně,ale zatím nekvete.
Je z ní výborná kořalka - to abys věděl, až bude pořádně rodit Wink
Proto jsem ji sázelBig Grin,jen pořád nevím jestli zajímá i včely.
(22.09.2013 20:31)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]Rád bych se zeptal kolegů,hlavně ze Slovácka,jak moc je pro včely zajímavá oskeruše a jak dlouho trvá než začne kvést. Mám ji tři roky,roste pěkně,ale zatím nekvete.

Par oskerusi mám na svém pozemku a v okolí
Musim říct ze když kvetou je to hukot plny vcelSmileSmile problém je jen v tom ze to kvete tak za 10 let tento rok nám na pršelo do květu a nic nebylo
Jinak všichni se na oskerusi dívají jak na pana boha ale Trnka je proste lepší!!!Big Grin
Sadil jsem jednu oskeruši v roce 2002 a druhou v roce 2003. Jsou to stromy již asi 4 m vysoké, ale doposud nekvetly.
Je to už dostatočne dlhá doba aby zakvitli. Treba hľadať príčinu a tá môže byť v nedostatku živín, svetla, alebo v nadbytku vody.
Oskoruše možno vábia včely kvalitou-zrelosťou peľu, dôvod prečo si to myslím je ten , že niektoré dnešné-moderné odrody jabloní sú neschopné opeľovať iné jablone a nieto ešte sami seba, jednoducho aby vôbec zarodili potrebujú inú odrodu na opelenie, neviem či sa niekto zaoberal práve zrelosťou peľu , myslím tým nejaký výzkumný ústav, skúsim niečo zistiť.
Ono to bude u většiny růžokvětých podobné.....Třešně začnou po rozkvětu produkovat nektar až za dva dny, kdy už je pyl zralý.....tudíš vhodný k opylení.
Citace:niektoré dnešné-moderné odrody jabloní sú neschopné opeľovať iné jablone a nieto ešte sami seba, jednoducho aby vôbec zarodili potrebujú inú odrodu na opelenie

To není o moderních nebo starých odrůdách. Je to prostě jev zvaný cizosprašnost. Jabloně, a zdaleka nejen jabloně, to tak prostě maj. Evolučně se to osvědčilo.
Javor amurský - za ofrankovanou obálku pošlu semínka.
Kontakt soukr. zprávou.
Referenční URL's