Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařsky významné rostliny
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dobrý den,

má někdo praktické zkušenosti s topinamburou (odrůda ZLATA) - v literatuře se uvádí, že kvete už koncem července a je medonosná. Ptám se, jelikož mé zkušenosti (teda spíš našich včelek) s jinými druhy topinambur jsou velmi slabé. Předem dík za odpovědi.
Kdyby mel nekdo zajem o velkoplode driny, tak tady se daji sehnat za vybornou cenu 5 e/ks. Uz jsem tam objednaval 2 roky zpatky tomely (40 ks) a prisly velmi pekne vypestky. Tedka jsem objednal 22 drinu 5 odrud.

http://cornus.net78.net/
Já mám od Bulhara několik moruší. A nějaké jujuby a tomely, ale ty jsou furt v kontejnerech.
Jo jujuby mam vlastne taky od nej - 4 kousky. Zatim to roste bez problemu a cena je super.
Má někdo zkušenosti s Kustovnicí čínskou? Chci ji dávat na zahradu a teď koukám, že kvete prakticky celou sezónu. Je to pro včely atraktivní?
Jestli jo, tak bych ji dal k mámě podél plotu Smile. Mám ji rád, je zdravá a může se buď do čaje a nebo samotná.
Kustovnici jsem si před několika roky koupil ( http://prodejstromku.cz/produkt/kustovni...etovy-hit/ ). Roste nádherně, možná až moc. Za rok má více jak dvou metrové přírůstky. Bohužel za ty roky jsem na ní viděl dva květy a to bylo v září Huh
Sarr, skústo poliať výluhom slepačieho trusu, slep, trus zaliať vodou1:1, nechať prekvasiť , a potom zriediť vodou 1:10.
Ako rezať-strihať kustovnicu tak aby rodila neviem , možno aj v tom strihu bude nejaký fígel.
To jsem myslel, že to bude plné květů a včel...Smile. No, každopádně jednu dvě dám.
Ještě jeden dotaz. Asi jsme byl roky nevnímavý, nebo nevím. Ale až dneska jsem si všiml na modřínech růžových květů. Trochu mě to překvapilo Smile
[Obrázky: IMG_20150407_141829.jpg]
Dobrý den,
dnes jsem jel v Praze po Strakonické a všude v okolí krásně kvetli bílou barvou stromky.. Poradí mi někdo, co to tak krásně bíle v Praze kvete?
Díky
Plane trnky a myrobalany...
Aktuality z přírody jsou tentokráte na téma vrba lýkovcová. Ing. Kříženecká také nabízí proutky k zakořenění. Tahle včelařská vrba nemusí být u vody, snáší i sucho
http://www.vcelyvpraze.cz/zopraha6/aktualita/
Včera som vysadil jaseňovca metlinatého /koelreuteria paniculata/, pekný 2 metrový jedinec . Tento rok bude aj kvitnúť / júl-august/. Vyplním hluché obdobie.
Dědo co je to za keř, říká mě vnuk, keř je plný včel a ty nosí pyl? Zjistili jsme, že je to zimostráz - krušpánek.
(10.04.2015 8:52)Aladar Kiss napsal(a): [ -> ]Včera som vysadil jaseňovca metlinatého /koelreuteria paniculata/, pekný 2 metrový jedinec . Tento rok bude aj kvitnúť / júl-august/. Vyplním hluché obdobie.

Ali, hádam si nemyslíš, že jeden jaseňovec ti zaručí nejakú znášku, jednak aj preto, že na jaseňovci som včelu nevidel. To radšej, keď máš chuť vysádzať, zožeň agátové odkopky (aspoň 50 ks.) a hor sa do sadenia. Za 5-6 rokov budú kvitnúť.
(10.04.2015 8:52)Aladar Kiss napsal(a): [ -> ]Včera som vysadil jaseňovca metlinatého /koelreuteria paniculata/, pekný 2 metrový jedinec . Tento rok bude aj kvitnúť / júl-august/. Vyplním hluché obdobie.

s jedným?
Práve teraz kvitne v prírode (aj na včelnici) pekný kvietok lesklá žltá iskrička Krivec žltý Gagea lutea, vyrastá z cibuľky listy ako tráva, vysoký 10-15 cm, kvitne v IV a V. mesiaci.
Včely krivec radi navštevujú, zbierajú hlavne peľ, farby žltej a zdá sa aj že i nektár. Včely si dokážu vyhľadť rôzne zdroje peľovej znášky, takže im PEľ nechýba pri výchove plodu. Teplota cez deň je ideálne, slniečkom hreje každý deň teplota stúpa o 2°C, včera bola 19°C, len noci u nás sú studené každá noc do -2°C aj táto piosledná noc bola chladná (-1°C, tráva pod oknami biela od mratu), ale včely nový plod pokryjú.
Tak, ten jaseňovec nemeduje? To ho idem vrátiť, človek už nemôže veriť nikomu.
http://www.vcelarskeforum.cz/images/smilies/angry.gif
Zkušenosti s Kustovnicí čínskou.
Kustovnici pěstuji přibližně 8-9 let. Polovinu doby jsem ji nechával růst jak se ji zachtělo. Výsledkem byl nekontrolovaný růs za vzniku hustého houští. Plod byl sem tam nějaký. Začal jsem googlit a dnes jsem se dostal do stádia, že i u nás sbíráme skromnou úrodu. Není to na zavařování, pozdě na podzim dozráváji plody v menším množství. Možná kdyby rosltiny byly na plném slunci od rána do večera bylo by to lepší. Úspěch v získávání plodů je pravděpodobně v řezu rostliny. Mám zapěstovaný kmínek asi 80 cm vysoký na jehož konci udržuji korunu. Korunu řežu nejvíce na jaře a i v průběhu vegetace zakracuji letorosty. Kvetení je ovšem slušné, včelky si libují. Proto kustovnici nechávám růst spíše proto, že pro včelky v období kvetení kustovnice jiná pastva příliš není.
Právě rozkvétá meruzalka krvavá (3-letá)
[Obrázky: 180420151390m.jpg] [Obrázky: 180420151391m.jpg]
Foceno při 8°C těsně před odvozem zbytku včelstev na řepku.
Referenční URL's