Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařsky významné rostliny
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(15.12.2016 21:35)P.Krátký napsal(a): [ -> ]Asi bych měl uvést odkaz-ale bohužel ing. Vl.Řeháček už je na pravdě boží,nevím,co na to google,ale v nějakém starším ročníku Včelařství jsem na to opravdu narazil.
Ne,legraci si nedělám,ale jen převzatá informace.Jen,pokud jde o medovici,tak má zřejmě jiné složení pro včely neatraktivní.A pokud by se šlo do hloubky-jde opravdu o medovici?Nebo jen o extrakt produkovaný třeba napadenou rostlinou jako obrana?Vždyť mimokvětní nektar produkovaný různými druhy rostlin není až tak neobvyklý,a houby jsou v podstatě také rostliny,i když ani tady není vědecká obec úplně jednotná.Možná výraz medovice není v tomhle případě ten úplně pravý,jen si to třeba dřívější autoři v podstatě zjednodušovali.

S pozdravem Pavel

Tak jsem to dohledal.

Primární infekce
K primární infekci dochází v období květu - koncem jara až začátkem léta. Askospory se zachytí na bliznách pestíků a vyklíčí v hyfy. Hyfy prorůstají do semeníku a rozrůstají se v něm v husté mycelium. Uvnitř mycelia se zakládají drobné komůrky vystlané konidiofory, které produkují nepohlavní konidie. Odškrcené konidie jsou vylučovány na povrch semeníku s kapičkami sladké šťávy (medovice), která je silným lákadlem pro hmyz.

Sekundární infekce
Hmyz tak přenáší konidie hojně obsažené ve šťávě na další květy a stává se původcem sekundární infekce. Prorůstající houbová vlákna postupně mění samotný semeník ve sklerocium. Sklerocium se odděluje od hostitelské rostliny a zimu přečkává na povrchu půdy nebo v ní. V následujícím roce na jaře z něj opět vyrůstají hlavičkovitá stromata. Uvnitř fertilní části stromat se vytváří drobné dutinky, do nichž pronikají hyfy diferencované v pohlavní orgány - samičí askogon a samčí antheridium. Přiložením antheridia k askogonu dojde k plazmogamii s následným dělením jader. Vznikají askogenní hyfy na jejichž koncích se vytváří vřecka. Vřecka obsahují askospory, které celý cyklus započnou znovu

Zajímavá strategie....ale pro včely nevyužitelná. A opravdu se nedá mluvit o medovici.
Pokud ti můžu poradit tak zasej čistou jednoletou komonici. Po té se včely můžou zbláznit a kvete hodně dlouho.
Dík Milane.
Pro mě nová informace.

Každopádně byly dřív doby,kdy třeba obilí všeobecně určitě nemedovalo,ale plevelné rostliny v nich ano.Viděl jsem modré lány obilí díky početnému zastoupení chrpy modráku,v ozimech byly hojné čistce,popence a další lákadla pro včelky,v létě tam zase kvetl pcháč oset a další.Jenom je škoda,že už díky intenzivní chemické ochraně to moc vidět není,jenom snad někde v CHKO.

S pozdravem Pavel
Má někdo zkušenost s rakytníkem?
Dobrý biznis na plodoch / ovocie / CoolTongue
my jej doma máme a hodně, ale ne u včel Smile tak přemýšlím, jestli má smysl jej sázet i tam... ale tak super byznys to není, trhání je vopruz...
Ahojte, ako prosím vás sadíte vičenec bez mechanizácie? stačí na vrch roztrúsiť ako facéliu a zavalkať, alebo treba do riadkov a zakryť zeminou? Minulí rok som sadil facéliu tam stačilo len rotovátorom pohýbať zeminu a rozhádzať semeno.. Pri vičenci to vraj tak nefunguje, resp. každý vraví inak..Ď.
(27.01.2017 17:54)Sosi napsal(a): [ -> ]my jej doma máme a hodně, ale ne u včel Smile tak přemýšlím, jestli má smysl jej sázet i tam... ale tak super byznys to není, trhání je vopruz...
Já ho mám před úly, a díky jim, zvedají včely letovou hladinu.
Trhat je možná opruz, ale manželka se s ním netrhá. Obalené větvičky ostříhá, dá na den,dva do mrazáku, potom oklepe a za další dva dny, po rozmrazení, zpracovává.
Super byznis, to je hlavně pro rodinu.Big GrinBig Grin
my ho máme obsypaný celý, to bych ho musel ořezat až na kmen Big Grin
mimochodem, 3 příspěvky a 3 verze slova biznis, byznys, byznis Big Grin
Rakytník se nejlépe zklízí tak, že jej necháte projít mrazy, a pak jde oklepat na plachtu. Letos by to šlo Smile No ale musí se uchránit před ptáky. Každý rok je jiný v tom, jak se do něj ptáci dají a kdy...
Ani ořez není tragédie, protože rodí pouze na loňských výhoncích.
A má tedy pro včely samotné nějaký význam - nektar, pyl?
Já na něm, nikdy včely neviděl.
Je to rostlina větrosnubná. Tedy nektar na přilákání opylovačů mít nebude a protože pyl roznáší vítr, budou mít pylová zrna vzduchové vaky. Tedy pro včely zřejmě nic moc jako většina jehličnanů. Mám na zahradě dvě samice a jednoho samce a na samci jsem taky nikdy včelu nezahlédl.
(27.01.2017 21:38)Heteropteryx napsal(a): [ -> ]Rakytník se nejlépe zklízí tak, že jej necháte projít mrazy...

A kolikrát jsi ho už takhle sklízel?
(27.01.2017 19:25)marek120 napsal(a): [ -> ]Ahojte, ako prosím vás sadíte vičenec bez mechanizácie? stačí na vrch roztrúsiť ako facéliu a zavalkať, alebo treba do riadkov a zakryť zeminou? Minulí rok som sadil facéliu tam stačilo len rotovátorom pohýbať zeminu a rozhádzať semeno.. Pri vičenci to vraj tak nefunguje, resp. každý vraví inak..Ď.
Vičenec sa sadí ako jatelina a môže sa aj rozhádzať. Lepšie je ho zasadiť sejačkou tak jak všetko lebo je to presný výsev a ručne je to len veľká strata.
[Obrázky: DSC_0378.jpg]

Prosím botanicky zdatné kolegy o radu o jakou se jedná rostlinu - dřevinu.
Foceno 18.3. v smíšeném remizku s různými listnatými dřevinami, výška asi 40-50cm, vypadá že by s toho měl být strom ale nenapadá mě jaký.
Podle mě nějaký druh lýkovce.
Děkuji za tip, mohlo by to být i podle toho že to nezlikvidovala lesní zvěř, jenom mi úplně neseděla ta barva.
slovensky - Vlčie lyko
Referenční URL's