Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařsky významné rostliny
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Já dávám špetku usušených listů do dýmáku na žhavý troud. Včely jsou potom veselejší a líp se s nimi pracuje.Big Grin
Zdravím,
chtěl bych se zeptat, jestli netušíte, jestli má nějaký včelařký význam vlákeň: https://cs.wikipedia.org/wiki/Vl%C3%A1ke...lavn%C3%A1.
Víte, co by to mohlo být za "trávu"?
Roste u koupaliště a včely tam lítají docela na husto.
[attachment=4905]
fotka nic moc tak hádám, že by komonice ?
Komonica biela - Melilotus albus. Vynikajúca medonosná rastlina.
To sa dá objednať na stránke Ľuptáka výroba úľov, Krupina. Cool
Na rumištích, podél cest a tak různě kvete dá se říci že snat vždy dvouletá komonice, ale pro výsev je ideální jednoletá Adela, když se brzo najaře naseje, tak kvete až do zámrazu a včely na ní stále létají. To znamená, že i když je chladno, stále se tam dělá nektar.
Loňskou vydrolenou svazenku, která dobře přezimuje a pak rozkvétá v půli května jsem letos úspěšně vytlačil přírodním herbicidem - pohankou. Kvete už měsíc a zdá se že bude ještě pokračovat. V jejím porostu nemá šanci lebeda ani bodlák (až na vyjímky).
[Obrázky: IMG_20170703_105133m.jpg]
U nás teď týden kvete pole Pohanky a ještě jsem na něm neviděl jedinou včelu přesto že je v okolí sto včelstev. Kvítky jsou droboučké a uvnitř jsem nenašel náznak nektaru. Řekl bych, že má v tuto dobu ideální podmínky, tak nevím zda by to mohlo být odrůdou jako to bývá u řepky.
u nás vše spolkne bioplynka.... nestačí nakvést a šup s tím do jámy
létají a ta vůně když otevřeš oulBig Grin
[Obrázky: WP_20170714_011.jpg]
[Obrázky: WP_20170714_003_1.jpg]
Pohanka střelovitá (syn. obecná), čeleď rdesnovité. Ze stejné čeledi jsem si letos na zahradu pořídil všechny tři u nás rostoucí křídlatky. Jsem zvědavý, jak na ně včely půjdou. Kvetou na rozmezí podletí/podzim, takže snad to včelky ocení. A já si je ohlídám, aby se nerozrostly.

Přímo u včelína mám tři vzrostlé škumpy... a minulý týden to byl fakt hukot Smile

Mimochodem neměl by někdo z vás nebo nedokázal by někdo z vás někde sebrat semínka bolševníku velkolepého? Leta jsem měl na zahradě jednu jeho rostlinu a zdechla a teď na něj nikde nemůžu narazit Sad
Jen pro zajímavost - křídlatky i bolševník jsou tzv. karanténní plevele, které má majitel pozemku povinnost hubit. A při vší úctě, člověk, který chce rozšiřovat bolševník, je magor!
Křídlatky se používaly a používají i do parkových výsadeb. Navíc se dají i chutně potravinářsky upravovat. Problém invazivnosti křídlatek je především na březích řek, kde jsou vodní erozí roznášeny jejich oddenky, které mají velmi vysokou ujímavost a po vzejití utlačují původní rostliny a mění druhové spektrum biotopu.

Věřte mi, že vím, co dělám. Nejde mi o nekontrolované šíření invazních druhů, ale o o kontrolovaný růst jedné či několika rostlin.

Klidně mi nadávejte do magorů, ale jak potom nazvete třeba chovatele jedovatých hadů, velkých šelem a podobně... Naopak je mezi lidmi nemálo těch, kteří by nazvali magory nás včeaře, protože se "dobrovolně" masochisticky necháváme bodat našimi svěřenkyněmi.

Vše je pouze relativní a závisí na úhlu pohledu, jak se na to díváte...
Konec medovice na Slovensku.

Big Grin Spolek USA dementů, co nevědí, že pod rouškou šera chodí na dřevo cikáni a nevědí, že BOROVIČKA je vlastně "jalovcová" pálenka a že na to se berou bobulky z jalovce (u nás tomu říkáme borievka a podobné ľudové názvy)? A že už dávno se do výroby dovážejí ze zahraničí? No jsou to ale USA blbci k pohledání. A ještě nám k chlastu nahánějí Brusel ... až se zastaví blbý a neekonomický vývoz dřevní hmoty, nebudou mít v USA jiné starosti. Už vidím ty demonstrace "Za lepší svět s borovičkou v ruce" ....... Big Grin Big Grin
Říkali to v televizi tak je to pravda.
(17.07.2017 19:30)Heteropteryx napsal(a): [ -> ]Věřte mi, že vím, co dělám. Nejde mi o nekontrolované šíření invazních druhů, ale o o kontrolovaný růst jedné či několika rostlin.

Bolševník nelze kontrolovat. Vzrostlá rostlina má kolem 20 000 semen. Zafouká vítr a kde je kontrola? Odpovězte si sám. To, že udržíte pod kontrolou svůj pozemek je sice fajn, ale semena létají stovky metrů a vodní tok je roznáší ještě dál. Angry
Neviem ako to mate u Vas, ale pre SR plati:
Citace:Podľa § 90 ods. 1 písm. l) zákona o ochrane prírody a krajiny môže orgán ochrany prírody uložiť podnikateľovi alebo právnickej osobe za porušenie §7b ods. 3, teda za to, že si neplní povinnosť odstraňovať invázne druhy zo svojho pozemku spôsobmi ustanoveným vo vyhláške a povinnosť starať sa o pozemok takým spôsobom, aby zamedzil opätovnému šíreniu inváznych druhov rastlín, pokutu taktiež do
9958,17 Eur.

Podľa § 92 ods. 1 písm. d) a ods. 1 písm. n) zákona o ochrane prírody a krajiny, môže orgán ochrany prírody uložiť fyzickej osobe za priestupky s vyššie uvedenými skutkovými podstatami , pokarhanie alebo pokutu až do 3 319,39 Eur
Bolševník lze kontrolovat.
V počtu jedné či několika málo rostlin např. tím, že se květenství ihned po odkvětu amputují a spálí - nelze je jen někde pohodit a "kompostovat", protože právě jak píšete, semena mohou dozrát i na amputované části rostliny a dostat se např. působením větru nebo vody do přírody. Jen jedno menší květenství, které si nechám jednou cca za 5 let na semena se nechá uzrát např. v krytu z "muší" síťky.
Věřte mi, že vím, co dělám a mám to pod kontrolou. Nejsem psychopat, který chce něco někde nekontrolovaně vyset a ničit přírodu. Nicméně chápu Vaše rozhořčení, protože moje prosba pro nezasvěceného asi opravdu vypadá podivně.
Bolševník velkolepý jsem v počtu jedné až tří rostlin měl na zahradě po dobu cca 20 let. Bohužel vloni, právě v době kdy byla nechtěná květenství odstraněna a zničena, mi chráněné květenství na semeno ulomila padlá větev větrem ulomená z vedlejšího stromu. Květenství bylo ale hodně brzo po odkvětu a i když jsem nechal jeho semena "dojít" nebyla klíčení schopná. Bolševník si ale "myslel", že se úspěšně zreprodukoval a zahynul. Starší semena z předchozí "slizně" už nemám...
Nemám čas jezdit po republice a hledat lokality s bolševníkem, proto ta prosba tu.
Referenční URL's