Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařsky významné rostliny
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
aby sme neporušovali podmienky fóra,debatu k evódiám poprosím preniesť sem..čo sa týka kvitnutia,tak u nás kvitnú už 4-5 ročné,tie čo mám v črepníkoch,kvitli už 2,5 ročné.. k podmienkam-teplo nevadí,ak je sucho,tak ako väčšina stromov,rastie pomalšie,v piesku zatial nemám skúsenosť,tak neviem posúdiť,záležať bude aj od výšky spodnej vody..
Gusto a v kterém měsíci ti evodie kvetou? Ono jsou dva druhy, jedna kvete v červenci a druhá až koncem srpna. Poznají se podle složení listů.
Nevíte někdo co je tohle za keř. Roste asi 1m vysoko, kvete v září a říjnu a je hojně navštěvován opylovači. Docela překně i vypadá. Rosste u nás před prací, už jsem si nařízkoval, koření dobře.


[Obrázky: Untitled.png]
Ořechokřídlec
Pravděpodobně je to ořechoplodec. Mám ho okolo včel, ale moc květů to nemá, chce to trochu péče a vody, pak snad.
díky za jméno té rostliny. Tady to kvete docela hodně. Zahradník to jednou ročne vždy rázně zastřihne. Asi to chce hlubší řez.
Jo, chce to na jaře hodně seříznout, jinak absolutně nenáročný keř.
(03.10.2017 10:50)KamilS napsal(a): [ -> ]Pravděpodobně je to ořechoplodec. Mám ho okolo včel, ale moc květů to nemá, chce to trochu péče a vody, pak snad.

Správný název je ořechokřídlec clandonský,a právě na tu vodu moc náročný není-tedy samozřejmě po zakořenění.Mám ho už cca 15 let,vynikající nenáročný keř.S tím seřezáváním je to pravda,nutí ho to k růstu a bohatému kvetení.
Mám ho i na lesním stanovišti před česny (za úly jsou vzrostlé duby,před nimi pole),kde je opravdu totální sucho,ale místní zemědělec si pořád přiorává,a za chvíli je asi taky zaoráHuh
Něco o tomto krásném keři: https://cs.wikipedia.org/wiki/O%C5%99ech...onsk%C3%BD https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/ja...klandonsky

Hodně pěstitelských úspěchů

Pavel
Nevíte někdo kde by se daly sehnat sazenice krtičníku hlíznatého? Nejen že je to vynikající včelařská rostlina, ale prý taky odpuzuje krtky a hryzce kterých mám na zahradě celkem dost.
Sazenice nevím, ale semena se dají v malém koupit tady:
http://www.jikl.cz/-lecive-rostliny-evro...znaty.html
nebo ve velkém v :
http://plantanaturalis.com/
Tenhle plevel - hlízky likviduji pravidelně ze zahrady. Ne a ne se ho zbavit.
JKL to si děláš srandu? Jestli ho ještě máš tak rád koupím. A jak na něho jdou včely? A co krtci a myši na zahradě opravdu je odpuzuje?
Že by na to šly nějak extra včely, to jsem si nevšiml. Jsou na tom takové nenápadné květy co se rozvíjejí postupně. To na netykavku žláznatou jdou podstatně více. Spíše je okrasná diky housenkám kukléřky Někam do divokých koutů zahrady nebo do volné přírody snad.

Myši a krtci mají 3 až 5m od té rostliny své dírky a hromádky. Určitě ale ty jeho hlízky nežerou a musí se vykopávat, jinak se silně rozrůstá a docela v té zemi drží.

Ze stejné čeledě rostlin krtičníkovitých mi byl doporučen Náprstník proti hryzci. Na zahradu s dětmi kvůli své jedovatosti sice nepatří a navíc je to dvouletka, ale jinak nádhera a včely a čmeláci na ně jdou.

Semena náprstníku
A ten krtičník čerstvě utržený u sudu pod okapem vypadá teď takto
[attachment=4989]
Zdravím všechny, nevíte někdo jestli včely sbírají pyl ambrozie? Má hodně pylu, ale nevím jestli je vhodná pro včely.
Dle tohoto inzerátu asi ano.http://www.adamraw.cz/fermentovany-vceli-chleb-1kg-174-186/toho . I když-slovo ambrozie tam má asi význam jakéhokoli pylu-pergy.
Tak vyseju a uvidíme, kvete pozdě a má hodně pylu tak na ni snad včely půjdou.
Ale moc se tím výsevem nechlub, ambrozie je docela silný pylový alergen. Mohl bys tím někoho naštvat. I když předpokládám, že 99 % procent populace ambrozii nepozná a ani nechápe, že většina alergenů (i pylových) vzniká bez lidského přičinění.
Neboj Petře, chlubit se s ní nebudu, sám jsem bývalý alergik ale ambrozie se nebojím. Ono z alergie se dá docela dobře vyléčit, ale to je trochu mimo téma.
Jirko pro mně to moc zajímavé není, kdo se bojí nesmí do lesa.
Referenční URL's