Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařsky významné rostliny
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Viac krat som bol v poraste ale nevidel som tam ani na peli ani jednu..v zahranici byvaju znasky čo som cital,aj medovica ale mozno odroda,počasie,klima ? Tiez to u nas nikto nepestoval,az ten to rakusan čo zobral polia od mesta do prenajmu..
Táto kvetina dáva hodne peľu, červený ako pagaštan konský.

(15.06.2019 14:57)pavell napsal(a): [ -> ]Ano gusto, pajasan je strom dvoudomý, je to super včelařská dřevina.


[Obrázky: image.jpg]

Tie co kvitnu teraz su vidiet z dialky.. Ale tie "nekvitnuce" neviem ani dohladat nejaky obrazok,ako ich kvety vyzeraju..
Merkuri: Eremurus, česky liliochvostec. Prodávají se různé druhy i kultivary. Rostlina pochází z horstev v Asii. U nás ochotně roste i kvete, přezimuje bez problémů, ale potřebuje spíše sušší nezamokřené místo. Pokud bude někde "v bahně", tak přes zimu uhnije.

Pajasan žláznatý je prevít, protože v teplejších oblastech se nekontrolovaně rozsemeňuje, např. v Brně. Možností je vegetativně namnožit pouze samce a ty si vysadit. Provádí se to odběrem dlouhých letošních letorostů před příchodem zimních mrazů a jejich napícháním do substrátu - kořenový stimulátor to jistí.

Zdenda3: Možností je spousta. Záleží, kdy chceš květy. Pokud zjara, tak keřovité vrby nebo lísky, pokud celoročně, tak vrbu trojmužnou SEMPERFLORENS, můžeš použít hlohy, ptačí zob, udělat na drátech kordon z ostružiníků, přísavníků, wistárie, pokud se to může rozrůstat, tak škumpu... nebo pustoryl (tzv. nepravý jasmín), weigelie, tavoly, klokwitzie, kaliny, tavolníkovec (ale ne kultivar SEM, ten je nízký), bobkovišeň pokud by to mělo mít užitek i pro Tebe, tak rakytníky, muchovníky, kamčatské borůvky, případně i ty hlošiny nebo višeň plstnatou... možností jsou spousty. Jen u těch okrasných keřů je třeba zjistit, jakou vzrůstnost má konkrétní kultivar, abys nekoupil nějakou miniaturu...
Pokud nechceš investovat do sadebního materiálu, tak trnky. Trnky se dokonce vysazovaly kolem stromů s brtěmi jako "ženijní zátarasy" proti medvědům, takže to u úlů bude takové stylové Smile
gusto: Jo a hlošiny. Tu se pěstuje hlavně úzkolistá, ale jsou i další druhy, které mají nižší vzrůst, třeba stříbřitá nebo mnohokvětá a okoličnatá. Všechny mají jedné plody a poslední dvě jmenované i dobré. V zahradnictvích mají občas nějaký takový konzumní kultivar. Jinak rozmnožení semeny je bez problémů a množí se dobře i odkopky nebo ze zahřížené větve. Jinak v Baumaxu se z Polska objevují na jaře a na podzim malé hlošiny úzkolisté s plody pro konzumní účely asi za 60 nebo 70 korun.
Hlošiny bohatě kvetou. Některé relativně brzy, úzkolistá až v období cca po hlohu. Kvetení je bohaté, krásně voní po medu a včely na ně jdou. Jsou příbuzné s rakytníky. Jinak hlošiny snášejí dobře sucho i znečištěné ovzduší měst. Často bývají vysazené kolem dálnic.
(15.06.2019 22:02)Merkuri napsal(a): [ -> ]Táto kvetina dáva hodne peľu, červený ako pagaštan konský.

https://www.youtube.com/watch?v=D-iD4IuV...e=youtu.be

Keď som chodieval na expedície do centrálnej Ázie, tak bolo týchto kvetov v tamojších horách neúrekom. Vždy boli plné včiel. Nemáš hľuzy na predaj, alebo mladé rastliny? Na internete sú len rôzne kultivary, ja som zháňal skôr také, čo sa podobajú priamo na tie kirgizské. Ale bez výsledku.
Tak rozkvetla hovenia dulcis, jsou na ní fakt tisíce včel, něco takového jsem snad v životě neviděl.
Fotku, prosím
No fotku neumím, zítra zaúkoluji naši malou.
Vítejte v klubu pane kolego Wink

(víte jak zahřehje když narazím na někoho kdo to taky neumí ?//přesněji, už se nechce učit//)
(20.06.2019 23:39)pavell napsal(a): [ -> ]Tak rozkvetla hovenia dulcis...

Mám je vysazené před úly, 4 - 5 metrů vysoké a furt nic.
A kvete?
SmileSmileSmile
Kohoute určitě se dočkáš, ona si dává s tím kvetením na čas, podle mě kvete asi za 15 let po vysetí.
Pavell: Semínka dužistopky jsem taky letos sehnal, ale nestihl vysít. Výsevy budu dělat až příští rok, tak snad se dočkám i kvetení... A jsem zvědavý, jestli budeš mít stopky, jak budou chutnat. Literatura uvádí, že je to něco mezi rozinkou a oříškem.
Ahoj Petře, pár semenáčků mám, nedávno jsem je rozsazoval, tak pokud bys měl zájem tak ti můžu poslat. Semena se musí dlouho stratifikovat, i tak hodně přeléhají a klíčí až další rok . K těm plodům jak je utrhneš ze stromu tak nemají moc dobrou chuť teda jsou celkem hnusné, asi jako hořké seno, pokud se usuší tak se chuť trochu zlepší, ale řekl bych že to na jídlo není, těžko popsat tu chuť je to trošku jek sušená hruška, seno a ještě taková zvláštní těžko popsatelná příchuť a těch květních stopek to moc nevytvoří, ostane jen pár posledních květů co jim pak zdužnatí stopky, jinak všechno postupně opadá. Ještě bych snad dodal že květy hovenie nedávají včelám skoro žádný pyl, včelu kterou tam něco málo narouskuje jsem viděl možná dvakrát, jinak květy jsou hodně otevřené, kapku nektaru v nich neuvidíš, včely na květech neustále poletují nebo spíš pobíhají a nektária jen tak olizuji, květy příjemně voní, trošku jako akát. Škoda že nekvete trošku později mohlo by to být až po lípě, no loni mi jeden strom ještě remontoval a kvetl snad do září, včely na květy létaly po celou dobu ve velkém množství. Zajímavé že to druhé kvetení mělo o hodně víc plodů než to první.
Prosím o radu. Mám kustovnici čínskou, bujně to roste, odnožuje, bohatě kvete, ale plody ještě malé zelené opadávají, mohu zrání plodů nějak pomoci?
Můžeš Pavle, vykopat a koupit lepší odrůdu, taky jsem měl i tu co nerodila a i když náhodou něco uzrálo tak chuťově hnus, rozrůstala se úplně šíleně. Teď mám tu sladkou, už zraje a má i velké plody.
Pavell, můžeš napsat, odkud máš tu sladkou? Já měl 5 keříků kustovnice čínské, ještě existuje kustovnice cizí - nejedlá. Ta moje čínská měla plody malé červené, celkem nechutné i po usušení. Takže pokud bys měl zaručený zdroj té dobré, budu rád za info, díky.
Tak já mám dvě rostliny, jednu ze zahradnictví Limbach a druhou ze Spomyšle . Jedná se o Goji No.1.
Super sladké plody bez trpkosti.
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :