Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včely a plašiče
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Chtěl jsem se zeptat, jaké máte zkušenosti s reakcí včel na různé plašiče. Blízko úlů, které mám na zahradě, hodlám instalovat plašič krtků, nevím ale jak moc to bude včelám vadit. Obecně jsem se chtěl ale zeptat na všechny ty plašiče myší, kun, krtků atd. Hledal jsem na fóru a jednu zmínku jsem našel zde. Proto bych uvítal více zkušeností z praxe i pokud někdo má ověřeno jaké, do zblbnutí se opakující, tóny mohou včelám škodit.
plašiče myší mám odjakživa v úlech a žádný problém s nimi nebyl, tedy se včelami. Před revolucí to byly podomácku vyráběné mašinky co pískaly, dnes už to nikdo "na koleně" za pár korun neudělá ale není problém plašič koupit, já mám v úlu Deramax-Klasik s tím, že mi výrobce i garantoval, že to nebude nijak včelám škodit. Recenze byly dobré, tak jsem pořídil toto a myši se úlu vyhýbají.
Plašiče myší majú však negatívny dopad na iné živočíchy... Plašíte nie len myši. Mám to odskúšané.
My používáme plašič krtků který je zmíněný v diskusi pod tím druhým odkazem (Deramax-Cvrček). Hubení krtků se nám nevyplatilo a s tím plašičem nejsou žádné špatné zkušenosti ani na včely. Likvidace krtka je vždycky problém a chce to i trpělivost.
Krtci hrabou každou lichou hodinu, říkal to děda, když na ně šel Big Grin
To zní dobře, a jakého času zimního nebo letního? Confused
...za dědy to byl bezva, to byl jen zimní čas Big Grin Big Grin Big Grin
Prý je pravdou, že vydrží cca max. 1 hodinu bez jídla. Takže stačí tam jít a polovina jich hrabe v lichou a polovina v sudou. Smile NA směny.
Co jsem slyšel, tak na ně lidi nakupujou v zologický nějaký tygří hovna. Ty se zahrabou do děr a krtek zdrhne, ale nezkoušel jsem.
Minulej rok jsem je krmil za pomocí komplresoru sirnýma knotama tak, až se hulilo ze zahrady a dělali se mi hvězdičky před očima, ale za 14 dní už jely znova. Asi pět jsem jich našel utopenejch po loňskejch průtržích, kdy je vyplavila voda, ale když jsem jim pak já nalil do děr celej bazén, tak si toho ani nevšimly... Asi bude nejjednosušší se s nima smířit Sad
Referenční URL's