Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelárenie v horách
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44
Nic nemíchám .
Uvedl jsi asi před rokem a něco , že BF matku máš z Polska , že měly matečníky a jeden byl extrémně velký .
Bude třeba hledat ? Takové věci a zmínky si pamatuji dlouho .
Nikdo nezmínil , že BF prodáváš . Zbytečné odbočení . Proč taky ? - z Polska za 5 euro , do té konkurenční ceny by ses nevlezl .
Tu informaci , že za 5 euro matku uvádíš už opakovaně , nevidím to u tebe nyní poprvé . Tak že ano , reklama , pobídka .
Reklama na něco co nechováš ?
Stojíš si za BF , děláš ji tedy reklamu a přez to něco jiného - tedy kraňku chováš ? Není to příliš okaté a příliš do očí bijící ?
S tím , že tvrdíš , že kdo ji BF začal chovat , jinou už nechce ( tedy kromě tebe ) , -- tak tedy asi bude třeba , aby nastoupila ještě trochu odolnější virulentnější varroáza , ostřejší viry a potom se to vystříbří .

Každopádně ta autochronní včela , to asi u tebe neklapne .
Kde som písal, že mám BF z Poľska? To by ma zaujímalo... BF zatiaľ nemám, ale je len otázka času, kedy to tak bude, možno už budúci rok. Nemá zmysel držať kraňku, keď sa to udržať nedá. 5 euro je jednoducho realita. Je to v pohraničí bežná cena (pre Kaji - či s dotáciou to neviem, ale nebude problém zistiť). Inak nie celkom chápem vašu poznámku. Prečo by som mal tajiť, že chovám BF, ak by som ju choval? V SR je to legálne. Neviem ako v ČR, ale v SR nie je kraňka povinná. A autochrónní včela neexistuje. Len autochtónna. A tou je v horských oblastiach Slovenska s najväčšou pravdepodobnosťou včela tmavá. Ja som BF dosiaľ nechoval z dvoch dôvodov. Bol som toho názoru, že sa to v SR nesmie, ale v tom som sa mýlil. A druhým dôvodom bolo práve tvrdenie o nižšej odolnosti proti varoáze. Lenže to sa nepotvrdzuje. No a čo sa týka krížencov BF a kraňky (dovolím si tvrdiť, že na Orave väčšina včelstiev), miernosť omnoho lepšia, ako kraňka, výnos podstatne lepší (lepšie využívajú letnú znášku). Vo výnosoch im dokáže konkurovať len línia kraňka Vigor a celkom aj Sklenár. V miernosti Singer. V nerojivosti nič. No a ešte jedna poznámka pán JrM. Vystupujte prosím pod vlastným menom. Ak sa za svoje meno nehanbíte, tak to tu napíšte, aspoň do profilu, ak sa hanbíte, tak ok, ale s anonymom ďalej diskutovať nebudem.
Jaro ja som zásadne proti zavčeleniu Slovenska BF,alebo inými prišelcami. A dúfam,že nám tie naše včielky ostanú. Tie dúhové nemusím a šťastím je že Slovensko je členité a bastartizácia je komplikovanejšia...

(21.08.2016 20:40)jozef Revaj napsal(a): [ -> ]Bol som v lekárni objednať avartin, ... a nemajú ho. Čo použiť ako adekvátnu náhradu.

Jožo popozeraj internetové obchody,sekciu liečivá! (napr. Apigold)
Jaro, nech ho (JrM) trolit, To nemá význam. Takové nikdy nikdo žádnou odpovědí neuspokojí.
Je tu zvykem se bavit věcně a bez osobního hodnocení, natož urážek.
(21.08.2016 9:40)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Ak sa nemýlim, tak na genetike Vigorky ma podiel aj kraňka od Bardejova /Jozef Tarcala/. Snažil som sa brakovať žltú farbu z mojich včiel, ale márne. Nechápem, kde sa vzalo na oravských včelách toľko žltej a oranžovej farby. Od chovateľov kraňky, alebo od partizánov s vlaškami a BF ? Alebo autochtonna oravská včela bola žltá ?Huh

Poslední dobou se žlutá projevuje ve větší míře všude, kde se dlouhodobě nenakupuje nový materiál....a nemyslím si, že to má spojitost s Bf. Ona republika byla a je dost "přesingerovaná"....a protože i Singer je "kříženec"....je dost logické že pokud se nevozí nová krev bude se zvrhávat nejspíš do vlašky...Už v generacích F5 v mateřské linii u Singerek tohle objevuje víc než ve 20ti %.
Milan, dakujem za vysvetlenie. Tušil som, že aj toto môže byť príčina. Kranky od chovateľov sú síce šedé, ale po trojročnom brakovaní by už v úľoch nemal byť žiadny žltý tergit, ak by ho nenasadili úmyselne pri vylepšovaní kranky.
S týmto javom som sa už zmieril a vážne rozmýšľam o oživení krvi matkami BF z Poľska
http://sprzedajemy.pl/temat/matki+pszczele+buckfast
Od osi sa ešte stále dajú rozoznaťSmile.
(21.08.2016 20:40)jozef Revaj napsal(a): [ -> ]Bol som v lekárni objednať avartin, ... a nemajú ho. Čo použiť ako adekvátnu náhradu.

Ak chceš chem.prostriedok,tak všetko čo je na báze Amitraz-u. Avartin- účinná látka je Amitraz...
Varidol.
Vari Dol ? Alebo aj niečo iné ? = termoliečba, alebo izolácia matiek - jednoduché, ale viac roboty a investícií Idea Ale ste bio, cool a hlavne veľa zdravia pre Vás a Vaše deti Idea
Máš pravdu,ale to je dovolím si povedať už vyšší level včelárenia. Prvým stupňom je používať správne registrované liečivá a príjsť na to,že existuje i niečo iné...WinkSmile
(21.08.2016 20:57)Jaroslav Stoklasa napsal(a): [ -> ]BF zatiaľ nemám, ale je len otázka času, kedy to tak bude,
Nemá zmysel držať kraňku, keď sa to udržať nedá.
Ja som BF dosiaľ nechoval z ....
A druhým dôvodom bolo práve tvrdenie o nižšej odolnosti proti varoáze. Lenže to sa nepotvrdzuje. No a čo sa týka krížencov BF a kraňky (dovolím si tvrdiť, že na Orave väčšina včelstiev), miernosť omnoho lepšia, ako kraňka, výnos podstatne lepší (lepšie využívajú letnú znášku). Vo výnosoch im dokáže konkurovať len línia kraňka Vigor a celkom aj Sklenár. V miernosti Singer. V nerojivosti nič. ale s anonymom ďalej diskutovať nebudem.

Tak že si to ujasníme . Nejdřív jsi vystartoval po mém příspěvku jako ohař po hozeném klacku a nemusel jsi, dobře jsi věděl s kým hovoříš a nyní už najednou diskutovat nechceš . To je dobrá zpráva , protože to dělají ti kterým docházejí argumenty , které nachytám při nějaké nepravdivosti .

Tak že říkáš že nemáš BF, ale přesto víš , že výnosem BF jim dokáže konkurovat jen ¨Vigor a Sklenár .Provádíš spoustu hodnocení bez toho abys to měl . Když to(BF či jiné) nemáš , tak jak to víš ? Pokud sis to neomatal vlastníma rukama tak nevíš nic .
Ale bylo by divné , kdyby hybridizace a heterozní efekt nezvedla výnos . To co uvádíš to není výnos BF, ale heterozního efektu a ten sebou nese více věcí .
Kdekdo ví , že i rojivost .Mírně nenápadně jsi postupně přispěl k zařazení svého kraje do takzvané hybridizační zóny .

Mírnost kříženců .Dost povrchní . Jakých kříženců ? Po matečné liniji BF do F3 ?
To se přece ví , to zaznělo dávno , že tihle většinou drží , to není nic nového .
Ale už se neříká , že existuje polská studie , která říká , že to potom po těch pár generacích u nich začlo bodat jako čert .
Také existuje studie v polštině , která popisuje ve kterých podmínkách a okolnostech jsou naopak kraňky lepší než BF . Tvůj výklad je jednostranný .
Dále neříkáš jak si vedou kříženci po trubcích BF , to o čem vím já tak to bodavost zvedlo .
Rojivost . Mám dceru po matce kraňce místní (a celkem jí podobnou) , co začátkem května měly celou přední stěnu úlu napěchovanou vrstvou včel , vevnitř vše nabito medem skoro bez plodu a to vše bez jediného matečníku .
Kolega má po obou svých dědech línie co zimují 20 let na medu v síle 4N 39*24 a letos bez pokusu o vyrojení .
Tak že uber trochu plynu s tím sugestivním hodnocením .

Říkáš , že nemá cenu držet kraňku ,že to nejde . To je hodně sugestivní.
Ale pár důvodů by se možná i na Oravě našlo , jeden z nich je ten , že nakonec žádné genetické příbuzenské zakotveni neumí to co tisíc let genetického zakotvení u včely na jednom místě . A jak se ta včela jmenuje je jedno .
Jinak musíš mít u výběru na varroazu stovky včelstev lidí a práce , abys dosáhnul stejného selekčního výsledku co si jiný chytřejší zvládne s místním materiálem s podstatně menším úsilím . Podrobně nemá smysl .

Dále neuvádíš spoustu mnohem podstatnějších údajů než bodavost či výnos .
Já jsem si pár matek mírně šmrnclých BF ze svých důvodů pořídil a mám důvody , abych je nyní rychle pomačkal a vyměnil .
Ale vy si tam na Oravě samozřejmě dělejte co uznáte za vhodné .
Odolnost proti varroáze nevím co tam přesně máte , protože BF má hodně variant , ale vím že J.Přeslička vyřezává plod v říjnu i listopadu , aby mohl vůbec udělat dobrou fumigaci , kdežto já mám většinou první týden v říjnu bez námahy čisto bez plodu .
Tak přeji hodně štěstí u kříženců , hodně dobrých pokapů šťavelkou v prosinci , dost pozabíjených laktobacilů a předčasně probuzených včelstev pokud možno zimovaných na medu .
(22.08.2016 18:40)JrM napsal(a): [ -> ]...
Ale vy si tam na Oravě samozřejmě dělejte co uznáte za vhodné .
...
Jaroslav má asi na mysli jeho včelársku oblasť- oblasť námestovského okresu. Ak to je tam tak, ako píše Jaroslav S, tak ani s vyššie uvedenou citáciou mi neostáva nič iné, len súhlasiť. Nahráva mi to vysvetleniu, že včelári na Orave v snahe za každú navýšiť objemy vytáčaného medu nad reálne možnosti a hľadajú rôzne cesty, ako sa k tomu dopracovať, ba dokonca nadobúdam pocit, ako keby sa z ich myslenia začal strácať zdravý úsudok. Stačí šikovný marketing a vychváliť nejakú líniu kraňky a uviesť, aká ona je ideálna do hôr, pretože tam donesie med zo všetkého a hocikedy, naviac málo pichá a už sa hrnú chovateľovi línie objednávky. Ak po krátkom používaní nenaplní medníky, tak línia má "palec dole", ide sa po ďalších. Možno by stačilo pár sezón trpezlivosti a ukáže sa, že je to predsa len trochu ináč. Sám som názoru, že medzi líniami až také "bytostné" rozdiely nie sú. 50% rozdiely, 50% marketing. Podľa mňa v horách je aspoň tak ako kvalita matky dôležitá i technológia, ktorá musí byť pre horské špecifiká prispôsobená. Ak sa tie nerešpektujú, tak nepomôže ani kríženec osy, včely, čmeliaka a poháru medu. Sám som zistil, že i medzi matkami tej istej línie od toho istého chovateľa sú významné rozdiely a tá istá línia od rôznych chovateľov -to isté. Toto je o líniách. Tu nech si každý robí čo chce a ako chce, je mi to "fuk".

Ale ak ide o mixovanie nového, umele vytvoreného druhu, jeho génov, do včelstiev miestnej, autochtónnej včely, tak to je už problém z "iného súdka". Pritom len preto, že toto plemeno chce niekto otestovať vo svojich podmienkach, tak v tom prípade netreba mlčať, ale konať. Ak ho chce testovať, tak by to mal robiť v priestore mimo kríženia akčného rádiusu svojej a okolitých včelníc. Ak to nie je možné, potom ale by okolití včelári mali o jeho zámeroch vedieť a s nimi súhlasiť.Ak by som ja zistil že vedľajší včelár, ktorý je odo mňa napr. 500 m, kupuje 2-3 BF matky na "pokus", tak by mi to fest zdvihlo adrenalín. Nie že by som bol zásadne proti, ale preto, že mi do môjho včelárskeho prostredia bez môjho vedomia niekto vnúti niečo, čo určite závažným spôsobom vstúpi do života mojej včelnice a v nej dlho pretrvá. Preto si myslím, že je najvyšší čas s tým niečo robiť. Ideš kupovať matky BF? Tak si vyžiadaj súhlas okolitých včelárov! "Čo nie je zakázané, je dovolené" -veď to je výsmech včelárskej etike. Ak tí hore niečo nezakázali, tak mali určiť podmienky za akých sa napríklad BF môže s domácimi včelami mixovať. Niečo na spôsob etického kódexu. Ak neurobili "zhola nic", tak potom sa na to jednoducho "vy.....li"....
JrM, never tomu, že nám, včelárom na Orave je to všetkým fuk....
- Budem vpisovať do vašeho príspevku, aby sme si to ujasnili.

"Tak že si to ujasníme . Nejdřív jsi vystartoval po mém příspěvku jako ohař po hozeném klacku a nemusel jsi, dobře jsi věděl s kým hovoříš a nyní už najednou diskutovat nechceš . To je dobrá zpráva , protože to dělají ti kterým docházejí argumenty , které nachytám při nějaké nepravdivosti."

- Neviem, s kým hovorím. Vaše meno nepoznám, nemáte ho uvedené ani v profile. A ani som nenapísal, že nebudem s Vami ďalej diskutovať. Ale napísal som, že chcem diskutovať s konkrétnym človekom, nie anonymom.

"Tak že říkáš že nemáš BF, ale přesto víš , že výnosem BF jim dokáže konkurovat jen ¨Vigor a Sklenár .Provádíš spoustu hodnocení bez toho abys to měl . Když to(BF či jiné) nemáš , tak jak to víš ? Pokud sis to neomatal vlastníma rukama tak nevíš nic .
Ale bylo by divné , kdyby hybridizace a heterozní efekt nezvedla výnos . To co uvádíš to není výnos BF, ale heterozního efektu a ten sebou nese více věcí .
Kdekdo ví , že i rojivost . Mírně nenápadně jsi postupně přispěl k zařazení svého kraje do takzvané hybridizační zóny."

- S BF pracujem. Nie však na svojej včelnici. Ja rozchovávam pre svoju potrebu a potrebu kamarátov, ktorí majú záujem, kraňku - líniu Singer, Sklenár a Vigor. Ich hodnotenie a plán do budúcna, čo sa týchto línií týka som už na tomto fóre zverejnil. S BF pracujem na včelniciach dvoch známych, ktorým sa občas starám o včely. V podmienkach ako mám ja. Výnos je u nich vždy lepší a to ako u čistej BF, tak i u krížencov.

"Mírnost kříženců. Dost povrchní . Jakých kříženců ? Po matečné liniji BF do F3 ?
To se přece ví , to zaznělo dávno , že tihle většinou drží , to není nic nového .
Ale už se neříká , že existuje polská studie , která říká , že to potom po těch pár generacích u nich začlo bodat jako čert."

- Ja mám skúsenosť s viacerými včelnicami tu v okolí i na Orave. Na svojej robievam v kraťasoch a krátkom tričku. K drvivej väčšine včelníc, s ktorými mám skúsenosť sa ani nedá priblížiť. Tam, kde sa ropzchováva okrem kraňky aj BF, je to podstatne a to naozaj podstatne lepšie.

"Také existuje studie v polštině , která popisuje ve kterých podmínkách a okolnostech jsou naopak kraňky lepší než BF . Tvůj výklad je jednostranný .
Dále neříkáš jak si vedou kříženci po trubcích BF , to o čem vím já tak to bodavost zvedlo ."

- Ja nehovorím všeobecne, ale o skúsenostiach z mojej lokality, nie iných lokalít.

"Rojivost . Mám dceru po matce kraňce místní (a celkem jí podobnou) , co začátkem května měly celou přední stěnu úlu napěchovanou vrstvou včel , vevnitř vše nabito medem skoro bez plodu a to vše bez jediného matečníku .
Kolega má po obou svých dědech línie co zimují 20 let na medu v síle 4N 39*24 a letos bez pokusu o vyrojení . Tak že uber trochu plynu s tím sugestivním hodnocením ."

- Priateľu, žiadne sugestívne hodnotenie, opäť len skúsenosť z viacerých včelníc, ktoré mám možnosť navštevovať. Opäť to, čo som písal vyššie. Tam, kde sa vedome rozchováva na Orave BF, rojivosť výrazne klesá...

"Říkáš , že nemá cenu držet kraňku ,že to nejde . To je hodně sugestivní.
Ale pár důvodů by se možná i na Oravě našlo , jeden z nich je ten , že nakonec žádné genetické příbuzenské zakotveni neumí to co tisíc let genetického zakotvení u včely na jednom místě . A jak se ta včela jmenuje je jedno."

- Ja osobne sa domnievam, že v horských oblastiach Slovenska sme si pôvodnú autochtónnu včelu zničili dovozom kraňky. To, čo tu máme, tu nie je vôbec tisíc rokov. Je to výsledok moderného šľachtenia. A je naozaj jedno, ako tú včelu nazveme. Pôvodná včela tu už podľa mňa nežije.

"Jinak musíš mít u výběru na varroazu stovky včelstev lidí a práce , abys dosáhnul stejného selekčního výsledku co si jiný chytřejší zvládne s místním materiálem s podstatně menším úsilím . Podrobně nemá smysl ."

- Varoázu vo vzťahu k BF zatiaľ hodnotiť neviem. Všade sa píše o väčšej náchylnosti BF voči nej, ale zatiaľ som to nepostrehol. Skôr by som povedal, že je to to isté, ako kraňka. Varoáza je vysvedčením včelára, nie plemena, či línie.

"Tak přeji hodně štěstí u kříženců , hodně dobrých pokapů šťavelkou v prosinci , dost pozabíjených laktobacilů a předčasně probuzených včelstev pokud možno zimovaných na medu ."

- Šťastie sa zíde, šťaveľku nepoužívame (až na výnimky), laktobacily máme ok Smile a pevne dúfam, že včely sa budúcu jar preberú až po pravej oravskej zime. Snáď už tento rok po dlhoročnej odmlke konečne príde.

Daniel, ako by si to riešil?
Jaroslav, to neviem. Ale toto sa treba jasne opýtať "vrchnosti" a požadovať od nich určenie jasných pravidiel, ako s týmto novým plemenom nakladať. Asi univerzálny celoplošný postup nie, lebo med je aj ako potravinový biznis. Ale tak ako máme rôzne biotopové krajinné oblasti, chránené územia, parky, aspoň tam by určité jasné pravidlá mali byť. Väčšinou sa do nich nekočuje, lebo niet po čo. Tak ponechajme v nich len to, čo i keď už nie je autochtónne, tak aspoň to, čo je domáce, naše, čo tam doteraz bolo a je a ďalej to nemixujme. Prečo do Tatier nevypustíme ku kamzíkom ešte nejaké kaukazské kozy, nech sa majú turisti po čom pozeraťBig GrinWink
Ak silou-mocou niekomu v takejto určenej oblasti "srdce piští" za BF, tak i tam by sa určite našlo nejaké riešenie. Však environmentalistov a ochranárov máme " 3 pr...e", tak nech chránia naše hodnoty a nie niekoho naháňať po horách ako divú zver pre pár kg brusníc...alebo zakážeme výstup na krásny kopec len preto, lebo to aroduje chodník namiesto aby tam poriadny chodník urobili...Choréééé!Angry
Ono je to so včelami Daniel asi problém. Už nie sú považované za divé zvieratá, ale za hospodárske. A ku tým sa právo správa trošku inak, ako k divej zveri. No a ak by sme ich chceli brať ako divú zver, tak potom pri BF to nejde. Na našom území pravdepodobne bola doma kraňka a v horských oblastiach asi včela tmavá. Oba sú to poddruhy aj divožijúceho druhu Apis mellifera. Lenže BF nie je poddruh, ale umelo vytvorené plemeno.

Ja osobne nie som proti chovu nejakej včely, či už BF, kraňky, nigry, kuakazanky, vlašky atď... Ale na druhej strane priznávam, že je veľmi náročné až nemožné, snažiť sa udržať určitú líniu, ak sa všade okolo chová kadečo od výmyslu sveta. Tu pomôže už iba cielený chov trúdov a inseminácia. No a za zamyslenie stojí, že tak ako sa teraz bojuje proti BF, tak sa kedysi bojovalo proti kraňke. A ejhľa, teraz ju považujeme za svoju. Len ona a žiadna iná...
(22.08.2016 22:33)daniel napsal(a): [ -> ]Jaroslav, to neviem. Ale toto sa treba jasne opýtať "vrchnosti" a požadovať od nich určenie jasných pravidiel, ako s týmto novým plemenom nakladať. Asi univerzálny celoplošný postup nie, lebo med je aj ako potravinový biznis. Ale tak ako máme rôzne biotopové krajinné oblasti, chránené územia, parky, aspoň tam by určité jasné pravidlá mali byť. Väčšinou sa do nich nekočuje, lebo niet po čo. Tak ponechajme v nich len to, čo i keď už nie je autochtónne, tak aspoň to, čo je domáce, naše, čo tam doteraz bolo a je a ďalej to nemixujme. Prečo do Tatier nevypustíme ku kamzíkom ešte nejaké kaukazské kozy, nech sa majú turisti po čom pozeraťBig GrinWink
Ak silou-mocou niekomu v takejto určenej oblasti "srdce piští" za BF, tak i tam by sa určite našlo nejaké riešenie. Však environmentalistov a ochranárov máme " 3 pr...e", tak nech chránia naše hodnoty a nie niekoho naháňať po horách ako divú zver pre pár kg brusníc...alebo zakážeme výstup na krásny kopec len preto, lebo to aroduje chodník namiesto aby tam poriadny chodník urobili...Choréééé!Angry
Paradox: Pre pár kg brusníc ťa naháňajú ako zdutú kozu, a pritom samotný ochranári si v najvyššom stupni ochrany postavia na Babej hore chatku ( pre vlastnú potrebu, a na urbárskom pozemku ). A to nevravím o minuloročnom výrube stromov v tejto oblasti. ( neviem či nájdu pachateľa ... )
Jaro určite sa do BF pusť, lebo výzvy sú nato aby sa plnili.
Jožo! Vieš čo je výzva! S prepáčením, ty nepoznáš adekvátnu náhradu za avartín, ale radíš Jarovi pustiť sa do BF?SmileSmile Tak hor sa do toho...SmileSmile

Ináč Jaro si odporuješ! Kranka je naša ako píšeš,ale sa proti nej bojovalo? A ejhľa považujeme ju za svoju?Smile Miešaš Čechy a Slovensko,ale to sa nedá. Na Slovensku je doma kranka a BF je prišelec. Ja si prácu šľachtiteľov hlboko vážim a viem čo je to za tragédia ak nejaký "výskumník"ti dodrbe chov,lebo kráľovny BF sú najlepšie!(píše sa v reklame)Smile
Nič nemiešam. Slovensko je hraničnou oblasťou výskytu kraňky a tmavej včely. Preto sa s najväčťšou pravdepodobnosťou tieto dva poddruhy v horských oblastiach prelínali. Alebo si tmavá včela na hranici ČR povedala, že ops, ďalej neletím, tam je SR. Alebo si to povedala kraňka v SR, či v obdobne v PL? Včely nepoznajú ľuďmi vytvorené hranice. Veď koniec koncov sa hranice územia, ktoré dnes voláme SR menili stále. Ešte aj pred cca 50 rokmi. Tak čo je pôvodná SR? Na našom území v horských oblastiach je podľa môjho názoru domácou včelou včela tmavá, v južnejších to mohla byť kraňka, i keď v starej literatúre je veľmi často spomínaný odpor voči importu kraňskej včely, takže je to otázne. BF je samozrejme vyšľachtená inde. Takže prácu šľachtiteľov kraňky si vážiš, ale prácu šľachtiteľov BF už nie. A ak doma chováš iné zvieratá, tak len plemená vyšľachtené v SR predpokladám, lebo uznávaš prácu našich šľachtiteľov a iných už nie...
Aký import,keď je kranská včela pôvodná na Slovensku...Smile Šľachtiteľov BF si vážim,ale nie slovenských alchymistov. Ale už nechcem trolovať,no je to zábavné ak povieš fakt a v zápetí ho poprieš! Ako keby si povedal chráňme slovenskú prírodu,ale dovážajme invázne druhy! I tak še dá...,no ale či naozaj?Wink
Či je naozaj pôvodná je otázne. Názory sú rôzne. No a nie je kraňka ako kraňka. Poddruhy môžu mať rôzne ekotypy. Teraz chovaná kraňka vôbec nemusí mať nič spoločné (a pravdepodobne ani nemá) s tou, čo tu bola pred tým (ak tu bola). Nie som si vedomý popierania žiadnych faktov, ktoré som vyslovil. Ja som zodpovedný za toč, čo si myslím a poviem ja a nie za to, ako pochopia to, čo ja poviem iní...

A inak, čo tak znova začať chovať včelu tmavú? Tá tu bola pravdepodobne pôvodná tiež. Čo tu bolo a nebolo však nevyriešime. Sú to skôr domnienky. Fakty chýbajú. V SR nie je zakázaný zákonom chov žiadneho poddruhu včely, takže každý si môže chovať to, čo chce. Ten, kto bude chcieť čistotu nejakej línie bude inseminovať. Alebo všetci časom prejdeme na BF.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44
Referenční URL's