Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelárenie v horách
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44
Daniel ,máš apsolutní pravdu ,ale přečti si co Frank napsal : už som prehodil medzi sebou plodiskové nástavky, pridal nástavok medzistienok, materské mriežky a medníky.
Tohle když uděláš v horách při nynějším počasí v nízkonástavkovém úle nemůže dopadnout dobře. Všechno co znám mi říká že to bude velice smutný pohled.Bude to katastrofa to je můj posudek na dálku a Frank pak napíše jak to dopadlo.
Samozrejme, že dám vedieť. Som si vedomý rizika, ale nič neurobiť so včelstvami do začiatku júna sa mi zdalo väčšie riziko ako zásahy ktoré som urobil. A ešte som do každého včelstva vložil 2 pásiky Ekopolu a urobil 5 odložencov z 13 včelstiev.
Aj predpovede počasia sa neustále menia, takže nie je sa podľa čoho orientovať.

Vyskúšal som, uvidím výsledok a zmúdriem. DúfamBig Grin
Schválne som sa vyhol komentovať ten jeho postup, aby som no nefrustroval. Možno už je preč, nech žije v nádeji, že to bude dobré...Sad Včelstvá je krehké spoločenstvo, vonkajšiek zásahy do neho si vyžadujú cit pre ich potreby a podľa toho načasovať jednotlivé kroky. Jedným zásahom sa nedá zabiť 5 múch. Máj býva v horách nevyspytateľný, druhá polovica takmer bez znášky. Dobre, prehodil nadstavky, ak by pridal medník poprípade prestriedal MS so súšami, mriežku nedával- bubiž...A hlavne mať niekoho nablízku, čo by chytal prípadné roje- tie nie sú na zahodenie...Wink Ale ako píše: uvidí a zmúdrie...
Na druhou stranu, jestli má ty včelstva silný, tak neměl jinou možnost, protože by je měl za 14 dní vyrojený. Na zmoudření taky teprve čekám, tak se přiznám, že bych to udělal podobně Smile.
Pokud budeš týdny pryč. Dávají se 3xnoviny ,škvírka a na to další nástavky. Když potřebují tak noviny rozkoušou, vyházej a obsaděj si další prostor. Když je zima a hlad choulili by se pod těma novinama a přežily by v klidu nepříznivé období.
Zdenek, s tými novinami ma to nenapadlo, je to dobrá myšlienka. Možno poslúži ďalším, ktorí riešia ako im včielky vydržia v horskom prostredí mesiac bez dozoru. Ak má niekto ešte ďalšie podnety, sem s nimi. Viac hláv, viac kapusty. (alebo rozumu?) Big Grin
Zdenku mám na tebe otázku. Na fotkách máš silné včely, když bys je rozšířil teď v tomhle počasí o medník a pod ním mřížku (tu myslím nepoužíváš, tak si to jen představ), tak bys jim myslíš uškodil, nebo by to bylo bez problémů? Mě by se už takhle silné včely v dvou nástavcích 39x24 chystali na rojení.
Jsou silný ale spíše omezují plodování a apsoliutně nestaví. Nemají dostatečný přísun sladiny a hlavně pylu. Tobě by se snad chtěly rojit včely které ještě apsolutně nezačaly stavět ??? To je nesmysli . Takovou situlaci jsem ještě nezažil aby se chtěly rojit když ještě nestaví. Matečníky udělají že si chtějí vyměnit matku ale rojení to není.Moje včwelsva mají místo dolů . A medníky zatím nedám
BOBC já co znám tak už ta mřížka v té zimně by mohla spůsobit rojení. Tak dej nástavek souší bez mřížky a až tam matka zaklade tak pak ji teprv zavřeš dolů mřížkou.Ale nyní už ti začne snůška tak asi už medník dáš normálně ne? Takovou zimu a spoždění jako u mne nemáš.
Počasí bych řek, že máme podobný, nedělí počínaje mi tu sněžilo každý den alespoň chvilku. Víkend má být lépe. Tepleji tu ale asi je, protože ty píšeš, že nic nekvete a tady minulý týden začali třešně a javor. Nic na ně ale nelítá, zima, vítr, déšť. Včely mi už staví trubčinu, pak zas omezí plodování, pak zas staví, podle toho jak je počasí. (to mluvím o těch silných). No medníky jsem silným kvůli prostoru dal minulý týden, tak uvidíme. Jedny středně silné mi totiž už zakladli matečníky na krajích rámků, tak to beru jako, že se chtějí rojit. Loni v tuhle dobu už jsem dělal přeletákySmile. Každý rok je holot jiný, umění je odhadnout správný zásah ve správný čas.
Vyzerá to sľubne, začína kvitnúť púpava, trnka, ovocné stromy. Včely sú rozbehnuté, medníky NN nasadené a predpoved počasia dobrá. Možno to bude u nás jedinná znáška. Je to medník včiel, tak by som ho nemal vytočiť Huh.
Uvažujem, ak vytočím 3,5,8 aj 15 kg a dokrmim 15+5 kg med, z čoho by uletené roje /divé včely / prežili do jari a bez liečenia ? Bez včelárov by boli hory bez včiel ? Čistá charita.
Na Turci a Liptove majú oi aj repku, ale na Orave a Kysuciach len čo dá príroda. Raz za čas vyrovná straty medovica. Napriek tomu včelárime, asi je to závislosť.
Albert čo je oi?
Cestou okolo Kláštora kvitli krásne lány ľanu nebeskej farby - úchvatný pohľad.
Ráno po šiestej som bol v záhrade na žihľavu. Tráva tvrdá a belavá, mráz jak sviňa Big Grin tiež uchvatny pohľad Big Grin No čo, hornádska kotlina
(Albert)Tak to si bol kúsok od mňa,ja som v Ďanovej.A čo je to,to oi čo si písal vyššie?
oi okrem iného. U vás je predsa len trochu teplejšie, tak máte lepšie podmienky na včelárenie.
Tak u nás třešeň ještě vůbec nekvete
A ja rozmýšľam čo je to za rastlinu.
(06.05.2021 12:05)Frank napsal(a): [ -> ]Zdenek, s tými novinami ma to nenapadlo, je to dobrá myšlienka. Možno poslúži ďalším, ktorí riešia ako im včielky vydržia v horskom prostredí mesiac bez dozoru. Ak má niekto ešte ďalšie podnety, sem s nimi. Viac hláv, viac kapusty. (alebo rozumu?) Big Grin

Načo tam po tom mesiaci vôbec chodíš, to už môžeš prísť rovno v Auguste pozrieť, či je nejaký med. Existujú víkendoví včelári, čo chodia cez víkendy ku včelám, ale raz za mesiac, to je už silná káva. Jedného takého poznám a každý druhý rok zháňa včely, lebo sa mu vytratili, neprežili zimu, ďateľ mu ich zničil.... Mesiac je v sezóne veľmi dlhá doba nemôžeš zareagovať na situáciu vo včelstve.
Prapodivný to rok i na horách. Len pre porovnanie. Vo výške nad 750 m. začínajú teraz súčasne súčasne kvitnúť: trnka, ovocné stromy /slivka, jablone, hrušky- iné tu nemajú šancu/, púpava a prileteli lastovičky. ZačínameWink!
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44
Referenční URL's