Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Encyklopedie rostlin
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4
Potvrzuji poznatky, které popsal miko: Laburnum - stědřenec, doslova hučí, je to magický zážitek optický i sluchový, ale víc jsou na něm také čmeláci ..., myslím, ovšem nepočítal jsem ...Big Grin. Vždycky na to na jaře čekám a chodím poslouchat ... Wink. Mám pod ním stůl a lavičku, dám valtický Sylván a čučím ... Big Grin. Forsythií mám taky víc a nic ... Totéž šeřík. Jsou na ně asi moc hluboké, ty kvítky. Zato skalníky, to je zřejmě mňamka ... tam jich je! Je výhoda, že je jich spousta druhů a kvetou postupně, takže se to dá pro snůšku využít ...
Jiří
Zkušenosti s tím na co včelky létají a na co ne, se mohou od sebe velmi lišit podle toho, co všechno v daném místě kvete současně. Vysadil jsem dost druhů které jsou uvedené jako nektarodárné, případně doporučované od zkušených včelařů. Následně jsem zjistil /po uplynutí několika roků/, že včelky neměly o vysazené druhy zájem. Např. v mém případě je nezájem o druh Lavatera. Podobně je na tom i Laburnum, který mi vyrostl do výšky asi 3.5m a včelku jsem na něm téměř nezahlédl. Přesto jsem Laburnum nevyhodil, ale pouze přesadil na vhodnější místo, protože v květu je to nádherný kousek.
A také se to liší rok od roku.Letos na jaře například se vykašlaly na lísku,kterou mám za úly,přestože vloni ji bohatě navštěvovaly.Zřejmě měly něco lepšího.Jaro bylo oproti loňskému jiné,takže není divu.Mám dojem,že rády navštěvují květy,které mají relativně dlouhé a výrazné tyčinky či blizny v porovnání k samotnému květu (koruně).Květy vypadají na první pohled tak trochu jako když mají "chloupky"
(svazenka,pampeliška,aronie,třešeň,jabloň,hloh atd.) a za určitých okolností jim dají přednost. Je to ale jen můj dojem.
Po nákupu muchovníku a rakytníku v Lisé jsem pátral po WEBu a narazil jsem na
Brožura o původních keřích ČR ke stažení
http://www.rwdesign.sk/download/kere_web.pdf
(31.12.2011 17:36)miko napsal(a): [ -> ]A také se to liší rok od roku.Letos na jaře například se vykašlaly na lísku,kterou mám za úly,přestože vloni ji bohatě navštěvovaly.Zřejmě měly něco lepšího.Jaro bylo oproti loňskému jiné,takže není divu.Mám dojem,že rády navštěvují květy,které mají relativně dlouhé a výrazné tyčinky či blizny v porovnání k samotnému květu (koruně).Květy vypadají na první pohled tak trochu jako když mají "chloupky"
(svazenka,pampeliška,aronie,třešeň,jabloň,hloh atd.) a za určitých okolností jim dají přednost. Je to ale jen můj dojem.

Miko, je známe, že včely rady zbierajú lieskový peľ, pretože peľové zrnká obsahujú veľa bielkovín. To však platí len vtedy, ak sú na kre nezamrznuté lieskové barky, práve preto na zdanlivo kvitnúcu liesku ignorovali. Liesky pri teplote 8-12 °C sa začnú rozpúšťať a pri slnku aj "peľovať" a ak je nie menej ako 8°C, včely dokážu doniesť i peľ. Ak v takýchto situáciách prídu nočné mrazy okolo -3°C a viac, lieska-jej samčie kvety na 100% zmrznú a to sa mohlo stať i v tvojom prípade.
Poradí mi prosím někdo s názvem rostlin?
Jednu jsem poznal, je to netvařec křovitý, http://www.houbareni.cz/drevina.php?id=642
Ale ta druhá je mi záhadou.
http://pepeeeh.rajce.idnes.cz/rostliny/
Děkuji
Prvé foto je Pajaseň žliazkatý (Pajasan žlaznatý), na druhom sú pravdepodobne plody Caragany stromovitej.
Děkuji.
Ještě jeden dotaz, jsou tyto rostliny medonosne?
Caragana neviem ale pajaseň je uvádzaný ako dobrá nektárodajná drevina. Kvitne v podletí kedy už veľa v prírode zdrojov peľu nie je. Včely z jeho kvetov nosia žltý peľ. Rastie pomerne rýchlo a je to invázna drevina.
Caragana arborescens má žluté kvítky a používá se jako okrasná rostlina na kmínku (pendula) nebo stromeček - ale dokáže narůst na 10 metrů. Rychle roste. Vysazuje i do dělících pruhů na silnicích a na okraje cest, je poměrně mrazuvzdorný a vydrží snad vše. Od záplav po sucho. A starostlivost žádná. Nejedná se o invazní rostlinu, jde o klasickou zahradnickou rostliny.

No ten "beztvarec" (Netvařec křovitý) jak tomu nadáváme invazní je proč beztvarec ... nedá se formovat, on si prostě roste jak chce Smile
ahoj,
prosím o určení této rostliny, děkuji.
Jiří
[attachment=5196]
Kaštan.
dík Kohoute, já ho tu nikde nemám ale fotil jsem ho na výletu a zapomněl jsem na to, tak jsem to teď stáhl z telefonu.
Zdravím.
Poznáte někdo co je to za strom? Aktuálně u nás kvete. Díky.

[Obrázky: 1d04c0f6c1b79bb47.th.jpg] [Obrázky: 2c0f87e5f389b6560.th.jpg] [Obrázky: 34d07b1951c835dcc.th.jpg]
tohle je Myrobalán.......
Zdravím.
Nevíte, co je toto za dřevinu? Včelky to dosti navštěvovali. Díky.

[Obrázky: 1.jpg] [Obrázky: 2.jpg] [Obrázky: 3.jpg] [Obrázky: 4.jpg] [Obrázky: 5.jpg]
(13.06.2016 7:33)Josef Hrůza napsal(a): [ -> ]Poradí mi prosím někdo s názvem rostlin?
Jednu jsem poznal, je to netvařec křovitý, http://www.houbareni.cz/drevina.php?id=642
Ale ta druhá je mi záhadou.
http://pepeeeh.rajce.idnes.cz/rostliny/
Děkuji

Přesto, že se jedná o tři roky starý dotaz dovolím si odpovědět.

První rostlina je správně netvařec křovitý a druhá bude jiný kultivar stejného druhu, soudě podle květů a listů.

Netvařec křovitý je vynikající včelařská rostlina.
To druhé jsou namíchané fotky dvou druhů rostlin, netvařce a čimišníku.
Fero, mne to pripomína obyčajnú jabloň.
Stran: 1 2 3 4
Referenční URL's