Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Encyklopedie rostlin
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4
Encyklopedie rostlin
http://matela.wz.cz/index.php?clanek=encykl

Díky Honzovi Havelkovi za odkaz.
Petře, nebudeš tomu asi věřit, ale já netušil, že u Mately nějaká encyklopedie vůbec je. Narazil jsem na odkaz, když jsem hledal info o Opletce, jak mi radil petrmachac a tím to pro mě skončilo. Jiné rostliny jsem na Matelově webu nehledal. Blush
Ale hlavní je, že už o encyklopedii ví více včelařů.
Encyklopedie je určitě supper věc, nevíte ale někdo o databázi (nebo aspoň tabulce) rostlin, kde by šlo rostliny vybírat dle zadání - např kvete březen, ráda sucho, má 3m....?
Pro svou potřebu jsem si vypracoval tabulku rostlin (cca 100 nejznámějších druhů) které jsou seřazené podle doby kvetení. U každého druhu mám ještě uvedenou nektarodárnost a pylodárnost, pokud jsem byl schopen tyto údaje zjistit. Pokud by byl zájem mohu tuto tabulku poskytnout a každý si tabulku může doplnit nebo upravit podle svých potřeb.
zdravím, já bych takovou tabulku rozhodně uvítal Wink je-li to možné ...
(28.09.2010 16:41)pavelm napsal(a): [ -> ]Pro svou potřebu jsem si vypracoval tabulku rostlin (cca 100 nejznámějších druhů) které jsou seřazené podle doby kvetení. U každého druhu mám ještě uvedenou nektarodárnost a pylodárnost, pokud jsem byl schopen tyto údaje zjistit. Pokud by byl zájem mohu tuto tabulku poskytnout a každý si tabulku může doplnit nebo upravit podle svých potřeb.

Také bych měl zájem, kdyby to bylo možné ... (gegorius@centrum.cz; 08gegorius@gmail.com). Díky předem!

Kromě rostlinek u Matelů jsem našel ještě jedno zpracování na adrese:
http://jjvcela.sweb.cz/soubory/vcely23.h...c506205263

A pak ještě zajímavý odkaz na zdroje pylu na Fascinovaném včelaři:
http://ovcsvpardubice.blog.cz/0812/pyl-a-jeho-zdroje
(28.09.2010 16:41)pavelm napsal(a): [ -> ]Pro svou potřebu jsem si vypracoval tabulku rostlin (cca 100 nejznámějších druhů) které jsou seřazené podle doby kvetení. U každého druhu mám ještě uvedenou nektarodárnost a pylodárnost, pokud jsem byl schopen tyto údaje zjistit. Pokud by byl zájem mohu tuto tabulku poskytnout a každý si tabulku může doplnit nebo upravit podle svých potřeb.

Je možné to dát i sem jako přílohu a ostatní si to mohou stáhnout.
Ahojte vespolek,
chci se tady podělit o zkušenost se zajímavou včelí rostlinou - rozchodník nádherný (Sedum). Mám ho přímo před úly, již cca metr v průměru velké dvě "kytky", jsou nenáročné, akorát je dobré je podepřít malým plůtkem, protože pak se lámou k zemi váhou květů a chycené vody. Jakmile vysvitne sluníčko, jsou obsypané včelami a motýly a doslova na ně nalétávají. Kvetou v pro včely super době (září, říjen) a poskytují bohatý nektar, což je v této chudé době prostě paráda. Takže všem doporučuji... A posílám foto pár dní staré. Ahojte Honza

[attachment=564]

Mimochodem včera mi přišla PPL zásilka od pana Jona se sedmi "chobotnicemi" liliochvostce (2x robustus a 5x bungei), takže jdu dnes zasadit a možná za rok vložím fotografie... Ale hodně lidem na diskuzích se eremurus nedaří pěstovat, tak uvidíme.
Eremurus poroste. Big Grin Tady ještě přidávám odkaz. Nějaké info o pěstování a zajímavostech Eremurusů:
http://skalnickar.krasa-netresku.cz/2010...s-podruhe/
Kde zakoupit rozchodník nádherný. Je to trvalka? Dík za info.
Pokouším se přidat tabulku se seznamem rostlin přes aktualizaci méoh příspěvku, ale dostávám odpověď: Soubor, který chcete připojit, není povoleným typem souboru. Odstraňte přílohu, nebo si pro ni zvolte jiný typ souboru.
Tabulka má příponu .ods. Je vyhotovena v Open Office. Prosím o pomoc jak dále postupovat.

Nyní již s přílohou - Doba kvetení rostlin 1
Nejsem si úplně jistý, zda to jde, ale zkusil bych ji "uložit soubor jako" přímo v Open Office s příponou .xls, pak by neměl být problém ...
(02.10.2010 21:06)Petr Ma napsal(a): [ -> ]Kde zakoupit rozchodník nádherný. Je to trvalka? Dík za info.

Koupíte je tam kde prodávají skalničky.Nechají se koupit semínka. V těch známých papírových sačcích jako se prodává např. mrkev či letničky. Údajně docela dobře klíčí. Prý to je trvalka, ale někde se uvádí, že po dvou letech umírá a nové rostliny jsou právě ze semínek, které spadaly pod rostlinu. Potřebuje spíše sušší stanoviště slunce a půdu spíše chudší. Je nenáročný a mrazuvzdorný. Prý snad až do mínus 40ti. Seje se nějak v dubnu až květnu. Rozchodník nádherný je také snad právě největší ze všech Rozchodníků. Taky ho zkusím na jaře.
Díky za info!
Stanoviště mám suché a slunné, spíš mám hloupého souseda a ten někdy dokáže hodně škodit.....
Mrknu se do zahradního centra a uvidím.
(01.09.2010 8:37)PetrM napsal(a): [ -> ]Encyklopedie rostlin
http://matela.wz.cz/index.php?clanek=encykl

Díky Honzovi Havelkovi za odkaz.

Taktéž. Vážení, kdo jste tyto stránky navštívili určitě jste postřehli, že Matelovi chybí číslo 5/2004: Vyzývám tedy dřívější odběratele Včelaře k zaslání chybějích info Matelovi. V jakém to bude potřebovat formátu nechť se dotáže. Pomoc za pomoc.

A abych se držel tématu, dovoluji si upozornit na rostlinu zvanou topinambur Helianthus tuberosus L..
Jak je mým zvykem preferuji rostliny víceúčelové: topinambur poskytuje včelám pozdní pastvu (kvete září-říjen), indiánům význačnou součást zimní stravy, domácímu zvířectvu (králíci, koně apod.) zdroj doplňkové potravy nadzemní i podzemní, lidem zdravým chuťově zajímavou plodinu, lidem nemocným cukrovkou vydatnou stravu s vysokým obsahem inulínu.... zapomněl jsem na něco ...?

krásný den přeje
Topinambury používám i jako zastínění úlů před větrem, sluncem a zraky sousedů...
Mají snad 3 metry na výšku a minulý týden už začaly kvést.

Citace:droj doplňkové potravy nadzemní
To mě zajímá - co se dá z nadzemní části sníst?
Nadzemní jedí (žerou) králíci, podzemní hlízy i lidi - a je to docela dobrý Smile
Topinambury jsme zasadili v dubnu, takto vypadaly po 6 tydnech, dnes maji ke trem metrum. http://picasaweb.google.cz/petrtopiarz/V...0941476338
Topinambur má ještě jednu vlastnost - velmi rychle se rozrůstá Big Grin
Kousek od mého stanoviště míval jeden včelař vůz a před ním asi 50 m celkem slušné políčko topinambur. Krásné, vysoké, voňavé rostliny a včelkám jen prospívaly. Když tam skončil, tak se tam ty topinambury objevovaly samy ještě pár let, ale pak přišly prasata a byl s nima konec. Zoraly to líp než traktor a ani jednu hlízu nevynechaly. Tak jsem do toho oraniště jen tak rozházel hořtici a řepku, ale moc toho nevylezlo, protože to okolí džungle zadusila.
Škoda jich, ale sázet bych je nechtěl. Smile
Stran: 1 2 3 4
Referenční URL's