Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Co dělat při ztrátě matky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dobrý den,
nevím, jestli se to tu už někdy nediskutovalo, ale nenašel jsem to. Jsem začínající včelař a dnes se mi při značení matky podařila tato matka "popatlat" víc než bych chtěl. Včelkám se to asi moc nelíbilo a při jejím návratu ji hned obklopily a udělali kolem ní chomáček. Myslím, že ji asi zabijí. Moje chyba Sad Nicméně bych se chtěl zeptat, pokud k tomu opravdu dojde, je nějaká možnost, jak zachránit včelstvo???Upozorňuji, že svojí náhradní matku nemám. Poslal jsem pár emailů včelařům, které jsem našel na internetu, s dotazem na možnost koupi matky, ale nedělám si velké naděje, je to moc na rychlo a ne příliš vhodná doba Sad Mnohokrát děkuji za odpovědi.
Matky k prodeji jsou. Poměrně všude. Třeba pan Strnad zasílá Singer F1 za 200,- plus pošta.
Tel.: 603173881, 321677710. Ale volat ráno a nebo večer. Je to starší pan, mobil v kapse nenosí a jinak je furt u včel.
A, když si doplnis panel uživatele o bydliště, tak se najde určitě někdo vedle tebe.
Já jdu kontrolovat přijetí matek zítra ráno. Tak jsem zvědavý, o kolik matek s budu volat já...Dodgy
Dnes som odobral dve rojové matky a nasadil som kúpené. (Odobral som vlastne tri, ale jedná mi uletela pred úle a nemohol som ju nájsť.)
Tie dve som odložil do klietok. Zajtra chcem ešte urobiť jeden oddelok a jedná M mi zostáva. Ale neviem kam ju poslať.
Děkuju za tip, kdyby se ozval někdo z rozumné vzdálenosti, dojel bych si pro ni i osobně. Jinak bydliště jsem si do profilu doplnil, zde jen pro úplnost: Polná (Jihlava, Vysočina).
Pokud mají otevřený plod, nic se neděje. Narazí si matečníky a Vy máte 10 - 12 dní čas si opatřit matku jinou. Ideální doba přidání je za 9 dní od zahubení matky. To už bude všechen plod zavíčkovaný a přijetí je pravděpodobnější.
Před přidáním matky nutno všechny plásty s plodem pečlivě prohlédnout- nejlépe otřepat včely- a vylámat všechny naražené matečníky.
Charllie, dodal jsi málo informací. Touhle dobou jsou oplozené matky vhodné k výměnám v klasických včelstvech....Maximálnš ještě v oddělcích na 22r. Pokud máš nějakého slabocha bez plodu na 11 r. Je to bezpředmnětný se tím zajímat....teda pokud nezačínáš a nemáš jen jedny včely....Sad
Mám 4 včelstva, a toto je zrovna jarní roj, který obsazuje už téměř dva plné nástavky, tedy asi 20 rámků 39x24.
Dobrý den,
nejsem včelařka, pouze se na mě dědeček obrátil se zoufalstvím, jestli bych mu nemohla sehnat matku. Po zimě zjistil, že přišel o obě matky ve dvou včelstvech, a tak jsem se chtěla zeptat, zda někdo nemá či neví o někom, kdo by měl aktuálně matku na prodej.
Předem všem moc děkuji.
Matky mívá i po zimě př. Cimala
Bohužel, jak je uvedeno na jeho webových stránkách, žádné matky už nemá
Další možnost je poptat vyzimované oddělky a spojit se stávajícími včelstvy.
Já o matku přes zimu přišel několikrát a nakonec se vždycky objevila. Bylo to tím že neměly pyl tak nemohly plodovat.
Taky jsem narazil na stejný problém. Oddělek bez plodu, matku jsem nenašel, o týden později už nějaký pyl nanosily a už se začalo vesele klást. Dokonce i matka pak byla lehce k nalezení.
Ale věřím, že ten pán ví, co má v úle za situaci.
A to je zajímavé vysvětlení. Kohout dííííík za nakopnutí.
Mě se jedny taky usadily na zimu v místech, kde se nevyskytoval pyl a natahali si tam kolem jen fůru glycidových zásob. Výsledek = spotřeba nula nula nic, měli minimálně a v neděli doposud bez plodu. Přitom naprosto klidné - rozhodně matku nehledaly a nevrčely jak to bez matky bývá.
Takže bych u neplodujicích zatím doporučil udržovat paniku.
Dobry den. Co bych mel udelat kdyz jsem nasel pri prohledce v ulu jen trbcinu. Dekuji moc
Zdravím, letos jsem řešil zajímavý úkaz, na který jsem narazil zatím poprvé - při první kontrolní prohlídce před dvěma týdny jsem objevil včelstvo zcela bez plodu, jen na jednom rámku byly poslední zbytky právě se líhnoucích dělnic (tzn. před třemi týdny matka jistě byla). Dále asi deset matečníků, z toho 8 vykousaných, dva s matkou před vylíhnutím. Všechny jsem zlikvidoval a včelstvo na ostro spojil s jiným.
Setkali jste se někdy s tímto jevem, kdy matka prokazatelně zmizí na jaře? Vzhledem k vykousaným matečníkům soudím, že nějakou dobu se po včelstvu pohybovala, ale kvůli nějakému skrytému defektu (matka byla asi půl roku stará), se ji její dcery rozhodly vyměnit. Pokud mi uhynula matka, vždy to bylo před počátkem kladení, toto mě vážně překvapilo...



(12.03.2014 0:00)alexcaj napsal(a): [ -> ]Dobry den. Co bych mel udelat kdyz jsem nasel pri prohledce v ulu jen trbcinu. Dekuji moc

Trubčina je z trubcokladné matky nebo z trubčic? Pokud je příčinou trubcokladná matka (tzn. došla jí zásoba spermií z proletu), pak se to dá ještě řešit jejím zamáčknutím a spojením s jiným včelstvem (rezervní matku předpokládám nemáte). Pokud jsou příčinou trubčice, pak včelstvo vysypte na nějakou plachtu a nechte dělnice vžebrat do jiných včelstev.
Referenční URL's