Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Skladování medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Keď stuhne v plástoch tak plásty vložiť na 1 deň do vane a potom skúsiť to vytočiť. Taký med jedine do nápojov, na medovinu, alkohol a na zavarenie ovocia.
cca 140kg sem ho vytočil, nevím kolik z toho byla melicitoza co nestihla ztuhnout a co zbytek. co s tím vytočeným? ať nekupuju nerezový krumpáč Big Grin
co s tím vytočeným? rozehřát a prodat !
zatím je tekutý jestli se to tak dá nazvat, takže asi co nejdřív rozlét do sklenic. Jde to napastovat? letos jsem to chtěl poprvé zkusit
loni 18/8/21 jsem vytáčel v Praze z jednoho včelstva poslední med, pár rámků z medníku. Protože jsem neměl v medníku plný počet rámků a přepážku, tak včely pod vlivem snůšky vystavěly a zanesly divočinu. Med z rámků jsem vytočil, divočinu jsem opatrně odřízl od boků nástavku a dal do kbelíku od invertu, že to později nějak zpracuji a dostanu z plástů do sklenic nebo spotřebuji přímo z kyblíku a plástů.
no...měl jsem milion jinejch důležitěších věcí na práci a od určitého okamžiku jsem to pojal jako pokus.
Kbelík jsem měl v kuchyni, při normálních domácích teplotách (topím dlouhodobě spíš míň, přes den vůbec, na noc na 20 stupňů max.). Kbelík byl přetažený průsvitnou igelitkou, viz foto, do které mi ještě v srpnu vosa vykousala díru o velikosti čočky.

Med v kbelíku co vytekl z plástu má dneska vlhkost 14,5 procenta vody.
Nějaká krystalizace probíhá, viz sklenice otočená dnem vzhůru, ale většina medu je v tom kbelíku stále tekutá, i ve sklenicích.
Nevím původ/druh, jestli to může být medovice, když to takto dlouho jen překryté igelitem vydrželo "suché" a neskrystalizované, je to možné?
jen mi přijde divné, že to bylo jen v jednom kmenovém včelstvu ze tří, ostatních 6 oddělků a 1 roj sem pochopitělně nevytáčel, tak nevím, ale problém s přezimováním neměli, že by zimovaly na medovici.

V každým případě mě překvapilo, že takto "uskladněný" med vydržel 7 měsíců stále z větší části tekutý. Asi to nechám jak to je a budu pozorovat, kdy to zkrystalizuje úplně, za jak dlouho od "vytočení" to bude.

Je to tím, že je to medovice? Nebo nějaký zvláštní květový med? Ten med je hodně tmavě hnědý.
[Obrázky: 20220502-164145-resized.jpg]

[Obrázky: 20220502-164218-resized.jpg]

[Obrázky: 20220502-164519-resized.jpg]

[Obrázky: 20220502-164714-resized.jpg]

[Obrázky: 20220502-164802-resized.jpg]
Jak se skladuje toto? Včera jsem to měl v hotelu a přemýšlel jsem, jak to uchovat, aby to v prosinci bylo tekuté.Akatovy med to nebyl děkuji
myslim=nevim, ze to opatrne ztekuti pri teplote do 35-40 stupnu. vosk taje pri 60-70 tak vicka by mela zustat neporusena, kdyz se to udela opatrne, tak to muze vyjit. nikdy jsem to nezkousel do zavickovsneho zasobniho plastu strourat. kdovi, jestli to je med, jedtli to neni prave zasobni plast z podletniho dokrmeni.

coz me napada technicka otazka, zda lze namichat krmeni podobneho slozeni jako ma akatovy med, a to by pak mohlo zustat v zasobnich plastech stejne dlouho neskrystalizivane jako akatovy med, a prekvapko v hotelove jidelne je hotove.

mam doma vytazene asi tri plasty se zasobami zavickovanymi, vytah jsem je z plodiste, peotoze byly takovy bachraty a nedostaveny, ale doted sem s nima nic neudelal asi za dva mesice. tak az budu doma, tak zkusim jednu bunku spejli prppichnout, jestli to bude tekuty, neskladuji je v teple, tak do 15 stupnu max.
dival jsem se na ty plasty, na dva, zasoby, ktere nebyly zavickovane, sou v bunkach stale tekute, nekterych nezqvickovanych bunkach se mi zda, je na dne bunky v tom tekutem medu je cosj bileho, detailne to prozkoumam a ochutnam az zitra.
bunky ktere jsou zavickovane, tak v nich je med take stale tekuty. zkousel jsem vicka propichnout spejli, neodvickovaval jsem to, abych nenadell neporadek.
oba plasty mam vyndane ze vcel cca od rijna, presne nevim, ale vim, ze to nebylo pozdeji, jak jsem skoncil krmeni, protoze na jednom palstu jsou stopy po rozperaku, jak jsem chtel vcely nalakat, aby si z nej prenosily zasoby do zasobnich plastu, protoze jsem chtel zimovat na max. 10 ramcich misto 11. A kdyz jsem skoncil s krmenim, tak jsem jim ho odebral, protoze to z nej neprenasely, tak v nem zustal prave med.
ulozene je mam doma v mistnosti, kde nani vice jak 15 stupnu, rwspektive jak klesala od podzimu teplota, tak az kdyz se zaclo topit, tak se vytopilo na max 15, ale vetsinou do 12 stupnu, prevazne a casto i pod 10.

co vy ostatni, mate med v plastech ted take tekuty, jestli je mate vyndane ze vcel?
(19.12.2022 14:15)TomasK1 napsal(a): [ -> ]myslim=nevim, ze to opatrne ztekuti pri teplote do 35-40 stupnu. vosk taje pri 60-70 tak vicka by mela zustat neporusena.....

coz me napada technicka otazka, zda lze namichat krmeni podobneho slozeni jako ma akatovy med ...
Blush
Tomáš tvoje myšlienkové pochody svedčia tak trochu o tom že sa možno nudíš..?Wink
Ale k tvojej otázke:
Neskladujem plásty s medom (radšej ich nechávam včelám) ale tie tvoje plásty sú uložené v podmienkach, ktoré medu vyhovujú a nie je dôvod na predčasnú kryštalizáciu... ak si plást s nezaviečkovaným medom odobral v októbri / v řínu tak to nebol určite med z ovocných stromov ani repka a tak neskorý či možno medovicový med nemá dôvod rýchlo kryštalizovať...
Takýto med v zaviečkovaných plástoch ak neobsahuje melicitózu bude podľa môjho názoru tekutý celú zimu....
No nebol by som si istý tým,že tam máš med. Ak si nemal medovicu,tak kvetové medy z jesene kryštalizujú do zimy na betón. Já si myslím,že jak si krmil,tak včely zaniesli plást cukrom aj za prepážkou,to robia úplne prirodzene. Nestačí len pichnúť do bunky či je to tekuté,ale je možnosť si spraviť chuťovú skúšku na sacharózu. To ide poznať hned,čo to tam vlastne máš.
Inak já zimujem na slnečnicovom mede aj dokrmuje cukrom,ale med je už v októbri zo slnečnice tvrdý jak betón. Ale jak včely zakúria a začnú plodovať,tak to stekutia aj pod viečkami úplne do číra.

Tomáš a ak chceš aby ti na jeseň ten plást vybrali a vyčistili,treba ten plást prejsť z odviečkovacím ježkom. Ale treba prejsť aj bunky ktoré nie sú zaviečkované,aby sa trošku bunky poškodili a vtedy to vyberú do sucha behom 12 hodín všetko.
goro, jozef - díky za názory a vysvětlení. Opravdu si nevzpmenu, zda v těch dvou vytažených plástech je med z nektaru, nebo sirup přeměněný na zásoby, nevím jak to poznat, navíc právě tento týden mám rýmu jako trám, takže chuťově se mi to asi taky nepovede určit. Byly ale vytažené z plodištního nástavku a již se mi nikam prostě nevešly, ani do včel, ani do nástavků se soušemi.

Ale....ještě z loňska, ze srpna 2021, mám v kbelíku plást (nevěděl jsem tehdy co s ním, jak ho vytočit, tak jsem ho odložil "na později"....), který včely vystavěly jako volnou stavbu a zanesly pozdní snůškou a med, který je buňkách, nezavíčkovaných (zavíčkované nejsou žádné) je stále tekutý, nezkrystalizoval. Med, který z buněkl vytekl na dno kbelíku, ale krystalizovat již začal před pár měsíci. Kbelík s plástem je v místnosti, kde přes léto je max kolem 20, překrytý průsvitným igelitem, do kterého jedna vosa vykousala díru, aby se k medu dostala. Ta dírka o průměru vosí hlavy, tedy nějak luftuje, ale i bez ní ten igelit přes kbelík s plástem nebyl vzduchotěsný.
Ten med v tomto plástu je černý jak bota, ve sklenicích (zbytek nanosily do souší v rámcích, které jsem vytočil) vyddržel tekutý skoro rok a i pak začal krystalizovat ne v celém objemu.
ted koukam, že je to v příspěvku č. 65 b tomto vláknu a že ten med začal krystalizovat v 5/22, tak skoro rok vydržel.
vracím se k příspěvku č. 65 a 71, dneska jsem se konečně dostal k tomu, abych refraktometrem změřil obsah vody.

v medu, který je vyteklý na dně kyblíku a není ještě zkrystalizovaný, jsem naměřil 16,75-17,00 procenta vody.
v medu z buněk ze strany plástu otočených ke středu kbelíku, jsem naměřil na dvě měření 16,5 - 16,75 procenta vody.
v medu ze zavíčkovaných buněk, které jsou na druhé straně plástu, jsem z jedné buňky v medu pod víčkem naměřil 15,5 procenta vody, z druhé buňky 16,5 procenta a ze třetí taky 16,5.

Rozdíl mezi zavíčkovanými buňkami přičítám tomu, že z mnoha měření vlhkosti medu při vytáčení, kdy měřím vlhkost u každého plástu, někdy i z více buněk a z obou stran, ale vždy změřím u nezavíčkovaných i zavíčkovaných buněk, vím, že včely víčkují podle toho jak potřebují a uznají za vhodné a ne podle toho, jestli má med 18 nebo 17 nebo 16 procent vody.

V každém případě je zajímavé, že tento med při daném způsobu skladování si udržuje stále velmi přijatelný/výborný obsah vody a nic špatného se s ním neděje.
Nevím, jak by to bylo u jiného medu (jarní květový), protože tento byl podle mne medovicový.

přikládám ještě jednou detailní fotky kbelíku s plástem pro ukázku, jak med vypadá a co/kolik jej bylo zavíčkováno.

tady ještě ty obrázky:

[Obrázky: 20230110-122643-kopie2.jpg]

[Obrázky: 20230110-122653-kopie.jpg]

[Obrázky: 20230110-122703-kopie.jpg]
Záleží také na vlhkosti vzduchu v místnosti, kde med v plástu skladuješ. Obsah vody v medu lze v místnosti i snížit...
jojo, ale jak jsem psal, není to žádná specielní místnost, je to vpodstatě zjedodušeně 1+1, tj. v průběhu roku běžný život, v létě když je vedro, tak jsou otevřená okna deveře do zahrady, v zimě se loni topilo (protože bylo levno) na nějakých cca 20 stupňů, tuto zimu, když je draho, tak se topí na cca 15 stupnu, a to jen ve dnech, kdy jsem zde přítomen, plus se samozřejmě každý den větrá opět průvanem na zahradu. žádná speciální klimatizace nebo něco podobného na hlídání vlhkosti.

Mám teploměr kombinovaný s vlhkomerem (něco z číny asi za 50Kč z obchodu HADEX.CZ) a ten mi dlouhodobě ukazuje vzdušenou vlhkost mezi 40-60 procenty.

V tom igelitu přes kbelík, je malá dírka aby jí prolezla vosa, která kdysi ten kbelík vyčmuchala a prokousala si v igelitu díru, tím se nějaké vlhkost může k medu dostat, a pak taky kolem těch okrajů igelitu, není to k stěně kbelíku přilepené, jen volně visící, je to navlečená igelitová taška.
Dobrý den, letos jsem začal včelařit zatím mám dvoje včelstva. Rád bych do budoucna tak 5 včelstev. Postupně nakupují vybavení hlavně co je potřeba a kvůli ceně raději nakupují každý měsíc něco. Medomet jsem sehnal netezovy na kliku a rád bych se připravil na příští rok. Co všechno nakoupit na stáčení medu? Stačí nerezový kbelík s víkem? A nejakou stáčecí nadobu? Nebo je to zbytečné? Popravdě sám nevím co všechno shánět. A raději bych nerez nez plast.

https://www.kovomat.eu/nerez-vedra/nerez...ou-16l.php
https://www.kovomat.eu/nerez-vedra/nerez...ru-16l.php
https://www.apiso.cz/staceci-nadoba-na-m...entil.html
Ja bych to vzal od konce. Kolik medu myslis, ze vytocis na jedno vytaceni? Podle toho bych kupoval vybaveni v potrebnem poctu. Jestli budes odtacet postuone tak, aby ti stale stacila jedna nadoba na cereni medu, tak je to asi jedno.
Na druhou stranu, pokud bude ul plny medu, tak je potreba ten med odtocit, jestli tedy nebudes vcelarit s mednou komorou.
Kolik medu jsi na jedno vytaceni vytocil z tech dvou vcelstev?
No právě že jsem ještě netočil. Proto se mi těžko odhaduje co bude potřeba. Jaksi to bez vybavení nepůjde. Včely jsem dostal v létě po vytočení na dvou nástavcích. Počítám, že třetí nastavek bude medník, který vytočím najednou. Mám úly 39x24 a nejspíš změnu neplánují.
Takže medomet máš...
Dále bych na pět vcelstev dokoupil, odvíčkovací tác nerez, dvě vidličky,nádobu pod medomet plus nerez síta, dale stáčení nádoby s vypustí plastové 3-4 ks. A je to...jestli chceš všechno v nerezu tak si připrav tak 4-5 krát více peněz.
Ok. Nevim, zda mas neomezeny rozpocet, ale z praktickeho hlediska bych koupil plastove staceci nadoby s vypustnym ventilem, ktere se daji stavet na sebe kdyz jsou plne, a stosovat do sebe, kdyz jsou prazdne.
Prakticke je mit take dvoje sita, tj 2x dvojsito (hrube a jemne), protoze se ti muze stat, ze budes vytacet a to jemne se ucpe, tak pak to prohodis a jedes dal a nezdrzujes se a umejes a vycistics to az pozdeji.
Co se kbeliku na vytaceni pod medomet, tak si zmer, jak vysoko budes mit ten ventil medometu, aby se ti pod nej veslo to sito tak, aby nebylo moc zanorene v tom kbeliku a od toho si odvod vysku toho kbeliku. Protoze kdyz to sito bude zanorene v tom kbeliku hodne, tak to budes muset casteji vylevat, coz opet zdrzuje. Ja to resim tak, ze sito mam na okraji kbeliku podeprene a vyvisene drevenymi spaliky.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Referenční URL's