Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Pastviny našich včel
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5
,,Kolega včelař ze sousední vesnice říkal že zemědělci o výhodách pásů pro včely nevědí. Vymýšlel že bychom je mohli objíždět a pomáhat jim získat dotace, pak to nějak vyšumělo.,,. To nezni jako spatnej napad... Ale spis nez dotace, osvetlit, ze je to dobre pro vcely, hmyz i prirodu celkove, ...
(05.06.2021 15:11)Honza Veber napsal(a): [ -> ]Ale spis nez dotace, osvetlit, ze je to dobre pro vcely, hmyz i prirodu celkove, ...

Jo vysvětlíš jim to. A co dál?
No nakonec ta informace o dotacich.... Navrh alespon zkusebni plochy...
Niekde som čítal, že v Anglii skúšali v lánoch obilia podobné pásy ako na foto a síce mali nižší hektárový výnos v tonách, ale finančne boli lepší, lebo nepoužívali chémické ošetrovanie.
Emer ano, je to mozne!
Akademik Malcev učil, že obilí, které roste spolu s plevelí má mnohonásobně větší nutriční, tudíž výživnou hodnotu než obilí bez plevele.
Tomu bych věřil a zní to logiky, ale bohužel Agro-lobby zajímá jen výnos v Kč, nutriční hodnoty mají na háku. Kdyby to šlo, budou na poli pěstovat Eura a postřikovat to centama, aby rychle rostly. Produkce potravin je , zdá se, druhotná, nejprve řepku na biopaliva, slámu a kukuřici do bioplynky. Pak tedy , z donucení i obilí a možná brambory.
Rad bych se dozil okamziku, kdy je okolnosti a sama priroda donuti svuj pristup zmenit... Uz moje babicka rikala, ze nic netrva vecne Wink
Seznam zpravy - politiku ani Babise na zahradky nechceme...
Fascinující zehrani na zemědělce, zvlášť od včelařů(myšleno obecné), kteří vědí, že včely nejlíp prosperují na medu, přesto vytáčí do sucha a krmí monodietou koupenou v akci za pár korun díky dotacím, vyprodukovanou těmi zaslepenymi zemědělci pod výrobní náklady. Pánové, vezměte si pole po dědicích, případně nakupte a začněte zvelebovat krajinu.
Chybí ti tam zmínka o varidolech, gabonech apod Smile
Na tom nic fascinujiciho neni.Ja bych pole jezevcum nikdy nedal.Ale bohuzel vetsina naroda se zbavila odpovednosti za vlastni pudu za par korun najmu,nebo ji primo prodala.A tak nam na ni vesele rostou prekladiste,fotovoltanicke elektrarny,kukurice a cirok do bioplynek ci satelitni zastavba,misto produkce potravin..Narod,ktery si nevazi zemedelske pudy zaslouzi nakopat do riti Sad
Kdysi jsem jel do Lysé nad Labem a v jednom úseku cesty jsem míjel pole se saláty.
Dozvěděl jsem se že jsou to pole která místní prodali Holanďanům a teď na nich pracují jako sezónní brigádníci.

(06.06.2021 10:42)JosPr napsal(a): [ -> ]… misto produkce potravin..

Jenže to je také dvojsečné. Zemědělec musí svou produkci prodat aby ji producent potravin mohl koupit. A to ty přeci těžce neseš když vydělávají překupníci.
Kdyz jsem se pred par lety prestehoval z Ceskeho lesa za manzelkou do podhuri Ceskeho stredohori (pod Hazimburk), vsichni na zahumenkach a polickach kolem vesnice (vcetne policka me zeny) pestovali cesnek, protoze se mu tam dari, ale tezka prace, navic od severu, zapadu i vychodu temer neustavajici vetry, ktere vysusuji pudu a prace krom par kousku drobne mechanizace, aby se puda prilis neudusala jen pres ruce a zada. K domku mame pekny kousek policka, kus jsme pronajali cloveku ze vsi, co take pestuje cesnek a obili, za cenu vyse nez směšnou vzhledem k tomu, co na ní vydelava, ale my na tom nejsme zdravotne prilis dobre, nez abychom ji adekvatne obhospodarovali sami, navic by 90% prace musela v tydnu zastat manzelka sama, a to jsme nechteli, uz se tam na tom policku nadrela az az. Ja v tom mel od prichodu jasno. Spodni kus jsme tedy pronajali a na ten horni kus jsme vysadili pro nase vcely, ale i vcely sousedicich vcelaru 18 lip, 2 javory, 11 novych mladych ovocnych stromu a po okraji jeste 11 javoru klenu, coz volne navazuje na puvodni ovocnou zahradu, zalozenou pred cca triceti lety spolecnou rukou me zeny a jejiho otce. Lipy i javory, ale i nove vysazene ovocne stromy za pomoci pratel,(Jirka Junek a Milan Šimonovský) se maji cile k svetu, jsou na nasem a nikdo nam je nemuze jednoho dne porezat, protoze se mu nebudou hodit... Navic za nejaky cas budou doufam pusobit i jako vetrolam a lidem na polickach se ulevi od neustaleho vetru... Mezi stromy jsme jeste vyseli semena kvetnate louky, i kdyz se zatim pereme s lebedou, pevne verim, ze nakonec krasny travnaty koberec vyhraje Smile...
PS: a to nemluvim o tom nadhernem pocitu, kdyz mezi ty stromy prijdete a vidite, jak se jim daří ☺!
(05.06.2021 12:37)JosPr napsal(a): [ -> ]Ja bych jim dal dotace,az by jim bylo spatne!!! Nic,ani korunu…
Mas tolik a tolik hektaru,chces dotace,budes mit tolik a tolik dobytka.Ten dotace nezere,ale zere smesky,jetele atd.Jako kluk si pamatuju plochy osete krmenim pro dobytek,dnes je krava akorat bioplynova.

Tak jo. Pak tedy řekneš i kolik orné půdy mám zatravnit na louky a pastviny a místo obilí a zeleniny budu pěstovat trávu. Když to budeš chtít dotovat tak proč ne.
Pane Kohout, ono je to vcelku postaveny na hlavu. My dovazime cibuli nebo cesnek ze Spanelska a mistni nemuze tuto komoditu u nas prodat, tak ji zaoravaji Sad(( ale na kdejakou kravku se berou dotace...
To byla moje reakce na dotace na biopasy.To co driv kazdy kolchoz pestoval prirozene jako krmeni pro dobytek (zaroven to byla vceli pastva),skoncilo se zrusenim krav a dobytka vseobecne.Dnes je tam "farmar" ve slajfce a obleku,ucetni a tri traktoristi,opravari,kombajneri a kdovi co vsechno v jednom a jede se psenice,repka,jecmen,ob rok horcice.5 lidi na cele byvale druzstvo,kde jich jenom u dobytka bylo vic nez 20.Jedine trpene zvire na kolchozu je kocka,aby pochytala par mysi.Na to co bylo driv normalni,vymysli dotaci na biopas.Myslenkovy masakr.
Ale porad jsou slyset cancy o potrebe dotaci,o vytvareni pracovnich mist a podpore venkova.Smesne.To ten sberatel dotaci,co mu nic nepatri, vytrubuje do sveta "chceme aj motyle"......Kdo pojedete z Prostejova na Boskovice,vsimnete si pasu svazenky v lanu psenice (zrejme to i rozdeluje vymeru psenice na 2 celky). A kdyz budete mit stesti,uvidite jak postrikovac pere postrik do obili a samozrejme i do nudle svazenky.Stal jsem a jenom jsem se divil,co vsechno tihle bezmozci dokazi vymyslet a napachat.Jeste,ze to mam mimo dolet,skutek utek,smysl zadny.Pak se Kohoute div,ze se k dotacim stavim,tak jak se stavim a nemam potrebu o zadne zebrat.
Když dotace nepobíráš, nevyplácíš a nerozděluješ tak je neřeš.
Bude ti líp.

(06.06.2021 20:52)Honza Veber napsal(a): [ -> ]My dovazime cibuli nebo cesnek ze Spanelska a mistni nemuze tuto komoditu u nas prodat…

Nemůže ji prodat proč? Vypěstuje víc než potřebujeme?

Jednou odpovídal nějaký manažer supermarketu že česnek se dováží proto že zákazník dává přednost čínskému. A to proto že u českého jim vadí ta jeho “štiplavost”. Český také nabízí ale prodá se ho mizivé procento.

Já pěstuju 8 odrůd česneku a 6 odrůd cibule. Pro sebe, ne na prodej. Ani moje děti to nežerou protože to pálí. Tak měl pan manažér možná pravdu.
(06.06.2021 22:41)JosPr napsal(a): [ -> ].....5 lidi na cele byvale druzstvo,kde jich jenom u dobytka bylo vic nez 20.

% počtu pracujících v zemědělství je ekonomický ukazatel ekonomické vyspělosti země. Není třeba, aby se lopotilo 20 lidí na poli s kosou, když to může posekat sekačka. To samé je s dojením krav. Jen u nás se za posledních pár let prodaly stovky robotických dojiček.
(04.06.2021 20:10)Honza Veber napsal(a): [ -> ]Uzasny obrazek pane Kohout. Vcelarime se zenou co by doopravdy kamenem dohodil od nadhernych ovocnych sadu, navrhovali jsme cast ulicek, alespon cast, osit take lucnim kvítím pro vcely. Reakce predsedy ZD-nemame zajem, překáží to... Kdyz jsem jim rekl, ze můžou dostat dotace na osete biopasy, rekl ze to nestoji za to... Tak si to pro vcely velebime na svem, ale kazdodenni pohled na ten sad a slova predsedy mi neustale piji krev a vyvolavaji smutek...

To je Honzo hodně zajímavý nápad.
Zajímalo by mě jak jsi měl vymyšlený provoz v tom sadu. Brali by dotace na sad a na tutéž plochu a i jako bio pás? Jak jsi řešil postřiky? Vlastně pořád tam něco kvete buď jabloně nebo louka a tudíž je potřeba s jakoukoli chemii opatrně, ikdyž má nápis bezpečná pro včely. Věřím, že specifickým výběrem květin by to vyřešit šlo.
U nás v jabloňových sadech kvete jen pampeliška a sedmikráska.
Stran: 1 2 3 4 5
Referenční URL's