Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aplikace kyseliny mravenčí
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Připomínám, že název tématu je Aplikace kyseliny mravenčí!
Ta kapačka ma zaujala a tak som sa vyzvedal u sestričky (pracuje v Rakúsku) či niečo podobné nemajú. A majú! je tam odmerka do 150 ml delenie po 1ml Ta odmerka sa napichne na fľašu s roztokom. Za odmerkou je kolečko z ktorým sa nastavuje rýchlosť kvapkania od 1ml za hod. do 250 ml za hod. Je tam naznačená stupnica. Že vraj sa dá kľudne nastaviť aj 3 kvapky za min. Nemal som to v ruke. Tak len dávam ako som počul.
Jak jsem byl výše psal, tu infusní soupravu lze běžně koupit ve zdravotnických potřebách, je tam i to kolečko na regulaci, ale funguje to divně. Jakkoli jsem ve špitále, když to na mne sestřičky vybalily, měl dojem, že to kape docela dobře, tak v tom úle to dělalo docela psí kusy a nedalo se to vyregulovat tak, abych se na pravidelnost kapání mohl dlouhodobě spolehnout. Ale znovu říkám: bylo to krmení cukerným roztokem, nikoli KM.
Jiří
k příspěvku 243: není úplně jednoduché uhlídat přesné dávkování jakékoliv "tekutiny" přes infuzní set pomocí tlačky (=zmiňovaného kolečka), pokud má být dávkování přesné, používá se ve zdravotnictví infuzní pumpa či injektomat, na tlačku na setu není spolehnutí, KM bych tímto způsobem nepodávala
Ja ešte dodám k predchádzajúcemu príspevku, že prietok ovplyvňuje aj kolísajúca teplota kvapaliny a aj premenlivosť atmosferického tlaku.
souhlasím, roli hraje spousta faktorů, záleží i na tom v jaké výšce más infuzní lahev či nádobu, z které odebíráš roztok.....nejspíš se shodneme na tom, že tento způsob aplikace není příliš spolehlivýWink
Souhlas roli hraje teplota, atmosfériský tlak, výška infůzní nádoby atd.. Na druhé straně rychost odpařování ať už houbičkou, dlouhodobým odpařovačem nebo nějakým knotem je také značně závislé na proudění v úle (sílě větru), teplotě, vlhkosti vzduchu uvnitř i vně, atd. - nejsem si tedy jist zda variabilita odpařování není proto větší než variabilita dávkování tím infůzním setem. Ty infůzní pumpy jsou už zcela jiné cenové kategorie.
To dávkovanie sa nenastavuje klasickým koliečkom čo stláča hadičku, ale regulátorom čo sa otáča okolo osi o 300 stupňov. To klasické používam na napájadle vody a po čase sa hadička deformuje a nastavenie sa zmení. Ale tento set je na presnejšie dávkovanie. Tekutina dokonca odkvapkáva cez ihlu do vyrovnávacej nádobky a až potom do regulátora. Čiže tlak je konštantný po celú dobu. Ale toto je len teória treba to skúsiť.
Škoda, že neuvádíš nějaký link na ten set. Mimochodem my bychom potřebovali tak 0,5ml/hod tedy polovinu toho minimálního co si napsal. To aby těch 12ml za den by se stihlo odpařit a nepřetékalo to někam do úlu.
Dal som sem dva obrázky z toho setu
Detail ihly na vyrovnávanie tlaku
http://postimage.org/image/71zrrucen/
Regulátor
http://postimage.org/image/dh3e298i7/
Dávkovanie odkvapávaním je slepá ulička. Odkvapávať sa musí na nejaký odparný knot a pri jeho presytení dôjde k odkvapávaniu KM do včelstva. Celé zariadenie treba niekam umiestniť a zabezpečiť plnenie, kontrolu odparu a možnosť korekcie odparu. To všetko podľa možnosti jednoducho, lacno a pre všetky typy úľovHuh
Najjednoduchšia je Liebichova fľaštičkohandričkaSmile, ktorú treba sofistikovať - doplniť o funkciu kontrola a korekcia odparu.
Ty si na to kápnul.
Ifůzní set s nastaveným minimálním kapaním.
Hadička zavedená do vaničky (buď v rámku nebo ve včelí mezeře mezi nástavky) s odparnou houbičkou překryté nějakou nerez síťkou.
Přebytečnou kapalinu odvádět podmetem do sběrací nádoby (sáčku).

Výhody:
  • do včel by se nemuselo lézt a rozebírat systém, stačilo by buď stříknout do hadičky patřičné mmnožství kyseliny (jednorázové léčení) nebo nasadit kapačku (dlouhodobé léčení)
  • přebytečné množství by se shromažďovalo pod úlem a bylo by možné zpět použít.
  • odpar by byl závislý jen na odparné ploše jelikož nastavení rychlosti odkapávání by jen ovlivňovalo dobu za jakou KM proteče systémem (tedy relativně blbůmvzdorné).
  • univerzální pro všechny typy úlů (hadička dovnitř vedená očkem) - tedy i starých úlů nebo dokonce i klátů doplněných očky a otvorem v podmetu.
  • cenově dostupné
Regulace by šla dělat třeba durofolovou fólií strčenou mezi nástavky a překrývající částečně vaničku což by znamenalo o cca 2 mm nadzvihnout nástavky tak, aby se dalo změnit překrytí vaničky touto fólií .

[attachment=825]

Za použití : infuzní soupravy, urinálního sáčku, odpařovače kyseliny mravenčí
(13.01.2012 11:41)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Celé zariadenie treba niekam umiestniť a zabezpečiť plnenie, kontrolu odparu a možnosť korekcie odparu. To všetko podľa možnosti jednoducho, lacno a pre všetky typy úľovHuh

Přesně tak. Zařízení nebo celý systém musí být navíc tzv. blbuvzdoré. Prostě to tímto způsobem nesmí být možno udělat jinak. Pokud by se měl způsob uplatnit plošně, např.pro celý okres, kraj, republiku, musí být použitelný v budečáku, jako Optimalu, na jižní Moravě jako v podkronoší, způsob musí zvládout 80 - ti letý důchodce jako student. Musí být (i časově) použitelný pro chovatele se 3-mi, jako 250 - ti včelstvy. Je nemožné, aby se v průběhu odparu dělala jakákoliv korekce. Ta znamená znovu vše rozebrat a přenastavit. Představte si, jak to děláte v 250 včelstvech, nebo u 20 chovatelů se 3 - 5 ti včelstvy. Ale kdo si hraje, nezlobí.
Při pročítání příspěvků se myšlenkově stále vracím k dlouhodobým odpařovačům Mitegone Billa Růžičky, Dr. Liebiga nebo v amatérských podmínkách sklenička s KM položená na pivní tácky v misce pod květináč (či jiný podobný způsob odpařovače).
Mimochodem, na včerejším setkání včelařů Vysočiny v Jihlavě se doc. Titěra ve svém příspěvku jednoznačně vyjádřil, že legislativní proces s odpařovači Mitegone Dol nebude dělat v žádném případě. Vyzval ostatní (jmenoval m.j. PSNV), aby (pokud chtějí) tuto legalizaci odělali oni. Pro mne to vyznělo tak, že když z toho oni nic mít nebudou, tak proč by to řešili.
iRP
(13.01.2012 13:17)JKL napsal(a): [ -> ]odparnou houbičkou překryté nějakou nerez síťkou.
Přebytečnou kapalinu odvádět podmetem do sběrací nádoby (sáčku).

Vypadá to zajímavě, ale nesmělo by to zavazet v plodišti a ten koloběh kyseliny se mi nezdá, protože v úle je i vlhko a myslím, že by klesala koncentrace, ale nevím, třeba při dobrém nastavení by do přepadu nic neteklo.
Dá sa to tak, že odparovač sa umiestni do "nástavku" vysokého asi 10 cm, plniť a kontrolovať sa bude na ociachovanej nádržke v stene nástavku a ovládanie clonového šupátka bude taktiež vyvedené na obvod nástavku. Tak môže byť odparovač súčasťou zatepleného vrchnáka.
Nelegálne používané odparovače môže zaregistrovať aj hociktorý distribútor, alebo predajca včelárskych potrieb a nie je to žiadny smrteľný poplatok. S výhradným predajom a pri troche šikovnosti má poplatok za dve sezony naspäť. PSNV by si to mohla prerátať a skúsiť to Idea
(13.01.2012 15:10)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Nelegálne používané odparovače môže zaregistrovať aj hociktorý distribútor, alebo predajca včelárskych potrieb a nie je to žiadny smrteľný poplatok.

Jakákoli legalizace, výjde tak na 150 000Kč. To sice není smrtelný poplatek a možná, že je za dva roky zpět, ale pro PSNV je to víc než státní dotace. Co takhle, že by se včelaři spojili.Big GrinBig Grin
To jsou poměry. To aby se člověk pomalu bál si uprdnout u úlu, aby to nebylo považováno za nelegální léčení včel plyny vlastní výroby neschválenými veterinární správou.
Je zajímavé, že ty různé odpařovače se zde legáně prodávají - no asi je to jako s nehomologovanými auto vychytávkami. Prodat a koupit lze, ale použít na veřejných komunikacích, v našem případě sice doma, ale veřejně o tom mluvit, je zakázané.
Tak to Alberte myslíš asi takto:
[attachment=828]
Vážení kolegové, chci také přispět do diskuze a to konkrétní vyzkoušeným postupem. Více na
http://www.vcelarstvi-vitamvas.cz/
[Obrázky: Infuze_jinak.jpg]

Nie som na maľovanie, ale môžem detaily doplniť popisomSmile

Pri nákladoch na schvalenie liečiva som vychádzal z nasledovných informácii, ale podľa vašej cifry to asi nebude všetko.
http://www.uskvbl.sk/poplatky.php
Referenční URL's