Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aplikace kyseliny mravenčí
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(30.01.2012 16:15)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Základní rozměry. které firma vyrábí:
- 200x200 mm - balení po 20 ks balíček, 400 ks karton, cena Kč 6,50 za kus bez DPH
- 400x400 mm - balení po 25 ks balíček, 100 ks karton, cena Kč 22,60 za kus bez DPH
- 600x614 mm - balení po 25 ks balíček, 50 ks karton, cena Kč 53,60 za kus bez DPH
Podle mne dobrý tip, ještě zvážit, jaký rozměr, aby se to dalo ev. efektivně řezat a vrstvit a tak ...
Jiří

Jiří jak to dělají tlustý?
No, to nevím ... Ale tipnul bych si, že tak cca jako Formidol. Možná zareaguje Z. Klíma ... Stejně to objednám, tak se uvidí, dám vědět.
Jiří
síla je 3 mm a nasaje 100 ml (S100N 200x200 mm)
Ano to souhlasí, může si to každý ověřit. Sice je cena trošku vyšší než přímo u výrobce, alu kupuji je v Brně ve vinařských potřebách http://www.vinarskepotreby.cz
(29.01.2012 21:26)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Táto hubka zanecháva farbu vo vosku... Liebichová klasika je vhodnejšia s vláknitým nezávadným knotom.
Regulácia odparu pri rozdielnych teplotách a jeho aktuálna kontrola je zásadný problém použitia KM. Je to výzva na jednoduché technické riešenie...

Tajomný "Královský odparovač" je to samé...

Albrete,
mohl bys vyfotit ještě tu sklenku s knotem normálně postavenou? Místo hubky by asi šel dát ten vinařský filtr?
Lumír
Abych řekl narovinu, KM jsem dosud nedával.
Loni mi fungovl Gabon a tak jsem šel cestou nejmenšího odporu. Hlavně jsem neměl čas experimentovat. Roky předtím sjem napdaení sledoval a až na vajímky nebylo třeba v létě zásahu. (po 2008)
Ve skříni nějaké MG, Nasenheidery jsou, kanystry KM taky připravené.

Ale u nás je dloho snůška a u obou aplikací je to problém, že se musím dostat k plodu.
Takže zde v dobdobí kdy je čas kutit (já bohužel nemám - stěží stihnu to co musím) dávám do placu k zamyšlení,případně k inspiraci.
Kdysi jsem se rozhodl pro očka 35mm umístěná asymetricky v pravé třetině a v nižší části nástavku, tak aby byla pod zesílenou loučkou hofmanů tedy byl přístup mezi rámky.
Tehdy jsem měl tyto důvody - aerosol a potenciální možnost tam strčit knot s varidolem mezi rámky.
Čas oponou trhnul, ani jeden už není zajímavý.
Nově je zajímavé snadné zasunutí Grifina, potenciálně Oxalgrifa, protože to jde přímo do úlu.

ALe přemýšlám o jiné možnosti. A vzhledem k tomu, že VD zde bude i nadále, je možné si podle toho upravit i běžné nástavky.

Co tam odpařovač dávat z čela (třeba i ze zadního) mezi rámky. Mně prostě vadí to zvedání medníků.

Moje předtava se kterou si pohrávám:

Mám před očky "šupáky", tedy mohu tam zasunout mřížku proti myším, záslepku atd.

Zasunul bych tam kus desky s otvorem a nějakým držákem směrem ven.
Do toho otvoru nastaveného do mezery mezi rámky zasunu dlouhé účko z plastu - třeba to co se jím zakončuje makrolon -a v něm knot.
Vpředu bdue sifon, něco jako napáječka na vodu -konstantní hladina.
Na jaře to může být napáječka, v podletí i krmení ale halvně v době aplikace kM by tam byl uvnitř v tom účku knot.
Zvenčí přijdu, vyndám průhlednou lahvičku s KM a otočím. Pohledme zvenší pak jen okouknu jak ubývá a snižuje se hladina. Možnost regulace odpařováním zvyšováním a snižováním hladiny - zašroubováním láhve níž, či výš.

Já mám očka asymetricky na obou stranaách - možnost otočit nsátavek, když poitřebuji zakouřit, zakouřím tím očkem ze zadu. To jen tak pro to aby jsme si to představovali, že to musí být jen zepředu.

V případě nástavků z masívu, PS, atd by to znamenalo mít protě jen prořez a u toho nějaké uchycování.

Nejhoríš ze všeho je ulpívavost myšlení Smile
Takto odparuje KM RNDr. Chmelko a teraz aj ja. Ako knot používam utierku z viskózy. Flaška má obsah cca 220 ml a pred vložením ju naklopím, aby sa zmáčal knot a zaplnil tak priestor úľa ako pri jednorázovom použití /asi 50 ml/. Odpar trvá 10-15 dní. Rýchlosť odparu sa dá nastaviť veľkosťou plochy knotu, ale pri dlhodobom odpare sa môže radikálne zmeniť počasie a liečenie je bud neúčinné, alebo prídete o matky. Preto operatívne riešim kontrolu a korekciu odparu zvonku úľa, aby nebolo potrebné otvárať úľ. Na krátkodobé liečenie používam taktiež túto viskozovú utierku, pretože po hubke zostával zafarbený voskHuh. Veľkosť utierky volím podľa veľkosti úľového priestoru. Vhodnejší knot objavil Zdenek Klíma - ak je naozaj bez keramických prímesí.

[Obrázky: Chmelkov_odparova.jpg]
To je o tom, že když je ještě snůška a jsou nasazeny medníky, respektive plod je hluboko pod víkem, tak ...
Tey chci se zeptat, je pravda, že to má být tak cca 15cm od plodu? Nebo to funguje i výš?
Pary KM klesajú v uličkách smerom k letáču a klieštika si cestou nájdu. Koncentrácia KM je činnosťou včiel homogenna v celom priestore úľa s výnimkou aplikácie zdola. Pred vložením odparovača s KM je dobré zadymiť a nechať čas matke na dištanc. Liebig píše o nadložení prázdneho N a vložení riedkej tkaniny, čím sa má koncetrácia pár rozptýliť v pridanom N s odparovačom a presakovať rovnomerne do úľa. Ja ho vkladam rovno na horné latky do viacúčelovej redukcie vysokej 10 cm a prikryjem víkom.
Doporučuji pročíst přehledné pojednání o KM a jejím užití na stránkách Včelky.cz (http://www.vcelky.cz/kyselina-mravenci.htm ).
Funguje to i výš, ta distanční mezera je tam proto, aby to pro plod či líhnoucí se mladušky nebyl takový šok ... Horizontálně 1 plást mezi odpařovač a plod (třeba u NH), vertikálně 1 NN. Jsou ale i tací, kteří toto zpochybňují ... Je to vše o individuálních, místních a momentálních zkušenostech. Někdy je to jako ruská ruleta ... Smile
Jiří
(19.02.2012 12:49)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Někdy je to jako ruská ruleta ...

Je to tak. Nechápem, prečo je odpar taký rozdielny pri 20°C a 30°C, ked je v plodisku takmer rovnaká teplota a úľ je navyše izolovanýHuh. Rozdiel spôsobuje len vlhkosť úľového priestoru ?
Ano, může být. Plodiště na to nemá tak podstatný nebo přímý vliv. Důležitá je teplota na odpařovacím tělese. Vlhkost vzduchu má také vliv, hlavně u 60% kyseliny, kde je už velký podíl vody. Výparné teplo vody je 2300 kJ/kg, čisté kyseliny je 560 kJ/kg, tedy se 4x "snáze" odpařuje. Kyselina je hygroskopická, takže se sama zřeďuje a o to hůře následně odpařuje. Je to dost komplikovaný děj, který je závislý na koncentraci par vody a kyseliny v úlovém prostředí, na koncentraci kyseliny, na teplotě odpařování a na intenzitě větrání úlového prostředí.
Plyne z toho tedy, Pavle, že by bylo lepší třeba v dobách, kdy je nižší venkovní teplota (jakkoli by to vlastně moc vliv mít nemělo ...), použít radši koncentraci 85%? Tedy třeba pro nastávající jarní ošetření ...
Jiří
(19.02.2012 16:52)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Plodiště na to nemá tak podstatný nebo přímý vliv.

Až tak těm všem fyzikálním pochodům v úle nerozumím, ale laicky se domnívám, že pokud je odpařovač umístěn přímo nad plodem, je díky stoupání metabolického tepla ze zahřívaného plodu odpar nejoptimálnější. Nebo je to jinak?
Předpoklad správný, co se teploty týče. Je tam ale také nejvyšší vlhkost a ta to zase "brzdí". Moje zkušenost je taková, že je koncentrace kyseliny téměř všude stejná a ustálená, ať to dáme kam chceme, pokud je na trůpku fólie, úl nemá očka a česno cca 15 cm a pokud je venkovní teplota nad 10 °C, tak to funguje. Větrání úlu podle mne má největší vliv. Já dávám odpařovač vastoil s 85% nebo nasákavé keramické obklady (1 den nechat nasáknout) na strůpek pod fólii.



(19.02.2012 17:23)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Plyne z toho tedy, Pavle, že by bylo lepší třeba v dobách, kdy je nižší venkovní teplota (jakkoli by to vlastně moc vliv mít nemělo ...), použít radši koncentraci 85%? Tedy třeba pro nastávající jarní ošetření ...
Jiří

85% od Vastoilu je podle mne bezpečné a plnění je také snadné, dá se odpar pootočením regulovat a tedy použít při nízkých teplotách.
Díky, Pavle, odpařovač Vastoil mám. Asi dva, že? Tedy cca 120 ml KM. Na dlouhodobý odpar ...
Jiří
Už se tu o něm mluvilo myslim Wink
Takto vyzeral môj prvý odparovač pred 5 rokmi. Nevýhody: KM sa zrážala na stenách krycieho pohára, kuchynská hubka sa v kyseline rozpadla a nízky odpar= nízka účinnosť. Vyzerá ako princ od kráľovského odparovača Wink

[Obrázky: Odparova_1.jpg] [Obrázky: Odparova_3.jpg] [Obrázky: Odparova_2.jpg]
Referenční URL's