Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aplikace kyseliny mravenčí
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(13.06.2012 17:03)pavel.t napsal(a): [ -> ]Zdravím. Chci používat na ošetření výhradně jen KM, může mě KVS napadnout za nedodržování zákonů ? Případné sankce nejsou moc potěšující. Sad Je nutné provádět od eráru kromě KM také ošetření aerosolem ? Bojím se, že mě stím VARIDOLEM přijdou navštívit Sad. Proto také nevím jestli mam včelstva hlásit na ČSV. Nechci si cpát do včel nějaké sajrajty , už ta jich máme v jídle dost . děkuji. Pavel

Zanechává aerosol také rezidua ?

KVS Vás může za to napadnout ale dá se požádat o vyjimku ale neznám přesný postup.Kolega aby neměl problémy tak vykazuje klasickou léčbu ale léči jen KM a má lepší výsledky než ja a to léčim léčivem jakým se má .Provádí léčení cca 4x ročně Nessenama ahlavně po vytáčení vzorky medu má ukázkové a vosk bez rezidui.
Ano i aerosol zanechává rezidua a to převážně ve vosku .
KM s označením PA a nebo K -krmná se do 14 dnů vypaří tak že nenechává zbytky v medu a ve vosku se nevyskytuje vůbec obzvlášť pokud je teplo nad 25C venku je to odvětrané i dříve.
Pozor na KM technickou ta může obsahovat nežádouci příměsi. Dávat formidol je sice pohodlné ale včely to zbytečně ruší a účinnost není tak veliká akorát je nesmysl u nástavkových úlu dávat do podmetu a u budečáku je to fakticky také nesmysl.KM je těžký odpar který jde ven česnem ,většinou se to pozná podle spálené trávy před úlem .
(07.12.2011 11:40)Spede napsal(a): [ -> ]Jak Jirka popisoval v Moderní včelaři svoje zkušenosti s hobrou. Tak mi říkal, že hobra je zatím nejlepší co zatím sehnal v dobré cenové relaci. Jak bylo napsáno vezme stříkačku s přesně určenou dávkoua vstříkne do sáčku a nechá určitou dobu než se všechna kyselina vsákne do hobry. Udělá otvory a dá do včel po určité době otáčí apod. Spíš mi říkal, že je problém jak velké dírky má dělat, aby bylo rovnoměrné odpařování

prosím máte nědo odkaz na ten článek? snažil jsem se to tu pročíst, ale je toho moc...díky
(13.06.2012 17:03)pavel.t napsal(a): [ -> ]Zdravím. Chci používat na ošetření výhradně jen KM, může mě KVS napadnout za nedodržování zákonů ? Případné sankce nejsou moc potěšující. Sad Je nutné provádět od eráru kromě KM také ošetření aerosolem ? Bojím se, že mě stím VARIDOLEM přijdou navštívit Sad. Proto také nevím jestli mam včelstva hlásit na ČSV. Nechci si cpát do včel nějaké sajrajty , už ta jich máme v jídle dost . děkuji. Pavel

Zanechává aerosol také rezidua ?

Zdravím, pokud nejste chovatel v ekologickém zemědělství, vztahuje se na vás povinnost ošetřovat včelstva předepsaným způsobem. Na chovatele v ekologickém zemědělství poté také patřicná metodika. Výjimka možná není. Pokud jste členem Českého svazu včelařů, o.s. svým členstvím také souhlasíte se vstupem členů ČSV, o.s. na váš pozemek za účelem ošetření včelstev - součást stanov ČSV. Pokud tedy se ve vaší ZO provádí organizované jednotné ošetřování pomocí komise, jako člen máte tuto povinnost. Pro ostatní včelaře toto platí jen pro veterinární lékaře, kteří tuto činnosti v ČR neprovádějí. Jste potom né přeneseně přes nákozového referenta a kdejaké důvěrníky, ale vy sám přímo odpovědný za zdravotní stav svých včelstev. Aerosol není povinným ošetřením, pokud není toto ošetření jako povinné zahrnuto v metodickém pokynu vaší krajské veterinární správy. Pokud ne, je povinností 3x fumigace.

Jestli se budou dít nějaké úpravy do budoucna záleží jen na orgánech ČSV, jakožto hlavním partneru včelařů se Státní veterinární správou. Jednotlivci nebudou dostávat žádné výjimky.

Pokud chcete a hlavně umíte, máte opakovaně vyzkoušeno, že to jde i jinak - a ono to opravdu jinak jde, o čemž se snaží PSNV a MSVV přesvědčovat Státní veterinární správu, Dol a ČSV v posledních pěti letech, tak vám prozatím zbývá být potichu a mít štěstí na ZO, která vás nechá včelařit. Prokázat, že jste včelstva neošetřil, tak jak je psáno v metodice, se dá těžko, ale neberte to jako návod, je to popis stávající situace v rámci českého svazového včelařství.

Bohužel žijeme ve státě, kdy včelaři chtějí po orgánech státní správy asi toto: "Umíme včelstva chovat i bez chemikálií, které nás s výrobcem nutíte používat, velmi často navíc bez jakékoliv diagnostiky před i v průběhu ošetření, umíme včelstva ošetřovat bez rizik pro kontaminaci včelích produktů" Ale státní aparát zatím říká - ne my vám nevěříme, že to umíte sami nějak jinak, když VÚVč a ČSV tvrdí, že jedině takto to je možné.

Je potřeba také vědět, že pro ČSV je otázka organizace tzv. "léčení" velmi důležitá z hlediska organizace včelařů vůbec, výběr příspěvků, vlivu atd. a že právě tady s finančními zájmy na skupině včelařů je ten hlavní zakopaný pes.
Ti, kdo to vidí jinak, jsou označováni zpravidla jako rozvraceči svazu, dělají si to v klidu po svém a nechtějí mít zbytečné problémy....
Děkuji za odpověď. Členem čsv nejsem ,právě tato problematika jednostranného léčení bez přijímání dalších alternativních způsobů mě od toho odrazuje.Třeba časem přijde změna k lepšímu .Wink
Zdravím
Hned bych chtšříci že jsem začáteční, aby nedošlo k nedorozumění.
Obdržel jsem od kolegy tento přípravek (BEF) a rád bych se o něm dozvěděl co nejvíce, a né pouze to co jsem si přečetl v návodu.

[Obrázky: beff2.jpg]
  1. Jakou používáte lahvičku pro implementaci
  2. Léčí se opravdu tak dlouho jak popisují v návodu? Jaký to má vliv na včelstvo
  3. Kdy nejlépe aplikovat
Díky Melen
Kolega BEF používá? Pokud ano, jistě s ním má zkušenosti. Mě, ačkoli se o Vd dost zajímám, přípravek nic neříká. Kdyby to byl ale hit, jistě by se šířil masově. Můžu mít ale mezery ve vzdělání.
Bože, kde jste to vykopali?
Je to trochu jiná pohádka ... to byl hit, ale před 50 lety a na něco jiného ...Wink
http://jjvcela.sweb.cz/soubory/VCELY170.html
http://www.vcely.or.cz/konference.pl?thr...tus+noform
http://www.n-vcelari.sk/sal/VCELY12.html
etc. ...
Jiří
POZOR POZOR! Tak to je tedy exotika !!!!!
Přípravek BEF (Autor prof. Svoboda, tehdejší ředitel VÚVč Dol) se používal co se pamatuji před cca 30 - 40 ti lety na léčení roztočíkové nákazy včel, kterou způsoboval parazit se jménem Acarapis Woodi, roztočík včelí. Ten sídlil ve vzdušnicích včely dělnice a tak dlouho nahlodával výstelku, až včely uhynuly. Masivním přechodem na včelu kraňskou místo včely tmavé tento parazit prakticky vymizel, protože včela kraňská má na povrchu vzdušnic velmi jemné ochlupení, takže parazit se nemůže nijak uchytit. Přesto, jako určitý kolorit chovatelé matek posílají do Dolu vzorky na vyšetření tohoto parazita, všichni samozřejmě už dlouhá léta s výsledkem negativním.
Pokud se dobře dívám na tu sklenici, tak ta je ještě silně totalitní - rok výroby bych odhadnul na srpen roku 1977.
Takže léčit se s tím může (i když po tak dlouhé době skladování je to tak nejlepší umístění do kontejneru), ale i kdyby, není co.
Ten dnešní roztoč se totiž jmenuje Varroa destruktor a to je úplně, ale úplně něco jiného. Doufám, že kolega má ještě dostatečné zásoby a statečně s tím dlouhá léta úspěšně léčí. Ale já bych podržel alespoň prázdnou sklenici, ta se do muzea může ještě hodit.
iRP
(24.07.2012 17:46)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Masivním přechodem na včelu kraňskou místo včely tmavé tento parazit prakticky vymizel, protože včela kraňská má na povrchu vzdušnic velmi jemné ochlupení, takže parazit se nemůže nijak uchytit.

Toto se traduje, ale není to úplná pravda. V zámoří se Apis mellifera mellifera nechová, zejména vlaška a kraňka a roztočík se občas vyskytne. Hlavní podíl na jeho ústupu v Evropě mělo spíše zavedení chemoterapie, která postihuje i roztočíka. V oblastech Evropy, kde se A.m.m. chová, pokud mám správné informace, nemají s roztočíkem taktéž problémy...
(24.07.2012 17:46)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Masivním přechodem na včelu kraňskou místo včely tmavé tento parazit prakticky vymizel, protože včela kraňská má na povrchu vzdušnic velmi jemné ochlupení, takže parazit se nemůže nijak uchytit. Přesto, jako určitý kolorit chovatelé matek posílají do Dolu vzorky na vyšetření tohoto parazita, všichni samozřejmě už dlouhá léta s výsledkem negativním.
iRP

Myslím, že tomu tak není. Před cca pěti roky za mnou přijel jeden kolega z druhé strany Krušných hor, že jemu i druhým včelařům v té oblasti hynou včely. Původně jsme se domnívali, že to způsobil klešík včelí. Avšak nedalo mi to a cvičně jsem udělal vzorek vzdušnic jen 20-ti včel při 150-ti násobném zvětšení a "byl tam" jak vystřižený z učebnice. Ten kolega choval kraňky kmene Troisek. Byl to jediný případ živých roztočů Acarapis woodi které jsem sám viděl. Na svých včelách jsem jej nikdy nenašel. Ale zkusím se zase jednou podívat. Přikláním se také k názoru, že roztoče AW spolehlivě likviduje amitráz.
JK
Po loňských španých zkušenostech se silonovou tkaninou jsem na radu Leoše Dvorského provedl úpravu postupu při použití odpařovačů MG.

[Obrázky: TN_Obraz1287.jpg] skleněná tkanina do oken proti hmyzu nastříhaná na rozměr 30 x 10cm
[Obrázky: TN_Obraz1288.jpg] poloviny odpařovačů jsou přeříznutou plochou přeloženy pásem tkaniny
[Obrázky: TN_Obraz1289.jpg] horní část je provléknuta cca 6cm drátem (pozink)
[Obrázky: TN_Obraz1290.jpg] vloženo do kbelíku, nasadit rukavice a zalít kyselinou, po minutě je přebytečná kyselina slita zpět do kanystru
[Obrázky: TN_Obraz1291.jpg] odnést k úlům, sundat střechu, rozevřít dvě mezery mezi rámky, vložit odpařovače
[Obrázky: TN_Obraz1292.jpg] zakrýt fólií a střechou
[Obrázky: TN_Obraz1293.jpg] očka uzavřít na jednu včelu, hlavní česno otevřeno. Hotovo, jde to rychle a za 10 dní zopakovat.
Tip: místo pozink drátku fungují dobře i dvě kulatá párátka. Životnost mají stejnou jako MtG a není problém se skladováním a odpadem.
Ivan Černý
A já to nechal ženu z boků sešívat Rolleyes Tohle ji nemohu ani ukázat Big Grin
Drátek používám narovnanou kancelářskou sponku naohýbanou do podobného tvaru, jako je pro gabon.
Namáčím to kýblu od 2,5kg Primalexu a až pak to dávám do síťky, takže síťka je prakticky suchá a mohu to do včel dávat bez rukavic.
Také jsem to zkusil. Jednak mi to vyšlo rychlejší připravit to předem holýma rukama a po zkušenosti s popálenou rukou od kyseliny, bych na to holou rukou už nesahal.
V jednoduchosti je krása a v kráse je poesie ... WinkBig Grin
Díky za tipy!
Jiří
(26.07.2012 8:54)PetrM napsal(a): [ -> ]A já to nechal ženu z boků sešívat Rolleyes Tohle ji nemohu ani ukázat Big Grin

Me to ted sila teta, neboj nebudem litovat! Kdysi, nebyl cas, tak jsem pytliky prechodne sesponkoval kancelarskou sponkovackou, dve-tri sezony vydrzely, letos uz sponky v drtive vetsine urezly.
Desky si napoustim lehce dopredu, skladuju je v plastovem kybliku s vikem. Samotna aplikace do ulu uz je hracka, pouzivam paratka k plne spokojenosti, zavesuju pres horni loucky (pokud jsou desky pripravene je to vlastne stejny jak s gabonem:- ) )

Ale i tak je s tim roztocem nejak moc prace Sad Pamatuje jeste nekdo jak se zilo bez roztoce? Co ti vcelari tehda vlastne delali? Smile) Ale to by patrilo do jineho vlakna...

T.H.
Zdravím Honzo.
Chci tě poprosit o radu kde koupit kyselinu v kanystru a ty zelené desky MG?
U nás jsme měli již dva roky gabon a tak jsme se domluvili že letos dáme formidolové desky.Spoléhal jsem na to a když mi dnes jednatel zavolal že desky budou prý jen pro někoho kdo měl nařízený nátěr a tak že prý Dol nestíhá letos pro velký zájem vyrábět tak mě polilo horko!
Prý to objednává přes okresní výbor a takhle že to letos bude.Pan doktor Krabec (což je náš krajský veterinář přes včelky) a také člen výboru mu to prý takhle řekl.
Nevím co si mám o tom myslet protože tohle je naprostá neschopnost a nehoráznost!
Takže hledám na rychlo jinou možnost jak aplikaci provést.
Poradíte prosím kde kyselinu a ty desky sehnat?
Tu skelnou síťovinu jsem tuším viděl někde v železářství v metráži.
Díky za každou radu a odkaz.
Míra
Míro ty desky se dají sehnat třeba ZDE nebo ZDE


kyselinu lze koupit bud u Matelů nebo kontakty lze najít i tady ZDE
Vcera jsem je kupoval v Liberci Vp Jested - 60,-kc baleni po dvou deskach
Z toho, co píše Míra, až mrazí ... Jednak je už na KM nejvyšší čas a orgánové, kteří si usurpovali patent na moudrost a svou vůli vnutili i do vyhlášek a metodik, najednou nejsou schopni plnit elementární závazky a pravidla, která sami stanovili ... Je to na žalobu ...
My jsme totiž ti, kteří jsou za svá včelstva ze zákona odpovědni a my také neseme veškerou tíhu nákladů i tu tíhu, která nejde vyjádřit v chechtákách ...
Není to ovšem poprvé, jiné regiony toto zažily už vloni ...
Navíc mi za tohoto počasí, kdy jsou teploty pořád hodně vysoko, připadá užití Formidolu (85%) hodně na hraně ... Každopádně bych volil dlouhodobý odpařovač s koncentrací 65%, ale až po weekendu, kdy se má trochu ochladit.
Letošní rok je divný. A pokud jde o nasazení KM, těžko se právě v době, kdy by nasazena být měla, hledá vhodná chvíle s dobrými podmínkami. Už celý červenec ... Je vždy jen pár dní, kdy je relativně chladněji. Do toho není snůška, tak se musí krmit ... Těžká kombinace ...
Hodně štěstí všem ... Jsou tam, i když někdy tolik nepadají ... Viz loňský rok ... Wink
Jiří
Referenční URL's