Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aplikace kyseliny mravenčí
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Koukám, že se tu rozjela velká diskuze (spíše již hádka) na téma teploty v úle, odpařování.
V jádru souhlasím s Rudolfem. Oponenti mají také v něčem pravdu a trefují se do jeho názoru, že není pravda, že teplotu včelky v celém prostoru dokonale udrží pořád na stejné úrovni. Ale mám dojem, že ty rozdíly nejsou zdaleka tak podstatné, aby to zásadně měnilo použití desek. Dle mého názoru je jen potřeba si uvědomit průběh počasí (nejen teplotu, ale i vlhkost - ta odpařování ovlivňuje stejně) a "s citem" najít vhodný postup vložení desek. Něco jako selský rozum Big Grin
Takže např. já když vidím velké teploty (jako nyní) vkládám Formidol nahoru (ne do podmetu) - nechávám stále těch tuším 5 dírek, ale dávám velký pozor na to, aby deska nebyla přes vosky nad loučkama "prohnutá". Protože prohnutí udělá k dírce cestičku a odpařování zesílí! A podle teplot volím odkrytí za 48h nebo déle.
Desky do podmetu a zeshora, ač to je zajímavé - mně vyhovuje zeshora. Leč tím, že mám zasíťovaná dna a pod nimi nechci "zavírací" šuplík (aby včelstvo mělo více větrání), takže i desku se síťkami pro kontrolu spadu mám níže (i za cenu, že není uzavřená a všichni k ní mohou, jen ať to hlavně krásně větrá), nedávám KM na síť z důvodu rychlého odvodu par z úlu. A já chci aby páry šly odshora dolů - ale úl větral.
Každý má svůj postup, ale z hlediska úhynů včelstev na roztoče prostě konstatuji, že nemám potřebu to měnit, když to funguje. A myslím, že kdo má svůj postup a úhyny prostě nemá, tak ať to nemění, vždyť jak odpar, tak úhyn je otázkou obrovské spousty faktorů - nejen teploty.
A k Rudolfovi potvrzuji - dávám KM i v době vysokých teplot - akorát to dělám v tyto dny večer a né v poledne... Přeci podstatné je spíše vložit ho tam rychle (raději vytočím med dříve a nechám jim, co ještě donesou na zimu) a né koncem srpna.
Přidám se ještě jednou do diskuse, abych ji posunul dále a podělil se o zkušenosti. Dělal jsem v minulém roce i letos několik pokusů s různými typy odpařovačů, které jsem vkládal do včelstva při teplotě okolí asi 27 stupňů C a vlhkosti asi 45%. Sledoval jsem stupeň rozrušení včelstva. Aplikace byla prováděna v mém případě vrchem. Použil jsem hobru, celulózu a florex. Pro kontrolu jsem postupoval stejně ještě u dalšího včelstva s tím rozdílem, že pořadí odpařovačů bylo jiné. Vložení trvalo asi jednu minutu, když byla odezva silná možná míň. Výsledný poznatek byl ten, že kapacitně poddimenzovaný odpařovač nezpůsobí při této teplotě přehnanou odezvu u včelstva jak v langu tak v utepleném úle. Musím říci, že za poddimenzovaný odpařovač považuji ten, který je schopen pojmout ještě asi o jednu pětinu množství KM více než je deklarováno aniž by vykazoval známky odkapávání. Proto u odpařovače, který je KM plně nasycen (ponořením do KM nebo nalitím na houbičku) může dojít k reakcím o kterých zde bylo psáno v příspěvcích výše.

K odpařování ještě jedna poznámka: Při použití odpařovače stejného typu byl odpar v létě 10 gramů a 6.3.2012 – 15 gramů při zhruba stejných otvorech za 24 hod. bez přehnaných reakcí včelstva a bez poškození matek. Co myslíte je to o venkovní teplotě nebo o teplotním režimu ve včelstvu?
Myslím že teplota není jediným podstatným ukazatelem. Při vysoké teplotě, ale zároveň při vysoké vlhkosti se účinek kyseliny ředí, což na jednu stranu při tomto souběhu nemusí být při vysokých teplotách pro včely fatální protože to na druhou stranu snižuje účinnost. A letošní léto (alespoň v mé lokalitě) je velmi vlhké.
Tady jsem něco našel co vypadá jako "včelí kapačka".
Docela dobrý i s regulací dávkování.-http://www.bienenaktuell.com/photos/bild...ropfsystem
Takže všechno už mám doma-kyselinu,houbičky,šedé síto do oken i florex.
Pokud bych tedy vložil desky florexu (předpokládám dvě) který má rozměry 10x7,5cm jak je udělat silné? No a kolik kyseliny (65%?) do nich napustit? Odpar bude tedy probíhat z celé plochy a ne jako u desek MG jen z řezné hrany.
V případě použití houbičky kolik té kyseliny?
Nebo mám raději vložit ty desky Florexu do zipsáčků s jedním otvorem třeba 30mm a položit do středu nástavku na otvor ve fólii pro krmení.
Prosím o přesný polopatický popis pro ....mě.
Díky

Ještě mě napadá jestli existuje nějaká smršťovací fólie co by se po nahřátí pěkně přitulila na ten florex a vznikl tak MG.

A ještě jedna otázečka-dá se florex řezat odporovým drátem jako styrodur?
Muší síťovina má s KM docela problém - viz třeba http://jjvcela.sweb.cz/Kyselina_soubory/kyselina.htm

Velikost odparné plochy je potřeba odzkoušet, na to teď už asi nemáš čas... Pro inspiraci tady je pár hodnot z komerčně vyráběných odapřovačů (sroluj úplně dolů): http://www.vcelky.cz/kyselina-mravenci.htm

Použití houbičky tu popisoval tuším Zdeněk Klíma - zkus si prohledat celé téma. Kdyby to nebylo tady, bylo to v Moderním včelaři nebo v eVěstnících. Taky tam najdeš článek Jiřího V., který popisuje "hobráky" - jak v MV, tak i v tomto vlákně...

Všechno už tu je...
Asi bych nenechal odpařovat florex po celé ploše, zvlášť za horka, by to mohlo výrazně poškodit včely.

Jenom pro zajímavost. Zkoušel jsem houbičky v loňském roce - má to své výhody i nevýhody, ale ty už tu asi někdo popsal Smile Já jsem zkoušel část houbičky/utěrky uzavřít do zipového sáčku s tím, že se kyselina za sáčky prostě nasaje do té odpařující se části (podobně jako knot)), to s ebohužel nekonalo. Buď má houbička špatnou nasákavost a vedení kapalin nebo to včely dokázaly nějak ovlivnit - především propolisováním. Pri druhém použití totiž houbička výrazně hůř sála kyselinu. Ovšem taky může jít o vliv kyseliny, která mohla poškodit vlákno.

Na ten florex bych použil potravinovou fólii a lepší fén nebo méně nahřátou teplovzdušnou pistoli - mohlo by to stačit...je to ale jen nápad Smile
Pro zajímavost. Zapojil jsem se do klinického pokusu s Formidolem 80 ml. Zakoupil jsem od VÚVč. desky na 10 včelstev. Dnes jsem Formidol aplikoval. Manipulace s léčivem je dobrá a řekl bych i bezpečná. Na rozdíl od Nassenheiderů a jiných udělátek odpadá manipulace s kyselinou. Též, jako u Nassenheiderů, je třeba vyjmout 1 - 2 rámky a vložit léčivo. Závěsy "pytlíků" s deskami jsou upraveny pro vysokou rámkovou míru. Pro rámky vysoké 170 mm je nutno závěsy zkrátit přehnutím a zajištěním např. kancelářskou sponkovačkou, aby visely a nekrčily se někde v koutku. Pro kontrolu jsem u 5-ti včelstev použil i Nassenheidery. Jsem zvědav, jaké budou spady kleštíků. Přirozené spady mám letos velmi nízké a i Formidol test koncem června nehlásil žádnou katastrofu.

[Obrázky: Fotografie0126.jpg]
Formidol 80 ml připraven k použití


[Obrázky: Fotografie0127.jpg]
Vložení Formidolu do včelstva

[Obrázky: Fotografie0129.jpg]
Aplikace Nassenheiderů 2 ks na včelstvo o 6-ti nízkých nástavcích

[Obrázky: Fotografie0131.jpg]
Včelstvo 3 hod. po vložení Formidolu, u včelstev s aplikací Nassenheiderů je situace obdobná.

Formidol 80 ml obsahuje 80% kyselinu. Nassenheidery jsou plněny 65% kyselinou.
JK
Chtěl jsem se zeptat kolegů kteří používaji odpařovač Nassenheider, kam umisťují odpařovač u včelstev které jsou jen v jednom nastavku. dik
Co nejblíže plodu, ale tak, aby mezi plodem a NH byl jeden plást, aby to pro plod nebyla taková pecka ...
Jiří
(09.08.2012 15:52)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Dnes jsem Formidol aplikoval.

Josefe bylo by možné převážit vložené desky pro zjištění denního odparu a také pro zjištění, kdy včely rozkoušou dolní rohy pytlíku. Rád bych srovnal svoje jarní zkušenosti s Vašimi.
Tak to mne nenapadlo. Již jsou ve včelstvech a včely větrají a větrají. Takže by to chtělo zvážit "panenskej pytlík". Ten již nemám. Kdy začnou fedrovat rohy, snad to zjistím. Ale vypadá to, že Formidol funguje, protože velstvo, které vykazovalo nejvyšší spad po 24 hodinách 5 ks mělo po osmi hodinách již 12 kleštíků na podložce.
JK
Já měl ve 3 úlech F80 váhově v rozmezí 121g,129g, 132g, při vložení. Jedno včelstvo vykousalo rohy již pátý den, šestý pak se již pustily do nosiče, druhé osmý, třetí bez vykousání. Tam kde bylo vykousáno se odpar zvýšil a sedmý den již bylo nasuchu. I kvůli tomuto je lépe zašít jej do síťoviny. Snadno se napouští a může se opět použít.
To stojí za úvahu. Protože však se F 80 skládá z několika (tuším 4) desek, je možno tyto nařezat z použitých desek Formidolu 40 ml, vložit do upraveného zipsáčku a zašít do síťoviny. Odpůrci "dodo" nechť prominouTongue. jsem již takový. Juž se nezměním.
JK
Nemůžu se zbavit pocitu, že Formidol 80 je takové, výzkumným ústavem modifikované, MiteGone Smile
mozem sa spytat, vcera som prvykrat narabal s formidolom (klasicky 40ml 80%)

no co ma prekvapilo, po otvoreni a vytiahnuti navodu (reku, ci tam nieje nieco nove v porovnani s internet navodom) tento bol asi nasiaknuty tou kyselinou (neviem isto, s kyselinou robim prvykrat) pretoze ma ovalil taky puch, znacne neprijemny a dusivy, musel som to citat na vzduchu a drzat to na max vzdialenost ruk, aby mi tie vypary dali pokoj
a potom tie dosky, pri nich ziadna takato vec, ziaden extra puch, dal som ich do vciel, ani oni si toho moc nevsimali, ziadne "rozrusenie" ani nic som nepozoroval


no a moja otazka, bol ten formidol ok? nebol nejako poruseny vnutorny obal (aj ked mne sa zdal ok pri oboch doskach) kedze navod sa mi zdal nasiaknuty, a dosky praveze, malo nasiaknute? alebo je to normalna prax s formidolom?
Musím potvrdit,i já mám naprosto stejnou zkušenost. V předchozích letech tomu tak ale nebylo,aspoň myslímSmile
dobrý vonný stromeček do auta pro tchýni Cool
(10.08.2012 8:46)Vendelin napsal(a): [ -> ]... bol ten formidol ok?
... je to normalna prax s formidolom?

Je to divné, tohle běžné není, pokud jde o mou zkušenost.
Jiří
hmmm dnes mi ten co to predava povedal ze je to bezne, tak teraz babo rad Confused
ale na druhu stranu, tie vcelstva do ktorych som ho dal vcera nevykazovali nijake "zle" znamky (aspon podla mna, az na par vciel ktore kruzili okolo toho formidolu a vzdy ked sa k nemu priblizili jak keby dostali sok elektriky Big Grin chvilu prestali a potom zase sli k nemu) a kliestiky tiez zacali padat (prvy den 13 priemer, predtym bol denny spad +/- 1 az 2)
Referenční URL's