Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aplikace kyseliny mravenčí
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ľudia, ktorí predtým nikdy neprišli do styku s kyselinou mravčou vo vyššej koncentrácii, naozaj môžu mať nepríjemný zážitok. Prirovnal by som to k zážitku s koncentovaným čpavkom.
(09.08.2012 21:58)architekt odpadu napsal(a): [ -> ]Já měl ve 3 úlech F80 váhově v rozmezí 121g,129g, 132g, při vložení. Jedno včelstvo vykousalo rohy již pátý den, šestý pak se již pustily do nosiče, druhé osmý, třetí bez vykousání. Tam kde bylo vykousáno se odpar zvýšil a sedmý den již bylo nasuchu. I kvůli tomuto je lépe zašít jej do síťoviny. Snadno se napouští a může se opět použít.

Jj Karle, po 42 hodinách jsem již našel cupovanou celulózu na podložkách a to u všech včelstev. Pokud budeme ten F 80ml používat, bude to chtít pylíky ze síťoviny.
JK
Jj, Josefe. Po osobních zkušenostech považuji za nejlepší odpařovač SDJV. Levný, účinný podle našich představ a máme si přes zimu s čím hrát.
hmm tak po dvoch dnoch som dnes chcel dat dole regulacny obal z formidolu, kedze sa mi zdalo ze sa este neodparilo dost, nechal som ho tam

ale, je normalne aby cez tie kruhy cez ktore sa to odparuje bolo dost vela napichanych zihadiel do tej celulozy? (dost vela je dokopy asi odhadom 40, pricom v jednom asi 30 v ostatnych zvysok Confused )
(11.08.2012 18:24)architekt odpadu napsal(a): [ -> ]Jj, Josefe. Po osobních zkušenostech považuji za nejlepší odpařovač SDJV. Levný, účinný podle našich představ a máme si přes zimu s čím hrát.

Zkratky mi nikdy k srdci nepřirostly. Promiň moji neznalost. Co je to SDJV? Možná to zde již bylo, ale nějak si to nevybavuji. DBP6JSJBPČ. JK
(11.08.2012 20:01)Vendelin napsal(a): [ -> ]... ale, je normalne aby cez tie kruhy cez ktore sa to odparuje bolo dost vela napichanych zihadiel do tej celulozy?...

Ano, to je běžné.
(11.08.2012 21:46)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]
(11.08.2012 18:24)architekt odpadu napsal(a): [ -> ]Jj, Josefe. Po osobních zkušenostech považuji za nejlepší odpařovač SDJV. Levný, účinný podle našich představ a máme si přes zimu s čím hrát.

Zkratky mi nikdy k srdci nepřirostly. Promiň moji neznalost. Co je to SDJV? Možná to zde již bylo, ale nějak si to nevybavuji. DBP6JSJBPČ. JK

Omlouvám se, to bylo úmyslně, aby to přitáhlo pozornost, protože to tu již bylo. SDJV je samo-doma-jiří-vítamvás. Jirka Vítámvás totiž podle mého názoru dotáhl domácí výrobu formidolů k dokonalosti. Na svých stránkách má postup výroby, při které recykluje použitý materiál z Formidolu40. Výhodou je, že si může stanovit objem nosiče tak, aby sloužil jako dlouhodobý odpařovač, který může napustit KM o koncentraci a obsahu podle své volby. Tímto mu tady skládám poklonu.
Nevím jak Jirkovy, ale mě tu desku Formidolu vždy zrecyklovaly včely - plný podmet, ucpané česno, plné uličky mezi plásty takovou vatou a v ní zamotané včely.
Jak jsem již jednou psal - materiál bez patřičné ochrany, který včely rozkoušou do podoby chuchvalců vaty NIKDY.
Návod, který říká, že je možné desky ponechat, že prý včely samy vynesou je dle mého názoru přinejmenším zavádějící.
Nebo, že bych měl nějaké včelky extra-hryzalkyHuh
Máte někdo zkušenosti s aplikací na kuchyňskou utěrku do podmetu? Kolik a kolikaprocentní. Omlouvám se, jestli už se někdo ptal, ale nepodařilo se mi najít. Díky za odpovědi nebo odkazy.
Kuchyňská útěrka se dá do podmetu použít, ovšem s 85% HCOOH. Lepší je použít jí na horní loučky, nad plod a v koncentraci 65%(jednodušší aplikace). Podmínkou dobré účinnosti je zůžené hlavní česno a uzavřená očka, drátěné dno překrýt. Ideální je použít 24h aplikaci a po odparu opakovat. Ja jim dám den pauzu a pak znova naliju na houbičku dávku kyseliny.
Mám stropní krmítka a chci aplikovat mezi dávkami krmení a chci aplikovat bez zásahu do včel. Tak jsem uvažoval o rakouské aplikaci do podmetu 85% KM.
No kdybys měl ukrajinské plastové tak by se dalo uvažovat o tom tu houbičku vzít rozstřihnout, dát do krmítka bez středového kloboučku, polít KM a zavřít víkem (pokud možno vzduchotěsně).
Pak by se KM vypařovala v krmítku a propadávala otvorem do úlu.
Pokud bys nechtěl, aby ti tam nalezly včely a dostali se do styku s KM, pak by bylo ještě dobré vyrobit místo původního kloboučku nějaký děrovaný nebo zasíťovaný silonovým sítem.
Nastřídačku bys pak zakrmil, vyměnil klobouček dal houbičky a KM a až se odpaří tak opět prohodil. Tím bys měl zároveň vydesinfikováno krmítko.
Jen to vyzkoušet.
Mám krmítka od Matelů. A tohle je výborný nápad. Na utěrku aplikuji a pak ji rozložím na horní síto. V tom případě dám, ale 65 %ni. Kolik ml. na tři nástavky lang 2/3? Díky.
Z jiného soudku: firma Vcest už má v nabídce Liebigovy odpařovače KM. Nová verse s nižší lahvičkou, vejde se do všech výšek nástavků (celková výška 12 cm).
http://www.vcest.cz/obchod/index.php?p=p...-.mravenci
Jiří
Tento odparovač / ten novší - nižší/ považujem za najlepšie technické riešenie z komerčne vyrábaných odparovačov, ktoré sú na trhu. Skúšal som rôzne amatérske konštrukcie, ktoré síce fungujú, ale improvizovať s KM nie je žiadny špás. Tento nový LO by sa dal ešte vylepšiť.
Prospela by ešte nižšia nádoba umiestnená pri stene nástavku na okraji knotu, ktorá by umožnila odčítanie odparu cez sklo zvonku a operatívnu reguláciu odparu podľa špecifiky včelstva a zmeny teplôt posúvaním šupátka - tiež zvonku. Tak by ste si obehli včelstvá, urobili kontrolu a korekciu odparu za pár minut a liečenie by bolo efektívnejšie a s menším rizikom straty matky. Pod odparovač je vhodné vložiť sieťku proti prístupu včiel, aby sa zamedzilo znečisťovaniu odparovača.
MG a NH umožňujú prvotné nastavenie odparu veľkosťou odparnej plochy, ale to je všetko. Navyše na ich inštaláciu je potrebné manipulovať s rámikami. Preto je LO podstatne lepšie technické riešenie pre dodanie KM do včelstva než MG a NH. Nevýhodou je len rezerva NN, alebo jednoduchý nadstavec so sieťkou vo výške LO, ktorý môžete používať na podkladanie pri manipulácii s NN, na ochranu pri krmení a na skladovanie plástov.
K Albertovu přesnému výkladu ještě dodám, že i u LO se dá regulovat velikost "knotu", tedy odparné plochy. Je na několik způsobů perforovaný pro různé typy a velikosti úlů, což je přímo na knotu jasně vyznačeno. Odpařování pomocí LO se mi jeví jako pravidelné a rovnoměrné, tedy žádný počáteční šok ...
Jiří
Zkoušeli jste někdo dávat houbičkový odpařovač s 65% KM teď, když je 28°C ve stínu, do podmetu? Mám strach jim to dát přímo nad hlavu. Sice mám uteplené úly a i ve víku 3 cm polystyren, ale nevím. Vím, že na aplikaci do podmetu tu jsou námitky, že to nemá účinnost, ale dnes jsem znovu koukal do knížky Včelaříme ekologicky od C.Bentzien a ta tam jasně doporučuje při teplotě nad 20°C to dát do podmetu. Tam to taky dávají v Rakousku i když s 85 % KM (název knížky si teď nepamatuju, ale překládal ji D. Titěra). Jen místo houbičky chci použít desky Hobrafilt. Nechce se mi jim dávat Formidol, který jsme letos nafasovali.
Díky P.
Kniha se jmenuje Ekologický chov včel(Včelaření podle pravidel přírody). Na str.107 autorka uvádí dávkování 2ml(60% HCOOH)na plást Zanderovy míry(ošetření zhora), zdola se navyšuje na 3ml(60% HCOOH). Při stejném dávkování používám 65% HCOOH. Ta šedesátka je na hranici účinnosti. Houbičky aplikuji vždy večer. Pokud májí být vedra nad 25st.C nevadí to, neb cca polovina kyseliny se odpaří přes noc. Je to 24h aplikace. Ošetřovat zdola leda 85% HCOOH. Šedesátka je neučinná a 65% ma nižší účinnost, než je při aplikaci shora.
Díky pane kolego, máte samozřejmě pravdu s názvem té knížky. Dnes navečer jim to tam dám na rámky a uvidíme.
Ahoj, můžu použít dlouhodobý odpařovač Nassenheider na týdenní ošetření oddělků v těchto denních teplotách kolem 30 stupňů ? Dal bych houbičky, ale na výměnu odpařených houbiček nebudu mít čas. Počítám , že bych dal tak 180 ml. do nástavku nad plod a menší odpařovací knot. Po týdnu bych zase začal krmit. Nerad bych něco zameškal. Díky.
Referenční URL's