Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aplikace kyseliny mravenčí
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
S tím podmetem je to trochu asi jako magie a asi je třeba vzít v potaz spoustu faktorů a navíc už mít ten "cit" pro věc a vlastní zkušenosti, jak o tom hovoří už protřelí kozáci v půtkách tužení ... Big Grin (Havlíčku, díky!Wink).
Na letošním setkání uživatelů VMS o tom moc zajímavě mluvil kolega Jiří Vítámvás a pro mne to bylo velice přínosné a podnětné. Totiž že mu to v podmetu fungovalo třeba i v listopadu. Ono je to s těmi párami KM a s jejich putováním úlem v daném čase a za daných podmínek asi poněkud složitější ... Fungovalo, zdůrazňuji, i když - a zase: na konkrétním místě, za konkrétních podmínek a v daných úlech ...
Jsem moc rád, že tohle jsem mohl slyšet a myslím to naše další včelařské bytí zase posouvá o krůček dál. Vyzkoušíme, podělíme se ... Ne? Big Grin
I když bych stále vedl debatu o koncentraci kyseliny v konkrétních časech roku. Fakt je, že takhle na jaře či pozdě na podzim se 85% asi hodí víc, má vyšší účinnost. Je dobré mít doma v záloze obě koncentrace.
Předevčírem jsme s kolegou v debatě narazili i na jiný aspekt užití odpařovače v podmetu. Totiž v Dadant systému, který má dole ještě min. jeden manipulační nástavek, tudíž je vzdálenost odpařovače od plodu hodně velká. Má s tím někdo zkušenost?
Díky.
Jiří

(01.02.2013 12:56)Bobr napsal(a): [ -> ]tuto metodu prezentoval p. Vítámvás - odkaz lze nalézt i zde na fóru. Jeho stránky jsou zde: http://www.vcelarstvi-vitamvas.cz

Sorry, chaos, překřížili jsme se ...Big Grin
Už to tu výše, tuším, proběhlo, ale je to ta téhle adrese:
http://www.ivancice.cz/vcelari/metoda2013.pdf
Pokud se v tom hůře orientujete, postupujte v šipkách podle směru hodinových ručiček.
Jiří
No právě, ono těch faktorů které ovlivňují účinnost je hodně. A věřím, že jsou i včely, které to umí řádně vyvětrat a ovlivnit,aby se ty páry k nim nedostaly tolik, jako u těch, co třeba jsou silně napadané, oslabené- ty se třeba tolik bránit nedokážou a lépe se odbleší. PAk není listopad jako listopad, zrovna tak i to jaro i léto je někdy divné....

Moc Vám děkuji za doplnění info,kde že jsem to četla...no, je vidět, že ta paměť mi už taky neslouží jako dřív.
Bude hůř ... Big Grin
Jiří
Nebude!!! Věřím tomu, že poctivě strávené roky u včel nám musí život trošku prodloužit a po duševní stránce obohatit. Hlavně abych za pár let nezapomněla, kde že ty včely v tom lese mámBig Grin
(01.02.2013 11:22)alesjochman napsal(a): [ -> ]Tak a teď jsem přijel domů a musím rychle něco udělat. Mám nalít ty odpařovače a dát do úlů, nebo mám dát tu silnější kyselinu na houbičku a strčit do podmetu? Nebo oboje naráz? Abych to nepřehnal. V pondělí zase odjíždím, asi na měsíc. Poradíte mi, co je nejlepší?

Je potřeba nejdřív pochopit, jak kleštík vlastně včelstvo ničí. Primárně tím že poškozuje plod, ze kterého se líhnou zmrzačené včely. Takže pokud je poškozena zimní generace včel, tak je jakýkoli zásah asi s křížkem po funuse. Pokud jsou ale včelstva silná a úly se nevyprazňují, je možné že napadení nebylo velké, a včely přežijí. Rozhodně bych do nich teď nedával kyselinu, která je spíše na dlouhodobou aplikaci a není na ni správné počasí.
Vzal bych varidol, na každý nástavek napočítal dvě kapky, zafumigoval a ráno zkontroloval spad po fumigaci. Podle toho jak by to vypadalo bych přemýšlel jak budu pokračovat dál ( např. nátěr plodu atd).
(01.02.2013 11:22)alesjochman napsal(a): [ -> ]... po mém odjezdu a nacpali jsme do těchto 3 včelstev asi 120 kg cukru...

Kyselina netřeba při 40kg na včelstvo se ty VD utopily v zásobách.
na oddělek zase není 40 kg / sezona tak vysoké číslo - něco prostaví, něco proplodují a něco jim zbude na zimu Wink

kdyby to měly být jen zásoby tak by to byly 2,5 nástavků komplet zanešeno + něco plodiště tak to by je musel mít minimálně na 4 spíše na 5 nástavcích a to si nemyslím, že je skutečnost na stanovišti ( dle popisu aleš včelaří v optimalech)

pro aleše: pokud přežily bez tvoji pomoci doteď a vypadají v pohodě tak přežijí i ty zbývající 2-3 měsíce. Kouknul bych hlavně na podložky jak to vypadá tam a max pro jóóóó osobní zichr tu fumigaci (osobně bych je nechal jak jsou a oni ti ukážou, že veškerý včelařský příručka a nařízení KVS jsou jm tak akorát u žihadla )

věnoval bychale zvýšenou pozornost monitorování podložek a stavu v případě pochybostí si zavolat někoho skušenějšího v okolí nebo toho komu věřím, že mě poradí dobře
Já mám zkušenost, že letošní oddělky, které měly problémy s varoazou ani cukr. roztok nechtěly brát. Musela jsem nejdřív léčit a až když včely byly mimo ohrožení a spady v normě, pak v nich cukr zase mizel a nestíhala jsem krmit.
já bych si šel v klidu lehnout, včely nechal taky v klidu... pokud přežily do teďka, tak to znamená, že kleštík se nepřemnožil a včelstvo nepoškodil... a na jaře pro klidné spaní natřít plod a další postup totožný, jak kdyby se léčilo
(01.02.2013 11:22)alesjochman napsal(a): [ -> ]Je mi sice hanba, ale musím se Vám k něčemu přiznat a zajímají mě Vaše názory. Odjel jsem v srpnu pracovat do německa a léčení jsem zkrátka nějak prošvihnul a najednou byli vánoce. Mám 2 loňské oddělky a jeden smetenec. Všechny včelstva jsou krásné. Pěkně zesílili. Při krmení mi pomáhala přítelkyně i po mém odjezdu a nacpali jsme do těchto 3 včelstev asi 120 kg cukru. O vánocích jsem studoval, co s tím mám rychle udělat a líbí se mi ošetřování kyselinou mravenčí. Objednal jsem si 3x Nassenheider + 65% kyselinu a ještě jsem si vzal 85 % kyselinu. Tak a teď jsem přijel domů a musím rychle něco udělat. Mám nalít ty odpařovače a dát do úlů, nebo mám dát tu silnější kyselinu na houbičku a strčit do podmetu? Nebo oboje naráz? Abych to nepřehnal. V pondělí zase odjíždím, asi na měsíc. Poradíte mi, co je nejlepší? Je víkend, takže nic jiného teď nekoupím. Psal jsem to i Rosťovi Peškovi, od kterého oddělky mám, ale zatím tady na fóru asi nebyl. Prosím tedy o rychlou radu, ale moc mě nekamenujte, to už sem si vyslechnul. Děkuju za každý názor.

Problémy s kleštíkem bývají zpravidla u nejsilnějších včelstev. Létavky dokáží nanosit během týdne i stovky samiček. Kleštík se v oddělcích (natož ve smetenci) nedokáže na dělničím plodu tak rychle rozmnožit aby způsobil úhyn včelstva. JESTLI MÁ NĚKDO JINOU ZKUŠENOST - NECHÁM SE POUČIT.

Nyní léčení nemá žádný význam! Doporučuji nechat léčení na jaro a pro tento rok si s někým dohodnout nápravu, když budeš pracovně zatížen.

Jestli p. Pešek odpoví SZ - domluv se s ním, ať vloží odpověď i sem pro jiné včelaře.
"Nyní léčení nemá žádny význam"-dovolím si s pánom NB1 polemizovať,ak chce alesjochman tak "silno" liečiť,je tu ešte jedna možnosť-AEROSOL.Neviem v akej lokalite včeláriš-čo sa nadmorskej výšky týka-,ja by som to ešte teraz zaaerosoloval acetónom a M1AER a posledoval by som spád.Následne na jar po kontrole prezimovania-stav zásob,prítomnosť matky a pod.by som si urobil diagnostiku napr.AVARTINOM,alebo Varidolom.
Neviem ako je to u Vás v Čechách,vy tuším máte povinný náter plodu, s ktorým ja zas nesúhlasím/možnosť zachladnutia plodu/.Ale to je na inú tému.
Podľa toho by som potom zvolil ďalší postup liečenia v priebehu roka,tozn.teplota nie vyššia ako 25°C,KM-85%,odparné podlžky s KM dávam na medníkové rámky. Dávkujem 40ml na produkčné včestvo,20ml na odložence.V priebehu roka to zopakujem štyrikrát.Výhoda-KM sa môže používať v priebehu celého roka,tozn.aj pri produkcii medu.Výpary KM sú ťažké,preto padajú smerom dole do plodiska a včely ich odvetrávajú cez varroa sito von z úľa.Ako je už známe,výpary KM hubia roztoča na včelách ,ale pôsobia na neho aj pod viečkami plodu.
Výpary KM pôsobia ešte aj proti zvápenateniu plodu a nozematóze.
Nikdy by som nedával KM do podmetu-včely ju hneď odvetrajú-žiaden efekt.

.
Děkuji Vám všem za názory. Byl jsem v sobotu na výroční členské schůzi včelařů a taky jsem to tam konzultoval. Bylo mi řečeno, jako ostatně i tady, že oddělky a smetence by neměli být až tak moc ohroženy Varoa. A pokud včely přežili až do teď a jsou v pohodě, tak už do jara vydrží a potom to budeme řešit nátěrem plodu a kys. mravenčí. Jelikož jsem měl na podložce po krajích trochu vody, tak mi bylo řečeno, že je všechno v pořádku a včely už plodují. Tak jsem rád. Měl jsem strach, abych o včelky nepřišel. Měl jsem odevzdal a teď budu čekat na výsledky.
RolleyesSad
Jozko, prosim nemystifikuj, kyselina mravenci se da jiz pouzivat od 16 stupnu. V PNSV e - Vestniku je jarni leceni pomoci KM pekne popsane.
Ja nemystifikujem,možno so sa zle vyjadril,chcel som povedať,že vonkajšia teplota-ovzdušia by nemala byť vyššia ako 25 stupňov.
Konečně jsem se nějak použitelně dostal ke klávesnici a v podstatě zjišťuji, že není na co odpovídat, vše bylo vlastně řečeno.
Snad jen zrekapitulovat.
To, že to jsou oddělky, napadení VD nebude vysoké. Kacířsky bych si dovolil říci, že 1. sezónu snesou i bez léčení.
Kromě případného "přejetí" aerosolem s tím opravdu nyní nejde dělat nic.
Osobně bych počkal na výsledky a pak podle situace koncem března buďto natřel plod, případně nasadil KM. Nebo to udělat preventivně i bez výsledků.
Ona ta situace s VD není letos kritická, bývaly roky, kdy bylo hůř, podstatně hůř.
Aleši, klídek, nejhorší smrt je z vyděšení. Ono je už jaro vlastně za dveřmi. TAM se teprve uvidí, teprve tam se dozvíme výsledky té naší včelařské maturity. Pak přijde vysoká škola, to kolik po té maturitě bude medu.
Teď jsem o víkendu vybíral měl a přesně tak, jak píši v jiném tématu - poctivě zaznamenávám spady jednotlivých včelstev. Někde něco je, ale docela takový normální průměr. Prostě hodně nul, někde 1 - 5 roztočů. Ale jsou výjimky i 50 ks.
Zároveň i podle podložek můžete alespoň v hrubých rysech udělat představu o kondici včelstva. Nejlépe jako ve škole 1 - 4 (5 je exitus). U mne je to nyní drtivá většina za 1, sem tam 2, ojediněle!!!! horší. Že by náznak?
A protože naprosto přesně vím kde a kolik, mohu cíleně a selektivně reagovat - ne plošně.
Obrovská úspora práce. A hlavně řeším jen ty, kde je to potřeba. Celé to už pak je jen a jen o systému.
iRP
P.S. Ještě přidám jeden postřeh - prakticky nulové úhyny (zatím). Resp. tam, kde k nim velmi ojediněle došlo, nebyly včelstva "košer" už na podzim, takže jsem je vlastně čekal a tedy mne nijak nepřekvapily.
Ešte jednu vec mohol NB1 urobiť a to odložence odvšivaviť hneď potom ako ich založil,vyliahol sa plod ,pred začatím kladenia novej matky.
Ja to tak robím,akonáhle sa vyliahne plod,ktorý som na odloženec odobral,natvrdo zaliečim AVARTINOM,ešte pred začatím kladenia novej matky.Samozrejme že mám varroa podložku na sledovanie spádu.
(03.02.2013 16:13)Jožko58 napsal(a): [ -> ]"Nyní léčení nemá žádny význam"-dovolím si s pánom NB1 polemizovať,ak chce alesjochman tak "silno" liečiť,je tu ešte jedna možnosť-AEROSOL.Neviem v akej lokalite včeláriš-čo sa nadmorskej výšky týka-,ja by som to ešte teraz zaaerosoloval acetónom a M1AER a posledoval by som spád.

Co na to odpovědět, když nemám osobní zkušenost?
(Nikdy jsem nenapravoval "neléčená" včelstva aerosolem)

Jestli je ale na tomto příspěvku aspoň trošku pravdy, může vzniknout problém.
Jak píše výše Rosťa ... Sledovat, zaznamenávat ... A potom, na jaře zase: sledovat, testovat ... Zaznamenávat ... a podle toho pak zasahovat ... Když je víc včelstev, je to dost složité, ale dá se i tak vymyslet použitelný modus vivendi ...
Jiří
Chystám se letos použít odpařovač kyseliny mravenčí nassenheider, protože sem měl letos kvůli varoáze velké ztráty chci léčit i během sezony. Na jaro natřu plod a zakouřím, listopad formidol a zakouření ale přes sezonu chci užít tyto odpařovače. Nemám jasno zda to jde během snůšky? Nezanechává to stopy v medu? nebo neobtěžuje to příliš včely? A jak je to s odpařováním v době kdy se blíží řepka? Neomezí to matku v kladení například? díky
Během snůšky NEEE. Já loni zkusmo z jednoho ošetřeného testl líznout zavíčkovaných zásob po léčení KM ( nassenheider 14 dní dva kusy na včelstvo) a bylo to kyselé jako s med s citronem!! Z jara, jak se zvedly teploty, jsem těm co měly vyšší spad dal po jednom ks na včelstvo s 85%KM a přes sezónu se broučci udržely, kromě jednoho včelstva na únosné úrovni. Ovšem podotýkám, že sledovat napadení včelstev VD se vždy vyplatí, jak před léčením, tak i po léčení a pokud je spad vysoký i během snůšky, tak bych jim asi sebral medné nástavky a krátkodobě třeba na dva dny s vyšší koncentrací KM třeba dvě formidolové desky šoupl pod víko bez obalu na prudko a po dvou dnech vytáhl. Ovšem je třeba dávat pozor, aby ty formidolové desky neležely hned na plodových rámcích, musí být včelám umožněnou si matku a plod před takovým náporem KM ochránit. Pán co jsem k němu chodil na školení, nám takový bleskový zásah předvedl a netratil ve včelstvu ani matku a ani plod nebyl nijak poškozen.
Referenční URL's