Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aplikace kyseliny mravenčí
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Výsledky po 16 dnech navazující na předcházející po 12 dnech.
Tam kde se stále držím dvou kupek 4x1/4 Formidol ( St, Ty ) jsou výsledky celkem předpokládané. Odpary se drží podobné jako v minulém období , ale spady klesají. Dnes jsem opět dal nové dvě kupky, ale s tím, že byly znovunapuštěny předešlé vyschlé.
Včelstvo Ty, které po minulé aplikaci výrazně hučelo je v pořádku a bez mrtvolek.
U Yannicku je to celkem jinak. Odpar se skoro zastavil. Je tedy patrné, že Yannick asi nebude pro toto ošetření použitelný jako dlouhodobý odpařovač. O tom už zde psal Pavel Holub. Yannick nechávám vyschnout a nahradil ho Formidolem.
Dobrý den,
se zájmem sleduji tvoje počínání a fandím ti. Z mých zkušeností vyplývá, že ten kdo využívá jen KM již po několik let pro ošetření proti VD, tak zjistí větší spady proti okolí. To tě nesmí vystrašit a musíš s tím počítat. Podle mne je to způsobeno zdravějším prostředím v úle během celého roku i pro VD. No a zároveň z takového včelstva pak musíš vytočit zdravější med. A o to přece jde že ano.
Je pravděpodobné, že pro toto období ta celulóza asi reaguje líp, odpařuje líp, vysychá líp a nenasává tolik vlhkost, které je teď hodně, je to vidět i na podložkách. On to ostatně kolega Vítámvás říká už delší dobu ... Wink Cenná zkušenost, díky za ni ...
Jiří
Navíc začínám uvažovat, že KM použiji i na zbylých 5 včelstvem, která jsem pro posouzení chtěl ošetřit běžnou cestou. A to hlavně z důvodu, že při nynějším teplém počasí začínám u běžně ošetřevaných včelstev pozorovat náznaky opětovného kladení. Pokud by tomu tak bylo a trvalo to třeba týden, pak další relevantní fumigace může být nejdřív koncem listopadu a to už také může být zase moc zima.
Kdežto KM má předpokládaný vliv na ukončení plodování a napříkad u včelstva Tu bych toto i potvrdil, protože po aplikaci KM je nyní podložka naprosto suchá.
V návode na použitie odparovača Yannick je spomínaná panická reakcia včiel ...
Ja sa chcem spýtať či už niekto (s akýmkoľvek odparovačom) takýto stav privodil?

Z toho by mi vyplývalo, že koncentrácia KM by mala byť tesne pod hranicou únosnosti pre včely, a teda že iné odparovače (amatérske aj komerčné) ak nedokážu takýto stav privodiť sú poddimenzované.
To myslím není přesná úvaha. Ta panická reakce včel prostě někdy může nastat (proto je třeba to nějakou dobu vždycky hlídat). Ale je to tak trochu jako ruská ruleta, myslím nikdo neví, proč to zrovna v té chvíli a u toho včelstva zrovna nastalo.
To, že to uvedli výrobci Yannicka, je je fair, prostě respektovali, že se to může stát a upozornili na to. Mně se to stalo po Formidolu, užil jsem ho u několika včelstev, ale jedno to nevydýchalo a panicky se vystěhovalo na přední stěnu úlu vloni. Nevím, proč, jen jsem ho vyndal a dal později v noci a byl klid ...
Taky jsem to zažil u jednoho užití desky Hobrafilt, tehdy to bylo ale s koncentrací 65 % a začátkem září. Ale zase to byla výjimka a spravilo to vyndání desky a odklad aplikace.
U Yannikcka se mi to nestalo zatím nikdy, ale je fakt, že dávám chlazenou KM a většinou večer, takže to pak vše začne fungovat jaksi postupně.
Nikdy se mi to nestalo u Liebigova odpařovače, kde je odpar postupný a stálý. Ani u Nassenheidera.
Jiří
Ten předpoklad o přerušení kladení při aplikaci KM je zajímavý. To plodování tam bude a hlavně u oddělku, pořád mi nosí kvanta pylu.
Další pokračování, tentokrát po 20 dnech ošetřování KM.
Tentokrát poprvé v celém mém pokusu došlo i na oběti. Pravděpodobně se na tom podepsalo teplé počasí. I když odpar třeba u Ty byl velmi podobný tomu z předešlých 4 dní. Tehdy skoro nic a teď cca 300 mrtvolek. Totéž Tu. Daly 18g/den při použití Yannicku a nic a teď při průměru cca 13g/den bylo cca 100 mrtvolek. Tudíž já předpokládám nějakou špičku hned první den, protože jsem dal KM v pondělí večer a úterý byl celkem teplý den, přes 20°C. Počty mrtvolek jednoznačně souvisí s místem,kde sedí včely. Včelstvo Ty je hodně vyvěšené do podmetu, tedy nejblíž KM. Naopak St díky polonástavku navíc sedí výše nade dnem a tedy mrtvolek minimálně.
Spady, na to že už by mělo ošetření skoro končit, klesají jen neochotně. A to hlavně u St. Ale první týden jsem ošetřoval neúčinně, tak to prodloužím a uvidím. Naopak u Ty bych to viděl, že jsme u konce, ale i tak ještě dokončím cyklus prodloužený o ty první dny.
Celkové spady za 20 dní: St - 437 , Tu - 387 , Ty - 128 .
Done, budeš ještě letos fumigovat, nebo tímhle končíš?
ahoj Done, já měním ty čtvrtky každý den brzo ráno. Když se mi zdál odpar a spad malý, tak jsem dvě přeložila půlkama přes sebe. Dokud nebyla ta tepla, bylo to v pohodě. Ty mrtvolky jsou způsobeny skokovým zvýšením teploty u úlu , během hodiny třeba o 10 stupňů. Na slunci je víc než těch 20 a stromy opadaly, takže se teplotní poměry u úlů v průběhu aplikace změnily. Včely v podmetu visí taky, ale po vložení se rolují nahoru. V těchhle vedrech teda dávám ráno čtvrtku s tím že uvažuji ji večer vyměnit na noc za novou. Měla bych končit v úterý, spady mám obdobné, ale snižují se. Přemýšlím o kontrolní fumigaci, ale až to vyhodnotím. Podrobnosti dám do VMS až budu mít trochu času.
(27.10.2013 0:29)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Done, budeš ještě letos fumigovat, nebo tímhle končíš?

Fumigace ne, ale aerosol určitě. Chci křížovým testem zjistit kolik jich ještě spadne. To bude poslední krok pokusu. Podle toho si udělám vyhodnocení a úpravy pro příští rok. Ještě ale podle počasí uvažuji o krátkodobém reinvazním ošetření v listopadu, jak o tom píše p. Vítámvás.



(27.10.2013 8:30)hanča napsal(a): [ -> ]ahoj Done, já měním ty čtvrtky každý den brzo ráno. Když se mi zdál odpar a spad malý, tak jsem dvě přeložila půlkama přes sebe. Dokud nebyla ta tepla, bylo to v pohodě. Ty mrtvolky jsou způsobeny skokovým zvýšením teploty u úlu , během hodiny třeba o 10 stupňů. Na slunci je víc než těch 20 a stromy opadaly, takže se teplotní poměry u úlů v průběhu aplikace změnily. Včely v podmetu visí taky, ale po vložení se rolují nahoru. V těchhle vedrech teda dávám ráno čtvrtku s tím že uvažuji ji večer vyměnit na noc za novou. Měla bych končit v úterý, spady mám obdobné, ale snižují se. Přemýšlím o kontrolní fumigaci, ale až to vyhodnotím. Podrobnosti dám do VMS až budu mít trochu času.

Ty mrtvolky jsou opravdu asi vlivem teploty. V pondělí, když jsme byl na včelnici bylo opravdu na slunci 27°C a úly jsou na slunci. V úterý to mohlo být podobné. Takže pro příště zkušenost, že když rosníci budou hlásit takové teplo, musí tomu člověk přizpůsobit plochu. Já si musím najít cestu k dlouhodobějšímu odpařovači, nemám možnost být na včelnici každý den. Rád bych příští rok zkusil Formivan ( až manželka nebude doma, aby neviděla co vyvádím s jejím robotem ), Yannick se mi moc neosvědčil, příliš nasakuje vodou.
Jinak ještě jedna věc, u včelstev ošetřovaných KM, bych si troufl říct, že nedošlo k obnovení plodování. To u ostatních včelstev neplatí, tam bych to odhadl, že tak 2-3 z 5 se znovu rozjela, hlavně oddělky.
Dobrý den,
fandím vám a souhlasím s tebou ta zelená hmota se pro podzimní ošetření nehodí. Pokud můžu ještě něco dodat, tak jen to, že už si nepřipadám tak sám v novém přístupu k ošetřování a jsem rád za to, že si už konečně začínáme uvědomovat škodlivost opomíjení podzimního plodu.
V sobotu ráno jsem dal do každého včelstva novou kupku 4x1/4 a večer druhou. Všechny byly znovu naplněny, ne originál. V pondělí jsme využil volného dne a udělal kontrolu po 2 dnech. Opět bylo ve včelstvech Tu a Ty několik desítek mrtvolek. Včelstvo St sedí díky polonástuvku výš a tedy beze ztrát.
Po převážení bylo celkem jasno. Za ty 2 dny byla teplota kolem 20°C a průměrný odpar díky tomu cca 20g. Skoro určitě se dá říct, že odpar nebyl lineární, tedy první den byl určitě přes 20g. Potom co jsem prošel záznamy teplot z nejbližší meteostanice bylo jasné, že když teplota leze ke 20°C jsou 2 kupky 4*1/4 moc a mají za následek poškození malé části včel.
Celkový spad za ty 2 dny už je velmi nízký, tedy věřím, že jsem u konce této fáze ošetření a vzhledem k celkovým spadům ji hodnotím velmi pozitivně. A hlavně jako výhodu beru to, že když jsem zvládl já, jako začínající laik, musí to zvládnout každý.
Tak závěr mého letosního pokusu s aplikací KM na podzim do podmetu dopadl tak nějak rozpačitě.
Bohužel chlapy co u nás aplikují aerosol, tak moc svrběly ruce, že ho chodili aplikovat už 30.11. ?! Nechápu, ale co už.
Včera jsem kontroloval podložky co tedy po tom aerosolu padlo a výsledek je čistá 0. Tedy ani u 3 včelstev po aplikaci KM, ani u 5 po 1.fumigaci nespadlo vůbec nic. ( 2. fumigaci jsem nedělal, ptotože podle vývoje teplot koncem října na ni byl pořád čas a nakonec než jsem ji stihl, přišel aerosol ).
Mohu se tedy domnívat, že celý aerosol byl k ničemu ( plod, špatně namíchaná koncentrace, nefunkční technika nebo co já vím ).
Výsledky jsou neprůkazné a nezbývá než sledovat zimní a jarní spady a dělat smyv, aby se ukázalo jestli je rozdíl v ošetření KM oproti fumigaci.
Škoda , čekal jsem lepší závěr.
Já to tipuji že tam žadné roztoče nemáš Pepe, tak bud v klidu.Já u sebe jsem roztoče tak nevidel.
I tuto variantu v koutku duše připouštím a byl bych za ni rád. posledních 6 týdnů stále sleduji podložky a za celé to období jsem na podložce viděl 1 VD.
Zkoušel jsem ještě aplikaci 1/2 Formidolu do podmetu cca v polovině listopadu a to u všech včelstev. Teplota byla přes den cca 5-7°C, v noci 2-4°C. Bez valného úspěchu, odpar byl malý, takže nevím jestli to mohlo mít nějaký efekt. Každopádně z 8 včelastev spadl právě ten 1VD.
(10.12.2013 13:52)vcelitrubec napsal(a): [ -> ]Jo, souhlas, počítám s tím, že až pokvetou meruňky, tak tam půjde KM v Nassenheideru.

- převzato z jiného vlákna -

zajímalo by mě kdo aplikujete zjara KM. Slyšel jsem několik různých důvodů proč to nedělat. Naposled na přednášce př.Nerada, který tvrdil, že to včelám dost poškozuje receptory a snižuje to schopnost využít snušku, což na jaře vadí samozřejmě mnohem víc, než v podletí. (někde v poznámkách mám přesně co řekl, ale zrovna ty poznámky nemůžu najít- později doplním)
V minulosti jsem aplikoval zjara houbičky, ale také jsem od toho upustil. Na jaře se mi včely zdají snad nejcitlivější za celý rok. Asi nám tím říkají, že teď ne. Nicméně pokud není zbytí, je spad nebo jiný závažný důvod, raději doporučím nižší koncentraci 65% KM na krátkodobém nosiči. Aplikovat Formidol nebo natírat plod považuji za zvěrstvo. Celkově je lépe se léčení na jaře úplně vyhnout.
Podle mých zkušeností se vyplatí vše potřebné udělat už na podzim, aby nebylo třeba zasahovat zjara. Včely opravdu zjara dokáží vstřebat (promiňte mi ten výraz) hodně velkou koncentraci KM. Můj názor je ten, že jim vadí plodová přestávka (zrušení vajíček a nemladšího plodu). Tím se včelstvo opozdí ve vývoji.
Z vlákna "vyšetření zimní měli":
(19.01.2014 22:18)K-K-K napsal(a): [ -> ]Kdysi nám dával pan Dvorský na přednášce radu, že kdo chce léčit jen KM, musí dát vždy v době kvetení meruněk 65% KM.

Tak tady pozor. Ono to jarní léčení má svá docela podstatná úskalí. Osobně jsem jej přestal používat. Na druhou stranu, každý má svou technologii a co nefunguje mně, může dobře fungovat někomu jinému. Každopádně si myslím, že od jarního ošetření kyselinou už upustilo více včelařů...
Referenční URL's