Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aplikace kyseliny mravenčí
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Áno, aj ja som dal na rámiky sieťku, na to latôčky o výške cca 3 cm a až na ne som dal Lysoň. A samozrejme prekryl som to fóliou.Minulý rok, keď som dal Nassendheider, boli teploty počas celej doby aplikácie cez 30°C, až 36°C, v noci cez 20°C.Včely reagovali, vyšli na letáče. KM sa odparovala priam viditeľne, bolo to zreteľné každý deň, ale dal som ten menší knôt, kvôli vysokým teplotám. Matky prežili, včelstvá prežili, ale ja som sa priam modlil...Teraz sú teploty u nás od cca 18°C do 25°C - noc - deń. V tom Lysoni to nebudem vedieť odsledovať, savý materiál mi neukáže množstvo odparu. Čo ma trochu trápi. Od rána chodím sledovať včelstvá, nič výnimočné sa nedeje, lietajú, nosia peľ. Ale už niekoľko dní je tu pod mrakom, slnko vykukne iba občas a tiež popršiava. Každý deň. A výhľad sú dažde až do konca týždňa. V sobotu a nedeľu by mali teploty vystúpiť do 28-29°C. Myslím, že vzduch je vlhký a zrieďuje výpary KM, preto nie je vidieť žiadnu reakciu zo strany včiel.V nedeľu večer ukončím KM a chcem dať Gabon. Som zvedavý na spad klieštikov, pred aplikáciou KM som na podložkách nenašiel nič. Dávkovaniu KM verím, ale neviem, či Lysoň bola tá správna voľba. Bol by som totiž rád, aby sa to množstvo KM aj odparilo a neostalo v odparovači. A ďakujem kolegom za rady, sú pre mňa cenné, včelárim iba druhým rokom.
Karole, bezva a díky za sdílení těchto poznatků. Je zjevné, že to cítíte ... A ono je to u KM většinou spíš o tom "citu". Klasický postup, jak se propracováváme ku "své" metodě. A je skvělé, že si tu o tom můžeme povídat ...
Sledujte dál spad a klidně tu účinnost překontrolujte i tím Gabonem a pak se podělte, jak to dopadlo.
Je tu stále totiž problém účinnosti a také interpretace dat - a zejména právě v souvislosti s aplikovanou metodou a konkrétním odpařovačem či mediem ..
(http://www.mojevcely.eu/news/ucinnost-od...e-yannick/ )
Kombinace různých typů monitoringu také není nikdy na škodu (smyv, testy napadení plodu. Takhle sezona je škola a buďme vlastně rádi, že přišla ...
Jiří
Tak ja som predvčerom tiež v 34 vytočených včelstvách nasadil kyselinu mravčiu 85%. Spad na podložkách bol pred aplikáciou takmer nulový za posledné tri týždne. Mno dnešná kontrola niekoľkých podložiek odhalila, že úplne klieštik ešte nevymyzol Tongue Nie je to žiaden extrém, včielky ako sa zdá, začali "upratovať". Na podložkách sa objavujú aj svetlé klieštiky, rozhryzené som ešte nepostrehol.
Na kyselinu nepoužívam žiadne sofistikované metódy. Stačí hubka na riad, kelímok od masla a 40ml striekačka. Keďže odpar nie je možné regulovať, dávam ju na noc pred tým, ako hlásia dva tri dni horšie počasie. Dnešná kontrola ukázala, že včely sú v pohode, na letáčoch vyvesené neboli.
To potom cez den tu kyselinu odstranite a date opat az na vecer?a davate 80% ci 65%?
Nie neodstraňujem, ak by však stúpla teplota nad 27 °C, prikryl by som kelímok vrchnákom a poobede zase otvoril. Počasie mi však praje a nemusím s tým šachovať. Kyselinu dávam 85%. Za tie roky mám odpozorované, že včelstvá to neskutočne nabudí a "upratujú" ako divé Big Grin Liečil som týmto spôsobom aj zvápenatenie včelieho plodu u dvoch včelstvách pred rokom a krásne sa z toho dostali.
(30.07.2014 9:39)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Kolegyně, kolegové, jiný kolega mi poslal své výsledky po nasazení odpařovače prodávaného firmou Baraník (http://www.baranik.sk/cz/vcelarske-potre...24-51_-htm )....

Tohle se mi líbí, vypadá to jako vylepšený NH co se nemusí šroubovat. Zajímalo by mě ale, zda se plní stejně blbě jako NH. Ta plnící škvíra je tak malá, že hrozí potřísnění kyselinou a střičkou to trvá zbytečně dlouho Dodgy
Stříkačkou Janette s redukcí a nasazeným kouskem infusní soupravy to jde, Dane, mnohem rychleji a také bezpečněji. Tedy u tohoto jsem to nezkoušel, ale u NH to mám ověřené. Je třeba koupit v lékařských potřebách Janettku "s příslušenstvím", kde jsou přibaleny ty redukce. A infusní souprava je tamtéž za pár kaček. Jak dlouhý šlauch se nechá, je individuální volba, já ho mám tak, aby dosáhl na dno kanystru s KM či petky, v níž mám KM. Pak nic nepřelévám vše je v pohodě. Konec toho šlauchu uměle narovnávám drátkem, kroutí se a nejde na dno ...
Ale fakt ještě nikdo z Vás tenhle odpařovač nezkoušel? Mě zaujal proto, že je to modifikace toho, co jsem viděl v Itálii a co tam běžně a úspěšně používají. Asi nezbyde, než si to sám otestovat ... Wink
Jiří
Já mám teda taky NH, plní se fakt divně, letos jsem to dělal natvrdo - odendal jsem ochrannou klícku a lil to tam rovnou z flašky, ale taky nic moc.
Ta "slovenská" vypadá dobře.
Bohužel jsem si minulý týden koupil dalších 6 Nh a tak už to nebudu měnitSmile
Vám opravdu nevadí při každé aplikaci vyndat 2 rámky, oklepat včely, rámky uskladnit a místo nich dát NH a pak zase dávat zpět? Nebo máte nějaký fikaný postup jak to zjednodušit? Já teď ve slídivosti jako blázen, oklepat rámky u 3 včelstev, tak bude takový hukot a blázinec jako při rojení.
Z tohoto důvodu se do NH nějak netlačím, ale neříkám, že je špatný. Jen by mě zajímalo, jak to řeší ti, co už ho používají.
Pak je ideální pro NH ta varianta, již jsem popsal výše. To fakt není problém.
Jiří
Citace: Jen by mě zajímalo, jak to řeší ti, co už ho používají

na střídačku s dvourámkovým krmítkem
(31.07.2014 13:20)DonPepe napsal(a): [ -> ]Vám opravdu nevadí při každé aplikaci vyndat 2 rámky, oklepat včely, rámky uskladnit a místo nich dát NH a pak zase dávat zpět? Nebo máte nějaký fikaný postup jak to zjednodušit? Já teď ve slídivosti jako blázen, oklepat rámky u 3 včelstev, tak bude takový hukot a blázinec jako při rojení.
Z tohoto důvodu se do NH nějak netlačím, ale neříkám, že je špatný. Jen by mě zajímalo, jak to řeší ti, co už ho používají.

Z tohoto důvodu jsem od NH ustoupil směrem k deskovým odpařovačům užitým horem, uněkterých vícekrát (kromě dlouhodobého Yannicka), nebo k Liebigovi. Tam je to bez problémů. A účinnost velice slušná.
Ozi: jak Ti ta střídačka funguje? není tam problém s nízkým odparem vzhledem k vlhkosti, která i pár dní po krmení přetrvává? Ověřoval jsi to nějak?
Jiří
Mě se líbí Liebig kvůli jednoduchosti - otočíš flašku a je hotovo. Ale k aplikaci je potřeba další prázdný nástavek, což už tak pozitivní není (zvlášť při vyšším počtu včelstev. Ta obří stříkačka je fajn nápad, bohužel jsem samozřejmě s nákupem všeho prvotního vybavení pořídil i tu hloupou střičku která se k NH doporučuje.
Budu to muset promyslet, sice jsem se chtěl vyhnout houbičkám a dalším podobným možnostem aplikace kdy mají včely (i já) přímý přístup ke kyselině, ale po prvním léčení jsem prozřel a vidím to tak, že nejjednodušší bude asi hobra Blush
Pozor, u Liebiga je třeba, aby obsah lahvičky měl min. stejnou teplotu, jako je v úle (některé návody mluví o venkovní teplotě, mi spíš vychází z logiky věci teplota uvnitř. Je-li nižší hrozí, že to díky vzniklému přetlaku prokape rychle ven.
Dávám tu flaštičku do úlu tak na 2 hodiny zašroubovanou samostatně, aby se teploty vyrovnaly ...
Viz německé návody ...
https://www.google.cz/search?q=Liebig+di...8Qf65YDQDg
http://www.biovet.ch/en/images/stories/p...penser.pdf

Na rozdíl od horem aplikovaných deskových odpařovačů, kde se naopak (a zejména za vyšších venkovních teplot) dopručuje KM chladit ...

Pokud jde o napadední plodu, ani já přesně nepočítám většinou plochu plodu, počet testovaných buněk a počet napadených ...
Testuji selektivně (vím, že to nedává relevantní výsledky), což v kombinaci s kontinuálním monitoringem přirozeného spadu dá přece jen určitou představu o výši napadení. Je to spíš o citu ...
Osobně považuj Liebiga za nejlepší dostupný dlouhodobý odpařovač ...
Jiří
Citace: Ověřoval jsi to nějak?

Neověřoval, zítra to naposledy vytočím, sundám medníky, zimovat budu na čtyřech, z vrchního plodištního vyndám na vytáčení ještě dva rámky, místo nich krmítko, po vybrání přesunu a na pozici 3 a 7 dám NH s podchlazenou. Zavřu očka v plodištních, přivřu letáky, nasadím podložky. Začnu večer s malým knotem, po 12, 24 a 48 hodinách zkontroluju odpar, případně upravím knoty na odpar 40-50ml/den. Při jarním "nouzovém" zásahu (ve snůšce) mi to tý mojí sestavě nějak takhle makalo OK. Základem je podle mě kontrolovat v prvních pár dnech odpar ODEČÍTÁNÍM na stupnici. Proto jsou pro mě odpařovače bez stupnice až na druhém místě. Až to dojedu, dám krmítko a dokrmím.

Až to proběhne, dám report.
(31.07.2014 13:20)DonPepe napsal(a): [ -> ]Vám opravdu nevadí při každé aplikaci vyndat 2 rámky, oklepat včely, rámky uskladnit a místo nich dát NH a pak zase dávat zpět? Nebo máte nějaký fikaný postup jak to zjednodušit? Já teď ve slídivosti jako blázen, oklepat rámky u 3 včelstev, tak bude takový hukot a blázinec jako při rojení.
Z tohoto důvodu se do NH nějak netlačím, ale neříkám, že je špatný. Jen by mě zajímalo, jak to řeší ti, co už ho používají.

Ano, to je velká nevýhoda. Zatím to mám postavené tak, že když jsem teď odendaval prázdné medníky, zároveň jsem vyndal krajní rámek (stejně si ho včely moc nevšímají) a nechal tam prázdno. Dneska půjdu a jen tam vložím rámek s NH, je to práce na půl minuty.
Ale je pravda, že kdybych se rozhodoval znova, volil bych jiný systém, před třemi roky jsem se rozhodoval podle webu pana Dvorského a nabyl jsem dojmu, že nic lepšího není a Liebiga jsem nikde v e-shopu neobjevil.
Též jsem zkoušel houbičky, ale ty jsou na jednorázové, krátkodobé přeléčení nebo tam člověk musí jít každý den a kyselinu doplnit.
U toho NH mi vyhovuje právě ta dlouhodobost - naplním, po několika dnech juknu, jaký je odpar, kouknu na spad a můžu učinit nějaký dílčí závěr (abych byl upřímný, pokusím se učinit nějaký závěr). Zajímavým bonusem je, že NH je pak celý obalen propolisem.
Ale osobně se přiznám, že v léčení KM pořád dost tápu, nemám ještě vhodně upravené úly proti mravencům, chybí mi zkušenosti a praxe. A není je od koho vzítSad Ale věřím, že příští rok si na získání vědomostí od zkušenějších udělám víc času a že budou kolegové sdílní. A třeba NH vezmu a hodím do košeSmile

P.S. Skoro závidím tu bezstarostnost ostatním včelařům, kteří dají gabon, v zimě fumigaci a do dubna o včelách ani nevědí. Ale tak nějak cítím, že to není správná cesta...
(01.08.2014 8:23)Sejra napsal(a): [ -> ]Ano, to je velká nevýhoda. Zatím to mám postavené tak, že když jsem teď odendaval prázdné medníky, zároveň jsem vyndal krajní rámek (stejně si ho včely moc nevšímají) a nechal tam prázdno. Dneska půjdu a jen tam vložím rámek s NH, je to práce na půl minuty.

I u NH záleží velmi na dobrém jeho umístění, aby ošetření bylo efektivní. To byla také částečná námitka vůči Mitegonu, který se dává ku stěně.
NH buď nad plod Podle situace se dá odhadnout účinná vzdálenost a měnit), nebo vedle plodu, s 1 plástem mezi plodem a NH co jakousi izolací ...
Nepovažuji tedy umístění NH u stěny za šťastné (tedy pokud u té stěny není zrovna plod).
Jiří
Jiří, já vím, napsal jsem to blbě - já mám teď sice volno u kraje nástavku, ale pak podle plodu posunu rámky ke kraji a NH umístím vedle plodu (i s krycím rámkem, pochopitelně) Já mám teď většinu včelstev na třech - 4 nástavcích, plod je v každém úle jinak, ale většinou ještě v horním nástavku je zaplodován jeden rámek, takže nosič budu dávat skoro doprostřed.
Napiš, jak se zadařilo ... Je to všechno tak trochu pokusnické, ale zase jsem pevně přesvědčen, že jdeme dál a učíme se. Prostě to není tak jednoduché, jak se nám původně zdálo, nebo jak se nás někteří snažili přesvědčit. Není to tak, že se zmáčkne knoflík a stane se přesně to, co se píše v návodu ...
Je tu mnoho proměnných a je dobré, že tu můžeme volně mluvit o tom, co vše do toho procesu vstupuje. A o možných variantách, jak reagovat ... Je skvělé, že to takto můžeme sdílet. Díky všem, kteří jsou ochotni se přidat a podělit ...
Jiří
Pri tom odparovaci Liebig daju sa potom kupit nahradne tie podlozky?alebo sa pouzivaju opakovane?
Referenční URL's