Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aplikace kyseliny mravenčí
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dnes jsem měl utrácivou, tak jsem si říkal, jakýže odpařovač holkám koupím. Pak jsem narazil na tento článek: http://www.psnv.cz/index.php?option=com_...&Itemid=57
a ten mě zase vyléčil.
Dostanou, jako loni, houbičky.
Nakonec jsem si totiž řekl, že nebudu kupovat zase nějaký krámy, který musím někde skladovat. Takto to bude v jednom kyblíku s víkem a nebude to přes rok překážet.
(11.08.2014 20:18)pavel.t napsal(a): [ -> ]Dáváte někdo odpařovače NH do nástavku nad plod ? A jak funguje v porovnání vedle plodu ?

Ano dávám, podle situace (letos ještě ne). Funguje to, Pavle, v podstatě stejně jako vedle plodu, ale každé včelstvo je jiné, takže univerzální pravidlo asi těžko někdo dá.
Vždy záleží na konkrétní situaci. Je dobré sledovat odpar a spad a ono se ukáže, zda a jak to působí ... O to jde. Tedy o to, aby to bylo efektivní.
Jiří
Asi pred tromi dňami som zazrel na včele lezúceho klieštika. Dal som podložky a za 24 hodín od 2 do 5 klieštikov. Do troch rodín , kde som videl klieštika som dal na vrchné latky kuchynskú hubku s kyselinou mravčou 60%- nou. Na 3 nadstavky LG 3/4 som dal 40 ml. Po troch dnoch spad asi 400 klieštikov. Kyselina učinkuje a klieštiky sa množia, takže už je čas.
Aj ja som použil NH v nastavku nad plodom minulý rok a mienim sa k nim vrátiť aj na budúci rok. Všetko bolo v poriadku.
Ahoj,prosím o radu, poprvé léčím s kys.mravenčí. Nafasovali jsme to v proužcích na zavěšení v místě bočního rámku. Včely mám ve 2 nástavcích 39x24. Kolik těch pásků tam mám dát ? Zatím tam mám jen 1. V návodu to není jasně napsáno. Díky
Jirko, je to Formidol 80 ?
Jirko, pokud máš Formidol 80, tak na dva nástavky 39x24 se můžou použít 2 nosiče. V návodu je psáno: V úlech s objemem nad 90 litrů použít raději dva nosiče.
Osobně jsem to testoval a jeden formidol 80 na dva nástavky 39x24 je opravdu málo. Formidoly jsem vkládal minulé úterý, takže byly v úlech i přes ta víkendová vedra a včelstva fungovala normálně.
jo to bude ono, díky
Předloni se psalo, že to včely rády vykusují. Tak jsem tomu dal slušivé košilky ze šíťoviny a je to bez problémů. Letos jsem je znovu naplnil 80ml a použil. Je to ale i tak jen krátkodobá záležitost. Pokud beru že odpar by měl být kolem 15ml/den na 1 desku, tak za 5 dní je potřeba to znovu naplnit. A to plnění není zrovna bezproblémové ve srovnání s NH nebo Liebigem.
(11.08.2014 20:43)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]
(11.08.2014 20:18)pavel.t napsal(a): [ -> ]Dáváte někdo odpařovače NH do nástavku nad plod ? A jak funguje v porovnání vedle plodu ?
Ano dávám, podle situace (letos ještě ne). Funguje to, Pavle, v podstatě stejně jako vedle plodu, ale každé včelstvo je jiné, takže univerzální pravidlo asi těžko někdo dá.
Vždy záleží na konkrétní situaci. Je dobré sledovat odpar a spad a ono se ukáže, zda a jak to působí ... O to jde. Tedy o to, aby to bylo efektivní.
Jiří

Vloni jsem to zkoušel, ke konci sezóny jsem s tím už měl problém. Nassenheider zavěšený samostatně v nástavku na krmení mi neodpařily nakonec vůbec a musel jsem KM slejvat zpátky do lahve.
Cenný postřeh, díky! Kdy to bylo? Teploty?
Ke konci sezony už je třeba, aby byl odpařovač v těsném kontaktu s plodem. Chladné noci ...
Kolega Vítámvás je dává později dokonce spodem, ale to jsou jeho Formivany, nikoli NH. Zaujaly mě letos horizontální varianty NH (https://www.google.cz/search?q=Nassenhei...wAPrm4HoCA ). Má s nimi někdo zkušenost? Třeba dospod těsně pod plod někdy koncem září či v říjnu?
Jiří
Pripomina mi to system Liebig odparovaca...
V podstatě ano ...
Jiří
Při včerejší kontrole i při velkých knotech klesá odpar někam k 12ml/den/úl (při použití dvou NH/úl). Brouci klesají na podložku též, viz VMS. Co jiného by měly být varoatolerantní včely, než tohle Undecided
Ta samá zkušenost, přidal jsem jim na horní rámky Hobrafilt s 45 ml 65% KM. Mám tedy jen jeden NSH na dva nástavky, nedával jsem dva, protože jsem tušil, že se bude málo odpařovat vzhledem k tomuhle počasí a nechtělo se mi lézt do spodního nástavku. Vždy takhle navečer, před dvěma dny poprvé, dnes nalita druhá dávka na Hobrafilt, pozítří vyndám. Padaj, padaj...Jelikož má být ale podobné počasí i pak, tak ty NSH vyndám, dokrmím a dám znovu Hobrafilty. V září /říjnu to jistí horizontální NSH na horní loučky, jedu si dokoupit k sousedům další balení.
(12.08.2014 15:47)miooo napsal(a): [ -> ]Pripomina mi to system Liebig odparovaca...

Spíš MiteGone? Ne, Ale tam je zásadní rozdíl, dle výrobce.

Zatímco nefunkční a nelegální Mitegone se dává vertikálně, tak Formidol 80 se dává svisle. A není nelegální, jen není schválený.

Ale jinak je to opět čistě originální řešení/vynález, stejně jako Formidol40, nic nenapodobuje, nic nekopíruje.
Smile
Ne, Karle, mluvíme o horizontální NH, to není jako Mitegone (fenolytická pěna, podobně jako Yannick). Knot je u NH z celulózy (3 velikosti), odpařovací dečka tuším je fleece. Nová profi verse je už upevněna ve vlastní vaničce, takže se nemusí dávat na rámek. Princip je jako Liebigův odpařovač, ale zároveň na principu NH (vzlínavost přes knot), jen v horizotální poloze. Kapacita toho profi je až 290 ml. Cena ale dosti vysoká, v tuzemsku cca 290 Kč jeden.
http://bee.nassenheider.com/artikels/view/1/0/0/0/0/149
Jiří
Aha, ztratil jsem se v tom, co porováváme. Já myslel Formidol 80 a Liebiga.
(16.08.2014 22:40)K-K-K napsal(a): [ -> ]... V září /říjnu to jistí horizontální NSH na horní loučky, jedu si dokoupit k sousedům další balení.

Tak to budeme vděční za zkušenosti a díky předem! Taky ho vyzkouším.
U vertikálních NH je někdy problém vysoká vlhkost v uličkách mezi plásty, již tam včely záměrně udržují. Zase je tam ale konstantnější teplota než nahoře na loučkách.
Určitým řešením je dávat odpařovadí desky mezi nástavky, jak to dělají někteří zkušení praktici. Tenká celulózová deska (Formidol, Hobrafilt) se tam vejde.
Jiří
Pro KaJi.Tak originální,že zapoměli okopírovat regulaci kterou navrhl a celý sestrojil již před nimi p.Vitámvás.
Jejich úprava jenom znehodnotila kvality jeho odpařovače.Doporučuji porovnat oba dva./Ono takových jejich
takzvaných vynálezů okopírovaných od jiných,upravených a patentovaných je více/F.V.
Referenční URL's