Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aplikace kyseliny mravenčí
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Souhlasím s p.Holubem.Minulý rok jsem sledoval spady pouze na podložkách a do srpna žádné nebyly,po zakrmení jsem přeléčoval kys.mravenčí a podložky byly plné kleštíka.Tzn.monitoring podložek je velmi důležitý,ale neznamená že tam nic nemáte.Podotýkám, že je nemohly vynést mravenci ani vyfoukat vítr,dna byla zabezpečena. Všechny včelstva normálně vyzimovala a na jaře se pěkně rozjely.Myslím si,že minulý rok byl pro úhyn včelstva souhrn více faktorů,nejenom přemnožení kleštíkem.
Souhlasím s Pavlem Holubem. Snažíme se toto prosazovat u nás. Ale...... Sad . Snad se nám to někdy povede. Musíme si veřit.
Přání krásného dne všem a prosba o radu.
"Včelařím" od letošního dubna, kdy jsem byl postaven před otázku, zda-li si osvojit opuštěná včelstva po nájemci sousední zahrady, nebo je nechat majitelem zahrady spálit spolu s obytnou maringotkou, kde nájemce bydlel.

Co by přírodomil a s vědomím, že se předchozí majitel včel snažil o ekologický chov na volné stavbě, jsem si včely přisvojil co do péče (stanoviště jsem neměnil).

Výchozí stav a současný stav - problém s kleštíkovitostí
Do péče jsem v dubnu převzal 6 včelstev v LG 2/3 na volné stavbě. Jsou to loňské oddělky. Zimovaly v jednom nástavku. Vyšetření zimní měli 1,2 - 1,3 kleštíka. V dubnu jsem provedl ošetření KM 65%, 20ml/nástavek odpařovačem Lysoň (shora) cca 4 dny (dle metodik a příspěvků z tohoto fóra). Doposud včelstva vystavěla 2. a cca polovinu 3. NN (3., popř. 4. NN plánuji jako mednou komoru).
Spíše z vlastní zvědavosti a s vědomím, že chci Varoózu sledovat celý rok, jsem zasunul podložky -

přirozený spad orientačně 300ks/84h (3 a půl dne).

(dva letošní, květnové oddělky spad 2 ks/84h - to považuji za nealarmující a chystám se až na podletní léčbu KM)

Teď už víte co mně leží na srdci - co s tím, prosím ??

Uvítal bych nějaký alespoň trošku šetrný návrh řešení. Podotýkám, že jsem se za účelem léčby rád vzdám myšlenky vytáčení medu a jde mně hlavně o přežití včelstev a nerozšiřování nemoci.

Mnohá zde založená témata a vlákna jsem pročetl, ale k výsledku a rozhodnutí jsem se nedohrabal. Mnohokrát vám všem děkuji za názor a radu. Přeji krásné dny s letovým počasím... Vojta
Ahoj,

OKAMŽITĚ bych dal houbičku s 60ml 85% KM, pokud chceš být šetrněšjší, tak 65%. V tomto případě bych však volil vyšší koncentraci. Přeléčil bych všechna včelstva, budou tam migrace kleštíků.
Díky za rychlou radu . Když je řeč o houbičce, tedy předpokládám je to ta "mycí hadérka" 20 x 20 cm do podmetu. V souvislosti s použitím KM je často řeč o venkovních teplotách do 20°C kvůli nižšímu, pomalejšímu, tedy šetrnějšímu odparu. Teď mají být týden a půl teploty třicítky. Proto zespoda, a ne shora Lysoněm? Česno mám nechat plně otevřeno ať to včely "přežijí"? A když radíš přeléčit všechna včelstva, tedy i oddělky s těmi malými spady? Jsou tam mladé matky a ty prý jsou na KM a uhynutí choulostivější (?) Ještě prosím - jak dlouho tam tu houbičku v podmetu nechat? Do vyschnutí? To v následujících vedrech může být co by dup... Díky moc. Jsem z toho trošku vydivočelý...Sad Vojta
Pravda 85% v těchto vedrech bych neriskoval.
Vrchem houbičku, formidol, hobrafit.
Oddělky - jak jsou velké? Spíše ano ale přiměřeně velikosti prostoru - už to máš asi roztahané a teď začne VD boom. Pak by mohlo být pozdě.
No je toho hodně, jak pravil Josef Švejk při jednom z výslechů ... Wink
Jsou velká horka, KM může být nyní problém. Určitě se najdou jiní, kteří budou tvrdit, že ne, ale já říkám, že je to riziko.
Rozhodně bych, pokud mohu, radil, stejně jako Jirka, Hobrafilt. Nebo zbylé desky od Formidolu (je to prakticky skoro totéž).
Koncentrace 65 - 70 %. Nad plodové hnízdo a malou distancí. Pokud za této teploty, pak určitě až večer a chlazenou (večer a s nižší teplotou KM je to pozvolnější, není to taková pecka) a opakované užití menších dávek. Menší množství vícekrát. Třeba tak 50 ml. A podle reakce včelstev se pak rozhodnout, co dál stran dávek.
Jedna dávka bude za dva dny odpařená, pak cca 2 - 3 dny počkat a znovu. Na dvanáctidenní cyklus zavíčkovaného plodu lze takto zvládnout i 3 aplikace.
Ale znovu říkám: za těchto teplot to může být problém!
Další variantou (asi bych ji zvolil i já sám), je odebrání veškerého zavíčkovaného plodu do sběrného oddělku. Přes odsavač, tedy na včelstvo se večer postaví nový nástavek, do něj se dají ometené plásty se zavíčkovaným plodem - nesmí tam přijít matka, pod něj mřížka. Do nástavku se během noci natáhnou úlové včely k plodu. Ráno se to sundá a udělá se z toho odděle, z více včelstev pak sběrný. S tím se pak dá dále pracovat podle toho, jak to bude vypadat, až se plod vylíhne a zda se uchová jako oddělek, nebo zlikviduje ...
Matka zůstává díky mřížce dole v původním včelstvu.
Toto včelstvo pak má pouze zbylé foretické roztoče, to lze snadno ošetřit KM.
Ještě je naděje, že se do zimy zvetí, pokud tam nejsou viry.
S oddělkem/oddělky se pak musí pracovat podle toho, jestli se z nich bude dát něco udělat. Pokud je napadení vysoké (plus viry) je to zlé. Pokud ne, pak v období, kdy se plod vylíhne a než nová matka zavíčkuje plod nový, lze efektivně ošetřit (KM, KMl, KŠ, fumigace Varidolem ).
Chápu, že to je asi pro začátečníka dosti komplikované, ale jsou to zase na druhou stranu i cenné zkušenosti. K nezaplacení ...
Jiří
Oddělky mají vystavěny volnou stavbou jeden NN LG 2/3. Než jsem zjistil tyto spady, chystal jsem se oddělky rozšiřovat.
S tou koncentrací KM bych asi byl raději opatrnější a pak případně ošetření opakoval. Ale nedokážu posoudit vážnost situace a tedy potřebnou radikálnost. Oddělkům tedy 65%, po 20ml na houbičku? Vchem? - je pak rozdíl proti použití Lysoně? a do vyschnutí (1, 2, možná tři dny?)?

Omlouvám se za takto banální dotazy, ale jak se snažím tech chov včel studovat, jde mně hlava kolem. často už mám názor a pak tento zase dostane na frak Smile těším se, že po třech, pěti letech budu o něco chytřejší a kompetentnější k filtraci tolika informací v oboru.
Kyselinu mravenčí bych asi v těchto mimořádně teplých dnech neriskoval. Psal jste, že s vytáčením medu nepočítáte. Dal bych tedy Gabon a s KM bych počkal na teploty okolo 25 st-
Omlouvám se, ale ty odpařovače od Lysoně jsou prakticky k ničemu. Muselo by jich být víc, ale ani tak. I na jaře bych je nepoužil, max. s vyšší koncentrací a sledoval účinnost. Hobraflit ... Jak jsem byl pravil ...
Ty kuchyňské houbičky asi taky, ale je třeba se vyprat v horké vodě a nechat vysušit. Přidávají se do nich všelijaká svinstva a nikdo neví, jak to reaguje s KM. Proto ten Hobrafilt, ten je čistý.
Pod něj síťku Polynet na malých větvičkách, aby to nevykusovaly.
Stejně byl ale doporučil za této situace odebrání zavíčkovaného plodu.
Tohle bych udělal já.
Pokud byste chtěl, napište mi na mai: gegorius(na)centrum.cz
Jiří
(02.07.2015 12:37)Vojtěch Šťastný napsal(a): [ -> ]přirozený spad orientačně 300ks/84h (3 a půl dne).

(dva letošní, květnové oddělky spad 2 ks/84h - to považuji za nealarmující a chystám se až na podletní léčbu KM)

Co já bych za takovýto spad Vd dal. Přesně připravené pro testy s Oxalgrifem, bez ohledu na teplotu. Letos s Vd zatím nic moc.
Takto to dopadne, když je spousta teorií, spousta polopravd stažených po nettu apod. Nakonec se v tom nikdo nevyzná. Zase další důkaz jak nebezpečné je spoléhat se na zimní spady tak hezky vyčíslené OVS. Myslím, že je povinnost každého rozumně uvažujícího včelaře vytlouct na podzim roztoče na 0 . Aby to šlo, nemůže být koncem září v úlech plod. S ním jakékoliv léčení je pouze zhovadilost. Když se zadaří máme do července pokoj. V červenci začíná vše znovu a roztoč nesmí poškodit zimní generaci. Buď klasika, nebo kyseliny. No a pak plod pryč a nějaký varidol. A tak stále dokola. Žel jakékoliv vytahování podložek je ztráta času zvl. teď kdy uhynulí roztoči se vlastně 2 měsíce nerušeně množili. Uvedený případ bych řešil jako Pepa Křapka, nejdřív bych odpařil natvrdo jednu utěrku 85% KM i medník nad plodištěm a pak hned 4 desky Gabonu na úl. Jde použít i loňský. Tato včelstva jsou s těmito spady téměř mrtvá a musí se jednat rychle. Nechci to zakřiknout ale u mě zatím dobré. Ale vše se může rychle změnit! Bývá pravidlem, že po roku blbec, který vloni určitě byl je další rok v pohodě. Kéž by tomu tak bylo i letos! Zdraví R. S.
Děkuji Vám Jiří i ostatním za názory.
Zatím se kloním k níže citované variantě.

(02.07.2015 15:01)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Další variantou (asi bych ji zvolil i já sám), je odebrání veškerého zavíčkovaného plodu do sběrného oddělku. Přes odsavač, tedy na včelstvo se večer postaví nový nástavek, do něj se dají ometené plásty se zavíčkovaným plodem - nesmí tam přijít matka, pod něj mřížka. Do nástavku se během noci natáhnou úlové včely k plodu. Ráno se to sundá a udělá se z toho odděle, z více včelstev pak sběrný. S tím se pak dá dále pracovat podle toho, jak to bude vypadat, až se plod vylíhne a zda se uchová jako oddělek, nebo zlikviduje ...
Matka zůstává díky mřížce dole v původním včelstvu.
Toto včelstvo pak má pouze zbylé foretické roztoče, to lze snadno ošetřit KM.

Tady mám pár dotazů:
Původní včelstvo pouze s otevřeným plodem musím léčit KM hned po vytvoření oddělků? Předpokládám, že ano, tak aby nedošlo k zavíčkování VD do buněk. Chápu logiku věci správně?

Předpověď teplot v naší lokalitě slibuje teploty pod 25°C až 8.7. (25°C) a 9.7. (20°C). Mám tedy zákrok naplánovat tak, že "odsavače" vytvořím 7.7., ráno je
sejmu a zároveň aplikuji KM 85% (65%?) 20ml / NN LG 2/3 houbičkou nad horní loučky?

Mohu si dovolit čekat další tři dny? Mám čekat raději dny čtyři na teplotu 20°C?

Kolik vlastně celkově KM odpařit a v jakých intervalech?

Mnohokrát vám děkuji za názory.

Jak tak nad tím přemýšlím, zjišťuji, že se nevyhnu nutnosti studia biologie a rozmnožovacího cyklu VD vs. včela. Proto objednávám, tady na fóru mnohokrát chválenou knihu Varoáza, Dr. Pohla. Pokud máte i k literatuře nějaká doporučení - vítám. Ale hlavně ty aktuality Wink Vojta

(02.07.2015 15:13)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Omlouvám se, ale ty odpařovače od Lysoně jsou prakticky k ničemu. Muselo by jich být víc, ale ani tak. I na jaře bych je nepoužil, max. s vyšší koncentrací a sledoval účinnost. Hobraflit ... Jak jsem byl pravil ...
Ty kuchyňské houbičky asi taky, ale je třeba se vyprat v horké vodě a nechat vysušit. Přidávají se do nich všelijaká svinstva a nikdo neví, jak to reaguje s KM. Proto ten Hobrafilt, ten je čistý.
Pod něj síťku Polynet na malých větvičkách, aby to nevykusovaly.
Stejně byl ale doporučil za této situace odebrání zavíčkovaného plodu.
Tohle bych udělal já.
Pokud byste chtěl, napište mi na mai: gegorius(na)centrum.cz
Jiří

Dobrý večer Jiří,
podle Vaší nabídky jsem reagoval emailem s několika dotazy. Pokusil jsem se Vás na toto upozornit SZ, ale máte podle všeho plný šuplík - neodesláno. Hlavní dotazy jsou však již o přispěvek výše... Děkuji za případnou reakci. Vojta
Omlouvám se, Vojto, řešil jsem HW problém ...
Právě jsem odepsal, tak snad je tam vše.
Za těchto veder bych s KM počkal, ale zavíčkovaný plod lze odebrat, stejně se tam pak musí čekat, až se vylíhne.
Na KM bude čas, jakmile se ochladí. což má být třeba tuším někdy ve středu.
Večer, chlazenou a opatrně, s mírnou distancí nad plodemm, kontrolovat reakci včel.
Koncentraci jen 65 %.
Pohl je dobrá kniha, poslal jsem i další metodiky.
SZ jsou furt plné, už to nečistím, to bych nedělal nic jiného ... Big Grin
http://vigorbee.cz/clanky/varrooza/
http://www.msvv.cz/clanky/varrooza/
Jiří
(04.07.2015 21:28)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Omlouvám se, Vojto, řešil jsem HW problém ...
Právě jsem odepsal, tak snad je tam vše.
Za těchto veder bych s KM počkal, ale zavíčkovaný plod lze odebrat, stejně se tam pak musí čekat, až se vylíhne.
Jiří, ten dotaz já pochopil jinak. Jde o to, zda hned ošetřit základní včelstvo s matkou. Tady nelze čekat déle než do stáří 8 dnů plodu.
Jsou tedy dvě možnosti. Buď ošetřit KM s nižší koncentrací, nebo to neriskovat a již dále bezprostředně neošetřovat. Odsavačem byla odebrána podstatná část populace VD. Déle ošetřovat jen podle napadení.

Odsavač je bez kladoucí matky. Pokud tam dáme matečník, tak je dost času na to, kdy se matka oplodní a začne klást plus cca týden otevřeného plodu. Do tohoto termínu se musí aplikovat KM - toto včelstvo bude bez zavíčkovaného plodu.
Ahoj, Pavle, myslím, že nejsme v rozporu, jen jsem asi text příliš zkrátil.
Vraťme se na počátek: http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Soucas...or?page=35
(č. 695). Kolega má včelstva po jiném chovateli s přirozeným spadem cca 300 V. d. za 84 hodin. Letos dosti výjimečná situace, ale každopádně krize ...
Ano, jsou dvě možnosti řešení: buď pracovat s tímto včelstvem a aplikovat nějaké ošetření, nebo je ozdravit tím, že se odebere zavíčkovaný plod.
Já mu navrhnul spíš odebrat zavíčkovaný plod, protože to bych asi udělal i já.
Pak máme dvě včelstva: jedno původní, kde je ošetření třeba provést hned (souhlas), ale situaci komplikují ta nynější vedra (stále mám v paměti přednášku kolegy Přidala, jak jim náhlá vedra, která nebyla v předpovědi počasí, zkomplikovala situaci při ošetření a jak je to připravilo o řadu včelstev.
Jasně, lze to udělat, ale bez zkušeností s prací s KM je to těžké. Já bych to asi udělal, ale velmi opatrně, skutečně chlazenou KM, večer, několik malých dávek postupně na deskovém odpařovači se sledováním reakce včelstva. To je ale i tak podle mého za současné situace tak trochu na hraně ... Je fakt vedro ...
No a oddělek vzniklý z odsavače, tam je fakt čas ... To půjde. Pokud tam nejsou viry ...
Jiří
A čo keby ich večer zavrel a zapálil im avartín? Myslím že je to bezpečnejšie ako teraz liečiť kyselinou, ale ak je na to teplota, tak som za.
V téhle době přirozený spad 300 vd za 3,5 dne...to je situace, kterou jsem ještě nezažil...respektive... jsem to nenechal nikdy dojít na tuto hranici. V tomhle případě nepomůže ani KM ani Gabon. Já bych v téhle situaci odstarnil všechen plod, udělal fumigaci vyměnil matku ( pokud je ve včelstvu loňská) a začal pokrmovat...aby z toho včelstva ještě něco bylo. Pokud má včelař čas na pokusy pak bych si nechal poradit od Zdeňka Brentnera s KŠ nebo od Jirky V.s KM. To se bavíme ale o případě, že jsou VD "zdraví"....to bych vyřešil stejným způsobem jako v loni, kdy jsem zjistil v květnu napadení děl. plodu....Ale pokud se v takto napadeném včelstvu objeví viry, přiklonil bych se k utracení včelstva.Dodgy Je potřeba se spíš zamyslet nad hystorií a popřemýšlet o mechanismu, díky kterému k tomuhle stavu došlo.
Zajímalo by mě jak může přežít včelomorka, když jsem 2x aplikoval KM
Ano, je to za hranou. Souhlasím, až na tu matku. Odebrat zavíčkovaný plod a vyfumigovat. Ten plod prohlédnout (odvíčkovávat) a do 10% napadení použít do sběrného oddělku s matečníkem, jinak vyhodit slepicím.
Referenční URL's