Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aplikace kyseliny mravenčí
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ahoj kber,
zjisti z nassenheidera denní odpar (stupnice) a zkus nějak odvodit podle návodu k nasenheideru, kolik ml kyseliny denně by se mělo do prostoru tvého úlu odpařovat. Pokud je odpar kyseliny (koncentrace par) +/- v pořádku je jedno kolik padá. Odpařování je účinné, roztoč je zasažen.

Pro můj případ 4NN L2/3 mi to u odpařovačů NH vycházelo na dva kusy odpařovače současně a v obou velký knot.
kber napsal -
Mám začátečnický dotaz. V druhé polovině srpna jsem měl spad 1 VD/den. Nasadil jsem odpařovač NH KM 65% 1.9. Spad je nyní kolem 20 VD/den. Je to málo, průměrně nebo hodně. Mám letošní roj od června.
Podle mne je to dost na to aby mne to nenechalo v klidu do ofi zásahů je dlouhá doba.
Pozor, jde ale o léčebný spad, jestli to dobře chápu. Pak by to spíš naznačovalo, že ošetření funguje ...
Jiří
Ano, jde o léčebný spad Smile

Denni spotřeba v NH odpařovaci je cca 13 ml.
Bez vztažení k objemu prostoru do kterého se to odpaří je to údaj o ničem.

Pro moje 4x NN je dolní hranice účinného odparu někde kolem 35 - 40 ml/ den. Pokud klesne odpar pod 20ml/den, tak taky padaj ale i zůstávaj.

Proč o tom pořád píšu dokola - to že ti padaj je dobře, ale třeba by mohli víc. 13ml/den to je tak na jeden NN. Mě to přijde málo.
Mam mednou kravu a prostor je nyni asi 35x45x50, cca 14 loucek.
Jirka Matl napsal -
Pozor, jde ale o léčebný spad, jestli to dobře chápu. Pak by to spíš naznačovalo, že ošetření funguje ...
Já mám dojem, že stanovit procentuálně jak moc redukce funguje nelze bez předchozího stavu (delšího spadu). V dalším se shoduji s předešlým příspěvkem Oziho. Jaká byla úspěšnost redukce se ukáže až za 14 dní ve spadu.
Předešlý prirozeny spad byl po dobu 14 dni 1 ks VD/den. Po zaleceni odpařovacem KM je spad 20-30 ks VD/den. Prostor a odpar viz vyse.
Citace: prostor je nyni asi 35x45x50

1NN 2/3L = 0,029295 m3
kber medná kráva = 0,07875 m3

Návod Nassenheider (Zander) -
1. zpracování v červenci/su: 15-20 ml / rám a den,
2. zpracování v září: 6-10 ml / rám a den

Podle mě je 13 ml/den málo. Mohlo by být 2-3x tolik. Howgh Smile
Jak pise Ozi je to o koncentraci,to je nejdulezitejsi pohlidat....ze padaj je dobry ale nic nerikajici.ja ted davam vecer nechlazenou 85% na houbicku 2ml na plast ale je chladno takze davam rovnou 30ml a pak to teprve pada,,,predtim vypadala vcelstva s 65% ok ale ted mam 3 vyteze na opakovani 3x po sobe,,bez vysich tlaku a vysiho odparu bych je neodhalil a ta nizsi teplota taky dobre nahrala pouziti 85% kys.mr.

takze je treba urcit vhodne mnozstvi k odpareni
(07.09.2016 19:05)kber napsal(a): [ -> ]Předešlý prirozeny spad byl po dobu 14 dni 1 ks VD/den. Po zaleceni odpařovacem KM je spad 20-30 ks VD/den. Prostor a odpar viz vyse.
(07.09.2016 18:07)kber napsal(a): [ -> ]Mam mednou kravu a prostor je nyni asi 35x45x50, cca 14 loucek.
Omlouvám se, jestli jsem něco prošvihl, ale jak to aplikujete v TBH?
Mně zatím funguje metoda celulózové desky rovnou pod plodové hnízdo, ale u nás je stále teplo, tak dám 70 %, cca 70 ml. Za dva dny budou pryč. Zatím jsem čekal, o víkendu učiním diagnostickou aplikaci a se uvidí.
Třeba u Liebigova odpařovače, který je tuším na 250 ml, se počítá nasazení cca 12 - 14 dní. Odpar tam bývá konstantnější než u NH, takže nějakých 20 ml denně.
Zatímco u deskových Hobrafiltů horem je 70 ml pryč za dva dny spolehlivě.
Osobně nic nepočítám, beru to spíš intuitivně podle citu a stavu včelstva, což při dlouhodobém sledování lze.
Jiří
(14.07.2015 10:17)mbalco napsal(a): [ -> ]Měl bych jeden dotaz na zkušenější - při aplikaci kyseliny mravenčí (u mne to konrétně bude MiteGone) se doporučuje zadělat síťované dno. Stačí vsunout monitorovací podložku pod síťované dno? Mám je upravené, aby po zasunutí nebyly okolo mezery (původně byla v zadu nad podložkou 1,5 cm mezera). Nebo je lepší vložit podložku na zasíťované dno?
Byl jsem přesvědčen že utěsněná podložka pod stačí, ale troichu mě zvyklala informace p. Růžičky na stránkách MiteGone, že zasíťované dno se zasunutou podložkou je špatně.
Na odparovanie KM má vplyv niekoľko podmienok: veľkosť a konštrukcia úľa, koncentrácia KM, odparná plocha, vonkajšia teplota, vlhkosť a trochu aj genetika včelstva.
Vy , ako včelár dokážete nastaviť len koncentráciu a odparnú plochu. Bill Ruzicka zdôrazňoval uzavretie dna a vytvorenie schodíka na letáči, aby sa vytvorila vanička s pár KM, cez ktorú budú musieť včely prejsť a tým bude účinok KM na VD efektívnejší. Niektoré úľe tento princíp neumožňujú a napriek tomu je liečenie KM účinné. NH má svoje výhody pri dlhodobom odparovaní, ale má aj nevýhody. Po viacročných pokusoch /okrem mittegone/ som skúšal viac konštrukcií odparovačov. Najjednoduchšia je viskozova utierka nad plodiskom na zadnej strane úľa s cca 50 ml KM medzi znáškami a 4x to isté v priebehu 12 dní po sezone - august, namiesto Gabonu. Pri tejto alternatíve si dokážete regulovať veľkosť handričky /odparnú plochu/, koncentráciu aj množstvo KM podľa vonkajšej teploty a veľkosti úľa. Vlhkosť a povahu včelstva nedokážete ovplyvniť a preto je účinok rozdielny.
Výpary KM klesajú cez plod, včely a sito resp. letáč a poškodzujú VD na včelách aj v plode. Je to alchímia, pretože veľa KM poškodí včelstvo a málo KM nepoškodí VD. Na začiato treba skúšať a kontrolovať výsledok fumigáciou. Neskôr naberiete istotu a prúserov bude menejWink.
Měl bych dotaz na praktiky, má s tímhle https://www.vcest.cz/odparovac-kyseliny-kulaty_z508/ někdo zkušenosti? +65% KM
Nebo je ta kuchyňská hadra na horních loučkách nepřekonatelná?
Má význam použít KM ještě letos na smetence 14 dnů staré, na novém díle, "ošetřené" preventivně kys. mléčnou?
A oddělek, který pravidelně podněcuji, co s ním? Má spoustu plodu, do pár dnů by se měl líhnout.
Ten odpařovač používám už 4 rokem a spokojenost. Jen je nevýhoda, že se musí dát rámeček nebo třeba výkluz v rámečku (vzhůru), aby doléhalo víko na úl.
Kapacitně to stačí? četl jsem zde u jiných výrobků, že je to nanic, je potřeba jich více na jeden úl apod. Právě zvažuju, že bych to koupil a odzkoušel, přijde mi to "kulturnější" než ten hadr na nádobí. Jak to připevňujete v úlu?
No kulturnější ... jednoduché, stačí prerátať,koľko kyseliny ide na úľ. A je jedno v čom je nie?
Konkrétně se mi nelíbí, že je možný přímý styk se včelou, horní loučky budou dopaplané (možná i nasáklé kyselinou), pokud mám kyselinu nanášet až v úlu, tak musím flašku KM nosit ssebou do včel, když bych to chtěl předchystat doma - to má další úskalí. Z tohoto důvodu mi přijde uzavřený odpařovač lepší. Pro velkochovatele je ale asi příjemnější, že nemusí do včel tahat nějaké odpařovače, ale vezme jen lahev kyseliny a na základě letitých zkušeností to nacamtá na hadr dost možná i od oka. A co s tím ošetřením?
A ještě dotaz, píše se v tématu o množství kyseliny na rámek, ale nezohledňuje se velikost rámku?
Já jsem už dávno přestal používat dlouhodobé odpařovače a jen se na ně práší.....a že jich mám hromadu.kuchyńská houbička je NEPŘEKONATELNÁ a 100 % funkční...
Kamile,jednoduchá rada. Vadí ti volně položený ...........Tak ho dej do obalu.
Podívej se na Formidol. Ještě lepší řešení /používám i já / je u p.Vítámváse.
Nepoužívám utěrku,ale vinařský filtr. Ten strčím do sáčku se zipem.
Doma naleji požadované množství,zchladím a dávám do včel.Otevřu povytáhnu ........
Rychlé,čisté................
Dá se vložit víckrát.Potom vyhodím ........ F.V.
Referenční URL's