Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aplikace kyseliny mravenčí
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(10.07.2017 7:18)KTM napsal(a): [ -> ]Já jsem už dávno přestal používat dlouhodobé odpařovače a jen se na ně práší.....a že jich mám hromadu.kuchyńská houbička je NEPŘEKONATELNÁ a 100 % funkční...

Kolik dáváš na jednu aplikaci? 40ml 65%? Díky
30-45 ml 70% (většinou stačí těch 30% ale vyřezávám trubčinu,štavelka v zimě)většinou večer když spadne teplota za dvě hodky je to odpařený(3x po 7 dnech a konec).
Díky všem za názory, vrátil bych se k dotazu: "Má význam použít KM ještě letos na smetence 14 dnů staré, na novém díle, "ošetřené" preventivně kys. mléčnou?
A oddělek, který pravidelně podněcuji, co s ním? Má spoustu plodu, do pár dnů by se měl líhnout." ať nezapadne v hloubi vlákna.
asi NE

Proč asi? Protože žádná léčba nemá vycházet z předpokladů, doporučení a odhadů, ale ze zdraví/nemoci konkrétního jedince (úlu). Takže jaký byl spad, jaké je zamoření plodu? Potom se dá stanovit další léčba.
Řekněme, že jsem zmatený oficiální propagandou. Můj chabý zrak, který zahlédne plod, až když je zavíčkovaný, na podložkách smetenců vidí "zatím" jen pylové rousky a vosk. Pod oddělek jsem dal podložku dnes, jestli něco zahlédnu, se uvidí. Netušil jsem, že ke včelaření budu potřebovat lupu Smile
Takže mé obavy pramení jen z vyčteného, že se mj. blíží čas pro ošetření zimní generace včel. Stálé podněcování asi vylučuje možnost kyselinových dýchánků, přerušení krmení zase zpomalí vývoj oddělku. Jsem sice schopen načíst kvanta textu, nicméně praxe a zkušenosti přispěvatelů jsou, aspoň pro mě, nedocenitelné.
Neberte to tak, že stahuju gatě, když brod je ještě daleko. Prostě jsem rád, když můžu zvažovat více variant a být na ně připraven, i když třeba nenastanou.
(10.07.2017 5:42)Kamik napsal(a): [ -> ]Konkrétně se mi nelíbí, že je možný přímý styk se včelou, horní loučky budou dopaplané (možná i nasáklé kyselinou), pokud mám kyselinu nanášet až v úlu, tak musím flašku KM nosit ssebou do včel, když bych to chtěl předchystat doma - to má další úskalí. Z tohoto důvodu mi přijde uzavřený odpařovač lepší. Pro velkochovatele je ale asi příjemnější, že nemusí do včel tahat nějaké odpařovače, ale vezme jen lahev kyseliny a na základě letitých zkušeností to nacamtá na hadr dost možná i od oka. A co s tím ošetřením?
A ještě dotaz, píše se v tématu o množství kyseliny na rámek, ale nezohledňuje se velikost rámku?
Uložte si tento odkaz: http://www.pv.sk/vcely/index.asp
Je tam veľa prospešných informácii a môžete porovnať poznatky skúsených a vzdelaných včelárov s alchímiou v diskusii na tejto stránke.
Uvádza sa tam 2 ml na malý rámik /Optimal, Zander/ a 3 ml na Dadant a kľudne si to môžete prerátať na dm2. Účinný odpar trvá 6-10 hodín, takže nemá zmysel nechávať vo včelstve utierku 3 , alebo 7 dníHuh. Najvyššiu účinosť by ste pri tejto technike ošetrovania dosiahli, ak by ste tako utierku vymenili 12 x/12 dní za sebou, ak nepredpokladáme, že KM poškodí aj VD v zaviečkovaných bunkách.
Ak dokážete odpariť horeuvedené množstvá aj z takéhoto odparovača: https://lyson.com.pl/srodkidomycia/52-do...01361.html , tak je to OK, ale ak nie tak je to len placebo na včelárové svedomie.
Děkuji za názor širokého záběru. Zmíněný odpařovač je na 120ml. Momentálně s případným ošetřením počítám na 22 rámků 42x17 by to bylo 44ml, pokud se to nestihne z aparátku odpařit do max. 10 hodin, je k ničemu. Myslím, že i když při kontrole kleštík nespadne, neznamená to, že tam není.
Alberte to jsi spatne pochopil cti radne 3x po 7 dnech znamena ze kazdych 7 dni vlozim houbicku aby byla zasazena cela generace klestika.je logicke ze houbicka nebude 7 dni ve vcelstvu a odpar pri tehle teplotach trva dve hodiny logicky se houbicka musi necim podlozit a ne flaknout jen tak na loucky.
Nemají s tím včely problém, když je to tam 3x po sedmi dnech?
Martin, ak predpokladáme, že pary KM poškodia VD aj pod viečkom, tak by nám stačilo len 1x odpariť potrebné množstvo KM a je vymalováno. Ak však nie, tak musíme zasiahnuť VD, ktorý sa z plodu robotníc liahne nepretržite 10 dní. Ak vložíš handričku raz za 7 dní, tak dalších 6 dní nemáš pokrytých vražednou koncenráciou KM a VD si vylezie a vlezie do bunky bez poškodenia. Ale určite zlikviduješ 20-30% foretických VD a o 7 dní dalších 20-30% geometrickou radou. Aj to je významná redukcia klieštika v pauze po vytočení medu. V auguste by som už účinný odpar prekryl cez 10-12 dní. Iba , ak by si použil izolátorIdea Krivka odparu aj pri denodennej výmene utierky kolíše od 100?% účinosti po vložení po neúčinnú koncentráciu výparov po niekoľkých hodinách. Preto sa vymysleli dlhodobé odparovače, ale tiež majú svoje slabé miesta /zmena teploty a vlhkosti, aktivita včiel a pod./
Nemám s dlouhodobými odpařovači dobrou zkušenost,dost to brzdí matku a dnes už jsem přesvědčen že i určitá část matek je tím poškozena.
Navíc ono obecně s KM to není tak jednoduché jak to vypadá,těžko se to odhaduje,změny teplot,rychlost odparu atd.atd je tam tolik proměných že to prostě není jen tak a i když se to zdá jednoduché není...
Navíc to že se dá houba odpařit 3 krát každých 7 dní je v součinosti s zimním pokapem KŠ a vyřezáváním trubčiny není to z mojí hlavy ted si nevzpomenu kde jsem to slyšel nebo četl ale vím určitě že je to po 7 denní pauze,počítaly to jinak než jak píšeš a já si pro jistotu přidávám 5% navíc k dobru.Mě to funguje parádně a jen tak cca 10-15% včelstev potřebuje 3 dávky většinou stačí jedna max.dvě a víjmečně 3.
Jde hlavně o to že se prudce zvedne koncentrace par a jejich tlak takže to má dobrou učinost i pod víčky a odpar je krátký a stim z toho plynoucí výhody
Ten "dlouhodobý" odpařovač při plném otevření neodpařuje tak rychle jak je potřeba? Je v něm taky houba...
Již jednou prelecene smetence nelecit nelecit nelecit!!!!! KM je zrovna takový jed jako jiné "léky". Roztoče tam nemáte a kdyby jich tam par bylo nic by se nestalo hlavně jim dejte klid
O smetence obavu nemám, spíše o oddělek.
Kamik - odpařovat se dá ze všeho. Jen to slovo krátkodobí - znamená 20 - 40 ml KŠ
dlouhodobí- znamená 100- 200 ml KŠ
A jestli jsi správně použil kys. mléčnou ,bych se rozmyslel na oddělek použít KM.
Chce to potom jen dle stavu včelstev - spad,cukr,vidlička,smyv......... F.V.
Na oddělek jsem mléčnou nepoužil, protože má zavíčkovaný plod. Jen na smetence - preventivně.
Ale než matka se oplodní a začne klást ,plod je vyběhlý.
A neříkej preventivně - zde si již provedl dokonalé odstranění Varroázi. F.V.
Vycházím pouze z teorie: pokud už je zavíčkovaný plod, je kys. mléčná neúčinná. Pokud je plod vyběhlý, zas je zavíčkovaný jiný, matka byla rozkladená. U smetenců jsem ji použil, protože se domnívám, že kleštík cestuje i na včelách. Opravte mě, prosím, mýlím li se. Monitorovací podložky se včelám "nelíbí". Musí větrat na zúženém česnu. Spad 0.
Monitorovací podložky se dávají pod síto. Tam je ĺuftu dost. Kdo má spad nula ...nemá co řešit
Ano, mám je pod sítem, ale tím jak zasunu podložku, tak se síto zespodu "uzavře".
Referenční URL's