Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aplikace kyseliny mravenčí
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Nevím jaké mate dno ale podívejte se jak to "tesni" u cesna
Jak zasunu podložku, tak to těsní celoobvodově, tzn, i u česna, resp. pod ním. Má tam být díra?
(09.07.2017 20:49)zdenda3 napsal(a): [ -> ]Ten odpařovač používám už 4 rokem a spokojenost. Jen je nevýhoda, že se musí dát rámeček nebo třeba výkluz v rámečku (vzhůru), aby doléhalo víko na úl.

Můžete mi říct, jak vám funguje skutečně a co proto děláte??? Včera jsem to totiž reálně odzkoušel. Aplikace přímo nad plodové rámky (Optimal 2 nást.), shora ještě zatepleno, v 19 hodin, 21°C dáno 53 gramů vychlazené KM 65%, větrací otvůrky dokořán..Ráno v 7 hodin odpar - za 10 hodin 2 gramy! Nechal jsem ho tam až do teď, tzn. 5 hodin - úly na přímém Slunci. A? Odpar další 2 gramy!
K vyloučení všech eventualit jsem krámek vyjmul a položil otvory dolů na přímé Slunce. A jsem zvědav, jestli to do soumraku zvládne.
Kamiku, mam zkusenost, ze funkcnost dlouhodobych odparovacu KM jde predem dobre overit na odparu vody v pokojovych podminkach. Pred lety jsem jich takhle nekolik testoval a pak nasledne ve vcelach s KM (ale ne tenhle konkretni...) Odpovida to.
Problem muze byt v leccems, treba v te nasakave naplni, to nevim. Ale proste bych jich nekolik (minimalne 3-5) napustil vodou, polozil na susak na pradlo a rano a vecer vazil. Za par dni mas vysledky a do vcel uz jdes o neco chytrejsi.

Uplne jen jako odhad na dalku z fotky: odparovaci plocha (velikost otvoru) mi prijde od oka mala a to i pri plnem otevreni.
Kdybych měl potřebu dělat průzkum trhu, pak tady nemusím ztrácet čas. Koupil bych 5 odpařovačů a testoval bych. Proto se ptám konkrétně Zdendy3, za jakých okolností mu to funguje. Momentálně se za 2 hodiny na Slunci odpařily další 4 gramy.
Tak do 18. hodin se odpařily dalších 4 g. Celkem za 23 hodin (z toho 6 hodin na přímém Slunci) odpar 12 gramů. Všem, kteří nehodlají krám nahřívat letlampou, odpařovač nedoporučuju.
Jj tenhle fak nefunguje sice je davno nepouzivam a lezi nekde na dne polici ale odpar co si pamatuju byl vazne malej protoze vcely to bez problemu ucpali propolisem a kyselina v hoube furt byla..
Neměřil jsem odpar po dnech. Moje zkušenost : vezmu houbičku naleju KM, sundám vyřízlý čtvereček v koberci na horních rámcích položím odpařovač otevřený naplno. Po pár dnech zkontroluji houbičku. Po cca 10 dnech sundavám. Houbička je vždy suchá.
To by odpovídalo, to vám funguje stejně "dobře" jako mně. Při kapacitě krámku 120ml=138g, to v 10 dnech den odpaří v průměru 12ml (13,8g) den. Já naměřil 12g/23 hod. + něco může být odchylka váhy. Teď otázkou, co tohle množství "vyléčí" byť v jen 2 NN Big Grin

Ještě dám šanci jen té kulaté hmotě - houbičce uvnitř. Pokud se nevejde na loučky pod mezidno, udělám v mezidnu díru průměru vnějšího rozměru krámku, tomu vyřežu dolní stranu, zbytek nechám jako krycí futrál, ale nejdřív to vyzkouším venku, co se stihne odpařit z celoplošného odkrytí.
Počas posledných dvoch ochladení - na Orave okolo 15 °C - som použil 80 % KM na utierke s plochou odparu 20 cm2 na rámikoch. Objem úla cca 2 x Dadant, prvý krát som použil 60 ml KM a druhý krát 100 ml. Po 2 dňoch už včely utierky z vizkozy začali vyhrýzať. Predpokladám, že druhá dávka bola hraničná aj pre VD pod viečkom a dnes idem skontrolovať prítomnosť matiek. V porovnaní s knotom NH odparovača je to podstatne väčšia odparná plochaIdea.
Plny souhlas s Albertem,pri vetsim poctu neni nad houbicku neskutecne rychlej odpar tim padem vetsi tlak kyseliny a ve finale mam pocit ze i mensi zatizeni vcelstva nez kdyz se kys.odparuje tyden.me se kolikrat kys.odparila i za 2 hodiny!!nevyhoda je ze musite vickrat do vcel takze kdo nema cas nebo ma vcely na chalupe musi pouzit dlouhodobe odparovace.nicmene musim napsat ze muj kamarad pouziva cca 8 let Nasseinheidry pravidelne a vcely ma jedna basen takze je to asi i o vnitrnim pocitu kdo co preferuje
Jak velký problém je použít KM během podněcování? Zatím marně hledám možné komplikace, kromě toho, že díky zvýšené vlhkosti je nižší účinnost KM. Nemůžu přestat na 3 týdny krmit oddělek. Uvažuju o 1-2 denním přerušení, podání KM a pokračování v podněcování. Má s tím někdo zkušenosti?
Smazano.
Kyselina mravenčí může být pro oddělek poprava. (ztráta matky)
Je lépe vyčkat až na vhodnou dobu k léčbě Varidolem.
Množství KM se dávkuje dle počtu rámků, takže riziko by mělo být srovnatelné se silným včelstvem, nebo je něco jinak?
___________________________
Jinak, jak jsem avizoval, tu hmotu z "krámku" jsem odzkoušel na přímém Slunci a odpar cca 3g /hod Big Grin Spíše to působí jako izolant, kdybych to vedle toho načabral, tak to vyschne do 10 minut.
Vyzkoušej a uvidíš.
Nejlepší zkušenost je vlastní.
(30.07.2017 18:14)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Kyselina mravenčí může být pro oddělek poprava. (ztráta matky)
Je lépe vyčkat až na vhodnou dobu k léčbě Varidolem.

Zkušenosti chovatelů ukjazují, že zřízené oddělky s mladými matkami mají menší (únosné) zamoření kleštíkem VD. Je to způsobeno i výpadkem v plodování než se oplodní mladá matka, též i menším množstvím létavek a podněcovacím krmením díky kterému nejsou oddělky nuceny k intenzivní snůšce potravy. Proto stačí k eliminaci kleštíků až podzimní fumigace.
JK
Na oddělku mám průměrný spad za 6 dnů 3 kleštíky a to si nejsem jistý, zda jsem identifikoval všechny. Navíc, po určitou dobu jsem měl nevytaženou stavební zábranu. Neměřím dlouhodobě, protože se mi s podložkou přehřívají úly a natírám obvod olejem - mravenci.
Co mě ale překvapilo, jsa uchlácholen, že 2 smetence jsou z principu v pohodě, ošetřené při zrodu preventivně 15% kys. mléčnou - zkusmo jsem jim dal podložku (nevytahoval jsem stavební zábrany) a měly spad (jednorázově) 8 + 3. Proto zvažuju KM z důvodu ochrany zimních včel.
Ještě mě napadlo, že kleštík mohl dostat šok z horka, proto byl ten jednorázový spad takový.
Co byste, prosím, doporučili? Dále to sledovat? Nechat to na fumigaci? Dát krátkodobě KM a podle spadu to vyhodnotit? Jiné řešení?
Co zkusit méně agresivní Thymovar?
Kyselina je fakt síla, stačí přičichnout.
Dňa 25.7. navečer aplikovaná KM na priamy odpar.Na kmeňové včelstvo 40ml,na 6R odložence,v ktorých odchovávam matky- 20ml.
Je to tretíkrát v poradí od 18.6. kedy som prvýkrát využil vhodné počasie a vonkajšie teploty na aplikáciu.
Chodím každé ráno kontrolovať spád,aj tretíkrát na druhé ráno po aplikácii dosť vysoký spád a kontrola po dnešnom ráne od 25.7 - ešte padá,v počte od 5 do 16,18 a 20ks,ale už len svetlohnedej farby,to znamená,že padá po vyliahnutých včelách.
Odložence boli bez plodu,po tretej odchovanej matke.Matky sa liahli včera a dnes,z ďalších sérii sa budú liahnúť zajtra a v stredu.
Odložence po kontrole ráno 26.7. - spád= ako maku.Tie boli liečené teraz prvýkrát a som rád,že to bolo bez plodu,takže tie sú bez roztoča.
V odložencoch po včerajšej a dnešnej kontrole= ani kus.Matky sú v pohode.
Odparné podložky som tam ešte nechal,sú ešte vlhké,včely sa k nim ešte "neodvážili" s propolisom.
Robím to takto 15 rokov,nikdy mi ešte žiadna matka neuhynula,akurát si to odnesú mladí,v tom čase vyliahnutí trúdi.
Referenční URL's