Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aplikace kyseliny mravenčí
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Kamik uz trhani mezisten zminoval jednou,taky mi to pripada zvlastni.Uly mam jak zateplene tak nezateplene,ale nikdy se mi nestalo,ze by se mi mezistena bortila nebo utrhla..Jak plna medu nebo zaplodovana.
Rámky jsem zprvu nedrátkoval, protože jsem v nejmenovaném vláknu nabyl přesvědčení, že to na nízký rámek není potřeba. Moje chyba. Udělal jsem v horních loučkách polodrážky, zalil MS voskem, na bocích jsem ji chytl aspoň z jedné strany k boční loučce, když to šlo i k oběma. Trhají se zpravidla na předělu zásob a plodu, občas se přetrhne vejpůl zásobní. No, a stanoviště na základě literatury optimální co do orientace a Slunce, takže hic jak pr.se.
Po zjištění problému jsem začal okamžitě s výměnou nevystavěných MS za drátkované, když se urve zásadní kus, tak taky měním a u zbytku doufám, že přežijí. Jak budu přidávat 3 NN, dám největší hrůzy dolů a na jaře půjdou ven.
KM zamýšlím použít v okamžiku horšího počasí a přes noc - jednorázový odpar - viz SK web, do rána je to pryč a pak zopakovat. Můžu vysadit podněcování roztokem nebo přejít krátkodobě na MCT. Aspoň něco pro zimní včely. Posléze může být fumigace. Je to špatná úvaha, existuje funkčnější řešení?
Mas zateplene viko?
No já mám zatím skoro všechno nedrátkované a to 42/35 na přímém slunku, jižní svah v závětří, počítám k 45C. Musím se na to jít dnes podívat, trochu jsi mě s tím borcením vyděsil. Počítám s podobným drobným zásahem.
(02.08.2017 13:01)S-ladek napsal(a): [ -> ]Mas zateplene viko?
Mám zateplené víko a ještě je na tom nástavek s Jakubovským krmítkem...
OT:
Tady se dostavame k tematu "mody ve vcelarstvi", coz je sice lehce mimo tema, ale Kamikuv "pripad" to hezky ilustruje: mezisteny do oddelku, navic nedratkovane. KM jako vseholek. A asi by se nasly dalsi.

Kamik:
Nepremyslel's o Gabonech? Nebyval spatny PA, pripadne ted novy s flumethrinem. Pokud nemas rezistentni roztoce na fluvalinat, tak i PF. Pripadne novy Apitraz, ale ten jsem jeste ani nevidel... Marek K. (dohledas v uzivatelich VF) ma dobre zkusenosti s opakovanou sublimaci KS, ale detaily neznam.
Ještě jsme mohl dát do oddělku prázdné rámky. Přečti si vlákno "volná stavba" a bude ti jasné, kde jsem pochytil myšlenku nedrátkovat nízký profil. Faktem ale je, že většina mezistěn nespadla.
KM - když bych si znovu přečetl např. Dvorského, na 100% tam na ni narazím.
Rovněž jsem se dočetl, že na ošetření zimních včel se dává KM (formidol), posléze Gabon, Varidol, šťavelka. Nejsem ve fázi, že si můžu dovolit vyšlapávat vlastní cestičku a experimentovat.
O rezistencích "mých" roztočů nic nevím, protože je mám měsíc, stejně tak dlouho, jako včely. Tvé zkratky mi bohužel nic neříkají, nejsem z oboru, mně třeba přijde jako fajn zkratka ČVV s BOS ve VVP.
Jen na okraj, Thymovar by šel použít i s krmením, nikoliv však v tomto hicu. Netuším, kdy by se mohl aplikovat, v létě ne, je horko, v zimě zima, tak asi na jaře, čímž je mimo hru.
Kdybys místo přehršle zkratek a přípravků, které jsi ještě ani neviděl, napsal svůj praktický návrh řešení, nebo osobní zkušenost, to by mi pomohlo. I když mně zásadně pomohl odkaz na ten německý výzkum, oni už mají zmáklé to, nad čím já doma přemýšlel Smile

Doplním, že KM se z krámku stále ještě odpařuje, po 5 dnech na Slunci zbývá ještě 5 gramů z 53. Big Grin
Castecne vyvedeni vojsk s bojovymi ostrymi strelbami ve vojenskem vycvikovem prostoru...?
A hodnost?
---
Ty moje zkratky nejsou zkratky ale nazvy veterinarnich lecivych prostredku (VLP) - Gabon PA, Gabon PF.
VF je toto forum, KS stavelka..
===
Prakticky navrh reseni mas v poslednim odstavci meho predchoziho prispevku.
Cemu z toho konkretne nerozumis? Tam jsou zcela konkretni VLP... Vesmes na predpis, takze bych spis chapal dotaz na to, jak je sehnat.
Co jsem delal, kdyz jsem mel jeden rok moc "zavsivene" oddelky, jsem tu uz taky napsal.
Nevim - mam dojem, ze ctes letem svetem anebo nerozumis psanemu textu. Tak kdyztak zavolej.
Četl jsem, že Gabon ztrácí účinnost, sám zmiňuješ riziko rezistence. Tzn. dal bych Gabon, za měsíc zjistím, že nic a je to ztráta času. Ano, zkušený včelař možná po týdnu pozná, že to nefunguje a zakročí. Tím ho ale nezatracuji.
Thymovar je vyloučen, Varidol není na plod, Amitraz = rezidua, šťavelka cituji z Moderního včelaře:" V ČR existuje mezi některými odborníky stále skepse, a proto ji nedoporučují k aplikaci", cituji z VÚV Dol: "Použití kyseliny šťavelové je složitý problém. KŠ je účinná proti roztočům, ale v používaných dávkách může mít vedlejší účinky i pro včely a pro člověka. Na rozdíl od kyseliny mravenčí nevyvětrá, takže hrozí riziko kumulace při opakovaném a dlouhodobém používání. Na Dole jsme zkoušeli různé aplikační formy (sublimaci z horkých destiček, posyp jemným práškem, postřik i polití shora do uliček). Účinnost je dobrá u včelstev bez plodu. Předávkování způsobuje viditelné oslabení včelstev proti kontrolám. A rezidua jsou měřitelná." Ale taky nezatracuji.
Tebou zmiňovaný acrinathrin je Gabon, takže rozumím i psanému textu. Ale Gabon viz výše, proto jsem na to nereagoval... Díky za tvůj čas.
Proč je Thymovar vyloučen? Teplota?
ano, dle info výrobce, se to v normálním létě nedá vůbec použít, možná někde na horách.
To je stejné i pro KM.
Momentálně čekám. až teploty klesnou - to by mělo být koncem týdne.
Pak jedno stanoviště Thymovarem poléčím.
Momentálně už léto "dodělává".(je to tak vždy) Už bude jen chladněji a chladněji.

Stejně mi na tom něco nesedí. Uvnitř úlu je normálně 36 stupńů.
Co s tím nadělá třicítka venku? To by neměl být problém.
Ideální stanoviště je takové, že půl dne na úl pere Slunce. Takže venku ve stínu může být do 30°C, ale v úlu? Nebudu pátrat, píšou to, řídím se tím.
U Thymovaru by teploty pro změnu neměly klesnout pod 15°C, jinak neúčinkuje. Takže můžem čekat na konec léta, aby nebyla vedra a neléčit přes noc, protože už jsou chladné noci.
KM se dá podávat jednorázově přes noc. V současných nocích se určitě odpaří. Houbičkohadérka, ač jsem se jí bránil, se jeví nejschůdnějším řešením. Budu informovat o výsledku, i když jiní praktici už zde učinili a dělají to tak třeba už 15 let.
Ideální stanoviště je pod listnatými stromy. Na jaře na úly svítí, v létě jsou ve stínu.

.....U Thymovaru by teploty pro změnu neměly klesnout pod 15°C, jinak neúčinkuje ....
K tomu si dovolím napsat, že je to nesmysl. Stačí se nad tím zamyslet.
Průměrná teplota by neměla klesnout pod 15°C - viz info výrobce.
Clovece, ty nez se k nejakymu leceni rozhoupes, tak muzes rovnou fumigovat...ale bradu vzhuru, pristi tyden se ma ochladit tak bude na vyber co pouzit
Máš pravdu, je to už skoro měsíc, ono ale chvíli trvá vyfiltrovat užitečné rady od těch ostatních. Podívej se do historie vlákna a pochopíš, proč jsem jako začátečník dosud nekonal. Když nepočítám pokus, který nevyšel.
ničeho se neboj, já tam mám ještě medníky a lečit budu nejdřív za 14 dní.
Díky za podporu, taky si myslím, že nebude tak zle. Matky jsou rozjeté jak šicí stroje, myslím, že se vše stihne. KM to krátkodobě naťuknu u jednoho včelstva, abych viděl kolik spadlo a podle toho se uvidí, co dál.
(03.08.2017 11:23)Kamik napsal(a): [ -> ]Průměrná teplota by neměla klesnout pod 15°C - viz info výrobce.

Jo průměrná! Takže žádný problém.
Referenční URL's