Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: BVD
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
pekne, ale bude to tezke.... a 15mm sila je dost, jedine tak udelat z toho neuteplene...
no ja mam aj se silnejších materialů, ale jde me spíš o tu nezavadnost vuči medu a včelam ...
je to klasická vodovzdorná překližka, kde se dříve využívalo k lepení formaldehydových lepidel. Dnešní stav nejsem schopen posoudit neb ji sice na dílně využívám, ale tam nemusím řešit jak moc je či není zdr. závadná. TADY předpokládánm jsou údaje od výrobce (netuším jestli je to konkrétně ta z ASKA, ale ono našich výrobců překližky moc není.

Co se týče hmotnosti tak nástavky s tohoto budou těžký jako prase Sad
no je to ona, ale právě nevím zda ji mužu použít ..zda med s toho nebude závadnýHuh asi zkusím napsat přímo výrobci ..



Takže jsem psal výrobci a následna odpověd je, že normy jsou hluboko pod tím co je přípustné pro toto použití .. Tedy jdu do toho Smile
Dobrý večer všem!
příští zimu budeme doma vyrábět do kočovného vozu nové úly r. m. 39*24, 11 rámků. Budou zatepleny 2cm polystyrénem, zvenčí budou palubky, ale přemýšlím nad otázkou vnitřní stěny. Jediné čemu bych se chtěl vyhnout je hobra (moje včelky je u současných starších úlu vykusují, zvláště po seškrábnutí propolisu, vosku apod.) Takže bych se Vás chtěl zeptat na zkušenosti. Zda zvolit na vnitřní stěny taky palubky, popř. sololit, překližku, nebo něco jiného.

Děkuji všem za rady
Vnitřní stěna sololak (sololit z jedné strany dokončen hladce na bílo), tou hladkou stěnou dovniř úlu, přibitý na lišty 3,5x2,5cm, rozdíl znějšku vyplněn polystyrenem, polyuretanem nebo stavební pěnou bez dalšího vnějšího zakrytí, umístnění ve včelíně. Vše jako odpad ze stolařské dílny a zateplování budov. Jen hřebíkové spojení.
Tak jak říká kolega Němec (vážně kolegu, zdravím ze Zlechova), jen bych místo sololitu použil palubky, které zároveň vytvoří drážku pro ouška... osobně se mi moc sololit do úlu moc nelíbí, přece je to jen samá chemie ze které se časem při degradaci může cokoliv uvolňovat... používá se běžně, včely to potáhnou vrstvičkou propolisu, ale i tak... pro "lepší pocit" bych použil dřevo
Díky za názory.
(21.01.2012 0:05)RadimŠ napsal(a): [ -> ]Tak jak říká kolega Němec (vážně kolegu, zdravím ze Zlechova), jen bych místo sololitu použil palubky, které zároveň vytvoří drážku pro ouška... osobně se mi moc sololit do úlu moc nelíbí, přece je to jen samá chemie ze které se časem při degradaci může cokoliv uvolňovat... používá se běžně, včely to potáhnou vrstvičkou propolisu, ale i tak... pro "lepší pocit" bych použil dřevo

Těší mě, že vím že ve Zlechově je jmenovec František Němec a včelař. Váš pozdrav patří jemu.
Dovezl jsem první nástavky BVD 39x24, zbytek bude někdy během března. O víkendu jsem vyzkoušel změřit mezinástavkovou mezere a mezi horní loučkou spodního nástavku a spodní loučkou toho nad ním mám mezeru 12 mm. Co jsem ale četl v literatuře ( Nástavkové včelaření - Kamler, Čermák ) tak doporučená mezera je 8mm, obecně do 10mm.
Máte někdo nějaké praktické zkušenosti? Mám strach, aby včely hlavně v zime přešli mezi nástavky a neodešly hlady.
Na praktické zkušenosti se podívejte do tématu: Úhyn včelstva hlady.
Myslím, že když budou mít čas a nebudeš jim nástavky oddělovat, tak si na zimu vytvoří z vosku můstky a s pohybem mezi nástavky by nemusel být problém.
Ano, Petr má pravdu. S tímto mám praktickou zkušenost. Když nabobtnají nástavky a natahnou se nahoru a tím se zvětší mezera mezi rámky, tak si včely nastaví můstky a po nich se bez problémů přesunou z jednoho nástavku do druhého.
Jen je potřeba začít včas krmit (mít nakrmeno do 31.8.) a opravdu je pak už nechat v klidu.
Josef
Jen se zeptám byl jsem na návštěvě u jednoho včelaře který včelaří v úlech 39x24 11 rámků a ten dával rámky do nástavku jako se dává do budečáku (rovnoběžně s čelní stěnou) já včelařím teprve rok a dávám rámky kolmo k čelní stěně co je správně a proč tomu tak je děkuji.
Ahoj,
Dej si do vyhledávání "teplá" nebo "studená stavba" - asi druhé nejpopulárnější téma, hned po volbě typu úlu. Co včelař, to názor.
Máš to dobře a on taky.
S-ladek Moc dík.
(20.01.2012 22:24)Ondřej napsal(a): [ -> ]Dobrý večer všem!
příští zimu budeme doma vyrábět do kočovného vozu nové úly r. m. 39*24, 11 rámků. Budou zatepleny 2cm polystyrénem, zvenčí budou palubky, ale přemýšlím nad otázkou vnitřní stěny. Jediné čemu bych se chtěl vyhnout je hobra (moje včelky je u současných starších úlu vykusují, zvláště po seškrábnutí propolisu, vosku apod.) Takže bych se Vás chtěl zeptat na zkušenosti. Zda zvolit na vnitřní stěny taky palubky, popř. sololit, překližku, nebo něco jiného.

Děkuji všem za rady

Proč budeš do kočovného vozu dávat zateplené úly. Jeho stěna je další izolační vrstva, takže ti budou stačit tenkostěné. Kokud tedy myslíš kočovným vozem klasickou maringotku.
Protože vůz chci konstuovat tak, že dva nástavky (plodiště) nebudou zakryty stěnou, aby včelky mohly využít očka, ale zároveň zachovám včelotěsnost. Zvažoval jsem nad pevnou stavbou (včelínem), ale nakonec jsem zvolil vůz, zejména kvůli mobility. Případné návrhy na zlepšováky uvítám.
Ondřej
Lepší je právě celiství kočovný vůz a do přední stěny pouze otvory pro hlavní a pomocná česna. Je mi jasné, že chceš kočovný vůz kvůli kočování. Bohužel je obrovský problém krádeže úlů a vandalismus. Takto jsou včelstva více zabezpečena. Na včelín se vykašli, pokud nepotřebuješ prostory na skladování. Na včelnici bych, ale volil tebou původně zamyšlené zateplené úly.
Jen počítej stím, že budeš potřebovat i pomocné česno v medníku, pokud budeš používat mateří mřížku a převěšovat rámky. Trubci musí někudy z medníku ven.
Tak mi dneska přišly tyto úly od pana Kolomého. Jsem naprostý začátečník, tak neohodnotím kvalitu, ale na pohled vypadají moc hezky, jsou kvalitně udělané. Jen jsem si asi naběhla protože jsem si myslela, že dneska už se prostě všechny moderní úly automaticky dělají se dnem, které se dá otvírat zezadu. Jiné jsem totiž ani neviděla ... a pan Kolomý mi poslal úly s zadní částí dna napevno zadělanou, dokonce tam není ani dírka abych mohla koukat, jestli se mi včely prověšují až dolů a je čas přidat nástavek nebo ne. Jsem tedy naivní začátečník, když jsem myslela že se dna dělají automaticky zezadu otvírací, nebo jsem se napálila?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Referenční URL's