Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: BVD
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Nic není automaticky. Dno, které je přístupné prakticky ze všech stran má ve standardu Optimal a Langstroth, ostatní úlové sestavy různých rámkových měr je mají podle výrobce, většinou neexistuje jednotná výkresová dokumentace, která by toto zaručovala.
Ono to totiž s těmi standardy ve včelařině je tak trošku nestandardní. Co výrobce, to unikát. Každý si něco přidá nebo ubere.
Řekl bych, že jediný standard je volná stavba, protože do toho nezasahuje člověk Smile
Pan Kolomý kvůli úspoře zadní dvířka nedělá... a popravdě, jsou tam zbytečná - na všechny úkony je dostatečně vysoké česno a dívat se, jestli jsou včely prověšené v podmetu? To "velkovčelaři" nedělají, podle nich, jak včely visí v podmetu, tak je už pozdě a časem se člověk naučí odhadovat sílu včelstva pohledem do nástavku
Já mám od Kolomého také úly se zasíťovaným dnem (tenkostěné) a ty ze zadu přístupné jsou.
Zdeněk
Hm, tak je to moje chyba začátečníka. Nechtěla jsem varoa dna - na to se mě Kolomý ptal. Ty možná dělá otevřená. No a koukat přes česno ... nevím. Má tam takový dřevěný čudlík, který vchod přes česno drží na místě, ale to je vyrobené z takového dvoumilimetrového fórového materiálu s potrhaným igelitem z druhé strany, že do toho touto cestou raši moc nepolezu. Tak uvidíme, jak se mi bude dařit předcházet rojové náladě pohledem do nástavku jako začátečníkovi Smile. Každopádně pro mne poučení pro příště a je jasné, že chybami se člověk učí.
Osobně se mi jako začátečníkovi hlídaní prověšení do podmetu přes česno taky moc nezamlouvá. Proto, co takhle udělat malé DoDo ( Dodělat Doma )? Do zadní strany dna vyvrtat díru cca 25 mm ( průměr není zase tak důležitý ), zevnitř přes ní dát pletivo a zvenku třeba plastovou záklopku. Já si pořídil dna s přístupem i zezadu, ale toto jsem si nechal udělat navíc. Chci to používat jako vstup při ošetření aerosolem, případně decentní větrání. Dneska jedu na zahradu, tak třeba se mi povede udělat fotku.
(12.05.2012 23:15)Lenka Barborka napsal(a): [ -> ]Nechtěla jsem varoa dna - na to se mě Kolomý ptal.

V době kdy varro destructor je nepřítelem č.2 by měla být varroadna v základní výbavě úlu. Máte-li možnost dodělat nelitujte dodatečných nákladů. V budoucnu se Vám to vyplatí.
(13.05.2012 8:39)DonPepe napsal(a): [ -> ]... Do zadní strany dna vyvrtat díru cca 25 mm ( průměr není zase tak důležitý ), zevnitř přes ní dát pletivo a zvenku třeba plastovou záklopku. ...

Já bych udělal větší otvor a polyuretanovým lepidlem na něj přilepil kousek průsvitné strůpkové folie - a je kukátko hotové.
Jj. Spíš byla chyba nákupu jednoduchého dna a né varroa dna. Jak bylo napsáno, kleštík je to, co nás musí zajímat. Takže, nebudete sledovat spadlé kleštíky, takže se vám krásně rozvinou a.....Confused
Jestli jich nemáte moc, doobjednejte, nebo dodělejte vysoká varroa dna a tyhle si nechte na oddělky. Budou se hodit, nebojte.
S tím kukátkem to je dobrý nápad. Díky za rady. Jinak varoa dna jsem nekupovala z toho důvodu, že mi bylo na jednom kurzu pro začínající včelaře řečeno, že jsou vcelku zbytečné. Za chvíli budu mít oddělky, takže pak přes zimu si doobjednám varoa dna.
Kukátko bych (když už) vyřízl o průměru trubky na vysavač (z důvodu léčení), dal zevnitř kousek včelařského pletiva a zvenku přitloukl kousek plastové cedulky, či sololaku, aby to šlo na jednom hřebíčku odklápět. Ale, nedělal bych se s tímTongue
By mě jenom ještě zajímalo, na kterém kurzu vám někdo řekl, že je varroa dno zbytečné.....Undecided
Jinak, abych ještě udělal panu Kolomému reklamu, má echtovní cenu na pletivo. Za cenu pozinku prodává nerez. Vřele doporučuji.
(13.05.2012 10:52)Lenka Barborka napsal(a): [ -> ]S tím kukátkem to je dobrý nápad. Díky za rady. Jinak varoa dna jsem nekupovala z toho důvodu, že mi bylo na jednom kurzu pro začínající včelaře řečeno, že jsou vcelku zbytečné. Za chvíli budu mít oddělky, takže pak přes zimu si doobjednám varoa dna.

Hodně zajímavé, téměř celá Evropa se pere s VD, včelstva padají jak na běžícím páse, dotované úlové sestavy musí být vybavena varroa dnem a najednou je to zbytečné? Není nic jednoduššího, než začínajícímu včelaři zblbnout hlavu zavádějícími informacemi.
(13.05.2012 11:39)Himbajz napsal(a): [ -> ]zevnitř kousek včelařského pletiva a zvenku přitloukl kousek plastové cedulky, či sololaku, aby to šlo na jednom hřebíčku odklápět.

Tady jsou slíbené fotky kukátka do dna, které jsem si nechal udělat, i přestože varoadna mám. Je to to samé jako popsal Himbajz.
Já myslím,že jednou budete ráda, že zadní špehýrku u den nemáte. Je totiž naprosto zbytečná. Včely se tam pozorují na kolenou, je tam největší koncentrace bodalek a při zašramocení se na vás vyřítí. Navíc pozorovat, jestli včely se zavěšují do podmetu je filozofie včelaře, který má rád roje, zásada je být u nástavkových úlů o jeden nástavek napřed než pozadu. Oklepávání včel zadem také není moc dobré a existují lepší způsoby. To že varoa dno je zbytečné je pravda, ale musí se výrazně vylepšit diagnostická podložka. Dnes když jde dno u mě do opravy na GO tak nejdřív zatluču zadní špehýrku, pak strhám pletivo a šuplík a nahradím ho vodovzdornou překližkou. Zkoušel jsem několik včelstev s otevřeným pletivem celoročně a měla společná pouze to, že nikdy nepatřily mezi rekordní a nikdy jim přes zimu nestačilo dodaných 12 kg cukru jako ostatním a tak při komorování jsem si vždy "musel vypůjčit odjinud". Zastávám názor, že v jednoduchosti je dokonalost. Zdraví R. S.
A je to tady, týden v reálu se včelami a narážím na věci, které mě i přes celo zimně-jarní studium znejistíSmile
Včely se mi dostávají mezi síť a podložku. Síť je v pořádku, to jsem kontroloval, ale šuplík s podložkou netěsní k zbytku dna, takže včely prolezou dovnitř. Při jedné kontrole spadu na mě nekoukli jen živé včely, ale asi i 20 mrtvolek, co se asi nezvládly dostat ven.
Předpokládám, že to není žádoucí stav a čeká mě Dodo ( dodělej doma ), kdy těsnící lišty asi vybavím nějakým filcem apd..
V současné době mě to až tak nepálí, bo jsem podložky oddělal kvůli větrání, ale je to tak, že včely mezi síť a podložku nepatří?
Máš tam někde dírku. Mě se to stalo nedávno také. Provizorně jsem tam nacpal kousek kartonu. Pak jsem tam nastřelil kousek lišty. Zadělat jim to musíš. Alespoň ten karton. Neboj, on vydrží neomezeně dlouho. Včely si ho zalepíBig Grin. Jukni, jestli ti lezou po straně a nebo, jestli jde šuplík "do vrtule" to ti pak polezou v růžku. To by vyřešilo jen něco hodit na šuplík do úlu. Třeba kus plocháče - jako zatěžkat Smile. Nic složitého nedělej. Oni si poradí. Až budeš někdy vexlovat se dny, tak to předěláš.
Nemusí být pravda s tou dírou (vlastní zkušenost), je nezbytné před vložením podložky jít na kolena a smetáčkem odehnat všechny včely, co se snaží dostat ke svým družkám skrz zasíťované dno. Jinak se tam pár včel uvězní a ty to pak mají spočítané. Proto je nejlepší kontrolovat spad brzo ráno, nebo večer, kdy tolik nelítají.
Další dotaz včelařského embrya Smile - mám rámkovou míru 39x24 a změřil jsem u nových úlů, že mezery mezi spodní loučkou v horním nástavku a horní loučkou ve spodním nástavku je cca 19 mm. Dočetl jsem se ale, že by měla být do 10 mm. Bude to dělat nějakou neplechu ?
To se mi nezdá, že by někdo takto blbě vyráběl nástavky. Většinou je to tak, že vložený rámek dole lícuje se spodní hranou nástavku (bez falce) nebo je tam tak 1mm a ta vlastní mezera je vlastně tvořena prostorem na horní loučkou cca 7-8mm (logicky je mezera nahoře aby pod strůpkem mohli cestovat - důležité hlavně v zimě jako teplý přelez na další plásty se zásobami). Takové nástavky s mezerou 19 mm jsou akorák tak na to, aby se dala mezi ně dát mateří mřížka. Pokud by si zimoval ve dvou nástavcích s mezerou 19 mm a začínaly zimovat dole, může hrozit odtržení od zásob. V létě pak budou prostavovat můstky a tím slepovat nástavky resp. rámky.
Během psaní mého příspěvku mne JKL předběhl, přesto si tento problém dovolím shrnout.
V průběhu aktivní (letní) části roku (duben - září) se toho kromě podstatně vyššího prostavování voskovými můstky nic podstatného neděje. Problém ale může nastat, že při manipulacích s nástavky budeš přimačkávat úplně zbytečně mezi těmito můstky docela dost včel, riziko přimáčknutí matky snad ani nedomýšlím. Lze to řešit pravidelným oškrabáváním (získávání vosku), ale to je podle mne zbytečně pracné - je lepší přidat 1 mezistěnu navíc.
Horší stav je ale během zimy. Tam tato vysoká mezera může s naprostým klidem způsobit padnutí včelstva.. To prostě v zimě nepřejde z nástaku, kde zimuje do nástavku plného zásob - mnohokrát ověřená vlastní zkušenost. Včelí mezera (beespace) byla stanovena právě proto, že bylo pozorováním zjištěno, že včely mezery do 4 - 5mm tmelí propolisem, 6 - 10 mm nechávají být a nad 10 mm zastavují voskem.
Problém padnutí včelstva v úle plném zásob je navíc daleko častější, jsou - li jak spodní, tak i horní loučka stejně široké, jako dílo (t.j. cca 25 mm). Pokud jsou spodní loučka cca 15 -16 mm a horní cca 20 mm, k tomuto jevu za předpokladu dodržení včelí mezery (6 - 10 mm) dochází velmi ojediněle.
Proto bych doporučil u výrobce tento stav tvrdě reklamovat, případně se snažit o úpravu sám a skutečně oněch doporučených 6 - 10 mm striktně dodržet. A pokud je to jen trochu možné, snažit se jak spodní, tak horní loučku zúžit na doporučených 16, resp.20 mm.
Snad jeden postřeh k příspěvku kolegy JKL - ....."je mezera nahoře aby pod strůpkem mohli cestovat"......
O tomto bych docela polemizoval. U přírodního včelstva tam po miliony let nikdy žádná mezera nebyla z toho prostého důvodu, že dílo bylo vždy zavěšeno ke stropu dutiny. Možná, že tam ale včely nějaký malý průlez nechávaly - nemám ověřeno.
iRP
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Referenční URL's